Αποποινικοποίηση χασις. Υπερ ή κατά;

Υπέρ της αποποινικοποίησης των πάντων… το να κάνει κάποιος σκληρά ναρκωτικά είναι τρέλα φυσικά αλλα ο καθένας έχει ευθύνη των πράξεων του. Αν γαμάει τη ζωή του με αυτά ,τοτε τα θέλει και τα παθαίνει και προσωπικά δε νιώθω κανένα οίκτο.Δεν ζούμε πια στην εποχή των παιδίων των λουλουδιών και ενημέρωση υπάρχει όπως πχ και για το έητζ. Αν κάποιος μαλακίζεται ας τα λούζεται κιόλας.Αλλιώς ας απαγορέψουμε και τα μαχαιροπήρουνα να μη κόβωνται οι ΕΜΟ, ή το σέξ με αγνώστους. Φυσικά το οτι μένουν απαγορευμένα σε μία κοινωνία καπιταλιστική και εμπορική είναι γιατί παίζουν συμφέροντα (+σε μικρό ποσοστο η στενομυαλιά των γερόντων της γής… αλλά όπως είχε πεί και ο Πλάνκ, οι νεές θεωρίες δεν επιβιώνουν επειδή απλώς έχουν καλά επιχειρήματα,αλλα και επειδή οι γηραιότεροι πολέμιοι τους κάποια στιγμή πέθαναν).

κοιτα, το τσιγαρο και το αλκοολ ειναι απαγορευμενο στους ανηλικους τυπικα, αλλα οπως ξερεις δεν τηρειται δυστυχως. επισης η κανναβη, μπορει να μην ειναι ιδιαιτερα πιο επιλαβης απο το τσιγαρο, αλλα σε φερνει σε μια αποχαυνωτικη ωραια κατασταση, και υπαρχει μεγαλη πιθανοτητα να θες να δοκιμασεις κατι πιο βαρυ. γιαυτο λεω οτι δεν ειναι το ιδιο.
και επειδη ακριβως το συντριπτικο ποσοστο των εφηβων πινει και καπνιζει (16 ειμαι και ξερω τι συμβαινει), δε εχουν την ωριμοτητα να δουν την πραγματικη ωφελεια της νομιμοποιησης. δεν ειμαι κατα, απλα πιστευω πως πρωτα πρεπει να υπαρξει η καταλληλη ενημερωση και συνειδητοποιηση του θεματος (δεν μπορω να σου πω χρονικη στιγμη που αυτο θα γινει…), και μετα να προχωρησουμε σε εφαρμογη . :wink:

μου φενετε οτι ειναι το ιδιο thread

http://www.rocking.gr/modules/forum/showthread.php?t=353

Starlight, όπως και το τσιγάρο, έτσι και σ’ αυτήν την περίπτωση, όποιος θέλει να το βρει, το βρίσκει. ανεξαρτήτως ηλικίας. τα πράγματα δε θα αλλάξουν τραγικά, περίπου ό,τι συμβαίνει τώρα, θα συμβαίνει και τότε. όποιος είναι να καεί με ναρκωτικά, θα καεί. ανεξαρτήτως νομοθεσίας. αν μη τι άλλο, σε τούτη την εποχή, είναι αστείο να δηλώνει κανείς… “δεν ήξερα”. επίσης, τη λογική “δεν είναι έτοιμη η κοινωνία” τη συναντάω πάνω σε διάφορα θέματα… καλό θα ήταν, βέβαια, να συνειδητοποιήσουμε πως οι οι κοινωνικές συνθήκες δεν ωριμάζουν μόνες τους. αν πιστεύεις ότι σκοπός του κράτους και της εκάστοτε κυβέρνησης είναι να ανοίξει τα μυαλά των πολιτών και να τους κάνει δεκτικούς σε νέες ιδέες μέσω της παιδείας, εντάξει, πάω πάσο. εγώ λέω ότι πρέπει να ασκούνται πιέσεις, γιατί μόνο έτσι υπάρχει περίπτωση να αλλάξει κάτι.

Ο μαστουρωμένος δεν δέρνει τη γυναίκα του.

Το θεμα ρε δεν ειναι αν θα νομιμοποιηθει ο μπαφος η οχι. Ετσι κι αλλιως οποιος θελει κανει. Το θεμα ειναι να μην αντιμετωπιζονται γενικως οι χρηστες ουσιων ως εγκληματιες…

όταν είναι μαστούρα… Τις υπόλοιπες ώρες?

