Βιβλία...διαβάζουμε?

Έλα ντε. Απλά ήθελα να ανοίγω και thread που θα συμμετάσχει και κανένας άλλος, ξέρεις, για ανταλλαγές απόψεων κλπ… Άνοιξα για τον Ντοστογιέφσκυ π,χ, έναν απο τους πιο πολυδιαβασμένους συγγραφείς του κόσμου, και 5 άτομα έγραψαν μόνο. Κούντερα υποθέτω έχουν διαβάσει ακόμα πιο λίγοι…

…Αν και εδώ που τα λέμε, αν είναι να ανοίξω, για αυτόν ή για κάποιον άλλο, θα ανοίξω, ή θα χαρώ να δω να ανοίγει κάποιος άλλος :stuck_out_tongue:

Μίλαν-Κουντερα:1-0

Γελάσαμε πάλι…#-o Εχω διαβασει την “Αθανασίa” την “ταυτότητα” κ εννοείται την αβασταχτη ελαφρότητα με αβάσταχτο κόπο κ οδοντογλυφίδες στα μάτια…Το πρώτο με αγγιξε περισσότερο…ήταν μια ωδή προς τη μοναδικότητα του ανθρώπου μέσω της οποίας οδηγείται ο ανθρωπος στην αθανασία…Ταυτίζομαι με πολλές απόψεις απο το μυθιστόρημα…Η ταυτότητα μιλάει για τις ανθρώπινες σχέσεις και η βασική ερώτηση είναι τί είναι αυτό που κάνει τόσο ξεχωριστούς κ μοναδικούςτους ανθρώπους που είναι δίπλα μας…Αν τελικά ανοίξετε thread παρακαλώ όπως μεταφέρατε το ποστ για επιπλέον ανάλυση -Κουντερα…:stuck_out_tongue:

Απο το ρευμα του ρεαλισμου madame bovary του flaubert…βαρετες πολύ λεπτομερεις περιγραφες συναισθηματων,αντικειμενων κ.τ.λ. Ωστόσο με μια τραγική ηρωιδα κ πολλες φορτισμενες σκηνες περιεγραψε τελεια τη συμπεριφορα που πλεον ονομαζουμε μποβαρισμο…Αν δεν το εχετε διαβασει το συνιστω…:wink:

Ελεω γιορτων απεκτησα τα ακολουθα (εξαιρετικα) βιβλια :

1)Μανωλης Γλεζος : Εθνικη Αντίσταση, εκδοσεις Στοχαστης
2)Slavoj Zizek : Η μαριονετα και ο νανος - Ο διαστροφικος πυρηνας του χριστιανισμου, Scripta
3)Noam Chomsky : Απαγορευμενες πολιτειες - καταχρηση της εξουσιας και οι εχθροι της δημοκρατιας, Πατάκη
4) Noam Chomsky, Gilbert Achcar : Επικινδυνη δυναμη - η Μεση Ανατολη και η εξωτερικη πολιτικη των ΗΠΑ, Πολυτροπον
5)Eric Hobsbawm :Παγκοσμιοποίηση Δημοκρατία και Τρομοκρατία , Εκδόσεις Θεμέλιο
6) Καστοριάδης, Κορνήλιος : Η φαντασιακη θεσμιση της κοινωνιας, Ραππας
7)George Steiner : Δεκα (πιθανοι) λογοι για την μελαγχολια της σκεψης - Scripta

αυτές τις μέρες τελειώνω το “τα δάκρυα του θεού” της Χρύσας Δημουλίδου.όμορφο:wink:

Αυτό ήρθε και σε εμένα ελέω γιορτών! (άσχετο, αλλά μιας και το είδα, το είπα:p )

κατα πολλους ο μεγαλυτερος, εν ζωη, ιστορικος της εποχης μας…

Προς το παρόν διαβάζω το " Μάθετε τη C σε 24 ώρες" του Tonz Zhang.:stuck_out_tongue: Πολύ καλό και το προτείνω σε όποιον δεν έχει ακουμπήσει τη γλώσσα. Βέβαια 24 ώρες είναι πολλές και προσπαθώ να συμπτύξω τον χρόνο ή την ύλη, οπότε εκεί περνάμε σε άλλα βιβλία τύπου Stephen Hawkin κλπ.
ον τοπικ τώρα :
Πριν χρόνια, θυμάμαι, είχα κολλήσει λίγο με Coelho και μάλιστα ξεκίνησα με το “Η Βερόνικα αποφασίζει να πεθάνει” που το έκαναν και cd οι Saturnus. Ωραίο βιβλίο.

