Βιβλία...διαβάζουμε?

Μιλάω συγκεκριμένα για λογοτεχνία τρόμου,γιατι είναι επικίνδυνο συγγραφικό είδος και ότι πρέπει για τις χειρότερες μεταφράσεις…

Ναι ρε συ, το κατάλαβα. Γι αυτό είπα ότι τουλάχιστον για μένα κακογραμμένη μετάφραση, και συγκεκριμένα σ’ αυτό το λογοτεχνικό “είδος”, είναι αυτή που ενώ τη διαβάζω, με κουράζει, με αφήνει αδιάφορη, δεν εμβαθύνει στο κείμενο και δε με μεταφέρει σ’ εκείνο το κλίμα. Δεν έχω αποπειραθεί να διαβάσω ιστορίες τρόμου, αλλά ναι, δεν αμφιβάλλω ότι είναι δύσκολο μεταφραστικό “είδος” και ότι ο μεταφραστής μπορεί εύκολα να την πατήσει…υπάρχουν μεταφορές, το στοιχείο της υπερβολής, του υπερφυσικού και της λυρικότητας (ή κάπως έτσι το φαντάζομαι). Και μόνο που ξεστομίζω αυτές τις λέξεις λέω “παναγίαμου”, θα τρόμαζα να το καταλάβω αν το πρωτότυπο ήταν στα ελληνικά, στα αγγλικά μου λες… και μάλιστα μιας παλαιότερης εποχής, λογικά διαφοροποιημένα από τα νέα αγγλικά!

Εγώ προτείνω να διαβάζετε τα βιβλία στο πρωτότυπο παιδιά. Ειδικά οι Ρώσοι συγγραφείς στο πρωτότυπο τα σπάνε!

Εγώ τα ρώσικα τα παίζω στα δάκτυλα, μη σου πω, και του ενός χεριού! Μετά λέω να πιάσω και τους Ιάπωνες… :stuck_out_tongue:

Ναι όντως θα έπρεπε να ξέρω κάμποσες γλώσσες για να διαβάζω σε πρωτότυπα.:Ρ

Άσχετο τώρα,ψάχνω να αγοράσω τους τρεις τόμους του άρχοντα απο κεδρο με τα παλιά εξώφυλλα Προ ταινιών.Αν τα έχει κανείς σε καλή κατάσταση βέβαια και θέλει να τα δώσει ας στείλει ένα πμ.:slight_smile:

Ξεκίνησα το “υπόγειο” σήμερα. Χμ, βασικά, δέκα σελίδες έχω διαβάσει όλες κ’ όλες…δεν με τρέλανε ακόμα, επιφυλάσσομαι για τη συνέχεια… Τα λέει λίγο μπερδεμένα και, με τα καζανάκια να ακούγονται όλη την ώρα, δε μπορώ να συγκεντρωθώ! :lol:

Σίγουρα ο (αντι)ήρωας του Ντοστογιέφσκι είναι ένας άνθρωπος “άρρωστος” γιατί έχει επίγνωση της κατάστασης (της απόγνωσης) στην οποία έχει περιέλθει κι αυτή η σκέψη κατά κάποιον τρόπο τον ηδονίζει, και παράλληλα τον ταπεινώνει. Τον ηδονίζει, γιατί τον ταπεινώνει. Ουαου. Μπέρδεμα! :lol:

Οι μεγάλοι λογοτέχνες συγχωρούνται γι’αυτό που στην ψυχοπαθολογία θα ονομάζαμε “ακραίες τάσεις μαζοχισμού”.

Λογω εποχης ειπα να διαβασω και εγω κατι ρωσικο και ξεθαψα απο τη βιβλιοθηκη δυο διηγηματα του Ν. Γκογκολ, το “Παλτο” και το “Ημερολογιο ενος τρελου”. Πολυ καλα και τα δυο, καυτηριαζουν τη γραφειοκρατια της ρωσιας των αρχων του 19ου αιωνα και τη μιζερια του δημοσιου υπαλληλου με πρωτοποριακο χιουμορ αν σκεφτει κανεις οτι γραφτηκαν το χιλια οχτακοσια κατι. Βγαζουν βεβαια και μια μελαγχολια σε συνδυασμο με την ιδεα της εμμονης. Θα αναζητησω σιγουρα και αλλα εργα του, μαλλον τις “Νεκρες ψυχες” που θεωρειται και το μαγκνουμ οπους του.

Πφ, πάντως, εμένα αυτό που διαβάζω τώρα δε με τρέλανε -ή μάλλον “τρελαίνει”, γιατί ακόμα το διαβάζω. Με κούρασε σε πολλά σημεία, ειδικά στο πρώτο μέρος, σε φάση να αρχίσω να ξεφυσάω. Στο δεύτερο μέρος με την ιστοριούλα κάπως καλύτερα. Αν μη τί άλλο, έχει μία πλοκή, δε λέει, λέει, λέει απλά…στιγμές-στιγμές τον καταλαβαίνω απόλυτα, νιώθω κι εγώ όλα αυτά τα συναισθήματα που κατακλύζουν τον ήρωα, όποτε με “αγγίζει” ως προς αυτό το θέμα. Με κουράζει όμως η ακατάπαυστη φλυαρία του και οι περίπλοκες εκφράσεις κάποιες φορές και δυσκολεύομαι να τον κατανοήσω. Μου έχουν απομείνει γύρω στις 40 σελίδες, ουσιαστικά μία μέρα διάβασμα, και ο μόνος λόγος ή μάλλον ο βασικός που συνεχίζω είναι για να δω τί στο καλό θα γίνει στο τέλος!

