Οι πιο υπερεκτιμημένες ταινίες όλων των εποχών

+9999

Ξαναπήρε μπρος. Ξεσπαθώστε.
Αγαπάμε Τζιόπα.

Aγαπηστε…

Ο ΝΟΛΑΝ Κ ΟΛΕΣ ΤΟΥ ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ,ΟΠΩΣ Κ clefΤΑΡΑΝΤΙΝΟ - http://www.imdb.com/title/tt0076584/?ref_=sr_1 (EKTOS PULP).

ΜΕ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ,ΣΥΝ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΑΠΟ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ/ΣΤΟΥΝΤΙΑΡΕΣ Κ ΓΩ Ο ΙΔΙΟΣ ΘΑ ΕΒΓΑΖΑ ΤΑΙΝΙΑΡΕΣ.

Eυτυχως,δεν ειμαι ο μονος

Διαβάζω τα ποστ σας και εκπλήσσομαι με το απίστευτο θάψιμο μιας σειράς ταινιών που τα σινεφίλ περιοδικά της μισής υφηλιου θεωρούν αριστουργήματα ([I]μετ’ πληρωμής υποκάτω του τραπεζιού ή ού[/I]). Στην ουσία, δεν πιάσατε φτυάρια μόνο εναντίον ταινιών: πιάσατε φτυάρια και ανετότατα θάβετε σινεκριτικούς [I](με ή χωρίς εισαγωγικά) [/I] επώνυμους και μη. Μ΄ αρέσετε. Σας πάω έτσι.

Αναρωτιέμαι τι έχετε να πείτε για τις κάτωθι ταινίες που ([I]στην εποχή τους[/I]) θεωρήθηκαν αριστουργήματα και βιάστηκαν ([I]δηλ. χωρίς να περιμένουν το χρόνο να τις “παλιώσει”,[/I]κτλ.) να τις χώσουν στα “βιβλία Ιστορίας του Κινηματογράφου”:

1> [B]8 1/2[/B] του Φεντέρικο Φελίνι.

2> [B]Στάλκερ[/B] του Άντρεϊ Ταρκόφσκι.

3> [B]Κόκκινος Ψαλμός [/B]του Μίλκος Γιάντσο.

4> [B]Συνταγματάρχης Ρέντλ [/B]του Ίστβαν Ζάμπο.

5> [B]Άντεργκραουντ[/B] του Έμιρ Κουστουρίτσα.

*( [I]ΓΙΑΤΙ ανάφερα τις συγκεκριμένες; Θα σας το πω: ΕΓΩ τις θεωρώ αριστουργήματα, με συγκίνησαν, τις εχω στο μυστικό μου ράφι, άπειρο προσκύνημα κ.τ.λ. ΑΛΛΑ υπήρξαν γνωστοί/φίλοι μου που ΠΙΑΣΑΝ τα φτυάρια γι δαυτές!!! Τους αποκάλεσα άμπαλους, τότε. Τους αδίκησα; Αλλά αυτοί εκεί: υπερεκτιμημένες τέρμα -επιμένουν- αφού ο κόσμος δεν γουστάρει πλέον να τις ξαναβλέπει. Αναρωτιέμαι εάν στο ροκιν’ υπάρχουν υποστηρικτές τους[/I]…)

Στάλκερ είναι στις 5 αγαπημένες μου ταινίες όλων των εποχώνε. Αν πουμε αυτή υπερεκτιμημένη νταξ, είμαστε ηλίθιοι (που είμαστε) γιατί απλά μπερδεύουμε κάποιους όρους στα κεφάλια μας.
Το 8μιση μ’ αρέσει επίσης (αν και είναι άλλες του ταινίες που αξίζουν παραπάνω), του Γιάντσο το συγκεκριμένο δεν το χω δει ακόμα (το Κόκκινο και το Άσπρο είμαστε) ενώ τον Κουστουρίτσα να με συμπαθάς αλλά τον σνομπάρω όσο δεν πάει. Όχι γιατί δεν έχει το δικό του ύφος κλπ, αλλά συνήθως με το που βγαίνει ταινία του ξεκινάνε οι (πολλές φορές αδικαιολόγητες) δέησεις στο όνομά του. Οπότε ναι, υπερεκτιμημένος.

