Βιβλία...διαβάζουμε?

Χα! Εσένα τώρα που σε πέτυχα σε τοιούτου είδους thread (και ζητώ συγνώμη για το off topic, παίδες), σε προτρέπω να διαβάσεις το ολόφρεσκο «Slash» του… Slash. Είναι απολαυστικότατο.

Βλ. ?Slash?, by Slash and Anthony Bozza, Editions: Harper Collins 2007

Πηγα το Σαββατο στο παζαρι βιβλιου που ανεφερθηκε… Εχω παει και σε καλυτερα. Αρκετα βιβλια με ενδιαφερον θεματα ηταν σε στυλ πανεριου και δεν μ’αρεσει αυτο (για τις μεταφρασεις). Βρηκα ωραια πραγματακια για μυθολογια που εχω ψωνιο. Μετρια ηταν γενικα. Επρεπε να ψαξεις. Πηρα τον κυκλο με την κιμωλια του Μπρεχτ και την Αναρχια του Κροποτκιν. Ειχε πολλα για κομμουνισμο.
Οπως και να το κανουμε το βιβλιο θελει καλη “παραγωγη”.

Θενξ Vic Vega! :lol:

Andre Marlaux - Το φανταστικό μουσείο
Από τα έργα σταθμούς στη θεωρία - κριτική της τέχνης.

Καλή φάση το παζάρι, πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα για τους βιβλιόφιλους.

Πριν λίφες μέρες τελείωσα ένα μικρό αλλά θαυματουργό βιβλιαράκι, το “Προφήτης και ο Κήπος του Προφήτη” του Kahlil Gibran. Γραμμένο περίπου έναν αιώνα πριν, το ύφος μου θύμισε Νίτσε (ήταν στις επιρροές του εξάλλου), αλλά στο λιγότερο αφοριστικό. Το περιεχόμενο όμως είναι εξίσου βαθύ και δυνατό. Ο συγγραφέας, μέσω του Αλ Μουσταφά, του προφήτη του βιβλίου, μιλάει για θέματα που καλύπτουν όλο το εύρος της ζωής, συχνά σε ποιητικό ύφος, τα νοήματα που αναδύονται όμως είναι πάντα πολύ δυνατά.

Τσεκάρετε το, είναι και μικρό. :slight_smile:

Προσφατα διαβασα τον Μυρτο Του Ματεση

Παρα πολυ καλο μυθιστορημα.Εστιαζει στη ζωη μιας καθωσπρεπει αστικης οικογενειας την περιοδο της ανοδου του φασισμου.Η γλωσσα και η αφηγηση ειναι πολυ ωραια με σουρεαλιστικα στοιχεια ενω ωρες ωρες θυμιζει και Βunuel (το τελευταιο μπορει να ειναι και ιδεα μου :frowning: )

Παντως πολυ καλες προτασεις εδω στο φορουμ.Να δω απο που θ αρχισω!

Διαβασα τον Ταρτουφο του Μολιερου… Πολυ μπροστα ο ανθρωπος, τι να λεμε τωρα.
Αλλα θελω να τονισω το εξης: Μην παρετε εκδοσεις Ηριδανός. Δεν λεει που διαδραματιζεται τι. Μονο τ’ ονομα, τα λογια και 2-3 απαραιτητες κινησεις των ηθοποιων. Χανεται ολο το ζουμι του θεατρικου εργου.

Αγαπημένα βιβλία:

‘‘Ο τελευταίος πειρασμός’’
‘‘Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέυ’’
‘‘Αναφορά στον Γκρέκο’’
‘‘1984’’
‘‘Η φάρμα των ζώων’’
‘‘Φόρος τιμής στην Καταλωνία’’
‘‘Το αλφαβητάρι του αναρχισμού’’
‘‘Θεωρία και πράξη της αντιαυταρχικής εκπαίδευσης’’
‘‘Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών’’
‘‘Το πράσινο σύνεφο’’
διάφορα διηήματα του θεού Lovecraft
‘‘Ο φύλακας στη σίκαλη’’

Ξαναδιαβάζω (και ξαναμνημονεύω) τον Πόλεμο και Ειρήνη του Τολστόι. Πόσο “τέλειο” μπορεί να είναι ένα λογοτεχνικό έργο, αλήθεια? Τέλειο με την αντικειμενική του σημασία, όχι απο άποψης γούστου. Μιλάμε για ένα βιβλίο που κυριολεκτικά βρίσκεις μέσα του όλες τις αρετές εκείνου που ονομάζουμε “κλασική λογοτεχνία”.

