Απο Καζαντζάκη θα πω τον Φτωχούλη του Θεού σαν υπέρτατο έπος.
Και καποια στιγμή να πουμε και λιγες κουβέντες για το Μενιο το Σακελλαρόπουλο. Πυροβολεί ακατάπαυστα.
Απο Καζαντζάκη θα πω τον Φτωχούλη του Θεού σαν υπέρτατο έπος.
Και καποια στιγμή να πουμε και λιγες κουβέντες για το Μενιο το Σακελλαρόπουλο. Πυροβολεί ακατάπαυστα.
Κάποτε, δηλαδή τη χρονιά που κυκλοφόρησε (που δε θυμάμαι τώρα ποια είναι), ο μικρός μου αδερφός μού έκανε δώρο το “Μοιραίο 10”. Υπέροχο βιβλίο και σίγουρα εμπνευσμένο, τόσο από την ταινία του Βούλγαρη “Η φανέλα με το 9”, όσο και από τα τόσα χρόνια και τις ιστορίες που έχει ζήσει ο ίδιος ως αθλητικογράφος. Κάθε του πρόταση ήταν και μία εικόνα για μένα. Βέβαια, μετέπειτα, δεν προθυμοποιήθηκα να πάρω και να διαβάσω κάποιο επόμενό του.
Δεν θυμάμαι από ποιο ξεκίνησα. Η Σουλτάνα είναι το τελευταίο του πόνημα και, όπως έγραψε, είναι το 22ο του βιβλίο. Αν εξαιρέσουμε κάνα δύο αθλητικά από την αρχή, έχω διαβάσει πάνω από 15 δικά του. Στα συν ότι είναι άμεσες ιστορίες, καθημερινές, πολύ ζωντανές, με τη γραφή του να εξελίσσεται όσο περνάει ο χρόνος. Στην αρχή νόμιζες ότι διάβαζες κάποια περιγραφή ή σχολιασμό αγώνα, τώρα πλέον είναι πιο “λογοτεχνικός” ο τρόπος γραφής του. Ιστορίες απλές, λαϊκές, με μηνύματα, με καλώς εννοούμενη ελληνικότητα, διαβάζονται πάρα πολύ εύκολα, τουλάχιστον απο μένα.
Το “Ο Χριστός ξανασταυρώνεται” το είχα διαβάσει πριν από χρόνια. Ακόμα μου έχουν μείνει στο μυαλό αποσπάσματα. Μία αναπαράσταση της υποκρισίας των χριστιανών του καιρού του και έργο που αποδεικνύει πως ο Καζαντζάκης είχε πολλούς πολέμιους την εποχή του γιατί καταπιάστηκε με σκληρές αλήθειες για την κοινωνία πρωτίστως και δευτερευόντως για την οργανωμένη θρησκεία. Θεωρώ πως περιγράφει πολύ επιτυχημένα ένα κοινωνικό πείραμα. Καλή ανάγνωση!
Κάπου έχω στην άκρη τον “Τελευταίο Πειρασμό” που επίσης έχω ξαναδιαβάσει. Άλλο ένα βιβλίο που συνδιαλέγεται με τα όρια της χριστιανικής πίστης και επιχειρεί να προσεγγίσει αλλιώς τις ιστορίες των ευαγγελίων. Πιστεύω πως ενώ ο Καζαντζάκης το έγραψε με βαθιά πίστη, το περιεχόμενό του πολεμήθηκε ως βλάσφημο, ακόμα και μετά την προβολή του σε κινηματογραφική μεταφορά, το 1988, όπου το νέο ρεύμα χριστιανών προκάλεσε επεισόδια.