Γρακχε θέλω να σου πάρω το σκαλπ για το apocalypse now αλλά θάβω το τσεκούρι και δεν βάφομαι με τα χρώματα του πολέμου ακόμα επειδή έχω πολλά χρόνια να την δω και ίσως ο χρόνος να την έχει μεγαλώσει μέσα μου. But I will be back for this!!

Από την άλλη συμφωνώ απόλυτα για Ελαφοκυνηγό (αν και τα είχαμε ξαναπεί στο θρεντ με τις αντιπολεμικές ταινίες). όπως και για το Prestige. Ήμουν έτοιμος να βγάλω το τσεκούρι και για το Lost in tranlation αλλά η τελευταία ταινία της Coppola που ήταν μια μέτρια αντιγραφή του lost και σεναριακά και σκηνοθετικά… με έβαλε σε σκέψεις.

Εγώ πάντως διαφωνώ με Γράκχο στο θέμα του “Ελαφοκυνηγού”. Υπερεκτιμημένη δε θα την έλεγα. Ίσα ίσα είναι το αντιπροσωπευτικότερο παράδειγμα της προσπάθειας του Hollywood να καλύψει τις πουστιές, να αποκαταστήσει την εικόνα και να παρηγορήσει τις τύψεις των Αμερικανικών κυβερνήσεων μετά τον πόλεμο του Βιετνάμ, παράγοντας πολύ καλές σκηνοθετικά, ερμηνευτικά και γενικά τεχνικά, ταινίες. Άλλο αν εμείς και λόγω του ότι ζούμε αποστασιοποιημένα τα γεγονότα και κάποιοι με μεγαλύτερη οξυδέρκεια και με πιο κοφτερό μυαλό παίρνουν γρήγορα χαμπάρι την προπαγάνδα. Αλλά όπως ακούμε καλλιτέχνες που έχουν γράψει μουσικάρες αλλά είναι από κωλοπαίδια και πρεζόνια του κερατά μέχρι φασίστες και δολοφόνοι και λέμε “χέστηκα για το χαρακτήρα τους”, έτσι και ο Ελαφοκυνηγός για τα δικά μου γούστα είναι μια τρομερή ταινία που την βλέπω πολύ ευχάριστα αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζω την αισχρή της υπεραμερικανική προπαγάνδα. Άσε που η σκηνή με τη ρώσικη ρουλέτα είναι στις αγαπημένες μου σκηνές γενικά στον κινηματογράφο. (περιμένω απάντηση που να λέει ότι αυτή ακριβώς η σκηνή είναι που δημιούργησε όλο το hype γύρω απ’ την ταινία :p)

Γράκχε ξαναδές την 10-20 φορές ε του πούστη κάποια στιγμή θα νιώσεις :stuck_out_tongue:

Αλλά σίγουρα δεν είναι η καλύτερη Vietnam-themed ταινία μια και κάπου, κάπως, κάποτε γυρίστηκαν ένα “Apocalypse Now” (κι αυτό μ’ αρέσει άπειρα τι να κάνω γιατρέ) :stuck_out_tongue: και φυσικά ένα “Full Metal Jacket”

Ε ντάξει, εδώ δε χρειάζεται να πω τίποτα πρακτικά. Βαθιά μέσα σου το ξέρεις ότι έχω δίκιο (ΕΙΔΙΚΑ για το Lost in Translation). Σου έβαλα το σαράκι της αμφιβολίας και τώρα δε θα ησυχάσεις μέχρι να σε καταβροχθίσει. Success ρε πούστη.

Να την ξαναδώ 10-20 φορές… χοχο… ναι είναι πολύ πιθανό να συμβεί κάτι τέτοιο!

