Αποποινικοποίηση χασις. Υπερ ή κατά;

καταχρηστικα το βαζω σε αυτο το θρεντ, καθως αφορα αποκλειστικα το χασις, αλλα εχει απολυτη σχεση με το θεμα της νομιμοποιησης. αντε να ανοιξει η κουβεντα.

Ελβετία: Χορήγησης ηρωίνης από το κράτος σε χρόνια εξαρτημένους χρήστες

Σε δημοψήφισμα που διενεργήθηκε το περασμένο Σάββατο στην Ελβετία, το 68% των πολιτών ενέκρινε το πρωτοπόρο πρόγραμμα χορήγησης φαρμακευτικής ηρωίνης σε χρόνια εξαρτημένους χρήστες, από το ίδιο το κράτος.

Οι ειδικοί επί του προγράμματος τονίζουν ότι το πρόγραμμα απευθύνεται σε χρόνιους χρήστες, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να βοηθηθούν από άλλα προγράμματα. Σκοπός του, υπογραμμίζουν, είναι να μάθουν οι εξαρτημένοι πολίτες να λειτουργούν μέσα στην κοινωνία κι όχι να περιθωριοποιούνται, με όσα αυτό συνεπάγεται.

Οι 1.300 χρήστες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα λαμβάνουν καθημερινά τη δόση τους στα 23 κέντρα παρόχης ηρωίνης που υπάρχουν στη χώρα, υπό την επίβλεψη ιατρικού προσωπικού. Παράλληλα, οι ασθενείς λαμβάνουν ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη. Το 1/3 από αυτούς, μετά από 2 με 3 χρόνια, μπαίνει σε προγράμμα αποτοξίνωσης, ενώ το άλλο 1/3, σε προγράμμα υποκατάστασης.

Η ελβετική βουλή ενέκρινε αρχικά το πρόγραμμα χορήγηση φαρμακευτικής ηρωίνης τον περασμένο Μάρτιο, στο πλαίσιο αναθεώρησης της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά. Η αντιπολίτευση της δεξιάς όμως αμφισβήτησε την απόφαση και ζήτησε τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με το ελβετικό υπουργείο Υγειας, η εγκληματικότητα από χρήστες ηρωίνης έχει σημειώσει μείωση κατά 60% από το 1994, όταν ξεκίνησε για πρώτη φορά η παροχή φαρμακευτικής ηρωίνης. Αυτό το μέτρο τέθηκε σε εφαρμογή μετά τη γενική κατακραυγή, από το θέαμα χιλιάδων χρηστών στα δημόσια πάρκα της χώρας και από την αύξηση κρουσμάτων του HIV/AIDS και της ηπατίτιδας, που σημειώθηκε στις δεκαετίες του 1980 και 1990.

Κριτική άσκησαν οι ΗΠΑ και η επιτροπή επί των Ναρκωτικών του ΟΗΕ σε αυτή την απόφαση, μα πολλές κυβερνήσεις απ’ όλο τον κόσμο έδειξαν ενδιαφέρον, ενώ άλλες ξεκινούν την αναθεώρηση των δικών τους προγραμμάτων με βάση το ελβετικό μοντέλο, λαμβάνοντας υπόψην τα στοιχεία που αποδεικνύουν τη μείωση της εγκληματικότητας και τη βελτίωση της ποιότητας της καθημερινής ζωής των εξαρτημένων ατόμων.

Πρωτα σχολια απο μενα αφορουν τα σκιασμενα σημεια του κειμενου.

1. Δημοψηφισμα : αυτο που στην ελλαδα δε θα δουμε ποτε για το οτιδηποτε. :lol::lol:
  2. Μειωση εγκληματικοτητας που ειναι αρρηκτα συνδεδεμενη με την ποινικοποιηση της χρησης.
  3. Η αντιρρηση των ηπα. Γιατι άραγε? Μηπως γιατι ελεγχουν την παγκοσμια παραγωγη και διακινηση (αφγανισταν, κολομβια, αλβανια, κλπ - χωρες προτεκτορατα) και προφανως το λαθρεμποριο??

Και είναι αυτοί λόγοι αποποινικοπίησης του Χασίς;

+1

Οι κοινωνικές συμπεριφορές των χρηστών είναι μία έκφανση, αλλά όχι η ουσία της συζήτησης/του προβλήματος.

