Βιβλία...διαβάζουμε?

o Paco πώς σου φάνηκε τελικά;

τον πιανω τωρα που τελειωσα με το προηγουμενο

1 Like

για paco ειχατε πιασει μια κουβεντα καλοκαιρι αν θυμαμαι καλα?με ποιο να ξεκινησω?

Η Σκιά Της Σκιάς θα πρότεινα.
Αν θες να πιάσεις τη σειρά με τον ντετέκτιβ του ξεκίνα με το Χωρίς Αίσο Τέλος

1 Like

αυτα με τον ντετεκτιβ εχουν σειρα?η δεν τρεχει κ τιποτα οπως κ να τα διαβασεις?

Έχουν σειρά, το πρώτο δεν έχει μεταφραστεί βέβαια οπότε στα ελληνικά ξεκινάς με το “Μια Εύκολη Υπόθεση”.

Εγώ ξεκίνησα με το “Χωρίς Αίσιο Τέλος” και μετά πήγα στο “Στην ίδια πόλη υπό βροχή” (που είναι το αμέσως επόμενο), τον λάτρεψα και μετά πήρα τα υπόλοιπα, την Εύκολη Υπόθεση δηλαδή τη διάβασα εκτός σειράς αλλά πραγματικά δεν έγινε και τίποτα.

1 Like

Μόνο τα Χωρίς Αίσιο Τέλος και στην Ίδια Πόλη καλό θα ήταν να τα διαβάσεις με αυτή τη σειρά. Γιατί κάνει μία συγγραφική μαγκιά εκεί ο Πάκο που θα τη χάσεις αν δεν τα διαβάσεις με αυτή τη σειρά. Τίποτα σπουδαίο δηλαδή, αλλά έχει ένα κάτι.

1 Like

Wtf? 3 ωρες την ημερα ειναι doomscrolling; Νομιζα οτι ειναι κανονικη χρηση!

Κι εγω αρχισα το διαβασμα μεγαλος διοτι δεν μου αρεσε το σκολειο (σικ). Δλδ ετσι νομιζα, διοτι αποδειχθηκε οτι απλως ποτε κανεις δεν με επεισε να μελετησω παραπανω. Διοτι δεν ειχα προβλημα με το διαβασμα, αλλα με την παπαγαλια. Ενιγουεϊ, δυστυχως κι εγω ιδιους χρονους εχω, ισως και χειροτερους. Διαβαζω και στα αεροπλανα παντως, ευτυχως ακομη κανουμε ταξιδια.

Ας κανω κι εγω μια προταση. Διαβαζω (“ακομη” προφανως…) τα Σκυλια του Πολεμου, του Θοδωρη Χονδρογιαννου. Η γραφη του ειναι δημοσιογραφικη, αν τυχον εχετε ακουσει το ονομα του ειναι απο τις γνωστες υποθεσεις υποκλοπων-δημητριαδη ανιψιου πρωθυπουργου-Reporters United-slapps κλπ, και συνδυαζει greek mafia, εμφυλη βια και κυνομαχιες/βια προς τα ζωα, σε ενα αστυνομικο μυθιστορημα που βασιζεται σε πραγματικα γεγονοτα.

Ειναι πολυ καλο για τα γουστα μου, παροτι εχω μια μικρη γνωση και δεν με επιασε αδιαβαστο, υπαρχουν σημεια που εσφιξε το στομαχι μου με λεπτομερειες που δεν περιμενα. Δεν το εχω τελειωσει παντως για να βγαλω τελικα συμπερασμα, ομως επειδη ετυχε να βρεθω στην παρουσιαση του βιβλιου, ακουσα πολλα απο τους παρευρισκομενους καλεσμενους (που αν καταλαβα καλα, καποιοι ηταν και πληροφοριοδοτες, αλλα τρεχα γυρευε).

https://www.politeianet.gr/el/products/9786182361788-thodorhs-ta-skulia-tou-polemou

1 Like

Φαίνεται ότι μάλλον έχει παίξει χαλασμένο τηλέφωνο. Έχει πει ότι θα το κλείσει όταν βγει στην σύνταξη, αλλά δεν φαίνεται για την ώρα να βγαίνει στην σύνταξη.

1 Like

Μιας και βλέπω μια κινητικότητα στις ιδεολογικές συζητήσεις, να σας ρωτήσω τι γνώμη έχετε για τα παρακάτω βιβλία*:

