Όχι, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Το μόνο που το πλησιάζει είναι το ‘‘Αλφαβητάρι του αναρχισμού’’ του Μπέρκμαν, το οποίο είναι απλά καταπληκτικό. Γράφτηκε το '20τόσο και μοιάζει σαν να περιγράφει το σήμερα.
ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΕΩΝ: Ο ‘‘Τσελεμεντές του αναρχικού’’ ΔΕΝ έχει καμία σχέση με τον αναρχισμό και τη θεωρία του. Είναι ένα βιβλίο που απλώς περιγράφει πως να φτιάξεις βόμβες, όπλα, παγίδες, ναρκωτικά κλπ. Έχει δεχτεί πάμπολες φορές κριτική από κάθε αναρχικό, και κάθε νοήμων άτομο μπορεί να καταλάβει ότι αυτό το βιβλίο δεν έχει καμία σχέση με τον αναρχισμό. Όχι, τίποτε άλλο, αν ο karvou από πάνω το διαβάσει για να γνωρίσει τις ‘‘βασικές αρχές της αναρχίας’’, τότε δε θα έχει κανένα άδικο μετά να γυρίσει και να μας λέει μπάχαλους.
Το βιβλίο φυσικά και είναι πραγματικό, και μπορεί να βρεθεί πολύ εύκολα σε βιβλιοπωλεία.
Ειχα την εντυπωση πως ειναι απαγορευμενο. Τεσπα.
Ενταξει αν περιμενουμε να μαθουμε να ειμαστε αναρχικοι μεσω αυτου του βιβλιου, ζητω που καηκαμε. Γι’ αυτους που κανουν την εμφανιση στο γυαλι, καλο ειναι βεβαια. Αλλα μην ξεχνιομαστε, δεν ειναι πραγματικοι αναρχικοι. Το αλφαβηταρι του Αναρχισμου ειναι ενδιαφερον πραγματικα. Αν και για μενα η αναρχια δεν χωραει στην πολιτικη, οποτε οποιοδσηποτε που θελει να προσεγγισει αυτον τον τομεα στο θεωρητικο του επιπεδο -γι’ αρχη πιο πολυ- θα μπορουσε να διαβασει οποιονδηποτε “ελευθερο” συγγραφεα- δεν χρειαζεται να δηλωνουν ολοι κατι
Οποιος θελει να κατεβασει κανα τετοιο βιβλιαρακι να μου στειλει να μου πει να δουμε τι εχουμε και τι μπορουμε ν’ ανεβασουμε στο scribd :Ρ
Οσο για την αντιπερα οχθη ο “Ηγεμονας” του Μακιαβελι, το σχολειο (αν κατσεις και το καλοσκεφτεις βεβαια), λιγο ο Πλευρης και το ποσο σπουδαιο ειναι το που υπηρετησε κτλ αρκουν πιστευω.
Και χανεις και κερδιζεις. Το χω σε ηλεκτρονικη μορφη και τετοιου ειδους βιβλια μου ειναι δυσκολα μεσω του pc. Οποτε μπορω να δεχθω αν μου πεις οτι δεν το καταλαβα. Παντως το να μην αφηνεις κανενα να λεει την γνωμη του οπως και υποδικνυει το βιβλιο μια χαρα αντιπερα οχθη ειναι. Θα το διαβασω και κανονικα καποτε.
Η μεγαλύτερη συνεισφορά του Μακιαβέλι ήταν οτι απογύμνωσε την (σύγχρονη) πολιτική απο κάθε πρόφαση ηθικής και φανέρωσε τα ουσιαστικά της κίνητρα. Είναι πάντα τα ίδια? Ίσως όχι, ίσως όχι παντού, αλλά και πάλι θεωρώ πολύ χρήσιμη τη γνώση του.
Παρέλαβα χθες δύο βιβλία που παρήγγειλα, “Μάης του `68: Τα 40 χρόνια από το Γαλλικό Μάη και η Δεκαετία που Σημάδεψε την Ιστορία” των Πάνου Μποζόπουλου και Ειρήνης Βλαχοπούλο και “Της Γής Οι Κολασμένοι”, αυτοβιογραφία του Γιώργου Ευγενιάδη, σχετικά με Εθνική Αντίσταση, 1ο και 2ο αντάρτικο, τη ζωή των ανταρτών στις χώρες του “ανατολικού μπλοκ”, τις διώξεις που δέχθηκαν εκεί από τους ρεβιζιονιστές, την επιστροφή τους στην Ελλάδα.
