Βιβλία...διαβάζουμε?

image

Μετά από έντονο ψηστήρι φίλης που έχει πάθει σεισμό με τον Μπολάνιο, έπιασα να διαβάσω το τελευταίο του βιβλίο και ενδεχομένως το magnum opus του, τον ογκόλιθο με τίτλο “2666”, το οποίο βρήκα και με 50% έκπτωση στην αγορά Κυψέλης που έκανε παζάρι ο εκδοτικός οίκος (ευκαιριάρα).

Τεράστιο τόσο σε μέγεθος όσο και σε όραμα, το “2666” πολύ χαλαρά μιλώντας περιστρέφεται γύρω από έναν εξαφανισμένο (και άγνωστο) Γερμανό συγγραφέα, τέσσερις λάτρεις του ακαδημαϊκούς που τον αναζητούν, και την πόλη Σάντα Τερέσα, στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικό, όπου συμβαίνουν εκατοντάδες γυναικοκτονίες, η πλειονότητα των οποίων είναι ανεξιχνίαστη.

Το βιβλίο, όμως, πάει πολύ πιο μακριά απ’ αυτό, καθώς οι χαρακτήρες του είναι μυριάδες, οι ζωές τους περιγράφονται με λεπτομέρεια, οι παρεκβάσεις είναι συχνές (δεν είναι περίεργο να ξεκινήσει με την αναφορά ενός ονόματος, και οι επόμενες πέντε σελίδες να αφορούν τη ζωή του εν λόγω ατόμου), σε ένα βιβλίο που ο εικοστός αιώνας (έστω, σημεία του), αναλύονται διεξοδικά. Θα μπορούσε να είναι μικρότερο; Ναι, σίγουρα, υπάρχουν σελίδες που τις διαβάζεις διαγώνια. Ωστόσο, είναι τέτοιος ο χειμαρρώδης λόγος του Μπολάνιο, που σε παρασέρνει, οπότε το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να μην χάνεις χρόνο πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα.

Χωρισμένο σε πέντε μέρη, το πρώτο με τους τέσσερις ακαδημαϊκούς ήταν το αγαπημένο μου, μαζί με το τέταρτο, που ήταν 400 σελίδες αφιερωμένες στη ζωή και τη δολοφονία 112 γυναικών, μαζί με τις ιστορίες των αστυνόμων που αναλαμβάνουν ανεπιτυχώς την εξιχνίασή τους. Ωστόσο, κάθε κεφάλαιο έχει στιγμές που σου μένουν ανεξίτηλες, με τρόπο ύπουλο, καθώς εν πρώτοις μοιάζουν άκακες. Μόνο αργότερα, βραδυφλεγώς, θα επιστρέψουν και θα σε τσιμπήσουν σε κάποιο εγκεφαλικό νευρώνα.

Μόνο με ένα άλλο βιβλίο έχω νιώσει έτσι, το “Οι Σατανικοί Στίχοι” του Σαλμάν Ρουσντί. Αν, ωστόσο, θέλετε Μπολάνιο με το σταγονόμετρο, και όχι με τη μάνικα, τότε έχει διάφορες συλλογές διηγημάτων. Αν βρείτε το “Τηλεφωνήματα”, μην διστάσετε.

3 Likes

Λοιπον, μέσω του ροκιν, γνώρισα και αγάπησα τον Μάκη Μαλαφέκα

Γράφει Pulp αστυνομικά μυθιστορήματα, που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα, και έχει μέσα πολύ κοινωνικό σχόλιο για την Ελλάδα του σήμερα. Ειναι και μικρά, άρα ό,τι πρέπει για καλοκαίρι/παραλία.

image

Με τον χαρακτήρα του, Μιχάλη Κρόκο, έχει κυκλοφορήσει 3

• Δεν λες κουβέντα (με σχόλια για την τέχνη και την κριτική της)
  • Μεσακτή (λαμβάνει χώρα στην Ικαρία και έχει σχόλια για τον τουρισμό)
  • Deep fake (currently best seller, με σχόλια για alt right, ψεκ κτλ)

Αν τα διαβάσετε, να τα διαβάσετε με αυτή την σειρά. Αν πάρετε 1, πάρτε ανάλογα το θέμα.

