“Βία, έξι λοξοί στοχασμοί” του ζιζεκ, μου αρέσει μέχρι στιγμής και είμαι συνεχώς σε φάση “ουάου κοίτα να δεις”, μα αν και πιάνω το γενικό νόημα το βρίσκω κάπως δύσκολο γιατί κάνει κάποιες αναφορές στο Λακαν με τον οποίο δεν έχω ασχοληθεί καθόλου πχ, λακανικός διαχωρισμός ανάμεσα στην κοινωνική πραγματικότητα και το Πραγματικό.:?
Πριν λίγες μέρες τέλειωσα το “Η Νεοελληνική Φαυλοκρατία” του Κοροβίνη, το οποίο μου το είχαν κάνει δώρο. Νταξ’ δε λέω, ωραία ιστορική αναδρομή στην ανάπτυξη και θεμελίωση της φαυλοκρατίας στην Ελλάδα αλλά σε σημεία υπερβολική υποστήριξη και θεοποίηση πολιτικών και καταστάσεων. Καλούτσικο μόνο σε περίπτωση που κάποιος ενδιαφέρεται να έχει βιβλιογραφία απ’όλες τις πλευρές.
Σήμερα τελείωσα τον Κόσμο της Σοφίας… Πολύ ωραίο μυθιστόρημα. Δεν ξέρω κατά πόσο θα φαινόταν “βαρύ” σε κάποιον που δεν έχει ξαναδιαβάσει φιλοσοφία, αλλά θεωρώ ότι δεν θα μπορούσε να βρει πιο “ανάλαφρο” τρόπο για να δώσει τις θέσεις των σημαντικότερων φιλοσόφων από το 600 πΧ μέχρι σήμερα… [SPOILER]Ωραία σκέψη οι 2 κοπέλες, τα γράμματα, όλο αυτό το μυστήριο με την ταύτιση, η κατάληξη… Και για να μην πω περισσότερα, γιατί μπορεί να υπάρχει κάποιος που να μην το έχει διαβάσει και να θέλει, μου άρεσε πολύ και η φράση της μητέρας στο τέλος:
[I]“Θα μου λείψεις”, είπε η μαμά. “Αν, όμως, υπάρχει ένας άλλος ουρανός, πάνω απ’αυτόν που βλέπουμε, τότε πέταξε για να τον φτάσεις.”[/I][/SPOILER]
edit στο από πάνω και spoiler
[B]Ανατομία Του Κινηματογράφου[/B] (κλικ)
Εισαγωγικό βιβλίο στην τέχνη του κινηματογράφου … πολύ καλό για beginners … Oι θεματικές του ενότητες κινούνται , από τις [U]βασικές έννοιες[/U] : μέρη μια ταινίας , είδη ταινιών , εταιρείες παραγωγής κλπ σε πιο [U]τεχνικά χαρακτηριστικά[/U] όπως : μοντάζ , χρωματισμοί , φωτισμός , γωνίες λήψεις …και σε πιο [U]θεωρητικά θέματα[/U] : ανάλυση κειμένου , σύγκριση λογοτεχνίας - κινηματογράφου κλπ …
Το βιβλίο είναι από αμερικάνο συγγραφέα , οπότε το μεγαλύτερο μέρος της ανάλυσης αφορά αμερικάνικο κινηματογράφο , χωρίς να λείπουν και μερικοί ευρωπαίοι ( Bergman , Renoir και Godard κυρίως ) … Αγαπημένες του αναφορές κυρίως σε Hitchcock , W.Allen και Scorcese …
Διάβασα πριν από κάποιο καιρό, το βιβλίο της Λείας Βιτάλη “Η κοιλιά της μεταφράστριας”.
Η ίδια η συγγραφέας έφτιαξε το παρακάτω blog όπου και δημοσίευσε το 2ο κατά σειρά βιβλίο της, διαθέτοντάς το στο κοινό δωρεάν στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης.
Με ύφος άμεσο, αρκετά ωμό και κοφτό, θίγονται θέματα όπως η αποξένωση ανάμεσα στα ζευγάρια, η μοναξιά, η επιθυμία της μητρότητας.
Όλα αυτά, μέσα από τις σκέψεις και τα συναισθήματα της ηρωίδας.
Δεν πρόκειται κατά τη γνώμη μου για κανένα λογοτεχνικό αριστούργημα, αλλά θα έλεγα ότι αξίζει να διαβαστεί, κυρίως από τις νέες γυναίκες.
λοιπον! θα θελα να μου δωσετε προτασεις για φιλοσοφικο/επιστημονικο βιβλιο αλλα οχι και κατι παρα πολυ δυσκολο για να μην εκραγει το μυαλο μου!μου χε προτεινει ενας καθηγητης μου το “σιγουρα θα αστειευεστε κυριε φαινμαν” αλλα δεν το διαβασα ακομα?το χει διαβασει κανεις?