Όπως το θέτεις όμως, αποποινικοποίση σημαίνει και να μην υπάρχει κανένας κρατικός έλεγχος στους χρήστες. Δηλαδή, αν κάποιος κάνει χρήση να μη τον βοηθάει και κανείς. Δε το ζήτησε στο κάτω κάτω της γραφής… Δε ξέρω… Δε μου ακούγεται ούτε αυτό σωστό.

Να αλλάξουν οι ποινές και οι χρήστες να πηγαίνουν σε κλινικές αποτοξίνωσης και όχι φυλακές, προφανώς και λέω ΝΑΙ. Να μην υπάρχει όμως κρατικός έλεγχος με βρίσκει επίσης αντίθετο…

Κρατικος ελεγχος στα οπιουχα ναι. Στην κανναβη οχι. Σταματαω εδω, γιατι θα επαναλαβω οσα εγραψα στα παραπανω ποστ μου…

Δεν θυμάμαι αν έχω ξαναπέι την γνώμη μου σε αυτό το τόπικ αλλά τάσσομαι κατά!

κοιτα, δεν ειμαι της λογικης “θα ναι το ιδιο πανω κατω”, και οτι ειναι να γινει καποιος θα γινει" κλπ…προσωπικη μου αποψη ειναι οτι πρεπει να αναλογιστουν με λεπτομερεια ολα τα απεκολουθα πριν την εφαρμογη καποιου νομου η κατι τετοιο.

“η κοινωνια δεν ειναι ετοιμη”…ειναι κατι που ισχυει παντου παντα. επειδη η κοινωνια δεν ηταν ετοιμη να δεχθει το γεγονος οτι η γη δεν ειναι το κεντρο του κοσμο σκοτωσαν τον Κοπερνικο. οπως και πριν απο τη δεκαετια του 50 η κοινωνια δεν ηταν ετοιμη να αναγνωρισει την ψηφο στις γυναικες. οπως ακομα και οι ιθαγενεις δεν ειναι ετοιμοι να δεχθουν οτι δεν ειναι σωστο να σκοτωνεις καποιον αλλον ανθρωπο… ετσι και τωρα η κοινωνια δεν μπορει ακομα κατα πλειοψηφια να αντιμετωπισει το θεμα της νομιμοποιησης του χασις, ειτε γιατι πολλοι θα τρεξουν να δοκιμασουν και θα αυξησουν την ποσοτητα που κανουν, ειτε γιατι οι υπολοιποι θα φωναζουν και θα ορυωνται. το θεμα λοιπον ειναι να εφαρμοστει σε καποια χρονικη στιγμη οπου δε θα υπαρξει καμια απο τις δυο αυτες αντιδρασεις.

και φυσικα, η λειτουργια του κρατους δεν ειναι να “σου χωσει στο κεφαλι αυτο που θελει”, αλιμονο…ειναι μεσω της παιδειας να σου αναπτυξει την ικανοτητα να κρινεις. ειναι να προστατευει τους πολιτες του. και αυτο που βλεπεις να υπαρχει σημερα δεν ειναι παιδεια φυσικα, ειναι γνωσεις που σου δινουν για να μπεις στο πανεπιστημιο.
εσυ δηλαδη πως την αντιλαμβανεσαι τη λειτουργια του κρατους;

προφανώς το ότι δε θα αλλάξουν τραγικά τα πράγματα προκύπτει από κάπου. έχουν αναφερθεί οι λόγοι στο θρεντ.

ναι, ωραία. όταν σε ρώτησα, αν μπορείς να μου πεις πότε βλέπεις εσύ την κοινωνία να γίνεται πιο δεκτική στο συγκεκριμένο θέμα μού είπες δεν ξέρεις. το αφήνουμε στην τύχη του, λοιπόν, κι ό,τι βγει; αυτό προσπαθώ να εξηγήσω… για να αλλάξεις/επιτύχεις κάτι, πρέπει να το επιδιώξεις. μόνο του δεν έρχεται τίποτα… πόσο μάλλον όταν κάποιοι δε θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα (βλέπε παρακάτω για το κράτος). προφανώς, κάποιες αλλαγές/τομές χρειάζονται και κάποιες θυσίες, επίσης, συχνά έχουν κόστος, αλλά αν δεν τολμήσεις δεν καταφέρεις τίποτα. τα ταμπού και τα κατεστημένα που μου αναφέρεις στα παραδείγματά σου πώς άλλαξαν; εγώ νομίζω χρειάστηκε κάποιοι τολμηροί να επιμήνουν στις θέσεις τους. τώρα για τους ιθαγενείς που μου λες είναι παντελώς άλλη περίπτωση κι ανήκει σε άλλη κουβέντα.

