Αποποινικοποίηση χασις. Υπερ ή κατά;

Με προσβαλεις φιλε μου ποιος εισαι? ?:drunk:

Με τα οσα εχω διαβασει κατεληξα στο οτι το χασις ειναι το ιδιο βλαβερο με την nutella.

Μεγαλες διαφορες μεταξυ των 2 αυτων προιοντων προς καταναλωση ειναι οι εξης:

• Η nutella πωλειται σε ολα τα σουπερμαρκετ, φορολογειται απο το κρατος, ελεγχεται απο διαφορους οργανισμους (κυβερνητικους ή μη), εχει μια καποια σχετικα σταθερη τιμη και γενικοτερα υπαρχει μια εγγυηση ως προς το τι θα περιεχει το βαζακι nutellaς που θα αγορασεις. Σε αντιθεση με το χασις, που το πουλα οποιος εχει κεφαλι, 2 χερια, 2 ποδια κτλ, δεν ελεγχεται ως προς την ποιοτητα αυτου (ο μονος τροπος να μαθεις αν καποιος εχει καλο ή οχι ειναι μεσω φιλου που ειχε αγορασει προπερσι το καλοκαιρι και ειχαμε κανει στη ταρατσα του φυσικου ρε μλκ. θυμασαι?), το πουλαει οσο θελει και λεει οτι ειναι απο οπου γουσταρει…

• Η nutella οντας κατι το Μη νηστισιμο, δε κανει να την τρωμε κατα περιοδους νηστειας ενω ο μπαφος ειναι οκ.

• Η nutella καταστρεφει τα δοντακια εκατονταδων εκατομμυριων παιδιων ανα τον κοσμο και κανεις δε κανει κατι. Τη στιγμη που η καταναλωση χασις γινεται κυριως απο ενηλικες…και ομως απαγορευεται.

Οπως και να εχει παντως, σε αυτες τις δυσκολες μερες που ζουμε, καθενας πραττει οπως νομιζει. Αλλωστε και τις λιγες φορες που εκοψα βολτες στο “ελευθερο” Αμστερνταμ, σε καθε τετραγωνο με εβλεπε τουλαχιστον μια καμερα (:*

Στην τελικη, ΧΕΣΤΗΚΑ για το αν θα αποποινικοποιηθει ή οχι. Εχω γνωρισει ενα δερβιση που φερνει καλο πραμα :lol:

Αιντε να πω κ γω τη γνωμη μου, αφου σημειωσω οτι ειμαι υπερ της αποποινικοποιησης καθε ειδους ναρκωτικης ουσιας, σε ενα πλαισιο βεβαια που ξεφευγει απο το υπαρχον κοινωνικο καθεστως. Εννοω δηλαδη οτι αυτη την στιγμη ειναι ανεφικτη η αποποινικοποιηση των ναρκωτικων, για λογους που δεν εχουν σχεση με την ιδια την χρηση. Απο εκει κ περα :

1. Ο διαχωρισμος σε μαλακα και σκληρα ειναι οντως ηλιθιος, αυτο ομως δε σημαινει οτι ολα τα ναρκωτικα ειναι ιδιας επικινδυνοτητας. Αλλο πραγμα η ηρωινη, αλλο πραγμα το χασις και αλλο πραγμα ο καπνος. Ολα αυτα εχουν ομως κατι το κοινο. Ολες μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερη ή μικρότερη ψυχική εξάρτηση, δρουν ηδονιστικα και μπορουν να ενεργοποιησουν το ντοπαμινεργικό συστημα του ανθρωπου. Το ζητημα ειναι γιατι το αλκοολ (ηδονιστικη-εξαρτησιογονα ουσια-υψηλης επικινδυνοτητας) για παραδειγμα ειναι νομιμο και το χασις (ηδονιστικη εξαρτησιογονα ουσια, χαμηλης επικινδυνοτητας) ειναι παρανομο? Οταν εφαρμοστηκε η ποτοαπαγορευση στην Αμερικη δεν ειχαμε μια εξαρση της παραοικονομιας, της εγκληματικοτητας, των θανατων- φαινομενων δηλαδη αμεσα συνδεδεμενων ακριβως με την απαγορευση??