Ο “Κόσμος της Σοφίας” που αναφέρεται πάνω σίγουρα, όσο αφορά μια απλή, καλή εισαγωγή στην ιστορία της φιλοσοφίας, σε μορφή μυθιστορήματος.
Όλη η σειρά “για αρχάριους” επίσης, που εικονογραφημένη, συχνά σε μορφή κόμικς κλπ. Πχ ο Φρόυντ για αρχάριους, η φιλοσοφία για αρχάριους, ο Νίτσε για αρχάριους κλπ… Εντάξει, μιλάμε για πολύ στοιχειώδη εισαγωγή, αλλά την κάνει τη δουλειά της γι’αυτό που ζητάς (και προσωπικά βρίσκω πολύ καλή ιδέα αυτά τα βιβλιαράκια, ωραίο θα ταν να υπήρχαν και σε σχολεία τέτοια).
Πέραν τούτου, οτιδήποτε έχει μέσα στον τίτλο του τη λέξη “Εισαγωγή στο…” γενικά προσφέρεται για ένα καλό ξεκίνημα…
A. To “Μια Σύντομη Ιστορία της Φιλοσοφίας” των Σόλομον/Χίγκινς είναι μια καλή, ευανάγνωστη αρχή.
Και “Οι Πέντε Εποχές της Φιλοσοφίας” του Πελεγρίνη, πάρα πολύ καλό για αρχή, must θα λεγα.
Τέλος, για κάτι πιο κοινωνιολογικό (που το προτείνω χωρίς δεύτερη σκέψη), η ογκώδης αλλά καταπληκτική “Κοινωνιολογία” του Giddens είναι το απόλυτο ξεκίνημα γι’αυτό το αντικείμενο. Επειδή όμως είναι μεγάλο και κοστίζει, τσέκαρε το αν το βρεις σε καμιά βιβλιοθήκη.
Αν το βρεις (γιατί η προηγούμενη έκδοση είχε εξαντληθεί) ΝΑΙ!
Είναι ουσιαστικά αυτοβιογραφικό του μεγάλου φυσικού Feynman. Για την ακρίβεια, αυτός διηγούνταν μικρές ιστορίες από τη ζωή του (από τα παιδικά χρόνια μέχρι τα πανεπιστημιακά) σε έναν συνάδελφό του, κι εκείνος τα κατέγραψε και προέκυψε το βιβλίο. Απολαυστικότατο! Θα ρίξεις τρελό γέλιο και θα δεις πως ήταν η περίεργη και διασκεδαστική πλευρά της ζωής ενός νομπελίστα επιστήμονα.
Και είναι και εύκολο στην ανάγνωση, αφού κάθε ιστορία είναι μικρή και δεν κουράζει.
Μετά είχε βγει και δεύτερο παρόμοιο (ως συνέχεια/συμπλήρωμα), το “What do you care what other people think?” (στα ελληνικά ως "Τι σε νοιάζει εσένα τι σκέφτονται οι άλλοι; ). Αφού τελειώσεις το πρώτο, συνέχισε με αυτό.
Τελείωσα αυτό:
Είναι το πρώτο βιβλίο του Κούντερα που διαβάζω και μπορώ να πω ότι ήταν πάρα πολύ καλό…
και τώρα έχω αρχίσει αυτό:
Κανενα καλο αγγλικο βιβλιο παιδια;
πηρα το βιβλιο του Φαινμαν σημερα και μολις το τελειωσω θα τσεκαρω σιγουρα καποιο απο αυτα που προτεινες Ellanor! ευχαριστω!
τι εννοείς
εννοω γραμμενο σε αγγλικη γλωσσα!
αχαχαχα!αστειακι:p
Που πήγε ο bob και η princess που κάναμε εμείς παλιαααα…
Τεσπα,αν ξερει κανενας καλο βιβλιο σε αγγλικη γλωσσα (επιπεδου proficiency) λετ μι νοου.
Ψάξε για κλασικούς τίτλους σε αγγλική έκδοση…βασικά αν ψάξεις για ebook (σε pdf) στο νετ όλα στα άγγλικα θα στα βγάλει… Όταν έδινα για proficiency έγραφα αρκετά και σε αγγλικά forum, βοηθάει στο speaking μέρος…επίσης διάβαζε news sites και άρθρα στα αγγλικά…
καλα αυτα τα κανω ουτως η αλλως!διαβαζω αγγλικα αρθρα και λοιπα αλλα θελω να διαβασω αγγλικα βιβλια για προσωπικη μου ευχαριστηση γτ μου αρεσει ΠΟΛΥ η γλωσσα (και για +βοηθεια φυσικα)
Οχι δεν θελω σε pdf θελω να παω και να το αγορασω!
Ειμαι βιβλιοφαγος :Ρ
Αν εχει διαβασει κανεις κανενα καλο ας μου πει:)