Βιβλία...διαβάζουμε?

Δεν το έχω διαβάσει, αλλά βλέποντας μία παρουσίαση του βιβλίου στο ίντερνετ, κατάλαβα σε τι αναφέρεσαι.

Ομοίως μ’ έχει εμπνεύσει ουκ ολίγες φορές και μάλιστα, όταν ξεκίνησα ν’ ασχολούμαι με τη χαρακτική, με απώτερο σκοπό να ξεκινήσω να χαράσσω πάνω σε ξύλο, ήθελα να κάνω ένα δώρο στο νονό μου, που τόσα χρόνια εκείνος δε μ’ έχει ξεχάσει ούτε μια φορά. Έτσι, διαλογιζόμενος με τον εαυτό μου τι να του κάνω, ο Ρίτσος μ’ έδωσε την απάντηση και την έμπνευση μέσα από το “Η κυρά των αμπελιών”, που τόσο μ’ έχει γοητεύσει. Ήξερα, κιόλας, πως ο νονός μου είναι λάτρης των ποιητικών αναγνωσμάτων και όταν επιβεβαιώθηκα από τον ίδιο για τη βαθιά του εκτίμηση στο Ρίτσο, το τελικό έργο μου ήταν μονόδρομος.

(Αναζητώντας και το κατάλληλο πρόσωπο, το βρήκα σ’ ένα έργο του Φώτη Βάρθη, οπότε και το δανείστηκα).

6 Likes

Ρε φίλε, άψογο

1 Like

Αφού τέτοιοι είστε και μπουρδελέψατε τις Διακοπές, πάρτε:

Google Photos

8 Likes

Το έχω χρόνια τώρα σε 3τομη έκδοση (από εφημερίδα), το ξεκίνησα καιρό πριν, τώρα αισίως είμαι στον 2ο τόμο (με παιδιά και δουλειές δεν υπάρχει δυστυχώς χρόνος για ανάγνωση μέσα στη χρονιά), λίγο πριν τη μάχη της Σάντα Κλάρα. Πολλές λεπτομέρειες, περιγραφές, αποσπάσματα από το προσωπικό ημερολόγιο του Τσε, περιγραφές ανθρώπων που ήταν δίπλα του κλπ. Διαβάζεται όχι σαν βαρετή βιογραφία, αλλά σαν ένα μυθιστόρημα, μόνο που είναι αληθινό.

4 Likes

“Εμπιστοσύνη, μ’αρεσει αυτή η λέξη. Αν δεν υπήρχε αυτή η τάξη στα πράγματα, η μία κατηγορία πάνω στην άλλη, βασιλιάδες και άρχοντες και μάγιστροι και κτηματίες… Όλα δείχνουν τόσο μάταια. Η αληθινή δύναμη, η αληθινή ελευθερία πρέπει να βρίσκεται στην εμπιστοσύνη, όχι στην εξουσία.”

Λε Γκεν

Το τέταρτο βιβλίο της Γαιοθαλασσας ήταν υπέροχο. Εντελώς διαφορετικό από τα προηγούμενα, εστιάζει στο ρόλο και τη θέση της γυναίκας στη βαθιά ανδροκρατούμενη κοινωνία της λε Γκεν τοποθετοντας το σεξισμό στο κέντρο μεν αλλά ως αποτέλεσμα της ίδιας ιεραρχικής, εξουσιαστικής κοινωνίας που γεννά όλες τις εκμεταλλευτικες σχέσεις που διέπουν αυτόν και κατά επέκταση οποιονδήποτε άλλο τοξικό κόσμο. Παραμένει βιβλίο φαντασίας και ως τέτοιο δεν προσπαθεί να ανατρέψει πλήρως τις καθιερωμένες αξίες του επικού μυθιστορήματος αλλά τουλάχιστον αναδυκνυει τις παθογένειες του και σαφώς παίρνει θέση μέσα από την ιστορία της κεντρικής ηρωίδας.

