Ας δοκιμάσω κι εγώ να γράψω τα δικά μου σ’ αυτό το θρεντ, που για κάποιο λόγο δεν είχα δει ποτέ (κακώς). Θα αρχίσω με όποιες ταινίες μου έρχονται στο μυαλό που τις θεωρώ υπερτιμημένες, συν κάποια λόγια για την καθεμιά, κι αν κάτσει, μπορεί να πω και για σκηνοθέτες.
Ρωσική Κιβωτός
[SPOILER]Το πόσο έχει εκθειαστεί αυτή η ταινία δε λέγεται. “Κινηματογραφικό επίτευγμα, η πρώτη ταινία ever με ένα μόνο συνεχόμενο πλάνο”, “αριστουργηματική φωτογραφία/καλλιτεχνική διεύθυνση”, “ένα ταξίδι στην ιστορία της Ρωσίας” κτλ. κτλ. Ε, εγώ όταν την έβαλα να τη δω κατέληξα από ένα σημείο και μετά, αν έχετε το θεό σας, να βλέπω τους ελληνικούς υπότιτλους στην οθόνη και να σκέφτομαι την αγγλική μετάφρασή τους, έτσι μπας και περάσει η ώρα. True story. Το ξέρω, είμαι τρόμπας που απλά δεν την έκοψα στη μέση να συνεχίσω τη ζωή μου, ελάτε όμως που έλεγα “κάτσε μήπως γίνεται τίποτα προς το τέλος ή κάτι τέτοιο”. Αμ δε. Το απόλυτο μηδέν από ουσία.[/SPOILER]
Χαμένοι στη Μετάφραση
[SPOILER]Λίγο-πολύ παρόμοια φάση. Όταν είχε βγει όλοι λέγανε για το πόσο γαμάτη και γλυκειά και ανθρώπινη και συγκινητική είναι, για τις ερμηνείες της, για το μεγάλο ταλέντο της Κόπολα, οι κριτικοί τη βάζανε στις καλύτερες ταινίες της χρονιάς και δε συμμαζεύεται. Εγώ βαρέθηκα τη ζωή μου. Απλά βάζεις αυτό το μείγμα κοσμοπολιτισμού και εξωτικής ατμόσφαιρας που χαρακτηρίζει την Ιαπωνία, μαζί με μια υπόνοια αποξένωσης και όλα αυτά τα σκυλοβαρετά και χιλιοειπωμένα, βάζεις μετά αυτό το εύρημα-απάτη του πρωταγωνιστικού δίδυμου που και καλά “η μαγεία είναι ότι δεν ξέρεις ποιά είναι η σχέση που αναπτύσσουν” - υπάρχει ερωτική έλξη; απλή φιλία; φάση πατέρας-κόρη κι έτσι; στην τελική, who the fuck cares? - βάζεις και την εγγύηση που λέγεται Bill Murray και νομίζεις ότι έφτιαξες ταινία, ε μπαζάκι; Μη φας, έχουμε γλαρόσουπα. Για να φτάσεις το γέρο σου θες πολλά ψωμιά. Και βασικά άστο, μην προσπαθείς καν. Δεν το χεις.[/SPOILER]
Ο Ελαφοκυνηγός
[SPOILER]Ντάξει. Γι’ αυτήν εδώ έχουμε φάει τα μουστάκια μας στο παρελθόν. Έχουμε αναλύσει μέχρι τελικής πτώσης τις ιδεολογικές προεκτάσεις της και έχουμε γελάσει και με κάτι τρόμπες που προσπαθούσαν να υπερασπιστούν το περιεχόμενό της ξεχνώντας κάτι κάπως σημαντικό - τα επιχειρήματα. Απλά αν επρόκειτο μόνο γι’ αυτά δε θα υπήρχε λόγος να αναφερθεί σε λίστα με υπερτιμημένες ταινίες, άσε που δεν υπάρχει λόγος να λέμε πάλι τα ίδια. Το θέμα είναι ότι ακόμα κι αν την κρίνεις αποκλειστικά σαν πολεμική/“αντιπολεμική” (ναι καλά, θα