Βιβλία...διαβάζουμε?

[SIZE=“2”][B][COLOR=“Navy”]The Last Man Alive[/COLOR][/B][/SIZE]

Έφαγα μια τρελή φλασιά προχθές και άρπαξα απο το ράφι ένα απο τα πρώτα βιβλία που διάβασα ποτέ στη ζωή μου, κάπου στην τετάρτη δημοτικού. Ένα απο τα πρώτα βιβλία σε στυλ μυθιστορήματος that is, αν και πραγματικά δεν ξέρω πως να το χαρακτηρίσω.

Ναι, μιλάμε για ένα παιδικό βιβλίο, γραμμένο το 1938. Οι ήρωες του είναι κυρίως παιδιά (και ο αφηγητής που είναι ενήλικας). Και τα παιδιά στα οποία αφηγείται ο κύριος Νηλ (το όνομα του) την ιστορία, είναι αληθινά παιδιά, μαθητές σχολείου, και η αφήγηση του είναι μια αληθινή αφήγηση που έκανε στο πλαίσιο συναντήσεων μεταξύ αυτού και των παιδιών. Κατέγραφε μάλιστα και τις αντιδράσεις τους μετά απο την αφήγηση του κάθε κεφαλαίου, τις οποίες και διαβάζουμε.

Αλλά μη βιάζεσαι φίλε αναγνώστη να προσπεράσεις. Εδώ μιλάμε για ένα βιβλίο για παιδιά, ενός συγγραφέα/αφηγητή/παιδαγωγού που θεωρούσε πως ιστορίες για παιδιά που δεν θα μπορούσαν να αναγνωστούν (σε άλλο επίπεδο) απο έναν ενήλικα δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον. Μιλάμε για μια ιστορία στην οποία τα παιδιά σκοτώνουν αβέρτα γκάνγκστερς (βρισκόμαστε στη δεκαετία του '30), έρχονται σε επαφές με εθνικιστές του Φράνκο και με ναζί, συζητάνε με τον δάσκαλο/αφηγητή για τον Ισπανικό Εμφύλιο και τον κομμουνισμό. Η ιστορία είναι γεμάτη αίμα, ακατόρθωτες πράξεις (τα παιδιά να πιλοτάρουν αερόπλοια, καράβια κλπ), και το επίκεντρο της οποίας είναι ένα μυστηριώδες πράσινο σύννεφο, το πέρασμα του οποίου πέτρωσε όλους τους ανθρώπους της γης, εκτός απο τα παιδιά που γλίτωσαν και λίγους ακόμα διάσπαρτους σε όλη την οικουμένη.

Και τα παιδιά καλούνται να ζήσουν σ’έναν κόσμο χωρίς ενήλικες. Και γουστάρουν απίστευτα, γιατί είναι παιδιά, και τώρα μπορούν να έχουν όλο τον κόσμο δικό τους! Ένας κόσμος που προέκυψε έτσι απο ένα μυστήριο πράσινο σύννεφο, που πέτρωσε τους πάντες.

Αυτά εν έτει 1938, πριν τον Β’ Παγκόσμιο, πριν τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Οσοι ξέρετε καταλάβατε οτι αναφέρομαι στο “Πράσινο Σύννεφο”, aka [B]The Last Man Alive[/B], του [B]A.S.Neill[/B]. Ναι είναι ένα παιδικό βιβλίο, με παιδικό τρόπο γραφής, αλλά… και πολλά ακόμα.

Όσο αφορά τον Neill… Πρόκειται για μια απο τις πιο ριζοσπαστικές μορφές της παιδαγωγικής του '20ου αιώνα. Ο ιδρυτής του περίφημου [B]Summerhill[/B], του σχολείου που είχε ως επίκεντρο του την απόλυτη ελευθερία των μαθητών - βάση της φιλοσοφίας του ίδιου του Neill, ο οποίος θεωρούσε πως τα παιδιά πρέπει να εκπαιδεύονται σε πλαίσια πλήρους ελευθερίας, χωρίς επιβολές και καταναγκασμούς, και με τρόπο τέτοιο ώστε να προωθείται η κριτική τους σκέψη. Στο σχολείο δεν ήταν υποχρεωτική η παρουσία, δεν υπήρχαν απουσίες, οι κανόνες συναποφασίζονταν σε συνελεύσεις μεταξύ παιδιών και προσωπικού, συνελεύσεις που γίνονταν ανα τακτά διαστήματα. Οι καθηγητές δεν ήταν ανώτεροι αλλά ίσοι με τα παιδιά και ο Neill για τα παιδιά δεν ήταν ο “κύριος Νηλ” αλλά Νηλ, σκέτο.