Αξίζει να επενδύσει κανείς στη σειρά, που τελικά αποτελείται από έξι βιβλία.

6 Likes

Αύγουστος και διακοπές = χρόνος για διάβασμα!

Ο Διάβολος Στο Σταυρό - Νγκούγκι Γουα Θιόνγκο

Είχα διαβάσει το “Πέταλα από Αίμα” του ίδιου, μία υπέροχη ημιαστυνομική ιστορία που διαδραματιζόταν στα μέσα του προηγούμενου αιώνα, στην Κένυα των Μάου Μάου και της επανάστασης. Τότε τον είχα λατρέψει, μου είχε φανεί πραγματικά καλογραμμένο βιβλίο, ωραίοι χαρακτήρες, πολιτικοποιημένο ως τα μπούνια (μπήκε φυλακή εξαιτίας αυτού του βιβλίου), και παρά τον όγκο του έφυγε νεράκι. Άρα το ίδιο θα ίσχυε και για το επόμενο βιβλίο του, που έγραψε σε χαρτί τουαλέτας όσο ήταν στη φυλακή, σωστά; Αυτό πίστευα, αλλά τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Παρ’ όλο που επιστρέφουμε στην ρημαγμένη από το ξένο κεφάλαιο Κένυα, στον απόηχο της επανάστασης των Μάου Μάου, η γραφή εδώ γίνεται πολύ πιο ξύλινη. Η ιστορία της Γουαρινγκά, μίας νεαρής κοπέλας που καταπιέζεται από πρόστυχους εργοδότες, και γκάνγκστερ ιδιοκτήτες σπιτιών, γίνεται αφορμή να ξεδιπλωθούν όλες οι “κυρίαρχες” πολιτικές απόψεις της εποχής, μέσα από τα στόματα διαφόρων συμπρωταγωνιστών - όχι πολύ διαφορετικά από το Μαγικό Βουνό του Τόμας Μαν - από τις πιο λούμπεν, μέχρι τις πιο προλεταριακές. Και παρ’ όλο που κάπως μπορείς να παραβλέψεις τις οριακά παρμένες από προπαγανδιστικό φυλλάδιο φράσεις, η αφελέστατη - αν και ομολογουμένως ανατρεπτική - κατάληξη του βιβλίου είναι δύσκολο να χωνευτεί.

Οι Αόρατες Πόλεις - Ίταλο Καλβίνο

Υπάρχουν βιβλία και συγγραφείς, και μετά υπάρχουν οι Αόρατες Πόλεις και ο Ίταλο Καλβίνο. Με ενοποιητικό θέμα τη συζήτηση μεταξύ του Μάρκο Πόλο και του Κουμπλάι Χαν, ο Καλβίνο ξετυλίγει έντεκα ενότητες γύρω από διάφορες πόλεις που υπάρχουν στην επικράτεια του Αυτοκράτορα. Παρ’ όλο που έχει γίνει ένα σημείο αναφοράς για την αρχιτεκτονική και την αντίληψη/βίωση του χώρου, για μένα είχε και ένα άλλο χαρακτήρα, πιο ψυχολογικό/κοινωνιολογικό, και έμπαινε με τα μπούνια μέσα στην ρευστότητα της εποχής του(μας). Ένα έργο συγκλονιστικό, ταξιδιάρικο, μυθικό. Αν δεν έχετε διαβάσει και το “Αν μια νύχτα του χειμώνα, ένας ταξιδιώτης…” του ίδιου, διαβάζεται back to back.

