Φωνητικά και άλλα

Καταρχήν γεια σε όλους. Είμαι καινούριος στο rocking.gr και γενικά έχω μικρή εμπειρία στο θέμα μουσική. Γράφτηκα κυρίως για να αρχίσω να αποκτώ κάποια σχέση μιας και λεφτά και χρόνος για ωδείο δεν υπάρχουν. Ξέρω τα πολύ βασικά από 2 χρόνια που έκανα κλασσική κιθάρα. Αυτή την περίοδο μου έχει έρθει η ιδέα να ασχοληθώ με φωνητικά γιατί έχω βαρεθεί να θέλω να τραγουδάω τα αγαπημένα μου κομμάτια και να μην μπορώ να ακούω την ίδια μου τη φωνή. Γιαυτό σας ρωτάω αν ξέρετε κάποιο τρόπο (πιθανότατα μέσω διαδικτύου) να φτιάξω λίγο τη φωνή μου χωρίς να τρέχω σε ωδεία.
Υ.Γ. Εχω ζήσει την εμπειρία του σολφέζ και μπορώ να πώ οτί το μίσησα.

εγω χωρις προπονησεις και τετοια τραγουδαω ανετα αρκετα καλα(λενε οσοι μ ακουνε :p)

εεεμμμμ θα σου προτεινα να τραγουδας με την κιθαρα τραγουδια που γουσταρεις πολυ και με τον καιρο θα “ισιωσει η φωνη σου”,επισης μπορεις να ηχογραφεις τον εαυτο σου και να βλεπεις που τα “χαλας”.

:wink:

εγω εχω ενα κακο οτι κουραζεται γρηγορα η φωνη μου ,που μαλλον θα ευθυνεται το οτι τραγουδαω συνεχεια κοντα στα ορια της εκτασης μου…

Εχω δοκιμάσει πολλάκις να τραγουδάω ενώ παίζω κιθάρα αλλά το αποτέλεσμα είναι να τα σκατώνω στην κιθάρα και να τραγουδάω ακόμα χειρότερα. Μήπως δεν είναι για μένα το άθλημα?

εαν δε τα βαλεις κατω μεθοδικα να δουλεψεις δε γινεται να εχει αποτελεσμα…

βεβαιωσου οτι μπορεις να παιξει πρωτα το κομματι δτην κθαρα και υστερα τραγουδα κιολας…πρωτα τραγουδα κατι ελληνικο και μετα ξενα.

δεν ειναι τιποτα πολυπλοκο αυτο που σου λεω ,απο τα πιο απλα πραματα.

για να μη σε φαινεται βουνο λεω

fixed

τι ακριβως?

επίτηδες δεν διευκρίνισα. [COLOR=“White”]τελευταία σειρά[/COLOR]

χαχ τωρα το ειδα

χαλαρωσε ρε αδερφακι:p

Θέλω να μάθω να κάνω pig squeals.

απλα εισεπνευσε σαν να σε πνιγουν χιλια χερια

Θα το τσεκάρω αύριο. Ελπίζω να μην πνιγώ μόνο :stuck_out_tongue:

Να ρωτησω και εγω κατι…

Μπορει να προτεινει κανεις ενα καλο ζεσταμα φωνης; Κανω growls (κλασσικα death φωνητικα) και επειδη μονος ξεκινησα και βρηκα τα πατηματα μου δεν ξερω κατι που μπορει να με βοηθησει να προθερμανω την φωνη μου. Ντανκε!

ε μπορεις να κανεις ανεβοκατεβασματα σε κλιμακες αλλα ειναι λιγο βλακεια αν δεν εισαι η χοντρη κυρια στην οπερα…τραγουδα κανα 2 κομματια που δεν εχουν απαιτησεις και δεν εχουν growls.καμια μπαλαντα.

επισης μεγαλη σημασια εχει να κρατας σωστα (δηλαδη με την παλαμη και τα τεσσερα δαχτυλα σφιχτα και τον αντιχειρα λιγο πιο χαλαρο) το ακουστικο της μπανιερας. και να κλεινεις και την κουρτινα γιατι πιτσιλας εξω…

χωρια την πλακα ομως, να σε ηχογραφησεις και να σε ακουσεις και εξασκηση. αυτα.