Πίστεψε με κερδίζω. Ο Μακιαβέλι έζησε τον 15ο αιώνα. Είναι γελοίο να τον θεωρείς την αντίπερα όχθη για θεωρίες του 20ου αιώνα. Είναι το ίδιο γελοίο με το να θεωρείς την Αθήνα του Περικλή “πίσω από τον πολιτισμό” γιατί δεν είχαν ίντερνετ. Μέσα σε όλα, είναι ένας άνθρωπος που βασανίστηκε από τους Μεδίκους, γιατί βοήθησε ενεργά στο διωγμό της οικογένειας των Μεδίκων από τη Φλωρεντία και την εγκαθίδρυση ενός δημοκρατικού καθεστώτος.
Με το έργο του (και με τον Ηγεμόνα) έδωσε τεράστια ώθηση στην Αναγέννηση (που σημειωτέον κάπου εκεί ξεκινούσε), αφού αν το διαβάσεις προσεκτικά θα δεις πως δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να αναλύει και να εντοπίζει ομοιότητες στις ενέργειες πετυχημένων ηγετών εκείνης της εποχής, ώστε να βγάλει όσο το δυνατόν πιο ασφαλή συμπεράσματα. Κοινώς, ήταν ένας ρεαλιστής πολύ πριν εμφανιστούν οι πρώτοι ρεαλιστές φιλόσοφοι. Και όχι μόνο. Το έργο του μπορεί άνετα να θεωρηθεί και πρώιμο έργο του πραγματικισμού.
Επιμένω πως είσαι εξαιρετικά άδικη με τον Μακιαβέλι (ειδικά λόγω του πρώτου quote). Αλλά και για το 2ο ποστ. Κάθισα και έριξα μια ματιά ξανά στα γρήγορα (δεν είναι δα και τόσο μεγάλο κείμενο ο Ηγεμόνας) και δεν είδα πουθενά να λέει πως δεν πρέπει να αφήνεις κανέναν να λέει τη γνώμη του. Μιλάει αποκλειστικά για τους εχθρούς της εκάστοτε ηγεμονίας που σκοπό έχουν να πάρουν αυτοί στα χέρια τους την εξουσία (και με τρόπο διάφορο από τη στήριξη του λαού…). Διάβασε το, αλλά και πάλι έχε κατά νου, πως δεν είναι αυτή η αντίπερα όχθη. Βασικά η αντίπερα όχθη αυτών που ανέλυες παραπάνω δεν είναι σίγουρα η ακροδεξιά και ο φασισμός όπως νομίζεις. Μέχρι και τον Μαρξ αντίπερα όχθη τη θεωρώ…
Είσαι 16 και το θεωρώ κρίμα να έχεις ειδικευτείς από τόσο νωρίς σε μία πολιτική θεωρία. Ειλικρινά δε μου κάθεται καλά…
Κρίμα που ανήκει στο 10% των ατόμων της γενιάς της που ασχολούνται με πολιτικές ιδέες; Εάν τα μυαλά είναι πάντα ανοιχτά για να δέχονται νέες ιδέες δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να υιοθετείς πολιτκές ιδέες.
o Γκάντι άρχισε με να ασχολείται με τα πολιτικά στα 20 του (παρά το ότι ήταν φοιτητής στην Αγγλία). Το ότι ασχολείται με αυτά τα θέματα από αυτή την ηλικία, σαφώς και την τιμάει (και εγώ π.χ. ασχολιόμουν από ακόμα νωρίτερα). Το ότι έχει διαβάσει εις βάθος μόνο τη μία οπτική των πραγμάτων (από τις δεκάδες) είναι που με κάνει να της προτείνω να ψάξει λίγο περισσότερο το τι άλλο υπάρχει. Όλες οι οπτικές των πραγμάτων, έχουν διατυπωθεί από έξυπνους ανθρώπους (εντάξει, το 90% :p) και όλες έχουν κάτι που θα μπορεί να πάρει και να κερδίσει. Μπορεί στο τέλος, πάλι στα ίδια να καταλήξει, αλλά και πάλι θα είναι πολύ πιο ώριμη η απόφαση της τότε.