Το απίστευτο με αυτό τον μεγάλο συγγραφέα είναι το πως μεταπηδά στο ίδιο έργο, απο την εκπληκτική ψυχογράφηση των χαρακτήρων του (απο τα μεγαλύτερα καστ που έχουν υπάρξει σε βιβλίο, λογικά), σε μακροσκοπικές αναλύσεις γύρω απο την κίνηση της ιστορίας και τον ρόλο των ανθρώπων σε αυτή. Και όλα αυτά διανθισμένα με φοβερές περιγραφές της ζωής της Ρωσίας της εποχής του Ναπολέοντα, είτε σε περιόδους ειρήνης, είτε σε περιόδους πολέμου, είτε μιλάμε για περιγραφή των αριστοκρατικών οικογενειών και της (ψευτο)γκλαμουριάς τους, είτε για την περιγραφή της ζωής των χωρικών. Μέσα βρίσκει κανείς τα πάντα, κυριολεκτικά, έρωτες, πάθη, φιλοσοφικές, κοινωνικές αναλύσεις, ρομαντισμό και ρεαλισμό.

Το μόνο προβληματικό είναι ίσως η μετάφραση στα ελληνικά, δεν ξέρω κατά πόσο είναι η ιδανική. Πάντως το προτείνω αν κάποιος θέλει να διαβάσει ένα κλασικό λογοτεχνικό έργο (πλάι στους Άθλιους, το Έγκλημα και Τιμωρία και τον Δον Κιχώτη).

θέλω πρόταση για το “έγκλημα και τιμωρία”, γιατί έχω διαβάσει το 70% κ το άφησα γιατί δεν την πάλεψα με την μετάφραση…

προτάσεις?

Εγώ πάντως το είχα διαβάσει απο τις εκδόσεις Ζαχαρόπουλος νομίζω… το είχα βγάλει μέχρι το τέλος, δεν ξέρω αν ήταν λόγω της μετάφρασης ή απλά επειδή μου άρεσε το βιβλίο.

Kι εγω απο εκδοσεις Ζαχαροπουλος το χα διαβασει. Ωραια μεταφραση αλλα ασφυκτιω ετσι μικρο που ειναι, ογκωδες και με μικρα γραμματα. Αλλα οκ διαβαζεται μια χαρουλα.
Μιας και ειδα το post του Leper Jesus… θα μπορουσε κανεις να μου πει υποθεση και διαφορες πληροφοριες για το “ο φυλακας στη σικαλη”;

συγκλονιστικο, συγκινητικο, οτι και να πω ειναι λιγο γιάυτο το βιβλιο του τζορτζ οργουελ…εξιστορηση του ισπανικου εμφυλιου απο τον ιδιο τον οργουελ, αρχικα ανταποκριτη του ΒΒC, εν συνεχεια εθελοντη των διεθνων ταξιαρχιων στο πλευρο των δημοκρατικων… ενα βιβλιο για μια χαμενη ουτοπια…γεματο ιστορικα διδαγματα για το μελλον… εξαιρετικο…

Το έχω διαβάσει στα Αγγλικά οπότε δεν μπορώ να σε κατατοπίσω στο ποια έκδοση είναι καλύτερη…αλλα η υπόθεση είναι ένας έφηβος ο οποίος καταθέτει τις εμπειρίες περιηγήσης του στη Ν. Υόρκη οπού περιπλανίεται ολομόναχος. Το ωραίο στο βιβλίο είναι ότι μιας και βρίσκεσαι σε αυτή την ηλικία θα αναγνωρίσεις πολλές πτυχές του χαρακτήρα σου στον ήρωα(καλα βέβαια σε κάποιες στιγμές το παλικάρι δεν την παλεύει μια:roll: ) και γενικά προτείνεται να το διαβάσεις τώρα αφού είναι μια καλή ηλικία καθώς και είναι σχετικά εύκολο και μικρό βιβλίο, οπότε διαβάζεται σχετικά εύκολα…Αν θες κάτι πιο ειδικό η περαιτέρω κατοτόπιση επί του θέματος πες:)

Πραγματικα, χιλια ευχαριστω! Εχει μια ιδιαιτερη ιστορια το βιβλιο (το πως εφτασε στα χερια μου κτλ) και θα θελα πολυ να το διαβασω. Απλα δεν μπορω να κατατοπιστω αν δεν ξερω την υποθεση :Ρ
Τωρα που δεν εχω τιποτα να διαβασω, θα το πιασω και θα το ξεζουμισω. Και παλι ευχαριστω, ε :slight_smile:

Μεταφέρω τη συζήτηση στο θέμα για τον Όργουελ. Τσέκαρε το. :wink:

[COLOR=“Indigo”]Λοιπόν εγώ ή διαβάζω ΠΟΛΥ (σε σημείο αρρώστιας) ή δεν διαβάζω για πολύ καιρό Τίποτα. Απο βιβλία που διάβασα και μου άρεσαν είναι τα εξής:

Άρχοντας των Δαχτυλιδιών (όλα εννοείται :stuck_out_tongue: )
Όταν έκλαψε ο Νίτσε
Το όνομα του Ρόδου
Ο μικρός πρίγκηπας… Αχ…
Υφαντόκοσμος (ξανά αχ)
και Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας…

ΚΑΙ φυσικά όλα τα βιβλία απο τον Γαμάτο Έλρικ !

είναι κι άλλα όμως δεν θυμάμαι τώρα…[/COLOR]

ΟΛΑ τα βιβλία που ανέφερες οτι έχεις διαβάσει είναι όλα ένα κι ένα! Για τον Έρλικ έχουμε πει ουκ ολίγα στο θρεντ για τα βιβλία fantasy… Ο μικρός πρίγκιπας είναι απλά διαχρονικό, το Όνομα του Ρόδου μάλλον το καλύτερο βιβλίο ενός πολύ σημαντικού σύγχρονου στοχαστή, για τον Υφαντόκοσμο έχω ακούσει πολύ καλά λόγια (έχουμε και θρεντ για βιβλία τρόμου, εκεί λογικά θα αναφέρεται ο Clive Barker), και ο Μάρκες είναι πολύ μεγάλος συγγραφέας απλά… Ο Άρχοντας, οκ, το ξέρουμε όλοι, το αγαπάμε όλοι. Α, και το Όταν Έκλαψε ο Νίτσε είναι επίσης όμορφο βιβλίο (αν και θα σου πρότεινα να διαβάσεις βιβλία του ίδιου του Νίτσε, ξεκινώντας απο τον Ζαρατούστρα φυσικά!!!)

Ρίξε μια ματιά και στις υπόλοιπες (ουκ ολίγες ομολογώ) σελίδες αυτού του θρεντ, θα βρεις αρκετές ενδιαφέρουσες προτάσεις. 8)

Βρήκα ένα βιβλίο το οποίο μ’ ενδιαφέρει.Είναι το Rebel Without A Crew του Rober Rodriguez.Μήπως το έχει διαβάσει κανείς σας,να μου πει εντυπώσεις ?

Το έχω βρει στα αγγλικά,μήπως ξέρει κανείς σας αν κυκλοφορεί μεταφρασμένο ? Και αν ναι,ποιος είναι ο τίτλος ?

Διαβασα τωρα τελευταια ενα βιβλιο που μου αρεσε παρα πολυ!!!
Ροκ Ρεφρεν - Μανος Κοντολεων. Ηταν τελειο! Μιλουσε για το τι ειναι ροκ…:smiley: