Οδηγός επιβίωσης σε φεστιβάλ του εξωτερικού

Λοιπόν, πολλές φορές έχουμε θελήσει να ταξιδέψουμε στο εξωτερικό για κάποιο festival, ή ακόμα και για μια μεμονωμένη συναυλία, όμως δεν έχουμε ιδέα ούτε για το που θα μείνουμε ούτε για το τι παίζει στο χώρο του festival και διάφορα τέτοια. Εδώ λοιπόν, μπορεί όποιος θέλει να ταξιδέψει για πρώτη φορά στο εξωτερικό για συναυλία-festival να ρωτάει ώστε όσοι έχουν ήδη πάει να τον ενημερώνουν για τα απαραίτητα διαδικαστικά, να προτείνουν μέρη διαμονής, κάνα καλό μαγαζί για φαγητό-ποτό κλπ πόσα χρήματα θα χρειαστεί κατά ΜΟ κάποιος που πηγαίνει εκεί, ή ακόμα και μέλη που έχουν πάει αρκετές φορές σε κάποιο festival ή σε κάποια μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη για συναυλία (πχ Βερολίνο) να ποστάρουν κάποιους οδηγούς με τα βασικά!!!

Ας κάνω εγώ την αρχή. Το καλοκαίρι σκεφτόμαστε με την παρέα σαν post-Πανελλήνιες συναυλιακή κραιπάλη να πάμε στο Headbangers Open Air με headliners Vicious Rumors & Praying Mantis. Πείτε γενικά τι παίζει εκεί καθώς απ’ όσο ξέρω ο χώρος του festival είναι ένα λιβάδι αρκετά μακριά από κάποια πόλη. Είναι καλό το camping εκεί, και με πόσα περίπου χρήματα θα πρέπει κάποιος να ταξιδέψει?

ΥΓ Αν υπάρχει κάποιο αντίστοιχο thread, κάντε το merge οι αξιότιμοι κύριοι mods…

ειχα παει στο HOA του 2010…το camping ειναι πολυ κοντα σχετικα και μου ειχε αρεσει γιατι ειναι πιο οικογενειακες καταστασεις το φεστιβαλ…2.500 ατομα αν θυμαμαι καλα…εχει και signing session απο ολες τις μπαντες…τωρα μια σκηνη ειναι οποταν τα βλεπεις ολα η οποια ειναι 2 λεπτα απο τα φαγαδικα κτλ ενω ακριβως απεναντι εχει αρκετους παγκους απο merch,cd’s,lp’s κλπ…αυτο που θυμαμαι ειναι οτι ειχε αρκετα ζωυφια στο camping… (για να προλαβω αρκετους που θα πουνε οτι ειναι εξοχη κτλ ειχε κατι συγκεκριμενα ζωυφια πολυ μικρα που ητανε συνεχεια πανω σου :stuck_out_tongue: απλως το αναφερω γιατι εχω παει και σε αλλα φεστιβαλ που δεν ειχαν αυτα τα συγκεκριμενα ζωυφια :stuck_out_tongue: )
παντως παιρνεις τρενο αποσο θυμαμαι και σε παιρνει ακριβως κοντα σε ενα σταθμο που εχει λεωφορεια για το φεστιβαλ…και πληρωνεις και σε παιρνουνε…και για επιστροφη το ιδιο…τωρα αν θα πας μονο το τριημερο του φεστιβαλ παρε κανενα 500αρικο νομιζω ειναι μια χαρα…για να εισαι και μεσα κιολας! 8)

Όποιος πάει προς νησί μεριά, και επιλέξει οποιοδήποτε φεστιβάλ από μεταλ και “ποιο βαρύ” να ετοιμαστεί για πολύ βρωμιά και μπίχλα και αναίτια - άκυρη κλοτσοπατινάδα. Θα φάς στο κεφάλι ότι υγρό και στερεό μπορείς να φανταστείς πριν κατά την διάρκεια και μετά από το set κάθε μπάντας. και όταν λέω οτιδήποτε το εννοώ … (hint οι Άγγλοι πίνουν ΠΟΛΥ μπύρα -κυκλοφορούν τυπάδες με φορητά βαρελάκια ανάμεσα στον κόσμο και πουλάνε- και βαριούνται ΠΟΛΥ να πάνε τουαλέτα … #-o)
μην φέρετε γκόμενα στην παρέα. (εκτός και αν είναι περισσότερο άντρας, ή θέτε εκδίκηση :lol:)