όποιος έχει το κουράγιο ας διαβάσει το “Η εποχή των άκρων”. Θα ξεχειλώσει το κεφάλι του από τις νέες ιδέες που θα βρει εκεί μέσα

καταπληκτικο βιβλιο, και οπως λες και συ οποιος εχει το κουραγιο (ογκωδη βιβλια) ασ διαβασει το προαναφερθεν οπως και τα υπολοιπα τρια της τετραλογιας (η εποχη των επαναστασεων 1879-1848, η εποχη του κεφαλαιου 1848- 1875, η εποχη των αυτοκρατοριων 1875- 1914)…

ασχετο αλλα οπoioς ειδε το ζωντανος θρυλος με τον γουιλ σμιθ (προσωπικα μετριο), ας διαβασει το βιβλιο απο τον Richard Matheson, εκδοσεις οξυ…Κα - τα - πλη - κτι - κο…

Τα έχουμε ξαναπεί για τον Καστοριάδη. Απλά, ο σημαντικότερος κατά τη γνώμη μου σύγχρονος έλληνας στοχαστής (σύγχρονος, δηλ, του 20ου αιώνα), βασικά ένας απο τους σημαντικότερους σύγχρονους στοχαστές παγκοσμίως. Είναι απίστευτο το εύρος της σκέψης του, το πως μεταπηδούσε απο την πολιτική στην φιλοσοφία και απο την ψυχανάλυση στις θετικές επιστήμες… Η σκέψη του μένει να μεταλαμπαδευτεί σε μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων…

Η Φαντασιακή Θέσμιση της Κοινωνίας είναι το opus magnum του, το σημαντικότερο βιβλίο του, και το πρώτο που είχα διαβάσει απο αυτόν. Περιλαμβάνει όλους τους τομείς της σκέψης του, απο την κριτική του στον μαρξισμό στην ανάλυση του “θεσμισμένου και θεσμίζοντος φαντασιακού” και των κοινωνικών φαντασιακών σημασιών (καστοριαδική ορολογία!), με γερές δόσεις απο φιλοσοφία, γλωσσολογία και ψυχανάλυση!

Το δεύτερο μισό του βιβλίου γίνεται λίγο ζόρικο σε σημεία, το κομμάτι με τη γλωσσολογία π,χ ποτέ δε μπόρεσα να το διαβάσω κανονικά!.. Αλλά τα ίδια που λέει ο Καστοριάδης σε αυτό το έργο τα λέει και σε περισσότερο εκλαικευμένη μορφή και σε άλλα έργα του, σε μορφή διαλόγων ή διαλέξεων…

Για όσους ενδιαφέρονται να τσεκάρουν τον απίστευτο αυτό στοχαστή προτείνω πέραν της Φαντασιακής Θέσμισης, τα βιβλία “Η Άνοδος της Ασημαντότητας” και “Ανθρωπολογία, Πολιτική, Φιλοσοφία”, για αρχή… Μόνο να κερδίσει μπορεί κανείς διαβάζοντας Κορνήλιο…

Απο τα βιβλία που καιρό τώρα έχω βάλει πρώτο στη λίστα των “υποψηφίων” αλλά πάντα κάτι γίνεται και δε το παίρνω! Ήταν να το πάρω στις γιορτές αλλά δεν… Πάντως είναι πλέον ζήτημα ολίγων ημερών, εντός του μήνα προβλέπω να το έχω. Βασικά είναι απο εκείνα τα λίγα βιβλία που έχω ακούσει να μνημονεύονται τόσες πολλές φορές απο ιστορικούς και μη…

Εγώ μόνο αυτό έχω διαβάσει από τα γνωστά και ογκώδη βιβλία του και μπορώ να σου πω ότι είναι όντως πολύ ενδιαφέρον. Το μόνο κακό είναι ο όγκος του, όπου αν σου τύχει καμιά δουλειά και πρέπει να το αφήσεις, η αδράνεια που πρέπει να υπερκεράσεις για να το συνεχίσεις μετά είναι πολύ μεγάλη (άσε που δε μπορείς να το βάλεις και εύκολα στην άκρη. Είναι 2 άκρες μόνο του αυτό το βιβλίο:p)

Εν κατακλείδι, κάνε τις οικονομίες που απαιτούνται και αγόρασε το. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα…

Ον τόπικ: Ήλπιζα σε πολύωρο ύπνο, αλλά εκείνος ο Μορφέας (παλιοχαρακτήρας) δε σεβάστηκε τις ελπίδες μου. Ξεκίνησα το “Η Ηθική Εντός και Εκτός των Συνόρων” του Michael Walzer. Όπως πάντα δε διάβασα Εισαγωγές κλπ (για κάποιο λόγο τις διαβάζω στο τέλος πάντα), αλλά έχω την εντύπωση ότι το βιβλίο μέσα έχει διάφορες σκόρπιες ομιλίες του και ψιλό ξενέρωσα… Τέσπα. Η νεκροψία θα δείξει…

• κι εγω δε ξερω ποσο.
    [ Εχω διαβασει αποσπασματα απο την Αρχαια Ελληνικη Δημοκρατια και την σημασια της για σημερα, διαφορες συνεντευξεις του κι εχω βρει μπολικα σε ηλεκτρονικη μορφη.]
    Πολυ καλος!
    Ωραια τα λεει ο ellanor.

