Είναι γεγονός πως επαναλαμβάνεται, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Tον έχω δεί πολλές φορές live και θεωρώ πως οι παραστάσεις του έχουν πέσει πολύ από το επίπεδο των “live της τσικνοπέμπτης” που έκανε κάποτε στο Ρόδον και των παραστ΄σεων του στο Μετρό.
Μία φίλη μου ήταν συνάδελφος της γυναίκας του. Σε κάποια φάση η γυναίκα του διαμαρτυρήθηκε για κάτι που έιχε πεί κάποιος στη δουλειά και εισέπραξε την φοβερή απάντηση: “Καλά μιλάς εσύ που ο άντρας σου έχει βγάλει τραγούδι Disco Tsoutsouni;” :lol::lol:
Αφού λοιπόν τον βλέπεις συχνά, θα έχεις παρατηρήσει φαντάζομαι τα “φτηνιάρικα” αυτοκίνητα που κυκλοφορεί, ίσως και τον τρόπο που συμπεριφέρεται σε υπαλλήλους όπως σερβιτόρους, περιπτεράδες κλπ . Συμπεριφορά άκρως σχετική με την “αριστερή” κατά τα άλλα ιδεολογία του και την κουλτούρα του περί ισότητας και ελευθερίας έκφρασης.
Δε τον έχω δει ποτέ να οδηγάει. Για την ακρίβεια μόνο μια κυρία έχω δει να οδηγάει (υποθέτω η γυναίκα του), αλλά καθότι έχω απομυθοποιήσει εδώ και καιρό τον όρο “αυτοκίνητο” δε βλέπω πως έχει σχέση το όχημα που οδηγάς με τις πολιτικές σου πεποιθήσεις. Εκτός αν η αριστερά λέει “να μην οδηγείτε καλά και τεχνολογικώς προηγμένα αυτοκίνητα”
Oύτε έχει τύχει να ακούσω παράπονα για το πως συμπεριφέρεται στους υπαλλήλους (ίσως και γιατί ποτέ δε ρώτησα), αλλά και πάλι, δε θα μπορούσα να φανταστώ τον Τζίμη Πανούση να μιλάει με το -σεις και με το -σας στον κόσμο, ενώ έχει γράψει π.χ. το ποίημα “Φάτε μάτια ψάρια”. Αλλά ακόμα και αγενής και προσβλητικός να ήταν, αυτό και πάλι είναι θέμα παιδείας και όχι πολιτικών πεποιθήσεων.
Και πάλι όμως όλα αυτά δεν αναιρούν για μένα το πως έχει πολύ καλή φωνή, έχει γράψει μερικά πανέμορφα κομμάτια για το ελληνικό ροκ και έχει πει και κορυφαίες ατάκες κατά καιρούς. Αν κοίταζα αυτοί που ακούω να ψηφίζουν τα ίδια με μας, τότε δε θα ακούγαμε τίποτα
Χμ τονίζουμε το ότι επαναλάμβανεται επειδή δεν μας αρέσει και δεν συμβαίνει το αντίθετο (δεν μας αρέσει επειδή επαναλαμβάνεται). Λίγο κλισέ δικαιολογία… τ’ άλλα επιχείρηματα νταξ, άποψη του καθένα ο παιδιάστικος στίχος. Σατυρικό θα τον έλεγα και αρκετά πιο πέρα από το “γελάω όταν τον ακούω”. Οκ, γνώμες είναι αυτές βέβαια.
Είσαι και moderator ρε φιλαράκο, περίμενα να τα έπιανες πιο γρήγορα. Λοιπόν, άκου, ο κύριος έχει στην κατοχή του τζίπ πολυτελείας σαν κι’αυτό που έχουν Βανδή, Ζήνα κλπ, και η συμπεριφορά του ταιριάζει κάλλιστα σε βλαχονεόπλουτο, με αντιδράσεις απαξίωσης προς αυτόν που απευθύνεται.Δεν χρειάστηκε να κρυφακούσω το συμβάν, το έκανε απροκάλυπτα μπροστά σε όλο το μαγαζί. Σαφώς και είναι θέμα παιδείας η συμπεριφορά κάποιου, δεν είπα κάτι αντίθετο ούτε το συσχέτισα με τις πολιτικές πεποιθήσεις. Μην εμπορεύεται λοιπόν ο κύριος τις δήθεν εξτρεμιστικές ιδέες του.
διάβασε με ξανά και θα δεις πως μια χαρά σε κατάλαβα και σου έχω απαντήσει ήδη. Ας μη συγχέουμε τη μουσική και το έργο του καθενός με τις πολιτικές του πεποιθήσεις και με το πόσο true είναι. Αν ήταν έτσι, τότε δε θα έπρεπε να ακούμε καμία μπάντα με παγανιστικά σύμβολα γιατί δε τα πιστεύουν ή όταν ακούμε Zakk Wylde, επειδή δε συμφωνούμε με τις πολιτικές του πεποιθήσεις τώρα, να μας φαίνονται άθλιες οι κιθαριστικές του ικανότητες… Άσε που δε βλέπω πλέον σήμερα να έχει τίποτα το εξτρεμιστικό στη μουσική του. Όλα όσα έγραψε αναφέρονταν σε παλιότερες εποχές. Εδώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρης Ψαριανός είχε γράψει για τον Πανούση το στίχο “στης Βουλής τα έδρανα, αχ και εγώ να έκλανα”. Μπορείς να τον κατηγορήσεις που μετά από μεταπολίτευση και 40 χρόνια κατέληξε βουλευτής? Κωλοτούμπα έκανε? Άλλες οι εποχές για τις οποίες μιλούσε τότε ο Πανούσης με τις Ερυθρές Ταξιαρχίες και άλλες τώρα
Και αν ψηφίζει ακροδέξιο κόμμα πλέον (λέμε τώρα), εμάς τι μας νοιάζει? Δικαίωμα του δεν είναι? Στη μουσική του δε βλέπω να αναφέρεται πουθενά σε τίποτα σχετικό για να τον κατηγορήσεις… Και ούτε νομίζω πως αυτοί που πάνε στα μαγαζιά και σκάνε τα υπέρογκα ποσά για το μπουκάλι είναι εξτρεμιστές που αγοράζουν τις ιδέες του
Δεν θα τον έλεγα υπερεκτιμημένο. Μόνο και μόνο τις 2 δουλειές με τις μουσικές ταξιαρχίες να είχε κυκλοφορήσει παλι θα είχε αφήσει μεγάλη παρακαταθήκη στην ελληνική δισκογραφία. Εκεί μόνο μουσικά φτωχή δεν μπορείς να πεις την δουλειά του, και ας μνημονεύσουμε προς στιγμήν την κταπληκτική κιθαριστική δουλειά του Δρόλαπα στις κιθάρες. Βέβαια το γεγονός ότι λογοκρίθηκε ο δίσκος και ο εγκλεισμός του τζίμη μερικά μερόνυχτα στην φυλακή μπορεί να λειτούργησε θετικά τελικά στο να δημιουργούνται ουρές εξώ από τα δισκάδικα. Αλλά για όλα αυτά μόνο ο Πανούσης δεν ευθύνεται στην τελική. Στον δεύτερο δίσκο “Αν η Γιαγιά μου είχε ρουλεμάν” άρχισαν και οι πρώτες κατηγορίες περί επανάληψης της συνταγής τυ πρώτου δίσκου. Ταυτόχρονα όμως υπάρχουν και μερικά κομμάτια όπως το “Ενα τραγουδάκι για το Χειμώνα”, που μόνο παιδικούς δεν μπορεις να περιγράψεις τους στίχους του. Ήταν ο Πανούσης που κατάφερε και περιέγραψε με δυο λογακια το πολιτικό κλίμα της εποχής. Αλήθεια η “πρώτη μάνα τραβεστί” τι νομίζετε πώς περιγράφει? (…)
Από εκεί και μετά… στην προσωπική του καριέρα όντως τα τραγούδια του πάσχουν στο συνθετικό μέρος, θα μπορούσες να τα πεις φτωχά ή ακόμα και ημιτελή. Δεν θυμάμαι ποτέ όμως ο Πανούσης να διεκδίκησε δάφνες πρωτοτυπίας και μουσικής τελειότητας. Και ξαναλέω, ότι το “Ο Λάκκος με τα Αστεία” είναι το μανιφέστο του Πανούση. Ο ίδιος έγραψε από πολύ νωρίς:
[CENTER]Το τσίρκο που 'χω στήσει, το υπόγειο μαγαζί
βουλιάζει και με παίρνει και μένανε μαζί
Βουτάω το μαύρο χιούμορ σε έγχρωμη οπή
και δάχτυλο Κυρίου μού γνέφει σιωπή[/CENTER]
Μπορεί να φταίμε και μεις που ως κοινό συντηρούμε τον Πανούση τα τελευταία 15 χρόνια, πηγαίνοντας στις παραστάσεις που επαναλαμβάνεται το χιούμορ του, η σάτυρα του, χωρίς να έχει βγάλει κάτι νέο δισκογραφικά (δεν μιλάω για dvd και τέτοια).
Εν τέλει, για την προσωπική του ζωή δεν έχω να πω τίποτα μιας και δεν έχει τύχει να τον συναντήσω, πέραν από την ουρά μιας καντίνας που μου παραχώρησε την θέση του.
Με συγχωρείτε που επεμβαίνω στη συζήτηση, αλλά ο Πανούσης καλώς ή κακώς έχει πολιτικοποιημένο στίχο. Μπορεί να είναι άριστος στο μουσικό τομέα, αλλά νομίζω πως ο Panos() κρίνει το υπόλοιπο μέρος και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό για μια τέτοια προσωπικότητα. Δε νομίζω να ακούγε πολύς κόσμος Zakk Wylde αν είχε στίχο “Death to Iraqis, Go USA”. Αλλά ο Zakk Wylde δεν το κάνει στα τραγούδια του με τον τρόπο που το κάνει ο Πανούσης. Απλώς πετάει καμιά πεποίθησή του στις συναυλίες. Νομίζω πως ειδικά για τον Πανούση η άποψή μας δεν πρέπει να αρκείται μόνο στα μουσικά δεδομένα.
Με βάση αυτά λοιπόν, το να δηλώνει αριστερός και να φέρεται απολίτιστα στον εργαζόμενο ή να κατέχει πανάκριβο αυτοκίνητο, για μένα δηλώνει υποκρισία (προσωπικά δεν έχω καμιά εμπειρία μαζί του). Τελειώνω εδώ, η γνώμη μου είναι μόνο και μάλλον βγαίνουμε off topic από εδώ και στο εξής, εν μέρει.
Και αν αυτό είναι μέρος της σάτυρας του? Θέλοντας να προβάλλει με τον πιο θρασύ τρόπο την υποκρισία των “αγωνιστών”? Μπορεί να εντάσσεται στον αριστερό χώρο, αλλά ήταν ο πρώτος που έγραψε “μικροαστοί θα σας φάνε τα παιδιά σας” την εποχή της “αλλαγής” και της “λαϊκής κυριαρχίας”, ή επίσης μην ξεχνάμε το “άντε γαμήσου εργατιά”, ή το “Αλέκα σε γαμώ και σε υποστηρίζω”. Καυτηρίαζε τους πάντες και τα παντα, με αποτέλεσμα να δέχτεί ο ίδιος τελικά κριτική για το τι του γίνεται τελικά, με την οποία φυσικά γελάει γιατί άλλο η δημοσία εικόνα του Πανούση και άλλο ο ίδιος ο Πανούσης. Ο Πανούσης είναι ο καλύτερος μάνατζερ του εαυτού του, μην το ξεχνάτε αυτό.
Στην Ελλάδα ζουμε παιδια…μικρη αγορα…καποια στιγμη θα γλείψεις ο,τι κατουρας …Δεν πιστευα ποτε οτι ο Πανούσης ηταν υπερμαχος φιλοσοφιας ή κατα του συστηματος…είτε εχει ως εργοδοτη την συγκεκριμενη ειτε οποιονδηποτε αλλον,αυτο τον συντηρει και τον τρεφει…Νομιζω οτι η σατυρα τελειωνει την ωρα που τελειωνει το λαιβ …
Μπορεί, δεν το έχω ψάξει και τόσο πολύ για να είμαι ειλικρινής. Μόνο τα hits του έχω υπόψιν μου και ό, τι διαφήμιση μου είχε κάνει ένας φίλος μου που άκουγε φανατικά (και έβλεπε επίσης). Απλώς όπως δεν μπορώ να μη γελάσω για κάποιον υπέρβαρο Πατριάρχη, δεν μπορώ να μην το κάνω και με έναν κομμουνιστή που έχει όλα τα μοντέλα Salvadore Ferragamo. Τέλος πάντων, μπορεί να μην είναι τίποτα παραπάνω από προσωπικό κόλλημα και λάνθασμένη νοοτροπία εκ μέρους μου. Αν πάντως κάνει σάτυρα με αυτόν τον τρόπο θεωρώ αληθινά δύο πράγματα: 1) λίγοι την καταλαβαίνουν και λιγότεροι γελάνε με τη συγκεκριμένη, 2) πιο πιθανό είναι η σάτυρα να έγκειται στη δήλωση της αριστερότητάς του, παρά στο βρίσιμο ενός σερβιτόρου.
ο Πανούσης, όσες φορές τον έχω δει, φοράει ρούχα στο στυλ με αυτά που φοράει στις παραστάσεις. Ίδιος ακριβώς. Μη μπερδευτεί κανείς και νομίζει πως για αυτόν λέμε πως φοράει Ferragamo…