Βιβλία...διαβάζουμε?

Δώσε βάση…νομίζω είναι στο τρίτο βιβλίο.Αν θυμάμαι καλά η ιστορία λέγεται Αποδιοπομπαίοι Τράγοι.Και είναι τελείως αρρωστημένη…

Συμφωνω μ αυτην την αποψη.
Ουτε εγω ειμαι.

Ενα αν μη τι αλλο “πρωτοτυπο” βιβλιο θεματολογικα,το οποιο κυκλοφορει στα ελληνικα ως"Το εγχειριδιο του καλου δημιου"ειναι το παρακατω,το οποιο ειναι μια παραθεση και περιγραφη των"δημοφιλεστερων"και μη τροπων εκτελεσης ανα τους αιωνες,με ιστορικα ντοκουμεντα και αναλυτικες"οδηγιες χρησης".:stuck_out_tongue:

ΑΑΑ πολύ ωραία!!Ένα άλλο βιβλίο που καταπιάνεται μ’ ένα θέμα και κάνει αναδρομή στους αιώνες είναι “Η Ιστορία της Κόλασης”.Θεωρίες και απόψεις για το βαθυλάκο της φωτιάς, όπως εκφράστηκαν ανά τους αιώνες από εθνικές και μη θρησκείες, από το Έπος του Γιλγαμές ως το Samuel Beckett.

Ακουγεται ακρως ενδιαφερον.:slight_smile:

Eνα αλλο βιβλιο με το οποιο ειχα φαει τρελο κολλημα,ειναι το παρακατω,Ουσιαστικα προκειται για ενα ειδος λεξικου-εγχειριδιου με λημματα σε αλφαβητικη σειρα τα οποια καταπιανονται με τις δοξασιες,τους μυθους,τα ηθη και τα εθιμα των λαων της Ευρωπης την περιοδο του Μεσαιωνα.Ειναι λιγο απαιτητικο στον τομεα της γλωσσας,αλλα ειναι και μια καλη ευκαιρια να ξεσκουριασουν και τα αγγλικα οσων τα χουν παρατησει.

οχι…

Για όσους τυχόν τους ενδιαφέρει η ελληνική μυθολογία, προτείνω το καταπληκτικό βιβλίο του Jean-Pierre Vernant “Το Σύμπαν, οι Θεοί, οι Άνθρωποι”. Εξαιρετικά καλογραμμένο και ευχάριστο στο διάβασμα, το βιβλίο καλύπτει μερικούς απο τους σημαντικότερους ελληνικούς μύθους. Την καταγωγή του Σύμπαντος και την Θεογονία, τη μάχη ανάμεσα στους Θεούς και στους Τιτάνες, τη Χρυσή Εποχή όπου άνθρωποι και θεοί ζούσαν όλοι μαζί, τον μύθο του Προμηθέα, της Πανδώρας, τον Τρωικό Πόλεμο, την περιπέτεια του Οδυσσέα, ως την εμφάνιση του Διονύσου και τον μύθο του Περσέα. Το βιβλίο δεν αρκείται σε περιγραφή των μύθων αλλά σε φιλοσοφική, ίσως και ψυχαναλυτική σε σημεία ανάλυση τους, καλύπτοντας τις προεκτάσεις και τα βαθύτερα νοήματα τους. Φανερώνει το βάθος και τον πλούτο της ελληνικής μυθολογίας σε όλο του το μεγαλείο.

ένα άλλο βιβλίο “Ελληνική μυθολογία” λέγεται και είναι του Νίκου Τσιφόρου.
Έχει κι αυτό περιγρφές και φιλοσοφικές αναλύσεις καθώς και πώς προέκυψαν όλα αυτά και συγκρίσεις με τη σημερινή θρησκεία.
αλλά κυρίως έχει πολύ χιουμορ.
γενικά όλα τα βιβλία του Τσιφόρου έχουν πολύ γελιο αλλά και προβληματισμούς.
Είναι πολύ ψαγμένος

Interesting, i’ ll check it out :slight_smile:

Απιστευτο βιβλιο ε.

+10000000000

Πω, καλά τώρα πείστηκα, θα το τσεκάρω στάνταρ και θα πω εντυπώσεις!

