Βιβλία...διαβάζουμε?

πείτε μου βλιβλία επιστημολογίας (και μπασταρδεμένα μάς κάνουν) που σας ερεθίζουν πλζκθενξ

Τι εννοείς με τον όρο “επιστημολογία”;

γνωσιολογία εννοώ, ό,τι έχει να κάνει δηλαδή με τη φύση της γνώσης, είτε σε επιστημονικό επίπεδο είτε σε ευρύτερο. πώς δηλαδή αποκτάται, μέχρι πού μπορεί να φτάσει κ.λπ. τα σχετικά που έχω διαβάσει είναι από νιτσε, ποππερ, φουκώ, κουν, κάτι ψιλα από ράσελ, βιντγκεντσάιν, αλλά πείτε ό,τι θέλετε γενικά και ψάχνω αυτά που δεν.

Δεν ξέρω αν ανήκει αυστηρά σε επιστημολογία, αλλά θα προτείνω το Godel, Escher, Bach του Douglas Hofstadter.

Τι τεράστια σύμπτωση, το λιβάνιζα την προηγούμενη εβδομάδα :stuck_out_tongue:

τσιμπησα αυτο σημερα.το εχει διαβασει κανεις?

Uploaded with ImageShack.us

elfstone, μερσί, 8α το πσάκσω.

τελιωσα τη ναυτια προχτες. και γαμω τα βιβλια, στο ιδιο επιπεδο με τον ξενο
αν και προσεγγιζουν λιγο διαφορετικά το θεμα, μαλλον αλληλοσυμπληρωνονται ωραια.
τωρα διαβαζω το western lands του μπαροουζ και φαινεται να ειναι απο τα καλυτερα του

Για καλοκαίρι προτείνω, πέρα από τα “κλασικά” του καλοκαιριού >>[B]Λένος Χρηστίδης[/B]<<([B]Λοστρέ[/B], [B]Τα Χαστουκόψαρα[/B] κτλ), [B]Λουκά Μέξη[/B]. Ένα είναι το [B]Shoebox [μια καλοκαιρινή κομπίνα][/B] και το δεύτερο είναι το φρέσκο [B]Shoot me [ένα τελευταίο κλικ][/B] ( το οποίο δεν έχω διαβάσει ακόμη, αλλά αναμένεται εξαιρετικό). Προσφάτως μου είπαν για [B]Αύγουστο Κορτώ[/B]. Δεν ξέρω ακόμη, τώρα ξεκίνησα να τον διαβάζω…

μια λεξη.[SIZE=“5”]UBIK[/SIZE]

:bow2::bow2::bow2:

[SPOILER]του φιλιππα του ντικ για οποιον δεν ξερει[/SPOILER]

Λοιπόν καθόμουν και χάζευα λίγο πριν τα επικά εξώφυλλα της εφημερίδας “Ελεύθερη ώρα” (για όποιον δεν γνωρίζει δίνω link για ατελείωτη απόλαυση [B][COLOR=“Blue”]click[/COLOR][/B] ).

Θα ήθελα λοιπόν να μάθω αν ξέρει κανείς κάποιο βιβλίο που να ασχολείται με τις θεωρίες συνωμοσίας ανα τους αιώνες. Την ανάγκη του ανθρώπου για μια καλή θεωρία συνωμοσίας ή μια προφητεία από κάποιον “'άγιο” της εποχής. Κάθε φορά που υπήρχε ένας πόλεμος μια κρίση, κάτι καταστροφικό τέλος πάντων, από αρρώστιες όπως η πανούκλα και η ευλογιά, πολέμους θρησκευτικούς, από τις σταυροφορίες μέχρι την Μέση Ανατολή σήμερα, κάθε φορά όλα αυτά συνοδεύονται από θεωρίες συνωμοσίας και προφητείες. Κάτι σαν χρονικό δηλαδή όλης αυτής της παράνοιας μέσα στους αιώνες.

Υπάρχουν βιβλία.
Πρόχειρα βρήκα αυτά:

http://www.biblionet.gr/book/157294/Taguieff,Pierre-_André/Θεωρίες_συνωμοσίας

http://www.biblionet.gr/book/134447/Thomas,_Kenn/Υποθέσεις_συνωμοσίας

http://www.biblionet.gr/book/157465/Στάμκος,_Γιώργος/Συνωμοσίες_και_θεωρίες_συνωμοσίας

Το πρώτο μου φαίνεται πιο ολοκληρωμένο, αν και όπως έχει πει ο Ουμπέρτο Έκο:
Ο κόσμος πιστεύει στις θεωρίες συνωμοσίας επειδή ακριβώς υπήρχαν συνωμοσίες!