Η συνέντευξη στο ροκιν, λεει πολλα και ενδιαφέροντα

3 Likes

Το “2666” είναι ένα από τα λίγα βιβλία που διάβασα τελευταία και νομίζω δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Ο όγκος του αρχικά τρομάζει, η γραφή του Μπολάνιο όμως είναι τόσο εκτυφλωτική που με κέρδισε αυτόματα. Είναι χωρισμένο σε πέντε μέρη με διαφορετικούς πρωταγωνιστές που όμως όλα ενώνονται από κάτι αδιευκρίνιστο. 'Ισως την ικανότητα του ανθρώπου να πράττει εξίσου το καλό και το κακό. Σε αυτό καταλαβαίνω την σύγκριση με το “Πόλεμος και Ειρήνη”. Το τέταρτο μέρος με τα εγκλήματα είναι πράγματι πολύ σκληρό, σαν να διαβάζεις James Elroy στο πιο έντονο, αντιλαμβάνομαι όμως τον σκοπό του. Το πέμπτο μέρος, που λειτουργεί σαν “εξήγηση”, δεν εξηγεί και πάρα πολλά, ενώ το τέλος με άφησε με την αίσθηση του ανολοκλήρωτου. Κλείνοντας όμως το βιβλίο δεν μπορούσα παρά να σκεφτώ ότι μάλλον μόλις διάβασα ένα αριστούργημα της λογοτεχνίας.

1 Like

Λέει στον επίλογο ότι ήταν στα σκαριά και ένα έκτο μέρος, τώρα άγνωστη η τύχη του ή το περιεχόμενό του. Το ανολοκλήρωτο υπάρχει, φυσικά, σε κάθε κεφάλαιο, και δεν είμαι καν σίγουρος αν είχε κάποια εξήγηση να δώσει, σαν να σου έλεγε “αυτά είναι, βγάλε άκρη τώρα εσύ”

ρε παιδια με ψησατε, αλλα εδω λεει 1.116 σελίδες. παιζει για το πανεπιστημιο, σε 5 χρονια, να διαβασα λιγοτερο.

Αληθεια σε ποσο καιρο το καταφερατε ;

Με πολύ χαλαρό διάβασμα (υπήρχαν μέρες που δεν διάβαζα καθόλου, και στις διακοπές μπορεί μαξ καμιά κατοστάρα σε μία μέρα), περίπου 1.5 μήνα

αλλά πραγματικά, είναι σαν να διαβάζεις 5 διαφορετικά βιβλία, με αρκετά χαλαρή σύνδεση

Αν είσαι στο κατάλληλο mood ξεκίνα το και όσο σε πάρει. Αν θυμάμαι κανά δύο μήνες μου πήρε. Τώρα έχω το έτερο “τούβλο” του Bolano - Οι Άγριοι Ντετέκτιβ - να με κοιτά από το ράφι, αλλά δεν τόλμησα ακόμη να το ξεκινήσω.

Μιλώντας για τούβλα, δεν θυμάμαι να το γράφω εδώ, είναι πολύ όμορφο και το “Διαβάζοντας τη Λολίτα στην Τεχεράνη”, από μία καθηγήτρια αμερικανικής φιλολογίας στο Ιράν που κάνει ιδιαίτερα μαθήματα λογοτεχνίας σε έξι μαθήτριές της κατά τη διάρκεια της ιρανικής επανάστασης, αλλά πάει και μετά απ’ αυτό, στην εμπειρία της απ’ τον οκταετή πόλεμο μεταξύ Ιράν - Ιράκ.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που στην αρχή με μπέρδευε να θυμάμαι τα ονόματα, αλλά σιγά σιγά έγινε - παραδόξως - πολύ comfort ανάγνωσμα. Είχε πολλές ιδέες και διλήμματα, κοινωνικά, πολιτικά, ακαδημαϊκά, που μπορεί να ταυτιστείς, ενώ ο τρόπος γραφής είναι αβίαστος και λεπτοδουλεμένος. Οι διαρκείς αναφορές σε άλλα μυθιστορήματα, επίσης κρατάνε το ενδιαφέρον και δίνουν πολύ όμορφες ερμηνείες.