Αυτά σε εποχή μεσοπολέμου. Καταμεσίς των σχολείων της σιδερένιας πειθαρχίας, των στολών, του διαχωρισμού αγοριών-κοριτσιών κλπ. Περιττό να πω πως οι συντηρητικοί της εποχής είχαν καταφερθεί παράφορα κατά του Νηλ, μια που το εκπαιδευτικό σύστημα που πρότεινε υποδαύλιζε το καθεστώς ολόκληρο.

Είναι συγγραφέας των βιβλίων “Ελευθερία, όχι Αναρχία!” και “Θεωρία και Πράξη της Αντιαυταρχικής Εκπαίδευσης”. Υπήρξε επηρεασμένος απο τις θεωρίες του Φρόυντ και του Βίλχελμ Ράιχ.

Όσο αφορά την έντονη παρουσία της βίας στο Last Man Alive, ο ίδιος λέει:

I quarrel with those people who are afraid to pander to a child’s imagination. They want to lead the boy from gangsters and cannibals to Shakespeare and Beethoven or, worse, to tales with a moral. They will not accept the boy as he is – a primitive savage who should be living on Crusoe’s island. But by savage I do not mean cruel. Children who would not hurt a fly will delight in a story in which they bump off a million cannibals or pirates.

There are parents who refuse to give children war toys on the grounds that war games encourage militarism. This is definitely wrong. Better to have children live out their killing phantasies at the age of nine than to have them living them out later in reality in the field of battle. A nation that is spending hundreds of millions on war preparations to defend, in the first and last resort, our capitalist, profit-making society should not object to the children’s sharing in the general interest in guns and bombs. Most of the children of Summerhill who were delighted when I told them stories about themselves, stories dealing mostly with killing savages, are now, at the age of twenty-one, pacifists. The sadists who torture Jews are merely adults who are living out their infantile desire to have power in the form of cruelty.

Οσοι ξέρετε καταλάβατε οτι αναφέρομαι στο “Πράσινο Σύννεφο”, aka [B]The Last Man Alive[/B], του [B]A.S.Neill[/B]. Ναι είναι ένα παιδικό βιβλίο, με παιδικό τρόπο γραφής, αλλά… και πολλά ακόμα.

Πωωωωω δεν τα ήξερα όλα αυτά!
Και μάλιστα με ιντρίγκαραν όσα έγραφες πριν συνειδητοποιήσω για ποιο βιβλίο μίλαγες.
Επίσης, το είχα διαβάσει μικρή, και ήταν… έντονο.
Ανεβαίνεις πάνω από ένα σύννεφο, και όταν κατέβεις, τα πάντα και οι πάντες είναι νεκρά. Πόσο πιο τρομαχτικό μπορεί να είναι ένα παιδικό -και όχι μόνο-βιβλίο? Θυμάμαι να μην μπορώ να αποφασίσω ανάμεσα σε ευφορία και φρίκη όταν το διάβαζα! Και δεν το θυμάμαι να έχει αίσθηση παιδικού βιβλίου, καν. Γαμάτο flashback ellanor…

Μερικά αποσμάσματα απο το βιβλίο…

Τα παιδιά με τον Νηλ σχολιάζουν το οτι, αφού έχουν πετρώσει οι πάντες (εκτός απο τα ζώα που έμειναν ανέπαφα απο το σύννεφο), ο τόπος έχει γεμίσει ποντίκια. Λένε λοιπόν πως τα ποντίκια ίσως κάποτε κατορθώσουν να δημιουργήσουν δικό τους πολιτισμό:

