Βιβλία...διαβάζουμε?

Ξανάπιασα ενεργά το διάβασμα το καλοκαίρι μετά από κανά εξάμηνο, οπότε μιας και ολοκλήρωσα το θερινό session, πάντα υπό ψυχαναγκαστικό σχεδιασμό, ας κάνω ένα recap όσων διάβασα αυτή την περίοδο:

Προφανώς πήρα χαμπάρι την έκδοση του βιβλίου από το φόρουμ και είπα να ασχοληθώ μετά τη συνέντευξη που έτρεξε ο @Achamian με τον συγγραφέα. Προτείνεται τυφλά, εκτιμάτε ή όχι το πολιτιστικό μνημείο που είναι το DMDS (πολύ καλοί οι φαντασιακοί συνειρμοί, και μπορεί κάποιες ιστορίες να είναι ξεκάθαρα πιο μπροστά από άλλες, ο συνδυασμός παγανιστικού τρόμου με αστική ζωή είναι εντυπωσιακός μες την απλότητά του.

Η μαλακία είναι πως είχα σκοπό να ασχοληθώ με αυτά πριν γίνει η αποκάλυψη του RDJ για το MCU, αφού πέρασα ένα καλοκαίρι ακούγοντας MF DOOM και κάηκα. Σε κάθε περίπτωση, το δεύτερο είναι πλήρες origin story, το πρώτο μια από τις καλύτερες σειρές της μάρβελ στα σκοτεινά τέλη των '80s.

Ποιός είμαι εγώ να πω τι; Ένα από τα πιο φιλοσοφικά έργα του Μεγάλου, μια έντεχνα κεκαλυμένη κοινωνική κριτική, πάντα υπό τις γνωστές του θεολογικές και υπαρξιακές αναζητήσεις, ειδικά όπως διαμορφώθηκαν στα τέλη της ζωής του.

Gotta read 'em all του αγαπητού, μάλλον ό,τι κοντινότερο αυτά τα άρθρα σε μια συνεκτική και περιληπτική ανάγνωση των θέσεων του για την κριτική τέχνης, το ρόλο του καλλιτέχνη/συγγραφέα, αγγίζει και θέματα μουσικής και αισθητικής, κυρίως companion σε πιο εκτεταμένες τοποθετήσεις του σε σταυροδρόμια του λαβυρίνθου.

Επιτέλους εκδόθηκε και σε proper μετάφραση / έκδοση στα ελληνικά, δεν το ήθελα απλά σε pdf, με σημειώσεις, και όλα τα συναφή. Από τα βασικότερα κείμενα της παράδοσης της ελευθεριακής εκπαίδευσης.

“Ο Αποικιοκράτης Χίπστερ” στα ελληνικά. Από τα καλύτερα πράγματα που διάβασα τα τελευταία χρόνια. Δεν θέλω να πω τίποτα για το θέμα, απλά πως ο συνδυασμός έρευνας/τεκμηρίωσης της άποψης με καυστικό/βιτριολικό χιούμορ και η σκοπιά από την οποία γράφεται, όχι απλά με εντυπωσίασαν με το εύρος θεμάτων που πιάνουν (ναι και για τη μουσική όχι μονο το gentrification), αλλά μου αύξησαν και το white guilt ξερω γω :stuck_out_tongue:

Μλκισμένο goodreads δεν το έχεις στο database και μου χαλάς το tracking.

Το είχα πάρει όταν είχε κυκλοφορήσει και 2 χρόνια με περίμενε καρτερικά να φτάσει η σειρά του, ολοκληρώνοντας όλα τα προαπαιτούμενα, επειδή ψυχαναγκασμός. Βασισμένο στις βασικές ιδέες των Ντελέζ και Γκουατταρί (Αντι-οιδίπους/καπιταλισμός και σχιζοφρένεια), άρα και δύσκολο να το πιάσεις εξαρχής, διατυπώνει μια ενδιαφέρουσα πολύ άποψη ως προς την εφαρμοσιμότητά της, αλλά δεν θα έλεγα πως κόβει πολύ βαθιά σε διάφορα ζητήματα που αναδύονται (και ας έχει επίγνωσή τους προς τιμήν της), αλλά σχεσιακοί παιδί μου, τι περιμένεις.