@ ellanor

εχοντας την υποψια(βεβαιοτητα) οτι αρεσκεσαι στο δυσκολο και απαιτητικο στη προσηλωση διαβασμα, σου προτεινω Slavoj Zizek…ειναι διδακτωρ φιλοσοφιας και ψυχαναλυσης και εργαζεται ως ερευνητης στο Ινστιτουτο Κοινωνικων Επιστημων του πανεπιστημιου της Λιουμπλιανας.Τον εχουν αποκαλεσει “ακαδημαικο ροκ σταρ” και “κακο παιδι της θεωριας”. Εχει ενα ιδιαιτερο και απολαυστικο τροπο γραφης, οπου εμπλεκει την συγχρονη θεωρια της κουλτουρας με την ψυχανάλυση (λακανικη σχολη)…Απο τα μεγαλυτερα ονοματα στο χωρο της Κριτικης Θεωριας σημερα…

σου προτεινω :

1)Καλωσορίσατε στην έρημο του πραγματικού! - Πέντε δοκίμια για την 11η Σεπτεμβρίου και για άλλες συναφείς ημερομηνίες

2)Μίλησε κανείς για ολοκληρωτισμό; - Πέντε παρεμβάσεις σχετικά με την (κατά)χρηση μιας ιδέας

Ο ολοκληρωτισμός ως ιδεολόγημα ανέκαθεν εξυπηρετούσε μια πολύ συγκεκριμένη στρατηγική λειτουργία: εγγυώνταν τη φιλελεύθερη - δημοκρατική ηγεμονία απορρίπτοντας την αριστερή κριτική της φιλελεύθερης δημοκρατίας ώς την άλλη όψη του «διδύμου» των δεξιών φασιστικών δικτατοριών. Αντί να παράσχει μιαν ακόμη συστηματική έκθεση της ιστορίας της ιδέας αυτής, ο S. Zizek προσεγγίζει εδώ τον ολοκληρωτισμό κατά τρόπο βιτγκενσταϊνιανό, ως έναν ιστό οικογενειακών ομοιοτήτων. […]

Απόσπασμα από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

3)Η μαριονέτα και ο νάνος - Ο διαστροφικός πυρήνας του χριστιανισμού

Μια υλιστικη προσέγγιση του πυρηνα του χριστιανισμου, όπου διακρίνει στη “Παύλεια” αναγνωση του Χριστου και στις πρωτες χριστιανικες κοινοτητες ενα απελευθερωτικο μηνυμα και την πρωτη εκδοχη μιας επαναστατικης συλλογικοτητας.

εντιτ : δυο μικρα κειμενακια για εισαγωγη στη σκεψη του
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_30/12/2007_253987
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_20/10/2007_245961

επισης, απο ομιλία του στο πανεπιστημιο αθηνων (20 Οκτωβρίου 2003) με θέμα:
“Προς ένα παγκόσμιο κράτος έκτακτης ανάγκης”
http://www.media.uoa.gr/main/gr/events_gr/zizek_2003.html

Διαβάζουμε,δοαβάζουμε!Κινούμαστε στο χώρο της πεζογραφίας και κυρίως απο 16ο εως 19 αιώνα ίσω και αρχές 20ου.Η διαφορετική αντίληψη που είχαν κατα καιρούν είναι πολύ ενδιαφέρουσα και πρέπει να οολογήσω πως συγγραφείς όπως Γκογκολ,Γουαϊλντ και Λερού είναι αγαπημένοι.Επίσης λατρεύω και ποιητές υπερρεαλιστές κυρίως.Α!!Βιβλίο που διαβάζω τώρα είναι οι νεκρές ψυχές του Γκογκολ.

@Isis, μου έξαψες την περιέργεια man, θα τον τσεκάρω τον συγγραφέα που ανέφερες κάποια στιγμή!

διαβασε τα κειμενακια που αναφερω παραπανω για αρχη, και οταν βρεις χρονο ασχολησου μαζι του… δε θα χασεις…

(εν τω μεταξει που βρεθω και οπου σταθω διαφημηση στον ζιζεκ κανω…χαχα)

στις διακοπες διαβασα το ακου ανθρωπακο,τωρα αρχιζω το 1984,και μετα επεται το εισαγωγη στην ψυχαναλυση του ζιγκμουντ φροιντ!!

Όλο το φορουμ το εχει διαβασει το 1984 απο οτι βλεπω. nice.

Άρχισα τη “μουσικη των πρωτων αριθμων”, αφορα την υποθεση του Ριμαν που ταλαιπωρει τους μαθηματικους, και το προβλημα για την καταταξη των πρωτων σε ακολουθια. Ευχαριστο, αλλα πιστευω οχι για καποιον που δεν του αρεσουν τα μαθηματικα :stuck_out_tongue:

λεντ μολις τελειωσει η εξεταστικη, ξερεις :wink:

Θυμάμαι μετά το πρώτο Big Brother, έχει πάει ένας από τους πρωταγωνιστές (νομίζω ο Τσάκας) σε πρωινάδικο και του δίνουν δώρο αυτό το βιβλίο. Ακολουθεί ο παρακάτω διάλογος:

• Τσάκα, το έχεις διαβάσει αυτό το βιβλίο?
  • Δε το είχα διαβάσει το 1984 που βγήκε, αλλά το διάβασα πιο μετά

:lol: :lol: :lol: :lol:
(άσχετο αλλά το θυμήθηκα)