(πρέπει να κόψω τα πόστ 4:30 το πρωί … :stuck_out_tongue: )

να προσέχετε τα μπουκάλια που σκάνε απ’το πουθενά στην Ολλανδία

  1. Πάντα να έχετε και μερικά ζεστά ρούχα μαζί σας. Και αρκετά ζευγάρια κάλτσες. Και κανένα αδιάβροχο. Και τίποτα γαλότσες. Αυτό εφόσον μιλάμε για φεστιβάλ κεντρικής-βόρειας Ευρώπης προφανώς. Αν το φεστιβάλ γίνεται σε καμια Αίγυπτο αλλάζει το πράγμα ξέρωγω.

  2. Εαν ο νυχτερινός ύπνος σας είναι απαραίτητος (για να ξυπνήσετε την άλλη μέρα με όρεξη), να πάρετε μαζί σας ωτασπίδες. Και καμιά μάσκα ύπνου. Οι Άγγλοι για παράδειγμα δε γνωρίζουν τι θα πει η λέξη ύπνος - ούτε η φράση “ησυχία, κοιμόμαστε”.

Βασικά αν παρέχεται η δυνατότητα, να μη κλείσετε καν στο κανονικό κάμπινγκ, αλλά στο οικογενειακό! Εκεί θα είναι πιο ήσυχα αν μη τι άλλο.

  1. Αν πάλι γουστάρετε να ζήσετε τον “παλμό του camping”, οκ, κλείστε στο κανονικό, αλλά έχετε κατά νου πως μπορεί να πέσει κανένας μεθυσμένος άγγλος πάνω στη σκηνή σας το βράδυ ενώ κοιμάστε. :stuck_out_tongue:

  2. Προσοχή στην παρέα που θα επιλέξετε να πάτε μαζί της. Αυτό ισχύει για κάθε μορφή διακοπών βέβαια. Να ξέρετε οτι περνάτε καλά μαζί. Η ένταση του φεστιβάλ μπορεί να επιφέρει καυγάδες. Προσοχή αν υπάρχουν γυναίκες στην παρέα (και αν παίζει κάτι μαζί τους, ή αν είστε σε σχέση - το τελευταίο πραγματικά δε λέει - κρίμα να χάσετε την ευκαιρία να γνωρίσετε καμιά μεθυσμένη ξένη).

  3. Να πάτε όσο νωρίτερα γίνεται στο κάμπινγκ για να στήσετε. Και να διαλέξετε ένα μέρος που α) να βρίσκεται σχετικά κοντά στα stages και β) να βρίσκεται κοντά σε τουαλέτες ή ντους! Και εντάξει, τουαλέτες έχει παντού, αλλά ντουζιέρες όχι, και προσωπικά έπιασα τον εαυτό μου στο τελευταίο φεστιβάλ να λούζομαι σαν το άλογο στην ποτίστρα, έξω στον παγωμένο αέρα, κι αυτό γιατί τα ντους ήταν μια ώρα απόσταση σχεδόν από τη σκηνή

  4. Εννοείται να κλείσετε τα εισιτήρια του φεστιβάλ από νωρίς.

  5. Να έχετε ψάξει από πριν την διαδρομή και την γενικότερη πορεία σας (από τα site των φεστιβάλ). Πως θα πάτε, τι συγκοινωνία θα πάρετε, ποιά είναι τα ωράρια, κλπ. Και να έχετε κλείσει κατά προτίμηση τα απαραίτητα εισιτήρια από πριν, μέσω ίντερνετ.

Δεν είναι απαραίτητο το τελευταίο, αλλά σε απαλλάσσει από χρόνο, κλπ.

  1. Εαν μου έρθει και τίποτα άλλο θα επανέλθω.