Και οι Νεκροί Ας Θάψουν τους Νεκρούς τους - Μιχάλης Αλμπάτης

Μπήκα με αμφιθυμικά συναισθήματα, μιας και μου το είχαν εξάρει το συγκεκριμένο βιβλίο, αλλά είχα μείνει με μία αδιάφορη γεύση από το δεύτερο βιβλίο του “Κάρτα Ελεύθερης Πρόσβασης”. Στο τρίτο του βιβλίο, όμως, ο Ηρακλειώτης συγγραφέας παίρνει τα πράγματα στα σοβαρά, και αφηγείται την ιστορία του Φανούρη, του έφηβου που ανακαλύπτει ότι έχει το χάρισμα να ακούει τις φωνές των νεκρών, και μαζί με τον θείο του ξεκινάνε μία βόλτα στην Κρήτη και τα χωριά της γύρω στο 1950, για να προσφέρουν επί πληρωμή τις υπηρεσίες τους. Εν μέρει σπονδυλωτό, καθώς κάθε κεφάλαιο είναι και μία αφήγηση νεκρού, αλλά και με την συνοχή που προσφέρει το ταξίδι ενηλικίωσης του πρωταγωνιστή, βλέπουμε μία σειρά από αστείες, συγκινητικές, και πάντα ενδιαφέρουσες ιστορίες από μία Κρήτη οριακά χαμένη. Μπορεί τα πολιτικά/φιλοσοφικά σχόλια καμιά φορά να είναι ανεπιτήδευτα, και ο λόγος πολύ εξεζητημένος σε σημεία, όμως έχουμε να κάνουμε ένα πραγματικά καλογραμμένο βιβλίο. Κάθε ιστορία είναι ευφυώς γραμμένη, ιδιαίτερη, και γεμάτη συναίσθημα, ενώ υπάρχουν και πραγματικά ξεκαρδιστικά σημεία. Αλατοπίπερο η κρητική ντοπιολαλιά, οι αναφορές σε παλιά σημεία του Ηρακλείου, και οι πολλές σεξοσκηνές (το μισό βιβλίο, σχεδόν, διαδραματίζεται και σε ένα μπουρδέλο).

10 Likes

Επιτηδευμένα;

Όχι, ανεπιτήδευτα, σκεφτόμουν ως “χοντροκομμένα”, αλλά μάλλον έχεις δίκιο πως δεν κόλλησε καλά

1 Like

Ξεκίνησα κι εγώ το βιβλίο “Και οι νεκροί ας θάψουν τους νεκρούς τους”. Το έχω φτάσει ως τη μέση.
Πρέπει να πω ότι ήθελα καιρό να το πάρω αυτό το βιβλίο, καθώς το είχα βρει σε ένα παζάρι βιβλίου, αλλά τελικά φέτος αποφάσισα να το πάρω. Ίσως είναι ο καλύτερος καιρός για μένα για να διαβάσω αυτό το βιβλίο.

Σε όσα είπε ήδη ο Μάνος παραπάνω θα προσθέσω πως το βιβλίο έχει τέτοια δομή που εύκολα φαντάζεσαι μία κινηματογραφική του μεταφορά. Πιστεύω πως το roadtrip του θείου και του ανιψιού, όπως και το στοιχείο των αυτοτελών ιστοριών, το καθιστούν το ελληνικό “The Witcher”. Οι χαρακτήρες στους οποίους πραγματικά εμβαθύνει είναι οι χαρακτήρες των νεκρών. Σε κάθε ιστορία βγάζουν τα εσώψυχά τους - pun intented αφού ο συγγραφέας διαπραγματεύεται έντονα την ύπαρξη της ψυχής - και το δίδυμο θείου κι ανιψιού πρέπει απλά να συνεχίσουν τις ζωές τους. Ο ένας είναι έμπειρος και θεωρεί τις αφηγήσεις όχημα για να βγάλει χρήμα και ο άλλος είναι ένας έφηβος που η ψυχολογία του ακόμα διαμορφώνεται.

Το σεξουαλικό στοιχείο είναι έντονο, κρύβει πολλές επιθυμίες, γίνεται όχημα για να διαφθείρει τους ανθρώπους, κρύβει παλιές ιστορίες, σοβαρές και αστείες. Αντίθετα με τις κριτικές πολλών αναγνωστών, εμένα δεν μου φαίνεται προσβλητικός ο τρόπος με τον οποίο παρεισφρέει σε κάθε ιστορία. Μάλλον το κοινό έχει γίνει πολύ συντηρητικό.