Tα χρόνια ψυχοσωματικά προβλήματα των χρηστών είναι το ζήτημα.

Κατά. Ακριβώς για την αποπάνω πρόταση.

Και για όσους διαχωρίζουν τα μαλακά από τα σκληρά έχω να πω ότι κάνουν το ίδιο λάθος με τους καπνιστές (μ’ εμένα αρχηγό): μπορώ να το ελέγξω/κόψω/μετριάσω μπλα μπλα

@Ιsis: σωστός για το δημοψήφισμα. Ένα έχει δει μεταπολιτευτικά αυτή η χώρα (βασιλιάς ή όχι, μνημονεύεται ακόμα απ’ τους γονείς μας) κι ένα προπολεμικά (το σικέ του Μεταξά). Και δε θα ξαναδούμε άλλο._

Εντάξει, το κείμενο λέει για χορήγηση φαρμακευτικής ηρωίνης, με ελεγχόμενο τρόπο, από γιατρούς κτλ, σε χρόνιους χρήστες που ακολουθούν/θα ακολουθήσουν αποκατάσταση ή αποτοξίνωση. Δεν αποτελεί επιχείρημα υπερ της αποποινικοποίησης του χασις, μιας και δε μιλάει για αποποινικοποίηση της ηρωίνης, αλλά για νόμιμη διάθεσή της με ένα συγκεκριμένο τρόπο από το κράτος σε συγκεκριμένους χρήστες.

Όμως ούτως ή άλλως ο Isis το είπε ότι δεν έχει σχέση με το θέμα και το γράφει καταχρηστικά εδώ, λόγω “συνάφειας”. Στο μόνο στο οποίο διαφωνώ με Isis είναι ότι λέει ότι έχει σχέση με τη νομιμοποίηση. Δε μιλούν για νομιμοποίηση της κατοχής και της χρήσης ηρωίνης όμως, μιλούν για ελεγχόμενη διάθεσή της σε ορισμένους ανθρώπους μόνο.

Συμφωνώ με Red Rum. Και όντως το “σκληρά και μαλακά” Ναρκωτικά είναι πολύ ηλίθια έκφραση

Κάπου εδώ θα πεταχτεί κάποιος και θα πει ότι το χασις δεν είναι ναρκωτικό οπότε η φράση “μαλακά ναρκωτικά” δεν το περιγράφει καθόλου.

Δεν το λέω ειρωνικά ε, απλά δεν καταλαβαίνω πώς γίνεται να μη θεωρείται ναρκωτικό από τη στιγμή που οδηγεί σε παραισθήσεις, αλλαγή διάθεσης κλπ και ενέχει και έναν εθισμό (οκ δεν έχει νικοτίνη αλλά όταν αποζητάς συχνά πυκνά το να καπνισεις χασις, μπορεί να μη λέγεται εθιστικό αλλά να λέγεται “εθιστικό” :Ρ). Τεσπα ναι, χωρίς καμιά διάθεση ειρωνίας, επίθεσης ή “μακριά-από-μας-αυτά-τα-διαόλια-οι-σατανάδες-και-οι-αντίχριστοι”. Ίσως να είναι άγνοια ξέρω γω από μέρους μου ή υπεραπλούστευση

Για το ‘‘ακακο’’ χορτο που ειδα να λενε πολλοι θα συμφωνησω με καποιους αλλους(ναι ειμαι μαστουρωμενος και πολυ σαφης:p) οτι δεν ειναι το θεμα αν μπορεις να το κοψεις η οχι η τη σχεση του με το τσιγαρο αλλα το οτι αο οποιοσδηποτε κανει χασις μπορει να εχει ενα ψυχολογικο προβλημα που δεν ξερει και με τη χρηση αυτο να βγει προς τα εξω.Ουσιες που υπαρχουν στο χασις επηρεαζουν εντονα καποια κεντρα του εγκεφαλου.
βΑποτελει μια ‘‘σιδηροδρομικη τροχια’’ προς τα υπολοιπα ναρκωτικα αυτο οφειλεται σε ενα μερος του στην ποινικοποιηση περιθοριποποιηση νοθευση κλπ αλλα σε ενα μεγαλυτερο μερος του στη βιολογικη αναγκη και την μη-ικανοποιιηση που υπαρχει μετα απο απο καποιο διαστημα χρησης(που ισως διαφερει απο ατομο σε ατομο).Αλλωστε τα αποτελεσματα που εχουμε απο την Ολλανδια ειναι αντιθετικα.Εκτος της αυξησης των εσοδων απο τον τουρισμο.