Πάει πακέτο και με αυτή την κατατοπιστική συνέντευξη (επικό bookmark 15 μηνών):

Αυτάαα.

Ευελπιστώ να μπω προς δεκέμβρη και εγώ στην R! Λέσχη βιβλίου αν και είχα πειρασμό πρόσφατα:

Summary

αλλά ο προγραμματισμός λέει άλλα :stuck_out_tongue:

Α.

περίμενα καιρό για ένα και καλό reply, έλεγα τι μου θυμίζει το εξώφυλλο όταν πόσταρες, και βλέπω το είχα στα to-read με τον αρχικό τίτλο (“Les Furtifs”) και έφαγα καλή φλασιά, και πάντα έλεγα να ξεκινήσω να το πάρω αλλά ο τίτλος με απέτρεπε, και την εποχή που το έριξες έπεφτε πιο συχνά ξανά μπροστά μου, και κοίτα να δεις, θα μπει στο πρόγραμμα για τα Χριστούγεννα.

5 Likes

Γενικά δεν προτιμώ να διαβάζω ντετεκτιβίστικα και όταν το κάνω το μετανιώνω (βλέπε Φίτζεκ :face_vomiting:) αλλά αυτό το πάω τρένο τις τελευταίες μέρες και είμαι ήδη στη μέση. Μου αρέσει πολύ ο τρόπος γραφής του που δεν ξεκολλάω, άλλωστε είναι ο συγγραφέας που έχω διαβάσει περισσότερο εκτός από το Μπουκόφσκι.

1 Like

Θα συμφωνήσω για τον Φιτζεκ. Απορώ με την επιτυχία που κάνει. Ένα βιβλίο του, Το Τελεσίγραφο , που διάβασα είναι αρκετό. Βέβαια θα το κατέτασα στα θρίλερ ( ο θεός να το κάνει ) και όχι απαραιτήτως αστυνομικου. Μου το κάναν δώρο και δεν μου πήγαινε η καρδιά να το κάνω αλλαγή. Όποιος το θέλει του το χαρίζω!

2 Likes

Εγώ διάβασα τον τρόφιμο (αριστούργημα για τους φανς του) και σιχαθηκα τη ζωή μου για το χρόνο που έχασα. Φίτζεκ και Κοέλιο ούτε στον εχθρό μου δε δίνω

2 Likes

ΑΧ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΟΙ

διαβασα το Δεμα του Φιτζεκ - μου αρεσουν παρα πολυ τα αστυνομικα, εχω διαβασει παμπολλα

ΕΙΝΑΙ Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΜΑΛΑΚΙΑΡΑ που εχω διαβασει. Η πρωτη και τελευταια φορα που κανω hate reading, το διαβασα μεχρι το τελος να δω αν θα ειναι τοσο μαλακια. Ηταν περισσοτερο μαλακία. Δεν καταλαβαινω πως ο τυπος πουλαει, το βιβλιο του οριακα δεν ειχε περιγραφες, μονο ενα κυνηγητο ηταν

2 Likes

Δεν έχω ιδέα καθώς δεν είμαι τρελός φαν των αστυνομικών οπότε δεν έχω διαβάσει. Τι σας φαίνεται τόσο χάλια, από περιέργεια

Ωραια ερωτηση

Για μενα: ειναι Plot driven Δλδ ψαχνει κατι όλο και πιο ακραιο να γινει, για να πας στο επομενο κεφαλαιο. Το οποιο ειναι οκ για 2-3 κεφαλαια, αλλα μετα απο λιγο, γινεται παρωδία της ίδιας της ιστοριας, μιας και ακρο στο ακρο στο ακρο, πραγματα δεν πιστευεις οτι γινονται αυτα που περιγραφει.

Αν θες, σου δινω κ συγκεκριμενο σποιλερ.

Επισης - ΔΕΝ εχει περιγραφες. χώρων πχ. Εκει που ο Νεσμπο θα σου περιγραψει τα μουστακια απο το ποντικι που τρωει τον νεκρο (τρου στορυ), ο Φιτζεκ ειναι “α και μπηκε σε ενα σπιτι, που ηταν σαν σπιτι” και μετα κατι ακραιο γινεται.