Ενδιαφέρον φαίνονται τα 2 πρώτα, το τελευταίο μάλλον μάλλον συμβάλει στην παράνοια παρά την εξερευνά. Θα πέσει ψάξιμο.

http://www.rocking.gr/modules/forum/showpost.php?p=1040199&postcount=204
:smiley:

nice επομένως το [I]Θεωρίες συνωμοσίας[/I] του [I]Pierre - André Taguieff[/I] το ψάχνω από… χθες. Το Link για e-book στο δεύτερο αν το έχει ακόμα καλοδεχούμενο.

μια που το αναφέρατε σκεφτόμουν να ανοίξω θέμα με τέτοιες ιστορίες.
και αν αρχίσω με την Astana του Kazakhstan .
μια πολη με απίστευτη ανάπτυξη, τρομερής πολυτελείας κτίρια που ολα έχουν εμφανή σύμβολα και σχηματισμούς διάφορων θρησκειών.
2 κτήρια, τα «Πυραμίδα της Ειρήνης» και «Παλάτι της ειρήνης και συμφιλίωσης» ειναι απο τα πιο ασυνάρτητα εβερ οπως και ενα σημείο με πλάκες που αναφέρουν το πως πρέπει η ανθρωπότητα να μειώσει των πληθυσμό της σε 500 εκατομμύρια και διαφορα τέτοια.
επίσης υπάρχει και το ο πύργος Bayterek που μέσα εχει διάφορα σημεία που προκαλούν ενδιαφέρον οπως τις υπόγραφες των αρχηγών των μεγαλύτερων θρησκειών του κόσμου.
υπαρχουν απο ιστορίες απλής τρέλας και μεγαλοσύνης μέχρι ολοκληρωμένες ιστορίες συνομοσιολογικου ενδιαφέροντος.
αλλά θα το κάνω άλλη φορά γιατί τώρα βαριέμαι που αναπνέω :stuck_out_tongue:

Όχι ακριβώς για θεωρίες συνωμοσίας, αλλά για ψευδοεπιστήμη δες και αυτό που έχει κυκλοφορήσει στα ελληνικά πριν λίγο καιρό (σημείωση: δεν το έχω διαβάσει):

http://www.biblionet.gr/book/177629/Fritze,Ronald_H./%CE%95%CF%80%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7%CE%B3%CE%BD%CF%8E%CF%83%CE%B7

[U][B]Ιtalo Calvino[/B] - [I]Αν μια νύχτα του χειμώνα ένας ταξιδιώτης[/I][/U]
Πρωτότυπο έργο, που περιλαμβάνει 10 αρχές διαφορετικών μυθιστορημάτων που για κάποιο λόγο ο αναγνώστης δεν καταφέρνει να συνεχίσει… Αναφέρεται νομίζω περισσότερο, στην τέχνη του μυθιστορήματος , στον τρόπο που θα προσπαθήσει ένας συγγραφέας να προσελκύσει τον αναγνώστη , και στο πως αντιλαμβάνεται και απολαμβάνει ένα βιβλίο ο αναγνώστης. Σαν κείμενο δεν μου είπε πολλά, αλλά η προσέγγιση ενός κειμένου, απ’την πλευρά αναγνώστη/συγγραφέα/ήρωα βιβλίου ήταν ενδιαφέρουσα…

[U][B]Roberto Bolano[/B] - [U]Oι Άγριοι Ντετέκτιβ[/U] [/U]
Αναφέρεται σ’ένα υποτιθέμενο μεξικάνικο ποιητικό κίνημα των “υπορεαλιστών”, που προσπάθησε να πολεμήσει και να ανατρέψει τον καθώς-πρέπει/λόγιο ισπανόφωνο συγγραφικό κόσμο(τύπου Οκτάβιο Πας, Μπόρχες κλπ)… Έχει σίγουρα αυτοβιογραφικά στοιχεία, αφού ο Bolano είχε συμμετάσχει σε κάποιο ανατρεπτικό συγγραφικό κίνημα… Μ’άρεσε πολύ σαν κείμενο, η ιστορία εξελίσσεται υπό τη μορφή καταθέσεων/συνεντεύξεων και έχει τεράστιες(χιλιάδες;) αναφορές σε ισπανόφωνους συγγραφείς/ποιητές…Για κάποιο λόγο μου θύμισε την ταινία Dreamers του Βertolucci (αν και έχει περάσει δεκαετία από τότε που την είδα )…