“Μπορεί”, έκανε η Μπέτυ, “αλλά και πάλι είναι τόσο μικρά. Πως θα μπορούσαν να φτιάξουν όπλα και πλοία και τέτοια?”
“Ο πολιτισμός μπορεί να γίνει και χωρίς αυτά”, απάντησε σοφά ο Νηλ. “Βέβαια ένας ποντικοπολιτισμός θα ήταν αλλιώτικος, ελπίζω ίσως και καλύτερος. Οπωσδήποτε δε θα φτιαχναν ποτέ βόμβες αερίων κι αναρωτιέμαι αν θα καναν πολέμους. Νομίζω πως καλά θα κάναμε ν’ αυτοκτονήσουμε για να δώσουμε και στα καημένα τα ποντίκια μια ευκαιρία”.

Σχόλιο παιδιού σχετικά με το γεγονός οτι όλοι οι άνθρωποι έγιναν πέτρες:

“Το καλό με τούτη τη συννεφοδουλειά είναι πως δεν χρειαζόμαστε τάφους. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να φυτέψεις κάποιον στον κήπο του, και γίνεται απο μόνος του ταφόπετρα”.

Τα άγρια ζώα έχουν δραπετεύσει απο τους ζωολογικούς κήπους και κατακλύζουν τους δρόμους. Τα παιδιά σκέφτονταν πως θα αντιμετωπίσουν τις τίγρεις και τ’αγρίμια και καταλήγουν στο να χρησιμοποιήσουν τα πέτρινα αγάλματα σαν όπλα:

"Καλύτερα να τους βγάλουμε όλα τα πόδια και να βάλουμε τα κορμιά τους πλαγιαστά. Έπειτα βάζουμε τα χέρια έτσι - "
“Και τα κεφάλια?”, ρώτησε ο Νηλ.
"Ο Μαικλ δεν είχε ιδέα τι θα γινόταν με τα κεφάλια, όμως ο Μπάνυ έλυσε το πρόβλημα κι είπε πως θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν σα χειροβομβίδες στην πρώτη επίθεση. Ο Γκόρντον πρότεινε να τα γεμίσουν μπαρούτι ή νυτρογλυκερίνη, όμως οι υπόλοιποι αρνήθηκαν.
“Τι κρίμα, κι υπάρχει τόσος χώρος αδειανός μέσα τους”, έκανε μελαγχολικά ο Γκόρντον κοιτάζοντας το κεφάλι ενός απ’τους δημοτικούς συμβούλους.

Σχετικά με το γεγονός οτι όλα τα μαγαζιά και τα πλούτη του κόσμου μπορούν να είναι δικά τους, τώρα που μείναν οι τελευταίοι άνθρωποι στη γη:

“Είναι όμορφο να φοράς διαμάντια κι όμορφα φουστάνια αλλά δεν έχει γούστο όταν δεν υπάρχει κανείς για να σε βλέπει να τα φοράς”.

Ο Νηλ με τα παιδιά διαπιστώνουν σ’ένα ταξίδι τους στην Ισπανία πως έχουν επιβιώσει κάποιοι Ισπανοί που υπηρετούσαν τον Φράνκο, και οι Ισπανοί (ο αρχηγός των οποίων λεγόταν Σίλβο) τους συλλαμβάνουν:

"Για να σου πω, είπε ο Νηλ, “γιατί μας κρατάτε φυλακισμένους? Δε θέλουμε πόλεμο, το μόνο που γυρεύουμε είναι να γυρίσουμε στην Αγγλία. Μπορείτε να κρατήσετε ολόκληρη την Ισπανία και ολόκληρη την Ευρώπη”.
Ο Σίλβο χαμογέλασε κυνικά.
“Και να σας δώσουμε την Αγγλία? Το πλήρωμα σου είναι νέο, θα γυρίσει πίσω, θα μεγαλώσει και θα κάνει παιδιά, ενώ εμείς θα πεθάνουμε και θα χαθούμε γιατί δεν έχουμε γυναίκες. Όχι βέβαια. Μπορούμε να αφήσουμε τους αρσενικούς να γυρίσουν στην Αγγλία, αλλά τα θηλυκά θα μείνουν μαζί μας. Η Εθνικιστική Ισπανία πρέπει να ζήσει”.