εντάξει, εδώ τις απόψεις μας χωρίζει η άβυσσος. αυτό που μου λες είναι το τι θα έπρεπε να κάνει ένα κράτος κι όχι αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα. βέβαια, εμείς ζούμε σ’ αυτήν τη ριμάδα την (ελληνική) πραγματικότητα, οπότε καλό είναι να μην παραμυθιαζόμαστε από μόνοι μας. αυτό που βλέπω εγώ, είναι ένας κρατικός μηχανισμός που τον έχουν φέρει ορισμένοι στα μέτρα τους, ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν το μεγάλο φαγοπότι χωρίς κίνδυνο ανατροπής τους. όπως σωστά λες, αυτό που υπάρχει δεν είναι παιδεία, μόνο που ο ισχυρισμός σου ότι μας δίνουν γνώσεις για να μπούμε στο πανεπιστήμιο, προσωπικά, μου φαίνεται αστείος (χωρίς παρεξήγηση). καμιά ουσιαστική γνώση δεν παρέχεται, ούτε για να μπεις στο πανεπιστήμιο, ούτε για οτιδήποτε άλλο. οι θέσεις στα πανεπιστήμια χαρίζονται (το ίδιο και τα πτυχία), γιατί τους βολεύει πολύ να τα γεμίζουν με απαίδευτους, μέτριους και άτολμους. όπως είναι κι αυτοί βέβαια, αλλά μόνο όσον αφορά στις λήψεις σημαντικών αποφάσεων. αυτοί που διοικούν αποκαλούνται ηγέτες, γιατί υποτίθεται έχουν το σθένος και την οξυδέρκεια να χειρίζονται τέτοιες καταστάσεις. εγώ το μόνο που βλέπω είναι άτολμα, βολεμένα λαμόγια. και θα μου πεις “όλα αυτά τα συμπεραίνεις από το ότι δεν αποποινικοποιούν το χασίς;”. όχι, αλλά είναι κι αυτό δείγμα της ατολμίας τους. Δυο τρεις άνθρωποι με αρχίδια στις κατάλληλες θέσεις χρειάζονται κι όλα τα άλλα είναι εύκολα (έτσι για να υπερβάλλω λιγάκι =ρ). το κράτος, λοιπόν, και κάθε είδους εξουσία με τη σημερινής τους -υπαρκτή- μορφή, τα αντιλαμβάνομαι σαν εχθρούς μου. σε έναν ιδανικό κόσμο, θα τα έβλεπε όπως κι εσύ. γενικά, είμαι υπέρ των δραστικών λύσεων (έστω κι ελαφρώς ακραίων) σε τέτοια ζητήματα παρά της υπομονής και της αποχαύνωσης.

Κατ’ αρχάς μια διόρθωση: τον Κοπέρνικο δεν τον σκοτώσανε, πέθανε από φυσικά αίτια (εγκεφαλικό). Μπορεί να τον φιμώσανε και να τον εκφόβισαν, αλλά δεν τον σκότωσαν. (http://en.wikipedia.org/wiki/Copernicus) Ίσως τον μπερδεύεις με τον Giordano Bruno, που τον έκαψαν στην πυρά (http://en.wikipedia.org/wiki/Giordano_Bruno) γιατί υποστήριζε και αυτός την ιδέα του ηλιοκεντρικού συστήματος.

Τώρα πως το δικαίωμα πρόσβασης στην επιστημονική αλήθεια, το δικαίωμα του λόγου γενικότερα και το διακαίωμα της ψήφου συγκρίνονται με το δικαίωμα ελεύθερης χρήσης μιας, έστω ήπιας, ψυχότροπης ουσίας, ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω… Επίσης δεν καταλαβαίνω πως μια τέτοια νομιμοποίηση αντανακλά μια ώριμη, μη αντιδραστική, “έτοιμη” κοινωνία και αν εν τελει αυτή είναι η κοινωνία που θέλουμε…

Ο Cozy και ο Karvou με κάλυψαν πλήρως με τα δικά τους post, δεν αντιγράφω γιατί καταντά κουραστικό.