θελε) ταινία, αν και δεν είναι καθόλου κακή, είναι τρομερά υπερτιμημένη. Ειδικά απ’ τη στιγμή που για πολλούς είναι από τις κορυφαίες, αν όχι η κορυφαία στο είδος της, λέει. Για κανένα πούστη λόγο όμως. Το καλύτερο κομμάτι της είναι εκείνο το πρώτο μέρος πριν το Βιετνάμ, όπου όμως μόνο war film δεν το λες και βασικά απορείς κιόλας που το τραβάει τόσο, όσο δε για τα τεκταινόμενα απ’ το Βιετνάμ και μετά είναι απλά ΟΚ, υπάρχουν πολλές άπειρα καλύτερες ταινίες γι’ αυτό το πράγμα.[/SPOILER]
Αποκάλυψη Τώρα
[SPOILER]Η αλήθεια είναι ότι σχέση με τη μεγάλη απάτη που λέγεται “Ελαφοκυνηγός”, αυτή εδώ είναι αρκετά καλύτερη. Αλλά δεν παύει να είναι ως ένα βαθμό απάτη από μόνη της. Βέβαια καταλαβαίνω γιατί έχει δημιουργηθεί αυτός ο μύθος γύρω απ’ αυτήν. Έχει μια σειρά στοιχεία που της τον έχουν προσδώσει, όπως το άνοιγμα με το The End, τον Μάρλον και διάφορα άλλα. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι περνάνε τα χρόνια και συνειδητοποιείς ότι είναι περισσότερο μια συρραφή από εντυπωσιακές/ψαρωτικές σκηνές και “υποβλητικές ατμόσφαιρες”, παρά μια σωστή ταινία με τη σφιχτή αφήγηση και δομή που θα απαιτούσε το θέμα της. Για τους ίδιους λόγους με παραπάνω δε θα θίξω το - άκρως αμφιλεγόμενο - ιδεολογικό περιεχόμενο της ταινίας, απλά θα πω μόνο πόσο γελοίο είναι που ο Κόπολα είχε πει τότε “η ταινία μου δεν είναι μια ταινία για το Βιετνάμ, [I]είναι[/I] το Βιετνάμ”. Ένα μέρος της βιτρίνας του τι ήταν το Βιετνάμ, μπορεί, Φράνσις.[/SPOILER]
Prestige
[SPOILER]Γι’ αυτήν εδώ κρατάω μια πισινή γιατί ο Λουπέν μου έχει πει ότι κάνω λάθος και να την ξαναδώ γιατί την έχω αδικήσει κτλ. Με την πιθανότητα μιας κωλοτούμπας λοιπόν, λέω τα εξής: είχα μεγάλες προσδοκίες, ως φαν γενικά του Νόλαν, και για πολλή ώρα που την έβλεπα γούσταρα κιόλας. Απλά στο τέλος η αίσθηση που μου άφησε ήταν αυτή του ανικανοποίητου. Αυτό που σκεφτόμουν ήταν “ε, και;” Σα να ήταν πολύ κακό για το τίποτα. Σα να μη δικαιολογούσε η ιστορία με την εξέλιξή της το μεθοδικό χτίσιμο όλης αυτής της δραματικής ατμόσφαιρας. Σου υπόσχεται πολλά και σου δίνει λίγα. Θα έλεγα, μια μέτρια και κάπως “μνιέχ” ιστορία που προσπάθησε να την πει ένας εξαιρετικός σκηνοθέτης και είτε έκανε ό,τι μπορούσε για να την κάνει ελκυστική, είτε ο ίδιος την υπερτίμησε. Κάτι τέτοιο.[/SPOILER]
ΟΚ, αυτά για την ώρα. Άλλη φορά θα ρίξω κι άλλη χολή. Και για σκηνοθέτες επίσης. Δεν πρέπει να πάνε χαμένα τα ράμματα που έχω για τη γούνα τους, για κάτι Γούντι Άλενς, Ταραντίνους και πάει λέγοντας.