Κι όμως, ήταν (και θεωρείται ακόμα) βιβλίο [U]για παιδιά[/U] κατά πρώτο λόγο, που ο αφηγητής του εξιστορούσε ο ίδιος, κεφάλαιο προς κεφάλαιο, στα παιδιά-ακροατές του, που ήταν και οι ήρωες του βιβλίου… Πόσο διαφορετική αντίληψη σε σχέση με τα παιδικά σαχλοβιβλιαράκια που κυριαρχούν σήμερα…

Πραγματικά almighty, και γω που το ξαναδιάβασα βίωσα το ίδιο, έντονο συναίσθημα, αν και απο άλλη οπτική πλέον. Το μόνο βιβλίο (απ΄όσα έχω διαβάσει) που μπορώ να το συγκρίνω μαζί του είναι ο Μικρός Πρίγκιπας. Αν και το Πράσινο Σύννεφο είναι πολύ πιο προχωρημένο…

γνωριζει κανεις να προτεινει καποιο καλο βιβλιο (ιστορικο-μυθιστορημα) με βικινγκ θεματολογια?

Ενδιαφερον το βιβλιο που ανεφερε ο ellanor. Θα τα ψαξω.

Εγω παλι ψαχνω για κανενα βιβλιο σχετικα με τον Αμερικανικο Εμφυλιο. Ιστορικο, μυθιστορημα, whatever. Αν εχει κανενας καμια καλη προταση ας απαντησει εδω ή ας στειλει pm please.

λοιπον προς τους δυο αποπανω.πριν καποιο καιρο εξαχνα μυθιστορημα για τον αρθουρο.ο red viper προτεινε μια τριλογια(δεν την εχω διαβασει ακομα:oops:)του κρονγουελ,η οποια φανηκε πολυ ενδιαφερουσα.αλλα αλλου θελω να καταληξω αυτος με ενα γρηγορο ψαξιμο στα ιντερνετ διαπιστωσα οτι εχει γραψει παρα πολλα ιστορικα βιβλια και για διαφορες εποχες.ειχε λοιπον στανταρ μια σειρα για τον εμφυλιο και σε μια αλλη ειμαι σιγουρος(καλα ορκο δεν παιρνω)οτι αναφεροταν στον πολεμο σαξονων με βικινγκς.δεν τις εχω διαβασει βεβαια αλλα ως προταση να το ψαξετε το λεω γιατι γενικα εχω ακουσει ωραια λογια για αυτον τον συγγραφεα!

Alucard έχεις ξαναρωτήσει για τον Αμερικάνικο Εμφύλιο ή θυμάμαι λάθος?

Το μόνο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό, από την προηγούμενη φορά κιόλας, είναι το Όσα Παίρνει Ο Άνεμος…
Εξαιρετικό, αλλά δεν είμαι σίγουρη ότι σου κάνει, δεδομένου ότι στη βάση του, ρομαντικό μυθιστόρημα είναι :roll:

Your posts could use a spoiler, Ellanor…

Το “Πράσινο Σύννεφο” το πρωτοδιάβασα καλοκαίρι 6ης δημοτικού, μου το έκανε δώρο ο δάσκαλός μου όταν πήγα στο βιβλιοπωλείο του, υπέροχος άνθρωπος. Το βιβλίο είναι, με μία λέξη, απίστευτο. Τελείως διαφορετικό από ότι μπορεί να έχει διαβάσει ένα παιδί μέχρι τότε, θα το περιέγραφα σαν το “τέλος της αθωότητας” για πολλά παιδιά. Αξίζει πάντως να το διαβάσεις όσο και να είσαι (άλλωστε και το βιβλίο λέει απ’ έξω νομίζω “για παιδιά από 7 ως 77 ετών” :p.