1. Τα Βαλκάνια - Mark Mazower (Πατάκη)
  2. Η Ελληνική Επανάσταση - Mark Mazower (Αλεξάνδρεια)
  3. Εθνική ολοκλήρωση και διχόνοια: Η ελληνική περίπτωση - Γιώργος Μαυρογορδάτος (Πατάκη)
  4. 1915: Ο εθνικός διχασμός - Γιώργος Μαυρογορδάτος (Πατάκη)
  5. Μετά Το 1922: Η Παράταση Του Διχασμού - Γιώργος Μαυρογορδάτος (Πατάκη)
  6. Μεγάλη ιδέα (1844-1922) - Σπύρος Αλεξίου (Τόπος)
  7. Το όραμα της Ιωνίας - M. Llewellyn Smith (ΜΙΕΤ) (πρόταση καθηγητή στις παραδόσεις)
  8. Η εποχή των επαναστάσεων, 1789-1848 - Eric J. Hobsbawm (ΜΙΕΤ)
  9. Ευρωπαϊκή Ιστορία - Edward M. Burns (Επίκεντρο)
  10. Ο ελληνικός εμφύλιος - Ραϋμόνδος Αλβανός (Επίκεντρο)
  11. Η εποχή των ρήξεων: Η ελληνική κοινωνία στη δεκαετία του 1940 - Μενέλαος Χαραλαμπίδης,
    Πολυμέρης Βόγλης, Ιάσονας Χανδρινός, Φλώρα Τσίλαγα (Επίκεντρο)
  12. Οι δωσίλογοι - Μενέλαος Χαραλαμπίδης (Αλεξάνδρεια)
  13. Δεκεμβριανά 1944 - Μενέλαος Χαραλαμπίδης (Αλεξάνδρεια)
  14. Η Εμπειρία Της Κατοχής Και Της Αντίστασης Στην Αθήνα - Μενέλαος Χαραλαμπίδης (Αλεξάνδρεια)
  15. Ιστορία (κωμικοτραγική) Του Νεοελληνικού Κράτους, 1830-1974 - Βασίλης Ραφαηλίδης (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου)
  16. Ευτυχώς ηττηθήκαμε, σύντροφοι… - Τάκης Λαζαρίδης (Επίκεντρο)
  17. Οι υπνοβάτες: Πώς η Ευρώπη πήγε στον πόλεμο το 1914 - Christopher Clark (Αλεξάνδρεια)
  18. Στάλινγκραντ - Antony Beevor (Γκοβόστη)
  19. Δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος - Antony Beevor (Γκοβόστη)

@apostolisza8 @ManosOrff @karvou @Dr.Feelgood @Leper_Jesus @GRACCHUS_BABEUF @Ian_Metalhead @Curehead @martian αν κρίνω, οι πιο γνώστες, των βιβλίων, της ιστορίας και της πολιτικής γενικότερα.

*Κατέγραψα αυτά βάσει κριτικών στο διαδίκτυο.

Έχω διαβάσει μόνο δύο.

8d611e082e701a202aebd1ece34fd85f

1 Like

Μόνο αυτό. Τα άλλα είναι περιττά.

4 Likes

Είναι και ο μόνος που ξέρω, μαζί με τον Mazower (από συγγραφείς - ιστορικούς)!

Πρέπει να βρω τη λίστα συγγραμμάτων που είχα φτιάξει στο Παν/μιο βάσει προτάσεων καθηγητών, να φρίξετε!

Θα πρότεινα το “Ελλάδα: Βιογραφία ενός σύγχρονου έθνους”

Είχε αρκετή δόση αντικειμενικότητας και προσπαθούσε να κρατήσει την ισορροπία. Έδινε ένα καλό summary της σύγχρονης ιστορίας, αλλά προφανώς δεν επικεντρωνόταν σε κάποια περίοδο.

https://www.patakis.gr/books/9789601682372-ellada-viografia-enos-sygchronou-eth/

1 Like

Σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ!!

Παίζει και ονλαιν pdf δωρεάν γενικά, εννοείται προτείνεται.

Θα επανέλθω λίγο πιο αναλυτικά από αύριο :slight_smile:

2 Likes

Κι εγώ Mazower και Ραφαηλίδη μόνο, αλλά για εθνικισμό έχω να προτείνω και το “Παιχνίδι με τον Χρόνο: Εθνικισμός και Νεωτερικότητα”, του Παντελή Λέκκα, που μου έκανε μάθημα εθνικισμού στο ΠΜΣ - δεν αφορά συγκεκριμένα στην Ελλάδα, είναι πιο θεωρητικό για το ίδιο το φαινόμενο του εθνικισμού

1 Like

Ωραία, ακούγεται ενδιαφέρον!

Οι εκδόσεις ΜΙΕΤ έχουν επίσης ενδιαφέροντα συγγράμματα, όπως πχ τα εξής:

1. Η εποχή των αυτοκρατοριών, 1875-1914 - επίσης του Eric John Hobsbawm
  2. Τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα, 1821-1936 - Gunnar Hering,

δεν εκδόθηκε από το ΜΙΕΤ, αλλά το βρήκα στο βιβλιοπωλείο του
3. Επανάσταση, έθνος-κράτος και αρχαιοελληνικό ιδεώδες (συλλογικό έργο, σύμπραξη του Παν/μίου Ιωαννίνων με το ίδρυμα Μπενάκη, και το “ανακάλυψα” σε κριτική του Bookpress που γενικά εμπιστεύομαι).

1 Like

Εξαιρετικο

1 Like

Απο το Ραφαηλιδη και τα 4 που εχω διαβασει ειναι ολα ενα κι ενα

5 Likes