Μα δεν ζηταω τοσο βελτιωση οσο προθερμανση. Σιγουρα, κανω πολυ καιρο πια growls και εχω βρει ποσο τραβαει η φωνη μου λιγο ως πολυ, αλλα επειδη ειναι επικινδυνο σπορ μια ή αλλη, νομιζω οτι χρειαζεται και μια καποια προθερμανση. Εγω απλα παω στην προβα και αρχιζω να βγαζω τα σωψυχα μου :Ρ

Κοίτα εμπειρικά μόνο μπορώ να απαντήσω ότι έχω ακούσει από Nergal, George Fisher κλπ. Όταν νιώθεις τραχιά τη φωνή σου μετά/πριν από πρόβα ηρεμείς, φτιάχνεις ένα ζεστό (σοκολάτα ή τσάι ή καφέ) και αράζεις λιγάκι για να μην χάνεις δύναμη. Όταν νιώθεις μετά ότι ήρθε στα ίσα της η φωνή τρώς κιόλας γιατί τα Death metal φωνητικά θέλουν δύναμη από το διάφραγμα και το στομάχι.:slight_smile:

μη χωνεις κατευθειαν ρε.θελει προθερμανση ασχετα αν νομιζεις οτι δεν επηρεαζει την αποδοση σου…μακροχρονια θα φανει

Και προτεινεις χαλαρο τραγουδι πριν να αρχισω να γκαριζω δηλαδη ε;

Θα δω…

Ευχαριστω γενικα για τις απαντησεις, οποιος εχει να προσθεσει, ευχαριστως!

δε τρολάρω πάντως. οκ οι disorder δεν ήταν και τίποτα, αλλά η πιο ανατριχιαστική φωνή στο hardcore, ο b. των catharsis έβγαλε κάλλο στις φωνητικές χορδές. Βγάλε τα σωθηκά σου και απόλαυσε το όσο κρατήσει.

__Martian, αυτά είναι βλακείες :slight_smile: .

__Γενικά λέω, εντάξει, καλή η πλάκα και το ‘ροκ εν’ ροοοολλ ρεεε’ αλλά πώς σου φαίνεται το να ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙΣ ένα κομμάτι του σώματος και του εαυτού σου, που μάλιστα σου δίνει χαρά έκφραση, ενώ μπορείς να το προστατέψεις, είναι απλά -και με αγάπη- βλακείες. :slight_smile:

__Η τραγουδίστρια των Arch Enemy έχει κάνει ειδικά μαθήματα ας πούμε και κρατάει σε εξαιρετική υγεία αλλά και ΦΟΡΜΑ (εκτός αν θες να είσαι καλός και μετά από καιρό να γίνεις ένας αντίστοιχος Tate, να κοιτάς τις δόξες του παρελθόντος και να κλαίγεσαι -θες να έχεις τη φωνή του Αdler μετά από χρόνια ή τη φωνή του Arch μετά από χρόνια?). Υπάρχουν /υπήρχαν και σχετικά βιντεάκια με την Angela Gossow. Ψάξε στο google και το youtube.

__Θα βρεις αρκετά, αλλά μη τα εμπιστεύεσαι όλα. π.χ. κάποιος φίλος πρότεινε ζεστά πριν τραγουδήσεις. Σχεδόν σωστός. Οχι σοκολάτα ή καφέ πριν (δεν είναι ότι καλύτερο για τις φωνητικές χορδές και η σοκολάτα φέρνει και σάλια). Καλύτερα τσάι. Και ΟΧΙ πολύ ζεστό, είναι το ίδιο κακό ίσως και χειρότερο από το να πιεις κάτι κρύο -ΧΛΙΑΡΟ, λίγο ζεστό, ΟΧΙ καυτό.

__Ωπ! και κάτι ακόμα… ξενέρωτο? ΟΧΙ ΑΛΚΟΟΛ χαχαχα :lol: στεγνώνει τις χορδές και τις κάνει ΠΟΛΥ ευάλωτες (όσο πιο σκληρό ποτό τόσο χειρότερα). Ή καλό είναι αν πίνεις αλκοόλ, ταυτόχρονα να πίνεις και νερό να ξεπλένεις τις χορδές με νερό απ’ το αλκόολ. Το καλύτερο? Τσάι ζεστό/χλιαρό με ΜΠΟΛΙΚΟ μέλι ή δύο καλές κουταλιές μέλι. Τα σπάει και το ωμό αυγό (κάθεται πάνω στις χορδές και είναι σαν φίλτρο του Πανοραμίξ γι’ αυτές χαχαχα), αλλά, δε στο προτείνω, ξέρω θα με βρίσεις :stuck_out_tongue:

__Υπάρχουν και πολλά καλά βιβλία γιατρών και ειδικών πάνω στο θέμα φωνή / υγεία φωνής και φωνητική. Δεν έχω να προτείνω κάτι δυστυχώς, είχα ακούσει κάτι για ένα βιβλίο καθηγητή του Berklee από φίλο επαγγελματία τραγουδιστή.

__Ο παπαρδελίτσος δίνει καλές συμβουλές, χαχα ναι είναι κάπως να κάνεις κλίμακες κλπ, αλλά μία πολύ καλή συμβουλή είναι να ζεσταίνεις λίγο τη φωνή ή με απλές ασκήσεις (πρέπει να σου δείξω/ξουν από κοντά όμως) ή με απλά, εύκολα για σένα που δε θα σε ζορίζουν καθόλου τραγούδια -ούτε προς τα χαμηλά, ούτε προς τα ψηλά.

__Ακόμη, μη, ΜΗ τραγουδάς μόλις ξυπνήσεις. Ακόμη κι αν ξυπνήσεις απόγεμα ή μετά από μικρό μεσημεριανό ύπνο. Η φωνή χρειάζεται να ξυπνήσει (και φυσικά ΔΕ τη ζορίζουμε μόλις ξυπνήσει). Το καλύτερο είναι 3 ώρες πριν τραγουδήσεις. Στις 2 είσαι οριακά. Πριν τη μία ώρα ΜΗ τραγουδήσεις. Και πάντα λίγο ζέσταμα. Και ΠΟΤΕ να μη τη ζορίζεις αν δεν έχει ζεσταθεί πάνω στη πρόβα, δλδ, ΜΗ αρχίζεις με το πιο δύσκολο τραγούδι (εκτός αν έχεις κάνει εξαιρετικό ζέσταμα).

__Τώρα για το φαγητό δες τι παίζει. Θέλει μέτρο. ΔΕΝ τρώμε πριν τραγουδήσουμε και καλό είναι να μην τραγουδάμε με εντελώς άδειο στομάχι. Π.χ. να έχεις φάει πολύ ελαφρά πριν καμιά ώρα ή 1,5 ώρα, ή κανονικά πριν 2-3 ώρες. Αυτό είναι κυρίως βέβαια για αν ξες να χρησιμοποιείς και το διάφραγμα :stuck_out_tongue: αλλά εντάξει και γενικά βοηθούν. ΠΑΝΤΩΣ, προσοχή στο τι τρως. Τίποτα πολύ όξινο ή καυτό που θα σου σκίσει στομάχι και χορδές, ΟΧΙ φιστίκια και ξηρούς καρπούς (εκτός αν έχει καμιά ώρα+ και έχεις πλύνει στόμα/δόντια), είναι τρομερά ύπουλοι και πολύ πιθανό να σε πνίξουν ή κάτσουν στραβά, ή μετά από κάνα δεκάλεπτο κομματάκια που είχαν μείνει στη στοματική κοιλότητα να κάνουν δυναμική επανεμφάνιση χαχα). Ακόμη, αν έχεις δει ότι κάτι σου φέρνει σάλια (π.χ. εμένα φυσικός χυμός πορτοκάλι, κάτι με πολύ ζάχαρη), απέφυγέ το πριν από λάιβ ή και πρόβα.

__Τέλος, η καλύτερη συμβουλή όλων. ΝΕΡΟ. :slight_smile: Πολύ νερό. Κράτα τη φωνή συνεχώς ενυδατωμένη. Αν είναι αφυδατωμένη είναι ευάλωτη σε τραυματισμούς. Πάντα στην πρόβα (και στο λάιβ) νερό (ή τσάι, με μέλι ακόμα καλύτερα), αλλά ΟΧΙ κρύο.

__Ολα αυτά μη σε αγχώνουν, εσένα ή κανένα. Είναι πολύ εύκολα να εφαρμοστούν, πολύ βασικά και ΠΟΛΥ βοηθητικά (υπάρχουν και πολλά άλλα “do’s n’ dont’s” αλλά είναι για πιο advanced). Δεν είναι περιορισμοί, είναι απλά κινήσεις που φροντίζουν και απελευθερώνουν. Μη τα σνομπάρετε.

υ.γ. ΠΡΟΣΟΧΗ, ο ‘καλύτερος’ σύμβουλος είναι ο πόνος. Πονάς ενώ κάνεις κάτι; ΞΕΚΑΘΑΡΟ: ΣΤΑΜΑΤΑ! Πονάς πολύ; Έπρεπε να είχες ήδη σταματήσει. Σε ενοχλεί ‘κάτι’; χαλάρωσε, ψάξτο, πάνε πιο ‘μαλακά’. Νιώθεις απ τις χορδές σου /στόμα αίσθηση σαν να έχεις ξύσει τον τόπο και να βγαίνει σαν αίμα στη γεύση σου, σταμάτα αμέσως, πιές νερό (όχι κρύο) και ίσως μέλι. Πονάμε πολύ ή ενοχλούμαστε πολύ, ξεκούραση και προσοχή για αρκετό καιρό. Συνεχίζει για μέρες αυτό; Γιατρός. και όταν δοκιμάζεις κάτι, ΠΡΟΣΟΧΗ (και πάντα μόνο ζεστός) το δοκιμάζω να πιέσω τον εαυτό μου και τα όρια και λίγο ζορίζομαι, με το ‘ζορίζομαι πολύ, πονάω αισθητά’. Ασε το σώμα σου να μιλήσει και να σου πει στοπ και ΟΧΙ ηρωισμοί και υπερπροσπάθεια. Αν φροντίζεις τη φωνή σου θα σε ανταμείψει. Αν όχι θα την χάσεις γρήγορα και ίσως ανεπιστρεπτί. Απλά πράγματα.