(επιλεγμένο απ’ το βιβλιοπωλείο των Αστέγων, τον “Ανέστιο”, btw, να υποστηρίξετε, έχει διαμαντάκια πολύ φτηνά, και υποστηρίζουμε κι έναν πολύ καλό σκοπό)

image

1 Like

Μια που λέτε για ανάλαφρα -ή-και-όχι-:stuck_out_tongue: -βιβλία, διαβάζω το παρακάτω αυτό το διάστημα
image

“Ένα αισιόδοξο μυθιστόρημα για την αιώνια νεότητα από τον Αντρέ Κούμπιτσεκ, αυτόπτη μάρτυρα της εποχής του υπαρκτού σοσιαλισμού και της κατάρρευσής του. Η γλυκόπικρη, ρομαντική εποχή της εφηβικής αμφισβήτησης, με φόντο την ψυχροπολεμική καθημερινότητα της Ανατολικής Γερμανίας.”

→ με καλύπτει η περιγραφή οπισθόφυλλου - πολύ ευχάριστο, χαλαρό και ότι πρέπει για καλοκαίρι και παραλία/χωρίς να είναι ποτέ αφηγηματικά προβληματικό ή να προσπαθεί να γίνει ένα “μεγάλο” ανάγνωσμα, ούτε όμως επιφανειακό ή λειψό από αυθεντικό συναίσθημα.
Πολύ βιωματικό, το προτείνω ανεπιφύλακτα για διακοπές.

2 Likes

Θα ήθελα να ρωτήσω για δύο συγκεκριμένα βιβλία, αν κάποιος τα έχει διαβάσει, να μου πει αν αξίζουν.
Το πρώτο είναι η “Φάρσα” της Έρσης Σωτηροπούλου, που κυκλοφόρησε το 1982.
Το άλλο είναι το φρέσκο (2023) “Τρότζαν” του γνωστού αθλητή της επιτραπέζιας αντισφαίρισης, φανατικού οπαδού του Ολυμπιακού και προσφάτως αναλάβοντος αντιδημάρχου Αθηναίων :crazy_face: Θανάση Χειμωνά.

Διακοπουλες σιγα σιγα, και στα μπαγκαζια εχω ενα The Crying of Lot 49 απο Τ. Pynchon, κλασσικο που το ειχα στα to-read καιρο, και παραδοσιακα εναν τομο απο τις μικρες ιστοριες του P.K. Dick για ετσι γρηγορο διαβασμα αναμεσα στις βουτιες.

3 Likes

Ωραίος. Εγώ δυστυχώς ξέχασα το “Κοράκι” του Πόε στο σπίτι…

1 Like

Πιάνοντας το νήμα για βιβλία-γκουμούτσες που διαβάζουμε τώρα το καλοκαίρι, εγώ πραγματικά έχω πάθει ψύχωση (κι είχα καιρό να πορωθώ τόσο με βιβλίο) με αυτό:

Alain Damasio “Οι αθέατοι”
images

Ιδέα δεν είχα είτε για τον συγκεκριμένο τίτλο, είτε για τον συγγραφέα του (δώρο μου το έκαναν). 700 σελίδες κι έχω φτάσει ήδη στο μισό χωρίς να μπορώ να τ’ αφήσω κάτω ούτε για μία μέρα, πραγματικά το προτείνω ανεπιφύλακτα και θα προσπαθήσω σε λίγες γραμμές να περιγράψω το τι παίζει:

Χοντρικά θα μπορούσε κανείς να το κατατάξει στο κλασικό ύφος επιστημονικής φαντασίας/δυστοπικού μέλλοντος, μιας και η πλοκή εξελίσσεται στη Γαλλία του (όχι τόσο μακρινού στην πραγματικότητα) 2040. Το βιβλίο γράφτηκε το '19 εντωμεταξύ, προ του covid. Από αυτήν την πλευρά το βιβλίο αφιερώνει ένα πραγματικά μεγάλο μέρος του σε μία οξεία πολιτική κριτική της ολοένας και αυξανόμενης επιτήρησης, αδιαφάνειας, ιδιωτικοποίησης κλπ., μιας και στην κοινωνία αυτή υποτίθεται ότι οι πόλεις πλέον έχουν “ιδιωτικοποιηθεί”, οι άνθρωποι επιτηρούνται συνεχώς κι έχουν διαχωριστεί σε premium/standard κατηγορίες και άλλα τέτοια που μπορεί κανείς να φανταστεί. Το “τρομαχτικό” είναι ότι πολλά από αυτά μπορεί (; ) να μας φαίνονται απίθανο να συμβούν μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, από την άλλη μιλάμε για πράγματα που π.χ. στο πεδίο του κυβερνοχώρου είναι απλά δεδομένα. Ε, εδώ φανταστείτε απλά μία κοινωνία που αυτή η ίδια έχει “δομηθεί” και λειτουργεί ως κυβερνοχώρος, δηλαδή ενώ περπατάς στα πεζοδρόμια σου πετάγονται διαφημιστικά συννεφάκια και προσφορές, έχεις τη δυνατότητα να “σκανάρεις” το προφίλ των ατόμων που συνατάς κ.ο.κ. Εγώ απολαμβάνω αυτήν την πλευρά του βιβλίου.

Από την άλλη το πολιτικό στίγμα γίνεται και λίγο πιο έντονο μιας και ο συγγραφέας μπλέκει μέσα κοινωνικούς αγώνες “εξωπεριθωριακών”, ας πούμε, ενάντια σ’ αυτήν την κοινωνία του ελέγχου κλπ., αλλά και πάλι χωρίς να ξεπέφτει σε δασκαλίστικο ύφος ευτυχώς.

Τρίτον, έντονη είναι και μία πιο ψυχολογική/κοινωνική πλευρά, αφού η πλοκή ουσιαστικά ακολουθεί 2 γονείς που ψάχνουν την κόρη τους, η οποία εξαφανίστηκε μυστηριωδώς πριν χρόνια. Δίνεται μεγάλη βαρύτητα στις σχέσεις ζευγαριού, γονέα-παιδιού και γενικά το συναισθηματικό φορτίο είναι έντονο και βαρύ σε διάφορες στιγμές.

Τέταρτον, με γοήτευσε ο πρωτότυπος τρόπος γραφής. Γεμάτος αλληγορίες, γλωσσολογικά πρέπει να 'ναι top για τους Γάλλους υποθέτω (στη μετάφραση υποθέτω κάτι θα χάθηκε), ενώ το point of view εναλλάσσεται συνεχώς μεταξύ των 4-5 βασικών πρωταγωνιστών.

Γενικά έχω κολλήσει.

4 Likes

Είναι η τρίτη φορά που πέφτω πάνω σε πρόταση αυτού του βιβλίου, και νομίζω ότι πρέπει σύντομα να το βάλω στη λίστα μου…

Από εκεί και πέρα, ρε παιδιά, είχα μία σκέψη… Αφού κάνουμε παιχνίδια μουσικής εδώ, πόσα άτομα θα ενδιέφερε να κάναμε και μία “λέσχη ανάγνωσης”; Ένα βιβλίο το μήνα, για το οποίο και θα γράφουμε σκέψεις. Ψηφοφορία για το βιβλίο του επόμενου μήνα, κοκ…

Yay or nay?

3 Likes

Yay από μένα!

1 Like

Μακάρι να είχα τον χρόνο, αλλά πολύ το φοβάμαι ότι δε θα μπορώ να φανώ συνεπής παρ’ όλου που προσπαθώ συνέχεια να διαβάζω κάτι.