2. Οι ψυχοτροπες ουσιες συνυπαρχουν με τις ανθρωπινες κοινωνιες αιωνες τωρα. Η χρηση λοιπον ειναι ενα κοινωνικο φαινομενο. Καποτε ειχε χαρακτηρα τελετουργικο σε κοινωνιες δηλαδη αυξημενης (θρησκευτικης) πνευματικοτητας-κ ακομα εχει δηλαδη σε τροπον τινα πρωτογονες κοινωνιες (ινδιανοι, αμποριτζιναλς κλπ). Τους τελευταιους δυο αιωνες λοιπον, η χρηση εχει εναν ευρυτερο κοινωνικο χαρακτηρα. Εχει απωλεσει τον τελετουργικο της χαρακτηρα και εχει μετατραπει σε ξεκαθαρα ηδονιστικη. Το θεμα μας ειναι ομως οτι τα ναρκωτικα, δεν μπορουν να εξαλειφθουν. Ειναι συγχρονα της ανθρωπινης ιστοριας.

3. Με την ελευση του κεφαλαιοκρατικου συστηματος, οπως καθε προιον της ανθρωπινης δρατηριοτητας μετατρεπεται σε εν δυναμει εμπορευμα, ετσι και οι ψυχοτροπες ουσιες γινονται εμπορευματα. Υπακοουν λοιπον στους νομους της αγορας ( κοστος παραγωγης, κερδος, προσφορα-ζητηση κλπ). Οπως για παραδειγμα η τιμη του χρυσου στο χρηματιστηριο μεταλλων αυξομειωνεται αναλογα με τις κινησεις τις αγορας αλλα και τα διαφορα γεωπολιτικα παιχνιδια, ετσι και οι ψυχοτροπες ουσιες επηρεαζονται αναλογως.
    Για σκεφτειται μονο τον τζιρο απο τη διακινηση νομιμων ψυχοτροπων (καπνος - αλκοολ) και παρανομων (οπιουχα).

4. Εστιαζοντας λοιπον στις παρανομες ουσιες ας ξεκινησουμε απο καποια αναμφισβητητα δεδομενα. Ποια τα συνοδα φαινομενα της ποινικοποιησης? Παραοικονομια, εγκληματικοτητα, κοινωνικη περιθεριοποιηση. Το πρεζακι οταν δεν μπορει να πληρωσει την δοση του (γιατι ο εμπορας την κοστολογει στα υψη) θα καταφυγει στην εγκληματικοτητα (κλοπες πχ) για να καταφερει να εξασφαλισει το αντικειμενο του ποθου του. Αμεσα και εμμεσα λοιπον περιθωριοποιειται. Ερωτημα. Πως εξαφανιζεται η παραοικονομια, η εγκληματικοτητα και η περιθωριοποιηση??

5. Εχει αναρωτηθει κανεις τα τοσα χρονια ποινικοποιησης των ναρκωτικων, αν αυτη η ποινικοποιηση απεδωσε? Ειχαμε μειωση των χρηστων? Ειχαμε μειωση των θανατων? Μειωση της εγκληματικοτητας? Τιποτα απο αυτα. Αρα κατι φταιει. Τι φταιει λοιπον?? Μηπως η ιδια η ποινικοποιηση?? Ποιοι κερδιζουν απο την απαγορευση? Αυτοι προφανως που ελεγχουν τα κεντρα παραγωγης κ διακινησης ( Αφγανισταν, Κολομβια, Αλβανια κλπ). Κοινως οι ΗΠΑ. Οπως ελεγχουν καθε νομιμη η παρανομη οικονομικη δραστηριοτητα.

6. Τι ειναι προτιμοτερο? Ενα πρεζακι, στους δρομους να παρακαλα για την δοση του, ερμαιο του καθε πρεζεμπορα και κοινωνικα στιγματισμενο. Η ενας χρηστης - αναγνωρισμενα ασθενης- ο οποιος λαμβανει την δοση (ελεγμενη) του απο ειδικευμενα ιατρικα κεντρα σε συνδιασμο με την αναλογη ψυχολογικη υποστηριξη?? Με παραλληλη βεβαια απομυθοποιηση των ουσιων μεσω της παιδειας. Μια απομυθοποιηση οχι αποτρεπτικη κ απαγορευτικη.

7. Κ λιγα λογια για τον Κλεανθη Γριβα, τον οποιο εκτιμω πολυ για το επιστημονικο του εργο. Προς αυτους λοιπον που τον λοιδορουν. Αν καποιος απο εσας διαφωνει επι της ουσιας μαζι του, μπορει να τομ αμφισβητησει στη βαση της διαλεκτικης και με επιστημονικα επιχειρηματα. Το να αφοριζουμε εναν εππιστημονα γιατι δεν μας αρεσουν αυτα που λεει, δεν νομιζω οτι βοηθα την κουβεντα.