Άλλο βιβλίο πολύ πολύ καλό σ’ αυτό το χώρο,της ελληνικής μυθολογίας δλδ, είναι οι “Ελληνικοί Μύθοι” ( σε 2 τόμους) του Robert Graves.Του ιδίου είναι και η “Λευκή Θεά”. Είναι ογκώδη,αλλά έχει γίνει εξαιρετική δουλειά και στα δυο βιβλία.Όποιος έχει όρεξη, ας τα ψάξει…

O Tσιφορος και ειδικα η Ελληνικη μυθολογια του τα σπανε πολυ ασχημα!Απο κει ειχα διαβασει εντωμεταξυ,οταν ειχα δωσει και το αντιστοιχο μαθημα στη σχολη γιατι το κανονικο εγχειριδιο ηταν τρελα βαρετο…:stuck_out_tongue:

Βεβαια για οσους ενδιαφερονται να το ψαξουν βαθυτερα το θεμα της Ελληνικης Μυθολογιας θα προτεινω 2 ακαδημαικα μεν αλλα πολυ εμπεριστατωμενα εργα απ την αχανη βιβλιογραφια που υπαρχει για το θεμα.Το πρωτο και ισως πιο γνωστο στους πολλους ειναι το εργο-εγκυκλοπαιδεια ουσιαστικα του Ι.Κακριδη"ελληνικη μυθολογια" οπου υπαρχουν τα παντα,με αναλυσεις-παραπομπες κτλ.
Eνα δευτερο,αυτη τη φορα μυθολογικο λεξικο που εχει και Ελληνικη και Ρωμαικη Μυθολογια ειναι του Pierre Grimal το"Λεξικο Ελληνικης και Ρωμαικης Μυθολογιας",οπου επισης υπαρχουν τα παντα(ειναι και ολοκληρο τουβλο το βιβλιο…)και οντας λεξικο,μπορει κανεις να βρει πολυ ευκολα το λημμα που τον ενδιαφερει.

Corpsette με τη Λευκη Θεα ηταν απ τις ελαχιστες φορες που παρατησα βιβλιο,γιατι πραγματικα απο ενα σημειο και μετα εχασα τη μπαλα.Πολυ πυκνη και στριφνη γραφη και καπου με κουρασε τρελα…Τους"Ελληνικους Μυθους" θα θελα να δοκιμασω να τους διαβασω,απλα ελπιζω να ειναι λιγο πιο βατοι απ την Λευκη Θεα.

Έχεις δίκιο,είναι λίγο βαρύ και θέλει χρόνο.Εγώ το διάβασα και λόγω σπουδών.Η αρχέτυπη γυναικεία μορφή και θεά.Εγώ πάντως παράτησα τα “100 χρόνια μοναξιάς” του Μάρκες.Και δεν το μετάνιωσα καθόλου.ΔΕ ΓΙΝΟΤΑΝ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΩ χαχαχαχαχαχα.
Το 'χει διαβάσει κανείς?Πως σας φάνηκε??

Ε όχι! 8O Δε το έχω διαβάσει ακόμα, αλλά έχω ακούσει μόνο διθυράμβους γι’ αυτό το βιβλίο, ήταν μάλιστα στη λίστα των must-αγορών! Το βρήκες δυσνόητο, ή μήπως βαρετό?

Άλλο ένα βιβλίο το οποίο μου αρέσει ιδιαίτερα
Το Middlesex του Τζέφρυ Ευγενίδη.Μια αυτοβιογραφία ενός ερμαφρόδιτου ανθρώπου,ο οποίος έχει να αντιμετοπίση προβλήματα λόγω της ιδιαιτερότητας του.Είναι μια αφήγηση τόσο της ζωής του,όσο και του παρελθόντος της οικογενειάς του.Αξίζει.

Βαρετό,μακρύ,κουραστικό,μπερδεμένο μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο…Στην αρχή έχει το γενεαλογικό δέντρο…εε αν ρίξεις μια ματιά θα με καταλάβεις

Αυτό ακούγεται τρομερά ενδιαφέρον!!!Χμμ θα το βάλω στη σειρά μετά το Mobius Dick(Andrew Crumey)

Θα το τσεκάρω πάντως κάποια στιγμή, είμαι περίεργος… ποιός ξέρει, μπορεί να με κουράσει και μένα.

Είναι ενδιαφέρον,και έγινε best seller,αλλά για κάποιον που διαβάζει σχεδόν όλη την ώρα κόμιξ,υπήρξε πολύ δύσκολο στο διάβασμα.Τσέκαρε το και πές μου γνώμη.