Το σχόλιο μου ήταν 100% ειλικρινές και όχι με κακία ή οτιδήποτε άλλο. Μην το παρεξηγάτε. Αλλά από το να ήμουν άλλος ένας χρήστης που το πίστευε και δε το έλεγε, προτίμησα εγώ να μιλήσω…
Αν κάποιος διαβάζει και ψάχνεται έτσι στα 16 του, μάλλον καλό μου φαίνεται εμένα αυτό. Αυτό μόνο να εξελιχθεί γίνεται, που σημαίνει πως όσο περνάνε τα χρόνια - αναπόφευκτα - θα εμβαθύνει σε όσα ξέρει. Εξάλλου όλοι όσοι αγαπάμε τη γνώση και το διάβασμα μαθαίνουμε - διαρκώς - καινούργια πράγματα. Αυτή είναι μια διαδικασία χωρίς τέλος…
Δεν ξηγηθηκα κι εγω καλα ομως. Το αν ο Μακιαβελι πιστευε αυτα που εγραφε η εκανε καταγραφη δεν μ’ ενδιαφερει και σαφως δεν το συγκρινω με συγχρονους αναρχικους πχ θεωρητικους. Karvou, ευχαριστω για τις πληροφοριες. Δεν συναντας μεγαλυτερους καθε μερα που θα σου μιλησουν οκ (κατα κανονα αρκουνται στην τελευταια σου υποδειξη και με κακια :Ρ). Δεν εχω ειδικευτει σε καμια πολιτικη θεωρια, ψαχνομαι ακομα. Απλα ειναι μερικα πραγματα που με γεμιζουν περισσοτερο απο τ’ αλλα και ισως να θελω να το ψαξω παραπανω, αυτο ειναι ολο.
Τωρα για του αρχιζει μια οχθη και για το ποια ειναι η αντιπερα θελει πολυ αναλυση. Μεσα στις ακρες και γενικοτερα ο αναρχισμος δεν εχει να κανει με τους εξουσιαστες και τους ακροδεξιους. Απο κει και περα σαφως και θα υπαρξουν διαφορες και με αριστερους που θα μπορουσαν να τοποθετησουν 2 αποψεις αντιθετα.
Τελείωσα πριν 2-3 μέρες το The Winter King του Bernard Cornwell απ’ τα Warlord Chronicles (τριλογία) [στα αγγλικά].
Φοβερή ιστορία και δένει την μαγεία με χαρακτήρες όπως τον Μερλιν μέσα χωρίς όμως να δίνει την εντύπωση του αδύνατου και του χαζού. Πρέπει να το διαβάσετε για να καταλάβετε :p. Σίγουρα θα διαβάσω τα άλλα δύο.
Σήμερα τελείωσα το Χριστόφορος Κολόμβος: Οραματιστής ή Τυχοδιώκτης; του Herman Lindqvist. Ε, ιστορικό βιβλίο για την ζωή του Κολόμβου, από την γέννησή του, τις προσπάθειες που κατέβαλλε για να δεχθεί χορήγηση για το πρώτο του εξερευνητικό ταξίδι από βασιλείς, μέχρι το τέταρτο ταξίδι και τον θάνατό του.
Τελειωσα προσφατα μετα απο κοπο το “Αρωμα Παγου” της γιαπωνεζας Yoko Ogawa.
Δεν με ενθουσιασε και βαρεθηκα καπως.#-o
Αρχισα τωρα το "Θα φτυσω στους ταφους σας " του Boris Vian
Προσωπικα εγω τωρα δεν διαβαζω κανενα βιβλιο εκτος απο το σιλμαριλλιον που τελειωσα πριν 1 μηνα και το νουμερο 5 βιβλιο λμονι σνικετ,μια σειρα η οποια ειναι υπεροχη.Επισης σας συστνω ανεπιφυλακτα το ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΧΟΥΡΙΝ,ενα υπεροχο βιβλιο του τολκιν και σας συστηνω ανεπιφυλακτα την τριλογια ο ιπποτης της φωτιας του κεβιν κροσλει χολλαντ