Σεβάστα δομημένο το ανωτέρω ποστ. Αν βρώ χρόνο θα σχολιάσω μερικά πράγματα σοβαρά. Ψιλο-οφτόπικ, αλλά ρε c Ιsis, νομίζω ότι πετά τη μαγευτική σου υπογραφή στον κάλαθο.:(:-k

Εγώ δε καταλαβαίνω γιατί δλδ να είναι παράνομο το χασίς, ενώ ο καπνός και το αλκοολ όχι;

Το ίδιο πράγμα είναι, αλλά με διαφορετική αποτελεσματικότητα το καθένα.

+1 κανονικα ολα πρεπει να απαγορευτουν εφοσον οδηγουν στο θανατο…αι σιχτιρ πια[-X :?

τι πετα την υπογραφη μου στον καλαθο?? Βασικα επειδη δεν ειναι πολυ σαφες το νοημα της, οπου ζυμωση = μπυρα.

Πώπω… εδώ έχει γίνει σοβαρή και μεγάλη συζήτηση. Μετά το Σ/Κ που θα επιστρέψω (σε όσους θέλουν να κάνουν κι άλλο account πάει αυτό:lol:) ελπίζω να γράψω και εγώ κάτι αναλυτικότερο…

Τα εγκεφαλικά κύτταρα από μια ηλικία και μετά ΔΕΝ αναπαράγονται. Και ΠΟΤΕ ΔΕΝ αναδημιουργούνται. Δεν έχω χρόνο να ψάξω λινκ, αλλά for what is worth, το λέει και το Trivial Pursuit :stuck_out_tongue:

@ όσους είναι υπέρ της αποποινικοποίησης

Μιας και από το Ελβετικό δημοψήφισμα ξεκίνησε η συζήτηση, στην Ελβετία μέχρι πριν λίγα χρόνια (νομίζω λιγότερο από δεκαετία) υπήρχε αποποινικοποίηση όλων των ναρκωτικών και υπήρχε για πολλά χρόνια. Για κάποιο λόγο (όχι ιδιαίτερα αγνό λόγο πάντως), η Ελβετική κυβέρνηση είχε θεωρήσει βολικό να διακινούνται όλα τα ναρκωτικά ελεύθερα ανάμεσα στους νέους. Ουσιαστικά με αυτό το τρόπο ένα μεγάλο ποσοστό “αντικομορφμιστών” νέων, μαστουρώνονταν και δε δημιουργούσαν περαιτέρω προβλήματα. Για την ακρίβεια φήμες έλεγαν πως η ίδια η Ελβετική κυβέρνηση βοηθούσε στη διακίνηση τους.

Με δημοψήφισμα από τον Ελβετικό λαό, ποινικοποιήθηκαν ξανά τα ναρκωτικά. Η αιτία ήταν α) πως κατάλαβαν πως δεν πάει άλλο η κατάσταση, β) όλοι οι επίδοξοι ναρκομανείς των γύρω περιοχών (Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία και κυρίως Γερμανία) μαζεύονταν στις Ελβετικές πόλεις και δημιουργούσαν πλήθος προβληματων στους κατοίκους και ζημιές στην πόλη.

Η πόλη της Ζυρίχης συγκεκριμένα, είχε δώσει ένα πάρκο στους χρήστες, πίσω από τον κεντρικό σταθμό της πόλης και όπου όλοι μαζεύονταν εκεί για να κάνουν χρήση. Αυτό το πράγμα όταν παραδόθηκε πίσω στο δήμο της Ζυρίχης (με την ποινικοποίηση των ναρκωτικών) ήταν μέσα στο μαύρο του χάλι και θύμιζε αλάνα. Πλέον εκεί έχουν κάνει το Μουσείο Ελβετικής ιστορίας και το πάρκο είναι πραγματικά πανέμορφο. Αυτό μπήκε σε σπόιλερ, γιατί ήταν λίγο 'ό,τι θυμάμαι χαίρομαι"

Η σημαντική διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ελβετία όμως, είναι αυτό που είπε κάποιος πιο πριν, για το τι συμβαίνει στην πόλη του. Είναι η συμπεριφορά των υπόλοιπων κατοίκων και του κράτους σε όποιον κάνει ναρκωτικά. Στην Ελλάδα ο νόμος τον στέλνει στις φυλακές και του καταστρέφει οριστικά τη ζωή, ενώ εδώ τον στηρίζουν και προσπαθούν να τον βοηθήσουν να ξεπεράσει τον εθισμό. Το ότι στην Ελλάδα, μέχρι πριν λίγα χρόνια, για να μπεις στο πρόγραμμα μεθαδόνης έπρεπε να περιμένεις 7 χρόνια, καταλαβαίνεις, πόσο πίσω είμαστε.