Οσο για το θεμα με την Ελβετια που διαβασα παραπανω ακουγεται καλο.Ομως για την ΕΛΒΕΤΙΑ και δεν ξερουμε και σε τι βαθμο μπορει να πετυχει βαση τουα ριθμου των χρηστων που υπαρχουν.Γιατι κατι καλο μπορουσε να προκυψει και απο την χορηγηση μεθαδονης αν υπηρχε προγραμματισμος οργανωση και προγραμμα μετα-χορηγησης(δηλαδη ενταξη σε κεντρα αποτοξινωσης) ομως τελικα ειδατε τι συμβαινει…

Νταξει εγώ το λέω αυτό επειδή έχω ακούσει πολλές μαλ**ιες όπως οτι το χασίς δεν εθίζει ή οτι το χασίς έχει όλα τα καλά του αλκοόλ χωρις τα αρνητικά του (Αυτο το είχε πει ενας μαλακας ψευτο-ψυχολόγος που είχαν φέρει πέρσι στο Ραδιο-Αρβύλα). Ή το άλλοο κορυφαίο που έχω ακούσει είναι οτι το χασις καίει εγκεφαλικά Κύτταρα τα οποία όμως αναδημιουργούνται.#-o
Όντως μπορεί να μην υπάρχει εθισμός απο άποψης ουσίας αλλα υπάρχει απο ψυχολογικής άποψης…

dark_of_the_sun σε παρακαλούμε ρε φίλε, κόψε την πρέζα.

Κι αφού κάναμε και το χιουμοράκι μας, πάμε λίγο σοβαρά:
Ο Κλεάνθης Γρίβας, που εσύ τον χαρακτηρίζεις μαλάκα ψευτο-ψυχολόγο, είναι φυσιογνωμία και καθηγητής του Α.Π.Θ., έχει γράψει βιβλία κι έχει κάνει μελέτες επί σειρά ετών για την μαριχουάνα και τα ναρκωτικά. Αλλά μάλλον εσύ θα ξέρεις καλύτερα σαν οπισθοδρομική μορφάρα που είσαι.

Τα λεγόμενα του Kiratzou στο α. σκέλος έχουν βάση.
Το β. θα ήθελα να το κάνει λίγο πιο σαφές γιατί κάπου τον χάνω.

Στο τέλος γενικά τα λέει καλά πάνω κάτω γιατί κι εγώ που ζω στο Ελλάντα δεν είμαι σε φάση να εμπιστευτώ τους μαλάκες συμπολίτες μου για παρόμοια κίνηση εδώ.

http://www.cosmo.gr/Health/World/230345.html

Ρίχτε μια ματιά για το τι μπορεί να προκαλέσει ο “μπάφος”…

LMAO.

BAN εισαι ασχετος γιατι ο Παπαδακης ειχε πει οτι σε καποιον που ειχε πεθανει ειχαν βρει στο αιμα του χασις και οτι χασις ειναι αναβολικο. Γριβας και μαλακιες.
Δαρκ οφ δε σαν ετσι ρε φιλος μαζι σου.

Aυτο που θελω να πω στο β ειναι οτι οταν μπεις στο τριπακι των ναρκωτικων με το χασις εχεις μεγαλες πιθανοτητες η εστω μεγαλυτερες απο εναν που δεν κανει χασις διοτι 1ον) λογω της περιθωριοποιησης που υπαρχει στη σημερινη κοινωνια(που και αυτη οφειλεται σε μεγαλο μερος στην απαγορευση) θα μπλεχτεις με περιεργες παρεες,πολλες φορες αυτο που θα καπνισεις θα ειναι φουλ σκαρτο και νοθευμενο και γενικως θα εισαι στην ιδια κατηγορια με εναν ηρωινομανη γεγονος που σε φερνει πιο κοντα σε ‘‘ανωτερες’’ πιο σκληρες καταχρησεις.2ον οταν κανεις για καποιο καιρο μια ουσια καποια στιγμη αρχιζεις και εχεις την αισθηση της μη ικανοποιησης αφου στην ουσια δεν σε πιανει πια το συγκεκριμενο ναρκωτικο και ετσι ζητας κατι πιο…δυνατο.Και γενικως εισαι πιο ευκολος στη δοκιμη.