Μεγαλη τιτικα ο αποπανω,ωτοασπιδες και “ησυχία, κοιμόμαστε!” σε μεταλ φεστιβαλ.Στο πρωτο μου φεστ(ΜΟΝΟ βροχη,σκατα και λασπη)ακουγα τη σκηνη να κανει τικτικτικτικ απ’το αχνιστο κατουρημα του Γερμανου απ’εξω ενω ο Night*Sky διπλα ροχαλιζε σα να μην υπαρχει αυριο,τι να λεμε τωρα.Μεγαλες στιγμες και στο πρωτο τους φεστ πρεπει ολοι να ζησουν παρομοιες.Απ’το δευτερο αν ειναι αφηστε το καμπινγκ,αναλογα και τον ανθρωπο και αν πας με θηλυκο η οχι.Επαρκες κωλοχαρτο να χετε,οργανωθειτε με τσεπες κλειδαριες ασφαλειες και λοιπα συμπραγκαλα([U]πορτοφολακι που να δενει στη ζωνη και να το χετε απο μπροστα[/U].Μπαινετε σε 80 μοσπιτς και δε χανετε ουτε cent λεμε),σωστο σλιπινγκ μπαγκ και ειστε τζετ.Και ειδικα αν πατε σε μεγαλο φεστ,θα χετε φαει τοσο περπατημα,ορθοστασια και σπρωξιδι απο το πρωι,που το βραδυ θα κοιμαστε ακομα κι αν εξω καταστρεφετε ο πλανητης απο κομητες.

Ε ναι, είμαι τιτίκα, ακούω που ακούω τη μουσική όλη τη μέρα ξέρω γω, το βράδυ αργά θέλω να κοιμηθώ και 4 ώρες να πούμε. Δεν είμαστε όλοι τόσο πια τρουμέταλλοι να ακούμε τους πάντες στη διαπασών ακόμα και στις 5 τα ξημερώματα. Υπόψιν οτι εγώ όμως έτσι κοιμάμαι γενικά (με ωτασπίδες δηλαδή), και στο σπίτι μου ακόμα.

Δεν το έχω πει το “ησυχία κοιμόμαστε” παρεμπιπτόντως - τη φράση την συμπεριέλαβα χιουμοριστικά, αλλά δε το πιάνουν όλοι αυτό.

Σηκωνεσαι πχ 12 το μεσημερι,συνηθως το τελευταιο σετ τελειωνει 2 το πρωι.Να κατσεις ενα 3ωρο στη σκηνη,τις υπολοιπες 11 στεκεσαι ορθιος,περπατας,σπρωχνεσαι,τρεχεις,πας τουαλετα,βλεπεις μερτς και λοιπα(οκ προφανως αραζεις και λιγο στο ενδιαμεσο εδω κι εκει).Βλεπεις τελευταιο σετ,χαλαρωνεις μεχρι τις 3 να σου φυγει η πολυ υπερενταση,πατας και ενα χεσιμο και 4 αρχιζεις το ρεγκιουλαρ 8 ωρακι σου.Το πολυ πολυ να ξυπνησεις κανα 2ωρο νωριτερα την επομενη γιατι ισως να βαρας ακομα καποιες τσιτες απο τη δυνατη μουσικη.Αλλα 3 νυχτες ειναι,κλαιν,δε χρειαζεται να φερετε και βαλεριανες ασουμε.

(που ηταν το ‘‘χιουμοριστικο’’ στο συγκεκριμενο;)

Λοιπόν, εγώ σχεδιάζω, λέμε τώρα, να πάω ένα ταξιδάκι οδικώς στη Ρώμη με τους δικούς μου και θέλω να το συνδυάσω με τη συναυλία των Dead Can Dance, που το ζώον έχασα εδώ, αχ…που να ήξερα! Οι μέρες δε θα είναι πολλές 4, 5(το πολύ), στη συναυλία θέλω να πάω όμως και θα βάλω τα δυνατά μου, γιατί έχω ακούσει ότι είναι ονειρικά. Αν καταφέρω να πάω και γλιτώσω απ’ τα χέρια του πατέρα μου(αν δε με πνίξει κατά τη διάρκεια της συναυλίας) θα γράψω αναλυτικό ποστ και για τη δική μου(πρωτόγνωρη) εμπειρία! Αυτά…:stuck_out_tongue:

Άσ’το pumpkin, δε πειράζει. Μου φαίνεται αστείο να λέει κάποιος σε ένα φεστιβάλ καταμεσής εκατοντάδων μεθυσμένων Άγγλων “εε, κοιμόμαστε!”, γι’αυτό και το έγραψα, αλλά it’s ok. :stuck_out_tongue:

Silent κορίτσι μου, να πας να περάσεις καλά.

Εγω ανετα σε φανταζομουν παντως να βγαζεις τις ωτοασπιδες με τα πομ-πομ και να φωναζεις ‘‘ει παιδια,να κοιμηθουμε και λιγο ε;;;’’,γι’αυτο απαντησα ετσι,σοβαρα.Αλλιως σιγα μη δεν επαιρνα χαμπαρι το υπεροχο ελλανορικο χιουμορακι.

Σαιλεντ καθε φορα που σχεδιαζεις ταξιδι,ενα παιδακι στη Σομαλια πεθαινει.

Κάηκαν τα παιδάκια τότε…

(Δεν έπιασα ακριβώς το νόημα του αστείου σου, αλλά τέλος πάντων, λέω ΝΑΙ…δεν ξέρω γιατί μιλάς βέβαια…) :stuck_out_tongue:

Κανείς δε πιάνει το νόημα όσων γράφονται εδώ μέσα χαχα. :lol:

Pumpkin, αγάπες μόνο. <3

Κατα 99% θα παω Ιταλια για Maiden το καλοκαιρι. Οποιος εχει παει, αν θελει ας γραψει κατι.Ευχαριστω.

QFT, στο Puisto Blues στη Φινλανδία βρέθηκα Ιούνιο μήνα αντιμέτωπος με 8 βαθμούς… :cold:

Χαχαχαχα ήθελα να ανοίξω αυτό ακριβώς το τόπικ πέρσι :stuck_out_tongue:
Πέραν ορισμένων πολύ βασικών θεμάτων που έχουν καλυφθεί και είναι και θέμα νοημοσύνης να πούμε όταν πας σε βόρειο/κεντροευρωπαϊκό open air (ρούχα που να μπορείς να τα βάλεις και να τα βγάλεις, με θερμοκρασίες να κυμαίνονται από 35-8 βαθμούς σε ένα 24ωρο// αδιάβροχο-ομπρέλα // backpack να τα βάζεις όλα μέσα) πάρτε και μία γυναικεία πινελιά:

  1. Χαρτομάντιλα (ε, ναι.)
  2. Μωρομάντιλα - [B]όχι[/B] με οινόπνευμα

[SPOILER][ul]
[li]σε πιάνει κόψιμο. Τράβα πέρασε τριήμερο φεστιβάλ συγκαμένος
[/li][li]το τοστ με τα κεφτεδάκια έπεσε στη λάσπη - έλα, μεταξύ μας είμαστε, σε ξέρω, πεινάς, δεν έχεις μία, θα το σκουπίσεις και θα το φας
[/li][li]παίζει να μην έχεις άλλο τρόπο να καθαρίσεις τα χέρια σου για διάστημα 15+ ωρών
[/li][/ul][/SPOILER]
3) 1 ρολό σακκούλες σκουπιδιών

[SPOILER][ul]
[li]εμείς δεν είμαστε γύφτοι ρε.
[/li][li]όταν βρέχει στρώνεις σακκούλα και κάθεσαι πάνω σε οποιαδήποτε επιφάνεια οσοδήποτε λερωμένη ή βρεγμένη ή
[/li][li]κόβεις τρύπες για χέρια και κεφάλι και τις κάνεις αδιάβροχα ή
[/li][li]την περνάς πάνω από το backpack για να μη γίνει μ**νι. extra bonus τη στιγμή που θα προσπαθείς να χέσεις στην οικολογική και όλες οι επιφάνειες θα είναι καλυμμένες με σωματικά εκκρίματα.
[/li][/ul][/SPOILER]
4) Διάφανη πλαστική θήκη, από αυτή που δίνουν στα αεροδρόμια για τα υγρά. [SPOILER]Βάλτε μέσα το πρόγραμμα του φεστιβάλ. Δεν σκίζεται, δεν τσαλακώνεται, δεν λερώνεται, δεν βρέχεται, το πιάνεις εύκολα μέσα στην τσάντα, βλέπεις άνετα τις μπάντες.[/SPOILER]
5) Το σημαντικότερο, απόλυτο survival tool σε φεστιβάλ βέβαια, χρόνια τώρα, για αδιευκρίνιστους ίδως λόγους, είναι ένα…

[SPOILER][SIZE=“4”][B]ΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΚΑΠΑΚΙ[/B][/SIZE], το απόλυτο taboo.
Για να επιβιώσεις, χρειάζεσαι υγρά (πριν σκεφτείτε αλκοόλ, έχω υπάρξει σε φεστιβάλ χωρίς τρεχούμενο νερό, ήταν επώδυνο…).
Πώς αποθηκεύεις υγρά? Σε κλειστό μπουκάλι.
Ακόμη κι αν πουλάνε μπουκάλια με νερό στο φεστιβάλ, θα έχουν βγάλει το καπάκι.
Ακόμη κι αν χώσεις το μπουκάλι στο πολυτιμότερο σημείο της ανατομίας σου, οι μπράβοι στην είσοδο θα το βρουν, κι αφού σε σοδομίσουν θα στο δώσουν πίσω - αλλά χωρίς καπάκι.
Φορ δε λαβ οφ γκοντ, έχετε κάπου κρυμμένο στα υπάρχοντά σας ένα μικρό, πολύτιμο, υπέροχο, συγκλονιστικό πλαστικό καπάκι. Φυλάχτε το σαν να μην υπάρχει αύριο.[/SPOILER]

Και κάτι extra

  • Panadol
  • Φακός (οικολογική τουαλέτα χωρίς φώτα. Ή, κάμπινγκ, χωρίς φώτα. Πολύ τραβηγμένο αλλά τα έχω πάθει και τα δύο - βρες την τρύπα/ βρες τη σκηνή, γάμησέ τα.)
  • Αντιηλιακό (κανονικά θα το έβαζα στην αποπάνω λίστα, αλλά αν έχεις πολλά μαλλιά και μούσια μπορεί και να μην το χρειαστείς τόσο ξερωγω)
  • > :stuck_out_tongue: <
  • E, και ό,τι πρέπει να έχουν μαζί τους τα κοριτσάκια.

Btw, μπορώ να κοιμηθώ οπουδήποτε, οποτεδήποτε, οσοιδήποτε μεθυσμένοι κι αν τρεκλάνε γύρω μου, οποιοδήποτε συγκρότημα κι αν δονεί τη μητέρα γη δίπλα στ’αυτιά μου:p

πολυ ενδιαφερον ποστ^

συμφωνώ σε όλα με παπί, μωρομάντιλα, πλαστικές σακούλες, φακός, καπάκι και διάφορα layers ρούχων +πάντα μα πάντα το άδειο backpack για να αλλάζετε κατά τη διάρκεια του βιώνω τις 4 εποχές σε 12 ώρες…

στο thread του wacken είχα γράψει αλλά κολάει και δω:

[SPOILER]

[/SPOILER]

εντιτ: στο χελφεστ τελικά πήγαμε σε δωμάτιο, όπως και σε διάφορα άλλα όπως High Voltage (Λονδίνο), Sziget (Βουδαπέστη) κτλ

Αν και όλο το ποστ της Almighty ήταν υπερβολικά ενδιαφέρον και λεπτομερές, θέλω να σταθώ στο συγκεκριμένο γιατί είδα γκρίνιες προηγουμένως για το πόσο οι κοπέλες δεν κοιμούνται εύκολα. Πραγματικά κι εγώ μπορώ να κοιμηθώ υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, και μαλιστα ξυπναω στην ακριβη θέση υπο την οποία με πήρε ο ύπνος.

Στο θέμα μας τώρα, έχω υποψιν μου να επισκευθω πολλά φεστιβαλ του εξωτερικού, απλά σίγουρα προτιμώ πιο “κλειστα” φεστιβαλ, που να μην παίζουν ένα εκατομμυριο μπαντες και να μην ξέρεις τι θα πρωτοκάνεις (τύπου wacken, αν και θα πήγαινα χαλαρά για την εμπειρία και μόνο αν υπήρχαν χρήματα). Και το κακό είναι ότι στη λίστα μου έχω ένα σωρό φεστιβαλ με διαφορετικο κοινό, τύπου KIT, roadburn, headbangers, download, rock am ring (ήθελα πολύ να πάω και metalcamp αλλά δυστυχώς…), και η λίστα συνεχίζεται… Γενικά πάντως τις γουστάρω τις φάσεις των φεστιβαλ, παρόλη την κούραση και ενίοτε τη βρώμα που δεν με ενοχλεί και ιδιαίτερα.

Όσοι είναι να κάνετε κάμπινγκ πάντως, μην ξεχνάτε ότι το βασικό είναι η πρωινή σκιά που θα πρέπει να διαρκεί όσο το δυνατόν περισσότερο. Σε κάτι Γερμανίες πχ, τον Ιούνιο/Ιούλιο ξημερώνει απ’ τις 5 το πρωί.