[U][B]Philip Roth[/B] - [I]Zoύκερμαν Δεσμώτης[/I][/U]
Σίγουρα ο αγαπημένος μου συγγραφέας ever , μέσω του alter ego του, συγγραφέα Ζούκερμαν, προσεγγίζει ΠΑΛΙ αριστοτεχνικά την ψυχοσύνθεση και τη ζωή Αμερικάνων και Εβραίων… Αρχικά το έργο είχε βγεί σε 3 μέρη, αλλά πλέον αποτελεί ενιαίο κείμενο… Το κείμενο βγάζει απίστευτη ένταση , κλασσικά πολλή ειρωνία , ενώ οι καρικατούρες ανθρώπων/καταστάσεων πολλές φορές μ’έκαναν να γελάω μόνος μου… Μαζί με το “Αmerican Pastoral” μπαίνει στα αγαπημένα μου έργα του, αν και συγγραφικά παίζει να 'ναι το αρτιότερο έργο του… Στο πάνθεον μου…

[U][B]Τοmas Pynchon[/B] - [I]Ενάντια στη Μέρα[/I] [/U]
(έχω και το Gravity’s Rainbow στα αγγλικά , αλλά δεν τολμάω να το ξεκινήσω:p)… Ο Ροθ τον ανάφερε ως μεταμοντερνιστή μαζί με τον Τζων Μπαρθ , ισχύει;…Για 80 σελίδες άντεξα , δεν παλεύεται με τίποτα από εμάς τους μη μυήμενους… Δύσκολο κείμενο, δύσκολες έννοιες και ο άναρχος κόσμος που περιγράφει απ’την μία σε ιντριγκάρει , απ’την άλλη σε στέλνει σπίτι σου:p Σίγουρα θα το ξαναπιάσω σε κάποια άλλη φάση…

το 1,2,4 ήταν από Καστανιώτη… Τα 'χει βάλει σχεδόν τζάμπα η Πολιτεία…

Δεν νομίζω ότι παλεύεται γενικά:p
Εγώ είχα δοκιμάσει παλαιότερα με μέτρια αποτελέσματα το ανεκδιήγητο Vineland και το υποτίθεται πιο βατό και συνεκτικό Έμφυτο Ελάττωμα, με αμφίβολα αποτελέσματα.
Και σχημάτισα λοιπόν μία θεωρία.
Ένα από τα πράγματα που νομίζω με αγρίεψαν με τον Pynchon ήταν ο ηλίθιος τρόπος με τον οποίο μεταφράστηκε όλη αυτή 60ς μάγκικη/drug ορολογία στα Ελληνικά. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κατάλληλο ελληνικό λεξιλόγιο ή συλλογικό ασυνείδητο για να προσεγγίσει τον Πίντσον, δεν βιώσαμε στην Ελλάδα αυτή την εποχή και κουλτούρα με αυτόν τον τρόπο.
Επειδή λοιπόν εγώ δεν προτίθεμαι να κάνω άλλες πρόβες εδώ κοντά, για ρίξε μία δοκιμαστική ανάγνωση στο πρωτότυπο που έχεις και πες μετά εντυπώσεις! Αν ισχύει η θεωρία μου, η γλώσσα του στο πρωτότυπο, αν και δύσκολη, θα πρέπει να είναι τουλάχιστον πιο βατή και λιγότερο εκνευριστική.

Αρκετά καλό το συγκεκριμένο, περιγράφει με ωραίο τρόπο τις ψευτοθεωρίες και τις ψευτοπαραδόσεις. Μόνο αρνητικό κατ’ εμέ το ότι ενώ παίρνει σαφώς αρνητική θέση απέναντι σ’ αυτές δεν μπαίνει στη διαδικασία να αναλύσει τις επίσημες, αποδεδειγμένες επιστημονικές απόψεις στο κάθε θέμα που διαπραγματεύεται και όταν το κάνει δεν μπαίνει σε λεπτομέρειες. Πάντως σε γενικές γραμμές ειναι καλό βιβλίο και εύκολο στο διάβασμα.