• το κόκκινο κρέας; :-k

Να τρώμε μόνο λαχανικά και να πίνουμε μόνο πορτοκαλάδες για να φτάσουμε 85 χρονών και να μην έχουμε προβλήματα.

τσιπουρο να πινετε…ο παππους μου επινε καθε μερα κ εφτασε τα 90…και οι φημες λεγαν στο χωριο οτι ηταν ντουρος μεχρι τα 80+…τσιπουρο να πινετε…:lol::lol:

Ο Βανγκέλις και ο Βάκιλλος τα είπαν πολύ καλά παρά τις άδικες και εμπρηστικές επιθέσεις στη νουτέλα, αλλά κανείς δε μου έλυσε την απορία -όχι ότι λύνεται, αλλά τεσπα :Ρ- η οποία λέει ότι: “'έστω ότι αποποινικοποιήθηκε. Είμαστε Ελλάδα εδώ, remember?”.

Δηλαδή οκ, δεν είμαστε ούτε Ελβετία ούτε Ολλανδία, που κάποιοι μηχανισμοί λειτουργούν και υπάρχουν τα απαραίτητα αντανακλαστικά. Πχ όπως με το γεγονός που ανέφερε ο καρβου, δηλ εκεί σκάτωσε το πράμα και το μάζεψαν. Εδώ εμπιστεύεστε στον μπουλούκο -και σε όποιον μπουλούκο- ένα τέτοιο θέμα; :-s

καλά, με 1 ποτηράκι τσίπουρο δεν έχεις λόξυγγα για 6 μήνες. Τα πάντα καθαρίζει μέσα σου :stuck_out_tongue:

Τρελα πουλας?αμα ειναι ετσι να κλειστουμε σε γυαλα να τελειωνουμε.

Ουφ νιώστε πια, πλάκα κάνει η κοπέλα :Ρ

Κι όμως.

Πλάκα κάνει. Ο πατέρας του Keidis ήταν drug dealer και οι RHCP έχουν κάνει τα πάντα. Λες να είναι υπέρ της απαγόρευσης τους; :stuck_out_tongue:

Επειδή τέθηκε το θέμα της Ολλανδίας από κάποιους “fans”, να πω ότι ήδη γίνονται κινήσεις από το κράτος και κυρίως από τον δήμαρχο του Άμστερνταμ να κλείσουν τα coffee shops, καθώς και το red light district.
Εγώ όσα coffee shops είδα ήταν από αδιάφορα έως χάλια σε περίεργους δρόμους και μεριές. Είναι κάπως περίεργο να βλέπεις να στρίβουν καταμεσής στην κεντρική πλατεία της πόλης (καμμία σχέση με την Ομόνοια) κλπ, αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την καταστροφή που κάνουν στον οργανισμό.

Επίσης, οι Ολλανδοί ήταν ανέκαθεν ανοιχτόμυαλος λαός και η κοινωνία τέτοιες ριζοσπαστικές κινήσεις τις αφομοιώνει πολύ καλύτερα από την δική μας. Για παράδειγμα, τα σπίτια στο Άμστερνταμ είναι συνέχεια με τις κουρτίνες τραβηγμένες (ακόμα και στα ισόγεια) και κανείς περαστικός - περίεργος δεν κοιτάει μέσα. Αυτό είναι μία παραδοσιακή τακτική που δηλώνει ότι “το σπίτι μου είναι καθαρό και γενικά δεν έχω να κρύψω τίποτα”.

Θέλω να πω, δεν είναι απλά τα πράγματα “legalise it or not” και εντάξει. Απλά, δεν γίνεται εδώ, τουλάχιστον σε αυτό τον αιώνα. Η αντιμετώπιση των ναρκωτικών χρειάζεται αναθεώρηση εξ αρχής, όπως και πολλά άλλα.