Εγω παντως συνεκρινα με με το δικαιωμα χρησης για αλλες ουσιες που μπορει να μην ειναι ψυχοτροπες αλλα ειναι σιγουρα επιβλαβεις, οπως ο καπνος και το αλκοολ…

Αυτο.:slight_smile:

Πραγματικα δηλαδη το μονο που λειπει απ την ελληνικη κοινωνια του σημερα για να θεωρηθει κι αυτη προοδευτικη ειναι η αποποινικοποιηση της κανναβης…Ολα τα χε η μαριορη ο φερετζες της ελειπε…ολα τα αλλα προβληματα τα λυσαμε,ζουμε σε απιστευτη ευδαιμονια και το μονο που μας λειπει ειναι το coffee shop της γειτονιας…ε ρε εγνοιες και προβληματα που χει ο κοσμακης…

Η ελληνικη κοινωνια δεν ειναι ετοιμη να δεχτει ενα τετοιο μετρο/νομο/ρυθμιση ή οπως αλλιως
θελετε πειτε την.Εχουμε τοσα προβληματα που ειναι ζωτικης σημασιας για πολλους απο εμας.
Αντι να κυνηγαμε να λυθουν αυτα κοιταμε αλλα πραγματα δευτερευοντα.Δεν διαβασα σχεδον
καμια απαντηση,αλλα ειμαι σιγουρος οτι αναφερθηκε πολλακις η Ολλανδια.Ξερετε ποσα χρονια
πισω ειμαστε σαν κοινωνια ?
Κατα για κοινωνικους λογους μιας και δεν το θεωρω ναρκωτικο.

προφανως δε με καταλαβες…
δεν ειπα να το αφησουμε στην τυχη του, φυσικα και χρειαζεται προσπαθεια. απλα δεν πιστευω οτι η νομιμοποιηση του χασις ειναι αυτη που ξαφνικα θα “ξυπνησει” τα μυαλα των ανθρωπων…

και εδω δε με καταλαβες
δεν ειπα πως αυτο συμβαινει σημερα, αλλα οτι αυτο ΠΡΕΠΕΙ να συμβαινει, ΠΡΕΠΕΙ να ειναι αυτη η λειτουργια του κρατους, οχι οτι ειναι. με τη σημερινη κατασταση το θεωρω αρκετα δικαιολογημενο να θεωρεις το κρατος εχθρο σου, αν και ετσι δε θα αλλαξει τιποτα. σταματαω ομως εδω γιατι θα βγουμε οφ τοπικ, αν ειναι να πεις κατι πανω σαυτο στειλε καλύτερα pm.

@PoPe : η συγκριση ηταν για την εξελιξη της κοινωνιας, που συμβαινει σε τομεις απο την επιστημη ως την ψηφο πχ…

βασικα δεν ειπε κανενας οτι θα παει μπροστα η κοινωνια και σιγουρα δεν εξαρταται απο αυτο και στα @@ μας βασικα, ειπαμε οτι θα εχει καποια + για τον χρηστη και ως μονο αρνητικο μπορω να σκεφτω και γω αυτο που ειπε ο hokam. ολα τα αλλα για την παιδεια, για την ψηφο κ.τ.λ. ειναι ασχετα με το θεμα και εκτος πραγματικοτητας.

εκτος πραγματικοτητας; ψεματα ειναι;

εκτος πραγματικοτητας οχι το οτι δεν υπαρχει παιδεια αλλα το οτι δεν συνδεεται αμεσα με την νομιμοποιηση η αποποινικοποιηση της κανναβης γιατι αν περιμενουμε να αποκτησουμε πρωτα παιδεια (το οποιο δεν χρειαζεται βασικα και δεν θα εχει απολυτος κανενα αποτελεσμα για το συγκεκριμενο θεμα) και μετα να γινει κατι τετοιο πρωτα θα σβησει ο ηλιος θα καταστραφει η γη και θα ζουμε σε αλλο πλανητη και μπορει και να μην υπαρχει και χορτο μεχρι τοτε

Και κατά την γνώμη σου μια κοινωνία που αποποινικοποιεί την κάνναβη αλλά θεωρεί τον βιασμό απλό πταίσμα, δεν επιτρέπει στους μουσουλμάνους να δημιουργήσουν το δικό τους χώρο λατρείας, δε διευκολύνει τα άτομα με ειδικές ανάγκες να μετακινηθούν αυτόνομα, δεν προστατεύει ενεργά το φυσικό περιβάλλον και επιβιώνει χάρη κυρίως στη γενιά των 700 ευρώ είναι μια κοινωνία εξελιγμένη;