Ηθελα να το καψω στις 50 σελιδες, αλλα διαβασα 600 (!) μονο και μονο για να μπορω να τον θαβω παντου

3 Likes

ΤΟΠ

Δώσε σπόιλερ, δεν μου τον πουλάτε και πολύ καλά για να πω ότι θα πάρω να διαβάσω

Δεν είναι συγγραφέας. Έχει κάποιες ιδέες για μια πλοκή αγωνίας με τραβηγμένες ανατροπές, αλλά η γραφή του δεν έχει τίποτα το λογοτεχνικό. Υπάρχουν τεχνίτες του είδους που ο τύπος αυτός δεν είναι ούτε για να τους καθαρίσει τα παπούτσια .

2 Likes

Λοιπόν, το ζήτησες και σε προειδοποίησα

Για αρχη

Απ’όσα θυμαμαι

ολο το βιβλιο παιζει με το κονσεπτ “η τυπισα βιαστηκε οντως ή τα φαντάστηκε”. Γινονται διαφορα κουλα, όπως οτι την ναρκωνουν, ο αντρας της την απαταει, η καμαριερα της την κλεβει, καποιος παει να την βιασει (εκ νεου) αλλα τον πιανουν κτλ. Σε ολα αυτα παιζει με το κλασικο κονσεπτ “στο θολωμενο μου μυαλο”, καθως κανεις δεν την πολυπιστευει. Παραλληλα, την κουραρει ενας ψυχολογος, φιλος των γονιων της…

Στην τελευταια σεκανς

Στηνουν ενα σεσσιον, για να παρει κουραρει ο ψυχολογος, τον αντρα της, που κατι της ειχε κανει και δεν θυμαμαι. Και τελικα απο την συνεντευξη, ο ψυχολογος εγκλοβιζεται, και παραδεχεται πως οντως αυτος την βιασε οταν ηταν μικρη και μετα της εκανε υπνοθεραπεια να το ξεχασει, Plus gslighting. Το οποιο ερχεται απο το πουθενα, γιατι σε ολο το βιβλιο μας πρηζει ποσο την εχει βοηθησει κτλ. Και την βοηθαει επισης να βρει ποιος στελνει το δεμα. Οταν το διαβασα, ειπα ΟΧΙ ΡΕ ΦΙΛΕ ΜΑΛΑΚΙΑΡΑ.

Στα εξτρα πλην, οτι εχει πολλους υποψηφιους κακους, τους οποιους δεν αναπτυσσει, και ετσι, οποιος και να φταιει τελικα, το ιδιο κανει.

3 Likes

Κοίτα, το να είναι κάποιος κόντρα στις υποψίες δεν είναι κακό, αλλά έχω την εντύπωση ότι εδώ παραβίασε έναν θεμελιώδη κανόνα: δώσε στον αναγνώστη τα στοιχεία που θα τον βοηθήσουν να αποκαλύψει μόνος του τον δράστη, αν καταφέρει και ενώσει σωστά τα κομμάτια.

Το να βγάζεις λαγούς από καπέλα δεν είναι αστυνομικό, είναι μπαρούφα και cheat

1 Like

Απίστευτο! Το τελεσίγραφο έχει ακριβώς την ίδια υπόθεση. Δηλαδή μια κακοποιημένη γυναίκα που νομίζει ότι κινδυνεύει από τον άντρα της ή/ και κάποιον ψυχοπαθή δολοφόνο αλλά μπορεί να είναι όλα στο μυαλό της, καλεί σε μια γραμμή βοήθειας και αυτός που το σηκώνει για να την βοηθήσει … αποδεικνύεται ότι είναι ο δολοφόνος.