5 Likes

Αν επιβιώσω εως το τέλος της εξεταστικής, θα διαβάσω κάτι χαλαρό

Summary

a991c135-f7a5-4cd7-a8e8-f797e871b499
μου το δώρισε ο ξάδερφος και ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας @GRACCHUS_BABEUF ειδικά. :joy:

1 Like

Έξοχα.

Ελπίζω να σου αρέσουν τα φαντάσματα που πλανώνται πάνω από την Ευρώπη.

2 Likes

:face_with_spiral_eyes: :face_with_spiral_eyes: :face_with_spiral_eyes:

…θα καταλάβεις

2 Likes

Ερώτηση, μιας και το είχα πάντα απορία. Πώς σου φαίνεται που αναφέρει πραγματικά μέρη του Ηρακλείου; Πάντα ένιωθα αμηχανία γράφοντας να συμπεριλάβω πραγματικές περιοχές της πόλης μου , διότι μου έβγαζαν κάτι από inside reference, κι αν δεν λειτουργούσε ως χαριτωμενιά εσωτερικής κατανάλωσης, τότε ίσως ανέδιδε μια αίσθηση τουριστικού οδηγού.

Ίσως επειδή σε μικρές πόλεις δεν είναι τόσο αβίαστη η αίσθηση του “αγνώστου διπλανού” όπως συμβαίνει σε μια αχανή μητρόπολη, αλλά πάντα με δυσκόλευε να τοποθετήσω μια ιστορία στο Ηράκλειο, δίσταζα.

1 Like

Τι έχει, Μασταμπά και Φορτέτσα και Πατέλες και τέτοια;

Έχει χωριά γύρω από το Ηράκλειο, κι από μέσα από την πόλη έχει Λάκκο, λαχαναγορά, πλατεία Ελευθερίας κοκ, αλλά διαδραματίζεται πριν εβδομήντα χρόνια, οπότε είναι και κάπως σαν ιστορική αναδρομή στο πώς ήταν η πόλη τότε

Διαβάζοντας δεν ένιωθα περίεργα, αλλά αναρωτιέμαι και πώς θα φαίνεται σε ένα άτομο που δεν έχει ζήσει Ηράκλειο. Όταν γράφω εγώ νιώθω το κριντζ που έχουν κάποιοι μουσικοί όταν γράφουν στίχους στη γλώσσα τους I guess :stuck_out_tongue:

1 Like

Νομίζω ότι είναι επειδή η καθημερινή πραγματικότητα του καθενός από μας όπως την αντιλαμβανόμαστε είναι ελάχιστα έως καθόλου “ποιητική”.

Αν έλεγες να γράψεις μια ιστορία που εκτυλίσσεται π.χ. στα Τζουμέρκα, εκεί θα ‘βλεπες τι οίστρος θα σ’ έπιανε. Γιατί είναι (σε ένα βαθμό) το “άλλο”, ασκεί τέτοιου τύπου γοητεία.

2 Likes

Αχ, δώσε μου Τζουμέρκα και πάρε μου την ψυχή.

Η τριλογία που έχω γράψει (που αποτελείται από την “Κακαρδιτσα Ι”, “Κακαρδιτσα ΙΙ”, και “Αθαμανικόν”) θα εκδοθεί μέσα στο 2024, 3600 σελίδες!

Φαντάζομαι έχεις δίκιο. Απλά και το να ακούσω μια επιβεβαίωση θα ήταν για μένα μια μικρή ανακούφιση/ενθαρρυνση

5 Likes

Ωραίος ρε πατριωτάκι.

Έπεσα μέσα τελείως στην τύχη ε!

1 Like

Χαχα κι εγώ τελείως στην τύχη σου απάντησα :stuck_out_tongue: