Με τα παιδιά από το cinemanews.gr βγάλαμε και φέτος το τοπ 10 της χρονιάς ανα συντάκτη, όπως είχαμε κάνει και πέρισυ σε εκείνο το γαμηστερό θρεντ που είχα ανοίξει πάλι (http://www.rocking.gr/modules/forum/showthread.php?t=22872&highlight=cinemanews )…
αν και δεν συμμετείχα στο σαιτ ενεργά φέτος λόγω ατελείωτου φόρτου εργασίας, φέτος αυτό θα αλλάξει διότι ως γνωστόν η γνώμη μου είναι γαμάτη και πρεπεί να επιβληθεί και προς τα έξω…
εδώ λοιπόν οι λίστες
http://www.cinemanews.gr/v5/top2012/index.php
με τελευταία και πιο γαμάτη την δικιά μου:p
με συνοπτικές διαδικασίες λοιπόν
1. The Master
Ο PTA είναι ο νέος Master του Αμερικανικού Σινεμά.- ΑΥΤΟ πραγματικά ήταν ταινία που βάζω δίπλα σε αριστουργήματα Ταρκοφσκιδων, Φελινιδων, Μπουνιουελιδων, Τρυφών κτλ
2. Amour
Επίσης, όπως και ο PTA παραπάνω, ο Χανεκε συνεχίζει να είναι το Ευρωπαικό Σινεμά των τελευταίων 20 ετών… το Amour είναι από τις 3 καλύτερες ταινίες του κατ’εμέ μάλλον…
3. Killing Them Softly
Αρχιδάτο και με μια εκπληκτική σκηνοθεσία, το Killing them soflty σου τρίβει ένα ξεκάθαρο και αληθινό Moto στη μάπα, μέχρι να ματώσεις…Ταραντίνοι και λοιποί σκουπιδιάρηδες, φάτε λάσπη, ΕΔΩ βρίσκει κανείς μερικούς από τους πιο καλογραμμένους διαλόγους της χρονιάς!!!
4. The Cabin In The Woods
Τα έχουμε ξαναπεί, το έκανα και πράξη και το έβαλα στην 5αδα μου… ότι ήταν το Evil Dead όταν πρωτοβγήκε και ακόμα καλύτερο… η υποδειγματική αποδόμηση ενός ολόκληρου είδους, ενώ ταυτόχρονα ένα λίφτινγκ στους κανόνες του… σενάριο για σεμινάριο…
5. Autumn (Sonbahar)
Τουρκικός Ταρκόφσκυ.-
6. Killer Joe
Η κατάμαυρη κωμωδία της χρονιάς, γενναίο και αρχιδάτο επίσης σύγχρονο αμερικανικό σινεμά και μια απροσδόκητη μεγάλη ερμηνεία από τον Μακόναχυ…
7. The Hobbit: An Unexpected Journey
Το μπλοκμπάστερ της σεζόν για μενα… ακριβώς τα ίδια με τον άρχοντα, απλά με διαφορετική και πιο παιδική-fun ιστορία… Πητερ Τζακσον συνεχίζει να είναι ο νέος Σπήλμπεργκ…
8. Dredd
Αγαπημένο κόμικ, κατέληξε να γίνει ότι πιο κοντινό βγήκε από το τέλος των 80ς και μετά στις καλτ εποποιίες τύπου Ρομποκοπ κτλ, με άφθονη βία, όχι λογοκρισία, τσιτάτη σκηνοθεσία και ένα υπόγειο μαύρο χιούμορ…ε και τον Ούρμπαν να ορίζει πλέον τον χαρακτήρα…ο Γιοντορόφσκυ την έπινε με τον Πέτερσεν των 80ς και βγάλαν ταινία!!
9. Holy Motors
Ταινία με πολλές δόσεις τρέλας αλλά και μελαγχολίας, σουρεαλιστικό αριστούργημα για την Τέχνη γενικότερα από το τελευταίο γνήσιο enfant terrible του γαλλικού σινεμά…
10. Looper
Sci-fi μικρού βεληνηκούς indie αποχρώσεων… στα καλύτερά του! Το μικρό μακρινό ξαδερφάκι του 12 monkeys…
Απουσίες τεράστιων κομιξο-μπλοκμπάστερ τύπου Avengers, Dark Knight Rises κτλ θα είναι το πρώτο που θα παρατηρούσε κανείς, αλλά οκ, ειλικρινά αυτή τη δεκάδα δεν θα την άλλαζα με τίποτα…
επίσς ναι, ντρέπομαι, ΑΝ, λέω ΑΝ άλλαζα μια ταινία, θα ήταν για να βάλω ΜΟΝΟ το Expendables 2 μέσα, το οποίο έρχεται 11ο…
Καλή χρονιά πάντως, αφού είχε τρομερά μπλοκμπάστερ που ήταν τόσα πολλά ώστε και αυτά που κατέληξαν ψιλομούφες επισκιάστηκαν από τα υπόλοιπα, αλλά και με πολύ καλές ταινίες πιο απαιτητικού χαρακτήρα, οι οποίες δε -ειδικά αυτές οι δύο που έχω και τοπ- θα θεωρηθούν και στο μέλλον υπερκλασσικές κατά τη γνώμη μου…