Κρίνοντας απ’ τα βιβλία που διαβάζουν στις λέσχες, που δεν υπερβαίνουν τις 300κάτι σελίδες (μαξ), δεν είναι κάτι δύσκολο η συνέπεια. Ειδικά όταν μπαίνει σε ένα πλαίσιο και δεν είναι απλά “διαβάζω στον ελεύθερο χρόνο μου”. Επίσης, δεν είναι καν υποχρεωτικό να διαβάζεις on time, πολλές φορές βλέπω κόσμο που συμμετέχει σε συναντήσεις κι ας έχει ακόμη χ σελίδες για να ολοκληρώσει το βιβλίο.

Τώρα, εσύ ξέρεις, εγώ τα λέω επειδή δεν θέλω να αποθαρρυνόμαστε!

Μιας και μιλάμε για βιβλία και συνέπεια, τελειώνω σήμερα-αύριο την Κόμη της Βερενίκης του Γιώργου Γραμματικάκη μετά από ολιγοήμερο διάλειμμα. Πολύ όμορφη αφήγηση και πολύ διδακτικό βιβλίο που θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία μας. Είναι από εκείνα τα αναγνώσματα που “σου ανοίγουν την όρεξη” να εξερευνήσεις τον κόσμο και ν’ αντιληφθείς καλύτερα τη θέση σου μέσα σ’ αυτόν. Κάντε το δώρο στα παιδιά σας.

6 Likes

Άπατη πήγε η πρόταση για λέσχη βιβλίου Rocking, αλλά τι α κανς, δεν πειράζει. Στα πλαίσια μίας άλλης λέσχης, όμως, της Λέσχης Βιβλίου Ηρακλείου, στην οποία ετοιμάζομαι να μπω φέτος, διάβασα το “Μακγκάφιν” του Βαγγέλη Γιαννίτση, μιας και ήταν το ένα απ’ τα δύο που πρότειναν (το άλλο είναι το “Άτλας Νεφών” απ’ τη νέα έκδοσή του)

Ομολογώ ότι το βιβλίο το είχα πετύχει πριν μερικούς μήνες, και επειδή δεν με τρελαίνουν τα “αστυνομικά”, δεν το επέλεξα. Αν δεν ήταν η λέσχη, δεν θα το διάβαζα - αυτό ως disclaimer. Ξεκίνησα ωστόσο να το διαβάζω με σχετική ευχαρίστηση, διότι με πέτυχε σε χαλαρή ραστώνη 15αύγουστου, και λέω τι στο καλό, πολυδιαφημισμένο είναι, quirky είναι, καλοκαιράκι έχουμε, του χαβαλέ.

Χαβαλέ είχε, καθώς οι χαρακτήρες του βιβλίου περιπλέκονται σε πολύ ζόρικες καταστάσεις, με αρκετή προσπάθεια σασπένς. Σκέφτομαι ότι θα έκανε καλή Ταραντινιά, και αν το αναλάμβανε κάποιο στούντιο ελληνικό και έπαιρνε και δυο καταξιωμένους κωμωδιογράφους, θα μπορούσε ίσως να βγάλει μία πολύ ευχάριστη και διαφορετική ταινία. Η πλοκή έχει να κάνει με ένα στικάκι που όλοι κυνηγούν πάνω σε ένα πλοίο, το οποίο όμως λειτουργεί περισσότερο ως καύσιμο της πλοκής, παρά ως στόχο (με την αφηγηματική τεχνική αυτή να βαπτίζεται απ’ τον Χίτσκοκ ως “Μακγκάφιν”, με άλλο τρανό παράδειγμα την δολοφονία της Laura Palmer στο Twin Peaks).