Μην ανησυχείς, αν θεωρούσα πως κάτι απ’όσα γράφω προδίδει ουσιώδη στοιχεία της ιστορίας δεν θα τα έγραφα χωρίς σπόιλερ…

Nαι ο Κορνγουελ εχει γραψει πολλα ιστορικα βιβλια/μυθιστορηματα γα διαφορους πολεμους. Εχω διαβασει την τριλογια του για τον Αμερικανικο Εμφυλιο. Μαλιστα αυτη ηταν που μου κινησε το εινδιαφερον αν και παντα μου αρεσε σαν θεμα. Thanks για την απαντηση παντως :stuck_out_tongue:
Btw,ι η σεiρα βιβλιων του για τους Βικινγκς λεγεται “The Saxon Stories”

Ναι μωρε ειχα ξαναρωτησει αλλα δε βρηκα κατι και ειπα να ξαναδοκιμασω μηπως εχει πεσει στα χερια κανενος τιποτα. Νταξει οχι το οσα παιρνει ο ανεμος… και σε ταινια που πηγα να το δω κοιμηθηκα. Αμφιβαλλω αν θα μπορουσα να διαβασω περα απο την τριτη σελιδα του βιβλιου :lol:. Thanks και σε σενα παντως.

Κρίμα που κοιμήθηκες τόσο νωρίς πάντως, έχασες μια απο τις κορυφαίες ατάκες στην ιστορία του κινηματογράφου! (ας την έβλεπες και για το υπόλοιπο της ταινίας ας κοιμόσουν ρε παιδί μου).

[SPOILER]Βέβαια η ατάκα αυτή είναι στο τέλος της ταινίας, αλλά εντάξει, λεπτομέρειες. :PPPP[/SPOILER]

“Frankly, my dear, i dont give a damn”

Την εχω δει τη διασημη ατακα :wink:

Για εμφύλιο δεν έχω υπόψη μου κάτι (εκτός από το Glorious Burden των Iced Earth :p), αλλά αν σου κάνει κάτι παλιότερο έχω μια πολύ ωραία επιλογή για Αμερικάνικη Επανάσταση: το Manituana των Wu Ming.

Είναι η ίδια συγγραφική ομάδα (πλην ενός νομίζω) που μας έχει δώσει και το πολύ καλό Q ή Εκκλησιαστή, όπως μεταφράστηκε στα ελληνικά. Το Manituana λαμβάνει χώρα τα πρώτα χρόνια της Αμερικάνικης Επανάστασης και γράφεται μέσα από την μάλλον ασυνήθιστη οπτική διαφόρων ανθρώπων, κυρίως Ινδιάνων, που επιλέγουν να πολεμήσουν με τη μεριά που χάνει τελικά τον πόλεμο. Είναι αρκετές σελίδες, αλλά ο τρόπος γραφής με μικρά σύντομα κεφάλαια (2-3 σελίδες συνήθως) είναι αποτελεσματικός και σε κρατάει σε εγρήγορση. Είμαι κάποιες σελίδες πριν το τέλος, και δεν έχω δει ακόμα που θα καταλήξει, αλλά μέχρι στιγμής συνίσταται.

Και το καλύτερο απ’όλα: μπορείς να το βρεις τσάμπα (όπως και τον Εκκλησιαστή) στην επίσημη ιστοσελίδα των συγγραφέων: http://www.wumingfoundation.com/italiano/downloads.shtml

Τώρα:

Γιατί είναι καλή η επανάληψη :wink:

Ενδιαφερον ειναι αυτο θα το τσεκαρω τωρα. Θενξ μαν. :slight_smile:

γενικα μαρεσει να διαβαζω και τωρα εχω παρει με τη σειρα
βιβλια του Λιακοπουλου:)

Σου προτείνω επίσης ακολούθως να περάσεις στον αείμνηστο Ανέστη Κεραμυδά. Φοβερά βιβλία, τεκμηριωμένα, φιλολογικά άψογα στημένα και το σημαντικότερο ΑΦΥΠΝΙΣΤΙΚΑ!

οκ θα τον τσεκαρω
ευχαριστω!!

Μετά μη ξεχάσεις να περάσεις και απο δω να μας πεις τις εντυπώσεις σου.

Ο καιρός γαρ εγγύc.

εδιτ: Isis, συγχαρητήρια, οι πωλήσεις των βιβλίων του Κεραμύδα (κεραμυδά, πως προφέρεται) θα αυξηθούν κατά μία χάρη σε [U]σένα[/U]! :thumbup: :PPPP