έχει διαβάσει κανείς την [I][U]τριλογία του Βερολίνου[/U][/I]?

Άκουσα κάτι περίεργα σχόλια, αλλά το βιβλίο είναι πολυδιαφημισμένο και είμαι περίεργη να ακούσω κι άλλες εντυπώσεις

Διάολε, κουοτάρω τον εαυτό μου, αλλά μόλις τελείωσα το “υπόγειο” και δεν κρατιέμαι…είμαι “ζεστή” ακόμα…
Ομολογώ, λοιπόν, ότι όσο δε μ’ άρεσε στην αρχή, σε σημείο να θέλω να κοιμηθώ πάνω στο βιβλίο (πλην κάποιων εξαιρέσεων-εκφράσεων που μ’ άρεσαν η αλήθεια είναι), τόσο με πόρωσε στα δύο, τρία τελευταία κεφάλαια! Αρκετά καλό, αν και κάπως κουραστικό στην αρχή. Στο δεύτερο μέρος, τουλάχιστον για μένα, αποκτά ενδιαφέρον, γιατί περιγράφει ένα περιστατικό της ζωής του και δεν φλυαρεί χωρίς τελειωμό όπως στο πρώτο μέρος του βιβλίου. Ειδικά, τα τελευταία του λόγια σχεδόν με συγκίνησαν γαμώτο…για την ζωή, την “ζωντανή” όπως είπε, για τη δυστυχία του ανθρώπου κ.λπ κ.λπ.

Πόσο ξενερα ειναι αυτο με τις αφισες των ταινιων που τις κανουν εξωφυλλα βιβλιων!!! it’s all about the marketing σαφως, αλλά είναι κρίμα.

Μεγάλο θέμα αυτό όντως και προσωπικά με ενοχλεί πολύ. Και όχι μόνο επειδή κάνουν τις ταινίες εξώφυλλα στα βιβλία, αλλά γενικότερα, η ανύπαρκτη αισθητική τόσων και τόσων εκδόσεων, οι οποίες προτιμούν να επιλέγουν ένα μέτριο εξώφυλλο έναντι μιας ωραίας εικονογράφησης ας πούμε (οι δεύτερες κοστίζουν παραπάνω βέβαια, εφόσον λέμε απευθυνθούν σε εικονογράφο για τη δουλειά, αλλά there you have it).

Όσο αφορά τον Άρχοντα ειδικά, πόσο χάλι μαύρο που έχουν τις αφίσες των ταινιών στα βιβλία, πραγματικά όμως. Εγώ μπορεί να μη θέλω να φαντάζομαι τη μουράκλα της Λιβ Τάιλερ ρε παιδί μου όταν διαβάζω για την Άργουεν, πρέπει να την βλέπω στο εξώφυλλο φάτσα κάρτα?

Να είχε και σημαντικό ρόλο στα βιβλία πανάθεμά την…#-o

Και εγώ δυστυχώς έχω την καινούρια έκδοση με τα εξώφυλλα των ταινιών και επειδή δεν ήθελα να δω τις ταινίες μέχρι να διαβάσω και τα τρια βιβλία [SPOILER]:D[/SPOILER] δε μου άρεσε καθόλου αυτό. Και την Άργουεν π.χ. δε την είχα πλάσει στο μυαλό μου καθόλου έτσι. Πάντως συγκριτικά η συντροφιά του δαχτυλιδιού έχει το καλύτερο εξώφυλλο.

Καλά, η γενικότερη παρουσία της Άργουεν στις ταινίες είναι για γέλια πραγματικά (αν ήμουν 12χρονο κοριτσάκι βέβαια μπορεί να γούσταρα).

Πείτε μου οτι δεν συμμετέχει ΚΙ ΑΥΤΗ (όπως όλοι οι άλλοι σχεδόν) στο καστ του Χόμπιτ. :stuck_out_tongue:

Αν και έχω μια ξεχωριστή αγάπη για τα εξώφυλλα του 99-01 επειδή εκεί είχα την πρώτη επαφή με lotr,τα πιο true εξώφυλλα είναι αυτά των πρώτων αγγλικών εκδόσεων,αλλά και από ελληνικές του κέδρου το 1985.

…ΚΆΤΙ πήρε τ αυτί μου :-s και ψήθηκα κάπως…ναι, θα το πάρω όταν ξανακατέβω κέντρο.

(προς το παρόν: [U] Β. ΡΑΣΣΙΑΣ [B]-ΕΣ ΠΑΓΑΝ [/B])[/U]:wink:

Και τώρα μια ερώτηση για τους καμμένους βιβλιοφάγους του φόρουμ μας (μαζί σας και εγώ εννοείται). Θέλω να βρω ένα βιβλίο σχετικά με τον παγανισμό, τα βασικά επειδή δεν έχω ξαναασχοληθεί και επειδή μου έχει κινήσει πολύ την περιέργεια και το ενδιαφερον το όλο θέμα και θα με βοηθήσει πολύ αν κάποιος μου προτείνει κάποιο για να ξεκινήσω…