Από εκεί και πέρα, βρήκα το βιβλίο πλησιέστερο σε γραφή πρωτάρη, και μου έκανε εντύπωση ότι ο Γιαννίτσης έχει κυκλοφορήσει ήδη άλλα κάμποσα βιβλία. Πολλές επαναλαμβανόμενες φράσεις (“ήταν τόσο ειρωνικό”, “καταντούσε γελοίο” , “ήταν αστείο”) , λίγο αμήχανοι διάλογοι (και βασιζόταν ΠΟΛΥ το βιβλίο σε αυτούς), και μάλλον μία διάθεση δράσης που ταίριαζε πιο πολύ σε graphic novel παρά σε βιβλίο. Διάφορα συμβάντα επιλύνονταν στην τύχη ή κατά λάθος χωρίς αρκετή επεξήγηση, και στο τέλος ένιωσα ότι κι ο ίδιος ο συγγραφέας το πήρε πιο πολύ στην πλάκα και ίσως επιχείρησε με meta σχολιασμό να το σώσει κάπως.

Αν ήταν να προτείνω αστυνομικό χιουμοριστικό και με πολλή δόση αποδόμησης, μάλλον θα πρότεινα το “Ο Δον Υπαστυνόμος” του Δημήτρη Καρακίτσου, ο οποίος με εντυπωσίαζε με το πόσο “θεός” μπορεί να είναι ένας συγγραφέας στο βιβλίο του, και με καταπληκτική πρόζα.

Συνεχίζοντας, έπιασα και το τελευταίο βιβλίο που κυκλοφόρησε στα Ελληνικά, το “Κεντούκι” της Σαμάντα Σβέμπλιν, συγγραφέα που λάτρεψα μία φορά με το “Επτά Άδεια Σπίτια”, και αποθέωσα με το “Απόσταση Ασφαλείας”. Λαχταριστό λουκούμι, λοιπόν, μου φαινόταν το βιβλίο της, μέχρι που συνειδητοποίησα ότι σαν ιδέα έμοιαζε περισσότερο με διπλό επεισόδιο του “Dark Mirror”, παρά με ένα απ’ αυτά τα σκοτεινά, ασφυκτικά, και weird κείμενά της που είχα πρωτοδιαβάσει, που θύμιζαν κάτι μεταξύ Κάφκα και Στίβεν Κινγκ.

Τα Κεντούκι είναι η επινοημένη μόδα στο βιβλίο της Σβέμπλιν, σαν ρομπότ κατοικίδια, τα οποία όμως αντιστοιχούν σε έναν (και μόνο έναν) συγκεκριμένο άνθρωπο, ο οποίος αγοράζει το λογισμικό στον υπολογιστή του και “είναι” Κεντούκι, μπορώντας να δει μέσα απ’ τα μάτια του, και να το χειριστεί απομακρυσμένα. Άλλοι έχουν, άρα, και άλλοι είναι Κεντούκι, και αυτό έχει κάποιο ενδιαφέρον ως ιδέα, με διάφορα σενάρια να εκτυλίσσονται ανάμεσα σε ανθρώπους που έχουν ή είναι. Κάποιες απ’ τις ιστορίες είναι έξυπνες, κάποιες αδιάφορες, κάποιες αναμενόμενες. Διαβάζεται με ενδιαφέρον αλλά σχεδόν ελάχιστο σασπένς, και μόνο προς το τέλος φαίνεται να επιστρέφει η ικανότητα της Σβέμπλιν να παίζει με την απόγνωση, όχι τόσο βάσει γεγονότων, αλλά βάσει του πόσο όμορφα μπορεί να γράψει γι’ αυτήν με λίγες λέξεις.

4 Likes

Δεν έχω διαβάσει άλλο βιβλίο του, ούτε έχω παρακολουθήσει τηλεοπτική σειρά που να βασίζεται σε κάποιο έργο του.
Μου το είχαν κάνει δώρο κι είπα να το προσπαθήσω.
Δυστυχώς, είναι όπως το περίμενα.
Γραφή σούπερ μάρκετ, οι ιστορίες του επικεντρωμένες στην εποχή του κορονοϊού (εκτός από δύο).
Προσπαθεί να είναι “επίκαιρος” αλλά το μόνο που καταφέρνει, δύο χρόνια μόλις μετά το τέλος της πανδημίας, είναι να τον βαριέσαι…
Βιβλίο “εξαργύρωση”.
images (1) (27)

1 Like