Δεν υπάρχει τίποτα σε σχέση με το οποίο να χρειάζεται να “νιώσω” γιατί σε τελική ανάλυση δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα για τα οποία μιλάει αυτή η ταινία. Δε χρειάζεται καν να βασανίσεις το μυαλό σου για να καταλάβεις γιατί το περιεχόμενο της ταινίας είναι αισχρό (κάτι που μάλλον συμβαίνει στο “Αποκάλυψη Τώρα”… αλλά αυτό ίσως να το αναλύσω άλλη φορά), είναι όλα εκεί μπροστά στη μούρη σου, εντελώς μα εντελώς χύμα και νιανιά. Και δεν είναι καν αυτό το θέμα. Έχω ξαναγράψει ότι ο Ελαφοκυνηγός είναι μια ταινία προπαγανδιστική μεν, άψογα φτιαγμένη δε, αλλά δεν είναι ούτε μέσα στις πιο καθηλωτικές, ούτε τις πιο πονηρές στο πώς πάνε να σου περάσουν το βρώμικο μήνυμά τους, ούτε τίποτα. Έχει απλά ανυπέρβλητους περιορισμούς σε επίπεδο ιστορίας και αφήγησης, αλλά αποθεώθηκε και έγινε κλασσική εξαιτίας του Ντενίρο, του Γουόκεν, του Τσιμίνο και της περιβόητης σκηνής με τη ρουλέτα (που ξαναλέω, για μένα σιγά τ’ αυγά ας πούμε, είναι μια απλά συμπαθητική σκηνή και ούτε καν στις καλύτερες της ταινίας). Ε, αυτό είναι ο ορισμός της υπερτιμημένης ταινίας.

Τη ΒΑΡΕΤΗ σκηνή του γάμου πως δεν την έχει αναφέρει κάποιος ως αρνητικό ως εδώ; Μμμμμ;

Ε, τότε είναι απλά θέμα γούστου και προτιμήσεων. Αυτά που αρέσουν σε 'μένα είναι εκείνα που δεν αρέσουν σε 'σενα και σε κάνουν να λες την ταινία υπερεκτιμημένη. Τουλάχιστον συμφωνούμε στο θέμα του περιεχομένου και του ιδεολογικού υποβάθρου. :wink:

“You’re gonna die you motherfucker, you’re gonna die”

edit: Ανάλυσέ το τώρα ρε μλκ για το “Αποκάλυψη Τώρα”, είμαι εξαρτημένος από τα σεντόνια σου…τα αγαπάω όλα ακόμα και αυτό στο “Καρέζη vs Βουγιουκλάκη” :stuck_out_tongue: (και βαριέμαι να πάω για ύπνο)

Yπαρχει thread [B]Καρέζη vs Βουγιουκλάκη[/B]???
Που ειναι να θαψω την αταλαντη επιτελους???

Είναι ήδη θαμμένες και οι δύο.

Ki επειδη το αρχικο post,περα απο υπερτιμημενες ταινιες μιλαει και για υπερτιμημενους σκηνοθετες.ο [B]Bella Tar [/B]δεν ανοιγει σε αυτην την κατηγορια?

εγώ εγώ… αλλά σε άλλο thread :stuck_out_tongue:

Ε να σκίσω τα πτυχία μου αν πούμε και τον Tarr υπερεκτιμημένο. Σε ένα συγκεκριμένο κοινό απευθύνεται και μάλλον πολύ συγκεκριμένα και λιτά είναι τα όσα λέγονται για τούτον. Αν μιλήσουμε βέβαια για συγκεκριμένες υπερβολές που ακολούθησαν το Άλογο του Τορίνο από πλευράς κριτικών, νταξει, σύμφωνοι, αλλά όχι και υπερεκτιμημένος σε σύνολο, ίσα-ίσα, όλοι τον βρίζουν λόγω Satantango, και ο νοών νοείτω.
Προσωπικά θεωρώ πάντως ότι είναι ο μόνος που κατάφερε να προσεγγίσει και να ιδιοποιηθεί την αφηγηματικότητα του Ταρκόφσκυ.

Σεβαστη η αποψη σου,αλλα οι ταινιες του δεν παλευονται…

Αφού είναι drone ο Ούγγρος.

Εδώ είσαι http://www.rocking.gr/modules/forum/showthread.php?t=8781