3 Likes

εχω μεινει αναυδος

2 Likes

ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

Είναι τεράστιος απατεώνας. Έχω πειστεί ότι τον διαβάζουν αποκλειστικά όσοι διάβαζαν μονο αρλεκιν παλιότερα

Έδιτ: επειδή η γυναίκα μου διαβάζει λακμπερν και κάτι τέτοια σκανδιναβικά της είχα πάρει δώρο τον τρόφιμο σε υπερλουξ έκδοση με αφράτο εξώφυλλο και κόκκινες σελίδες (20 ευρώ :roll_eyes:) και αφού ήταν δώρο δε μ’αφηνει να το πουλήσω στο metabook να φεύγει από το σπιτι

3 Likes

Ισχύει. Θα αρχίσω μάλλον να τον διαβάζω αποκλειστικά για το γέλιο που θα βγάζει, κάτι αντίστοιχο με τα b movies και ταινίες τύπου The Room και Samurai Cop :sweat_smile:

1 Like

θες μια αλλη διαφορα ; Η Λακμπερν αγαπαει τις γυναικες, και ακομα και σε σκηνες ή υποψιες κακοποιησης/φόνου κτλ, πιο πολυ περιγραφει τα συναισθηματα των υπολοιπων ή πχ τον ουρανο, παρα το θυμα.

Ε ο Φιτζεκ κανει το αναποδο. Σχεδον του αρεσει να ταλαιπωρει τις γυναικες - πχ παλι απο το δεμα

Μου φανηκε σχεδον σαδιστικος ο τροπος που περιεγραφε το πως η ηρωϊδα γλυτωσε απο δευτερο βιασμο και πως ειχε χασει το μυαλο της στο ενδεχομενο να ξανασυνεβαινε. Δεν μπορει να περιγραψει ενα σπιτι, αλλα την φρικη του να σε ξαναβιαζουν, μια χαρα την περιεγραψε.

Σε συνδυασμο με το σχολιο για το αλλο βιβλιο του παραπανω, με βαζει σε σκεψεις.

1 Like

Τωρα που λετε για αστυνομικά εχετε διαβάσει ποτέ chris carter; Ειναι λίγο σκάλωμα ο τύπος καθώς δεν σαφήνει να παρατήσεις το βιβλίο, ειδικά μετά απο την τελευταί παράγραφο που αυτόματα σε κάνει να θες να πας παρακάτω.
Αυτό οπμως που τον χαρακτηρίζει ειναι το πόσο βίαια και σαδιστικά ειναι τα εγκλήματα που περιγράφει, σε κάποιες φορές δλδ δοαβάζεις και ξεφυσάς, ξεπερνας τα όρια του αστυνομικού και απλά διαβάζεις κατι σπλάτερ.
Καμία απολύτως λογοτεχνική αξία, στορυ σχετικά επαναλαμβανόμενο( καμια 10ρια βιβλί), ηρωας μια αποτυχημενη αντιγραφή του χαρι χόλε, απλά τελείωνεις το βιβλί σε 2 μέρες και μετά λες θέλω κ άλλο…

Μπορεί αυτό να του είπε ο ατζέντης του ότι πουλάει. Παίζει τρελό μάρκετινγκ και διαφήμιση από πίσω. Έχω την αίσθηση πάντως ότι το μεγαλύτερο κομμάτι των αναγνωστών του είναι γυναίκες.

Καλα το ενα, δεν αναιρει το αλλο. Και η αληθεια ειναι οτι το Δεμα ξεκιναει σαν empowerment δλδ “κοιτα τι καλα που τα παει η ηρωϊδα, παρα τις κακοτυχιες”. Απλα, προσωπικα, η κανονικη ζωη ειναι αρκετα σκληρη για να διαβαζω πολυ γλαφυρη βια, δεν μου χρειαζεται. Μεχρι Νεσμπο αντεχω, πιο gore με χαλαει.

Αλλα η Λακμπεργκ, πριγκιπισσα, εντελως αλλη προσεγγιση, πιο “αστυνομικο μυστηριο” και λιγοτερο κομμενα εντοσθια

Αν ο άλλος γράφει για εντόσθια και σικωταριές αλλά το κάνει καλά δεν με χαλάει. Αν εξυπηρετεί την πλοκή ακόμη καλύτερα. Για βιβλίο μιλάμε. Η βία στα βιβλία του Φιτζεκ όμως όπως πχ στις ταινίες του Ταραντίνο είναι καρικατούρα. Καποιων άλλων συγγραφέων είναι οντως τρομακτικη. Η βία στην τηλεόραση και στα προαύλια των σχολείων είναι χειρότερη γιατί είναι αληθινή.