BOOK OF THE WEEK:
“Αμερικανική Αγωγή” (The Topeka School)
writer:Μπεν Λερνέρ (2019)
εκδόσεις ΔΩΜΑ (2023)
«Πόσες από τις τωρινές του μικρές χειρονομίες και στάσεις αποτελούσαν σωματοποιημένους αντίλαλους του παρελθόντος, επαναλήψεις στα όρια μεταξύ συνειδητού και ασυνειδήτου;»
Ο τελειόφοιτος λυκείου Άνταμ Γκόρντον, προσπαθεί να μάθει πώς ένα αγόρι γίνεται άντρας μέσα απ’ τους αγώνες ρητορικής, τις μονομαχίες ραπ αυτοσχεδιασμού και τις ψυχαναλυτικές συνεδρίες με τη γλώσσα να είναι το κοινό στοιχείο όλων.
Σπονδυλωτό μυθιστόρημα, τοποθετημένο στα τέλη των 90ς, μια περίοδο στην οποία ο φιλελευθερισμός έχει αποπροσανατολίσει τους πάντες. Ένα πολιτικό στη βάση του βιβλίο, με γραφή που εύκολα τη λες χαοτική, αλλά που τελικά δε διαφέρει και πολύ από τις κοινωνικές αλλαγές στο Δυτικό κόσμο και την συντηρητική στροφή που αυτές έφεραν, με το λαϊκισμό να να δίνει τον τόνο.
Ο Λερνερ αλλάζει συνεχώς πρόσωπα και χρόνο συμβάντων, σε ένα συνεχές που περιλαμβάνει κοινές ιστορίες και τα θραύσματα μιας βίας που διατρέχει τα πάντα, από την ιστορία της οικογένειας του Άνταμ, μέχρι τη μεγάλη εικόνα μιας πόλης όπου παιχνίδι κάνει ο ατομισμός και η τοξική αρρενωπότητα. Το μόνο σίγουρο είναι πως τα υπαρξιακά κενά δεν καλύπτονται ποτέ και τελικός νικητής είναι ο φόβος, κάτι που δυστυχώς θα θυμίσει τα σημερινά αδιέξοδα σε όλες τους τις εκφάνσεις. Το στυλ γραφής θα κουράσει κάποιους, αφού το ατελείωτο μπρος πίσω ζαλίζει, αλλά αν το δεις σαν πολλά μικρά κομμάτια ενός μηχανισμού ίσως και να βγάλει νόημα…
*άσχετο, αλλά μου το πήραν δώρο τρεις διαφορετικοί άνθρωποι μέσα σε λιγές μέρες! (είναι άραγε στα ευπώλητα των μεγάλων βιβλιοπωλείων; Αν ναι, είναι καλό δείγμα)
Ωραίος, εδώ και περίπου ένα χρόνο κάθε μήνα λέω να το πάρω, μάλλον βοήθησες να το επισπευσω.
Βιασου, από τα πιο καλογραμμένα βιβλία, ρέει σαν νερό (το γαμίδι, για σένα που είσαι μύστης)
Είμαι στα μισά του “Ο άνθρωπος που γελά” του Ουγκό. Αν σκοπεύετε ν’ αρχίσετε να διαβάζετε Ουγκό, αυτό το βιβλίο θα σας αποζημιώσει. Οι “Άθλιοι” για έναν “πρωτάρη” της κλασικής λογοτεχνίας μοιάζουν λίγο με απροσπέλαστο πεδίο (2000σελ), αλλά αυτό και η “Παναγία των Παρισίων” είναι εξίσου σημαντικά έργα, με έντονο πολιτικό περιεχόμενο, και πολύ πιο προσιτά σε έκταση. Αν σας ενδιαφέρει ο 17ος-18ος αι., τα ήθη και τα έθιμα εκείνης της εποχής, το βιβλίο είναι πολύ περισσότερο από μια ιστορία (άλλωστε η πλοκή δεν ήταν ποτέ ο αντικειμενικός σκοπός της κλασικής πεζογραφίας), είναι ο καμβάς μιας εποχής, λίγο πριν την έναρξη των μεγάλων επαναστάσεων - μάλλον εξηγεί, εν πολλοίς, τις συνθήκες μέσα στις οποίες ωρίμασαν οι γενεσιουργές αιτίες των κοινωνικών αλλαγών σχεδόν 100 χρόνια μετά.
BOOK OF THE WEEK:
Πικρό Γάλα
writer: Μένιος Σακελλαρόπουλος
εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ
“Δεν είναι καλός αυτός ο Θεός που παίρνει τους μπαμπάδες…”
Σε ένα χωριό της Ηπείρου μια μάνα στέλνει τα παιδιά της στις παιδουπόλεις της Φρειδερίκης. Είναι η περίοδος μετά τον εμφύλιο πόλεμο, με τη φτώχεια να χτυπά αλύπητα και να μη δίνει πολλές επιλογές. Tο βιβλίο, βασισμένο σε πραγματική ιστορία, ακολουθεί την πορεία του τρομοκρατημένου Φώτη, που προσπαθεί να επιβιώσει.
Γνώριζα τον Σακελλαρόπουλο σαν δημοσιογράφο, αλλά δεν είχε τύχει να διαβάσω κάποιο από τα λογοτεχνικά του βιβλία και τούτο δω το πήρα τυχαία από έναν πάγκο λόγω του δυνατού εξώφυλλου. Η γραφή του είναι απλή, το κείμενο ρέει και σε τραβάει στην ιστορία ζωής του μικρού, εστιάζοντας κυρίως στα πρώτα δύσκολα χρόνια, με την μετέπειτα περίοδο (δικτατορία και μεταπολίτευση) να περνάει σε γρήγορη κίνηση. Σαν ιστορικό μυθιστόρημα έχει τις αδυναμίες του βέβαια, δεν αναπτύσσονται όλοι οι χαρακτήρες το ίδιο, ενώ τα ιστορικά γεγονότα υπάρχουν απλά στο φόντο της ιστορίας και δίνουν το πλαίσιο αλλά όχι τον τόνο.
Από την άλλη η ψυχοσύνθεση ενός παιδιού έρχεται στο προσκήνιο, και όλα του τα συναισθήματα περνάνε στον αναγνώστη, από τον θυμό, την αίσθηση της απομόνωσης και την έλλειψη της μητρικής αγκαλιάς. Κάπως έτσι, ο αναγνώστης ταυτίζεται με το ανυπότακτο πνεύμα του ήρωα, καθώς τον παρακολουθεί να βιώνει σωματικές και άλλες τιμωρίες στο ασφυκτικό και βάναυσο περιβάλλον εγκλεισμού ενός ιδρύματος.
Απο διαστημα και φυσικη πως τα παμε φορουμ? Μερικα απο την τελευταια περιοδο
NdGT εγγυηση, ενα χρονικο του χρονου (pun intended, τεραστιο βιβλιο) απο την αρχη ως σημερα. Φανταστικο βιβλιο.
Εισαγωγικο βιβλιο στη θεωρια των χορδων, grande καψιμο προφανως αλλα πολυ ενδιαφερον και καλογραμμενο.
Βασισμενο σε μια (λιγο παιδικη) ιστορια, δινει μια γενικοτερη επισκοπηση του τι γνωριζουμε για τις μαυρες τρυπες
Πολλοι ισως γνωριζετε τον Παυλο Καστανα απο το καναλι του, εξαιρετικο εισαγωγικο βιβλιο στην αστρονομια, με φιλοσοφικη χροια σε σημεια, αφου Καστανας.
Bonus, αν εχετε μπομπιρες (οπως ο δικος μου μεγαλος) που λατρευουν οτιδηποτε εχει να κανει με το διαστημα και ειναι 5-12 ετων, αυτο το μπουκ ειναι πολυ πιθανο να το λατρεψουν. O co-writer του, καλος επιστημονας, εχει προοπτικες ![]()
Ίσως το αγαπημένο μου βιβλίο γενικά,υπέροχο.
Του Καστανά το έχω, αλλά είναι πολύ πυκνογραμμένο και πολυσέλιδο και με τρομάζει λίγο. Έχω διαβάσει το “Αστροφυσική για βιαστικούς” του Τάισον και θέλω να διαβάσω και άλλα βιβλία του. Θέλω επίσης να διαβάσω Σιμόπουλο κάποια στιγμή.
@RiderToUtopia ξέχασα ν’ αναφέρω την “Κόμη της Βερενίκης” του Γραμματικάκη - εξαιρετικό βιβλίο!
BOOK OF THE WEEK:
Λίλιθ Η Γυναίκα Πριν Την Εύα
writer:Barbara Koltuv
(1991, εκδόσεις Ιάμβλιχος)
“Στο βάθος της μεγάλης αβύσσου υπάρχει ένα πύρινο θηλυκό πνεύμα με το όνομα Λίλιθ…”
Όλοι οι μύθοι σχετικά με τη Λίλιθ, την παρουσιάζουν ως τον αντίθετο πόλο σε σχέση με την καλoσύνη και την αρρενωπότητα του Θεού. Σύμφωνα με την Koltuv δε θα μπορούσε μια δαιμονική μορφή να εξουσιάζει τους ανθρώπους, άλλωστε η πατριαρχική κοινωνία θα προσπαθούσε να εξοβελίσει μια ανεξάρτητη θηλυκή φιγούρα, η οποία διακατέχεται από άκρατη σεξουαλικότητα. Αντιθέτως η υποταγμένη εικόνα μιας Εύας που γεννάει παιδιά θα βόλευε περισσότερο.
Βιβλικές αναφορές από την Αγία Γραφή, από αρχαία κείμενα, από το καββαλιστικό Ζοχάρ, από το Βαβυλωνιακό Ταλμούδ, από χασιδικά παραμύθια και ελληνικούς μύθους για την Εκάτη και τη Λάμια, όλα μαζί είναι ο τρόπος της ψυχαναλύτριας Coltuv για να μας εισαγάγει στον κόσμο της μακρυμαλλούσας δαιμόνισσας και στη συνέχεια να συνδέσει την εικόνα της με παρορμήσεις του ασυνείδητου, αλλά και την αφύπνυση του σύγχρονου γυναικείου κινήματος απέναντι στην καταπίεση. Όσο μιλάει για την πλανεύτρα σελήνη απέναντι στον ζωοδόχο ήλιο το βιβλίο κυλάει νεράκι, αλλά λόγω μεγέθους (175 σελίδες), αδυνατεί να προχωρήσει σε πραγματική ανάλυση και να εξηγήσει επαρκώς τις ψυχαναλυτικές διαστάσεις/συνδέσεις, πέρα από τα προφανή σε κοινωνιολογικό επίπεδο, όπως η υποτίμηση της γυναικείας θέσης από τις μονοθεϊστικές θρησκείες.
Κάπως έτσι, ο αναγνώστης μένει στα ήδη γνωστά, τους μύθους πως ήταν η πρώτη γυναίκα του Αδάμ, η οποία εκδιώχθηκε από τον παράδεισο και ενώθηκε με τον διάβολο, γυρνώντας από την εξορία ως δαιμονική μορφή που αποπλανεί τους άνδρες και αρπάζει μωρά. Έτσι εξηγούνται και τα άπειρα φυλακτά ανά τον κόσμο (υπάρχει εκτενής αναφορά με φωτογραφίες στο βιβλίο) με τα οποία προσπαθούσαν να ξορκίσουν το “κακό”. Σε κάθε περίπτωση πάντως, διαβάζεται εύκολα, οι φίλοι του occult θα το χαρούν, ενώ όσοι θέλουν κάτι πιο επιστημονικό ή δεν είναι στο στυλ τους θα προσπεράσουν.
Τελειώνω το πρώτο μέρος του “Δον Κιχότε Ντε Λα Μάντσα” του Μιγκέλ Θερβάντες, σε μετάφραση της Μελίνας Παναγιωτίδου, από τις εκδόσεις Εστία. Πρώτη φορά ξεκαρδίστηκα με βιβλίο -μπορεί να έχει ξανασυμβεί- τόσο ώστε να διακόψω την ανάγνωση γιατί με έπιασε νευρικό γέλιο. Εξαιρετική απεικόνιση της εποχής και της ιστορίας της.