Μιλαω επισης για την Ολλανδια γιατι ειναι η κατεξοχην χωρα(ειναι και ευρωπαικη) απελευθερωσης του χασις και καποιων παραισθησιογωνων μανιταριων νομιζω.Ομως οι ερευνες που μας μιλανε για τα αποτελεσματα ααυτου του μετρου ειναι αντιφατικες.

Οκ, καλά είχα καταλάβει. Yuk, και σ’αυτό το σκέλος έχεις δίκιο και ξανά αυτό οφείλεται στο ότι είσαι (όχι εσύ) ψιλοούγκαλος και δεν μπορείς να διαχωρίζεις πρέζα, κόκα, χόρτο, μανιτάρια και τα συγχέεις όλα και πέφτεις από το ‘να στ’ άλλο. Anyway, θέλω να καταλήξω στο ότι αν κάποιος θέλει να πίνει τις φούντες του και να τρώει τα μανιτάρια του και να τριπάρει γενικότερα είναι ελεγχόμενο και παράλληλα μπορεί να έχει νορμάλ ζωή. Το ίδιο ισχύει πάνω κάτω (φαντάζομαι) και με τις κόκες μόνο που αυτές είναι απαγορευτικές λόγω τιμών. Τώρα η πρέζα είναι τελείως διαφορετικό πράγμα, δύσκολο να κρατηθεις κάπως, και όντως καταστροφικό.

Τα παραπάνω βέβαια όπως είπαμε δεν ισχύουν για όλα τα άτομα.

Να κλάψω ή να γελάσω μ’ αυτό το απόφθευγμα?:-k

Δε διαφέρει απ’ το υπόλοιπο ποστ. Ελιτισμός και στη διάκριση καλών-κακών χρηστών, και στη διάκριση καλών-κακών ναρκωτικών.

Να μαζευτούμε όλοι, υπέρ και κατά, να χορέψουμε το χορό της βροχής να ξορκίσουμε την κακιά πρέζα

Νάθινγκ πέρσοναλ @ ΒΑΝ:wink:

Ναι τρελό αγόρι έχεις δίκιο. Συγνώμη. Αλλα εσύ είσαι ψαγμενος και τρελλιάρης θα ξέρεις τί κραξιμο έχει φάει ο Γρίβας απο τους υπόλοιπους ψυχολόγους. Και επίσης, όταν ο Σερβετάς τον είχε ρωτίσει για την ψυχολογική εξάρτηση του είχε απαντήσει οτι ψυχολογική εξάρτηση μπορεις να πάθεις και απο ένα παγωτό.

Υποκλίνομαι. Θα ανοίξω και thread Παγωτό vs. Χασις.

Ίδιο επίθετο - Ίδια νοοτροπία8) Κάνω κι εγώ αστειάκια

To θεμα ειναι σε τι αναλογιες ισχυουν αυτα που αναφερεις παραπανω.Διοτι ωραια και ενας μπορει να καθεται και να πινει τα κερατα του και να ειναι ενας κατα τα αλλα φυσιολογικοτατος ανθρωπος αλλα οι αλλοι 99 δεν ειναι ετσι.

Η απάντηση για μένα έχει δοθεί εδώ και χρόνια.

προσυπογράφω μέχρι τελείας.

Αποποινικοποίηση παγκοσμίως. Θα σπάσει ο εμπορικός κρίκος μεταξύ μαλακών και σκληρών ναρκωτικών. Το ότι το χασίς δεν έχει σκοτώσει ποτέ κανέναν είναι δεδομένο. Ούτε η τηλεόραση έχει σκοτώσει βέβαια, αλλά είναι προφανές πως σε κανέναν δεν θα πρότεινα να βλέπει τιβι όλη μέρα. Παν μέτρον άριστον.