Υπάρχουν βέβαια και άλλα άκρα. Π.χ. στη Σουηδία δεν επιτρέπεται να τινάζεις τα σεντόνια σου από το παράθυρο-μπαλκόνι (εφόσον μένεις σε πολυκατοικία) κλπ. :stuck_out_tongue:

Κατι αλλο που δεν διαβασα να εχει γραφτει.Εχετε σκεφτει τι θα γινει αν ας πουμε να αποποινικοποιηθει τουλαχιστον το χασις(για τα υπολοιπα νομιζω οτι παει λιγο μακρια η βαλιτσα) μονο στην Ελλαδα ας πουμε?Ενα τετοιο μετρο αν τελικα αποδειχτει θετικο πρεπει να εφαρμοστει καπως παγκοσμια.Να μη μεινει απεξω ουτε το Μαροκο ουτε η Κολομβια ουτε η Αλβανια.

Διαβασα πολλες φορες την αποψη περι ελληνικης κοινωνιας η οποια ειναι σωστη αλλα δεν βλεπω να γινεται συγκριση με χωρες οπως οι Ηπα ας πουμε.Εκει πιστευετε οτι ειναι καλυτερα τα πραγματα?Δεχονται τους τοξικομανεις?Τους βοηθανε?Στις ΗΠΑ αν δεν κανω λαθος τα ποσοστα ειναι τεραστια.

Και κατι τελευταιο.Μου προκαλει λιγη ταχυπαλμια(:D) να διαβαζω την αποψη που λεει οτι το μονο που μας νοαιζει ειναι το δικαιωμα μας στην ελευθερια της χρησης.Διπλα μας βλεπουμε ανθρωπους να ταλαιπωρουνται και αντιστοιχα να ταλαιπωρουν τις οικογενιες τους και οχι μονο και αλλοι να πεθαινουν και να καταστρεφουν τη ζωη τους(οχι δεν ειναι λαικισμοι ειναι αληθεια).Ειναι ακρως εγωιστικο να λες οτι θελω να το αποποινικοποιησυν για να τριπαρω ελευθερα χωρις να βλεπω τι γινεται γυρω μου.
Γνωμη μου ειναι οτι πρωτα πρεπει να αποδειχτει καπως οτι το ενα η το αλλο μετρο θα εχει εφαρμογη και αποτελεσμα και οχι να γινεται ζωντανη εφαρμογη στα '‘πειραματοζωα’ χρηστες μελλοντικους και παροντες.

Για την Ολλανδια ειναι αυτο που ειπα και παραπανω.Δεν θα ειμαστε ποτε σιγουροι αν οντως το μετρο πετυχε.Το ολλανδικο κρατος εχει κονομησει τα αντερα του απο αυτη τη κινηση και δεν δνομιζω πως θα ειναι τοσο ευκολα διατεθημενο να ανακοψει ενα τοσο μεγαλο εσοδο.(και κατι ασχετο εν μερη ατομικη ελευθερια λετε και ξαναλετε αλλα οι καμερες στην Ολλανδια ειναι σε καθε γωνια…)

Οσο αυτο περι δημιουργικοτητας που διαβασα παρα πανω ειναι μαλλον απο τα πιο αστεια πραγματα που ακουσα την τελευταια βδομαδα…:roll:

Οχι ρε φιλε δεν ειναι δικια μου ευθηνη αν ο αλλος πηγε και εμπλεξε και κατεστρεψε τη ζωη του. Ειναι δικια του και της οικογενειας του. Εγω γιατι πρεπει να ερθω αντιμετωπος με τον νομο επειδη το θελω για προσωπικη χρηση? Αν ο αλλος παει και γινει αλκοολικος εγω για ποιο λογο να μην μπορω να πιω? Δεν ειπα πουθενα να το πουλαν ελευθρα στην λαϊκη ξερω γω. Ουτε ειπα οτι θελω να το καλλιεργω, ουτε μιλησα για νομιμοποιηση.Αλλα ρωτησα κατι. Ισχυει το οτι αμα σε πιασουν με μικροποσοτητα κανναβης εισαι σε πιο δυσκολη θεση απο το να σε πιασουν με ηρωίνη? και αυτο επειδη δεν θεωρεισαι χρηστης?
Εγωιστικο ειναι η δικια σου αδυναμια και ανευθυνοτητα να επηρεαζει εμενα.