Πιστευετε στο Θεο ή οχι?

Δεν ειναι οτι υπαρχει καποιος επιστημονικος τροπος για να δειξει καποιος πειραματικα οτι αυτο που υπαρχει εκει εξω ειναι ‘‘κατασκευασμενο απο καποιον θεο’’, αλλα αν αναλογιστουμε ολες τις φυσικες δυναμεις και τους νομους της Μηχανικης, της Γαλαξιακης Δυναμικης, της Αστροφυσικης, του Χαους, της Κοσμολογιας, του Ηλεκτρομαγνητισμου και των Πυρηνικων δυναμεων που ισχυουν και εχουν ταιριαξει και συνδυαστει με τετοιο θαυμαστο και μοναδικο τροπο, ωστε να μπορει να στεκεται ολοκληρο αυτο το οικοδομημα που λεγεται Συμπαν, ε μου φαινεται τελειως ακυρο να ακουγεται η αποψη οτι ‘‘απλα ετυχε’’, τη στιγμη που κατι απο ολα αυτα να ηταν ελαχιστα διαφορετικο, ολα θα κατερρεαν.
Τι να πω αλλο, ας σηκωσουμε το κεφαλι και ας δουμε το Μεγαλειο. Αλλοι επιστημονες κοιτανε αυτο το μεγαλειο και δεν βλεπουν τιποτα το θεικο μεσα σε αυτο, ενω αλλοι επιστημονες κοιτανε αυτο το μεγαλειο και αυτοματως συνειδητοποιουν και βιωνουν οτι ακριβως αυτη και μονο η υπαρξη του ειναι που αποτελει την σαφεστερη αποδειξη Ανωτερης Διανοιας.

Πωωω σας γουστάρω εσάς τους Αστροτέτοιους,έχετε το υπαρξισμό μέσα σας!!
Πάντως αυτή η Ανώτερη Διάνοια δεν μπορεί να ονομαστεί και “φύση”;Το έλεγε νομίζω ο Νανόπουλος κάπου αυτό,και μάλιστα έλεγε και ανέλυε τον παράγοντα “τύχη” σε όλο αυτό το σύμπλεγμα

Χμμ, δεν θα το ελεγα.
Διοτι η Φυση αποτελει το αποτελεσμα της ροης ενεργειας που προκυπτει απο την Διανοια, δεν ειναι η ιδια η Διανοια.
Οπως πολυ ευστοχα ειπωθηκε σε ενα βιντεο που ποσταρε ο elmarad :
’’ God does not exist. Existance gods ''
Πανεξυπνο και ταυτοχρονα δυσκολο στη συλληψη και κατανοηση λογοπαιγνιο.

Θα το διαβάσω οπωσδήποτε το βιβλίο, φαίνεται να ναι πολύ ενδιαφέρον!!
Τώρα, όσον αφορά σε αυτά που μου λες συμφωνώ!! Κι εγώ πιστεύω ότι αυτός που από μονος του δημιούργησε το πρόβλημα, θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες και να καταλάβει ότι οφείλει να παλέψει με τις δυνάμεις του για να ξεπεράσει το όποιο πρόβλημα προκάλεσε με τη συμπεριφορά του και να μην περιμένει βοήθεια από ψηλά σαν ‘‘από μηχανής θεός’’. Αναφερόμουν σε περιπτώσεις που το πρόβλημα δεν το προκαλεί ο άνθρωπος και πιο συγκεκριμένα, αναφερόμουν σε αρρώστιες. Αυτές , κάποιες από αυτές δηλαδή δεν τις προκαλούμε εμείς. Ε, και λυπάμαι να βλέπω νέους ανθρώπους να περνάνε δύσκολα, όσο και αν προσπαθώ να δεχτώ ότι αυτή είναι η ζωή, δε μπορώ. Και εγώ βιώνω μία κατάσταση και καμιά φορά, αναρωτιέμαι το γιατί. Τέλος πάντων, δε θέλω να επεκταθώ. Αυτός ήταν ο λόγος , που μίλησα έτσι και ούτε κατηγορώ κανέναν Θεό για αυτό, διότι δεν πιστεύω σε αυτόν. Πιστεύω στους ανθρώπους και στον παράγοντα τύχη!!! Κυρίως στο δεύτερο…

σε ευχαριστω που με ευχαριστεις χεχε! και δεν θεωρω τον τροπο σου παιδιαστικο διοτι:

1. ολοι καποτε εχουμε σκεφτει ετσι,
  2. παιδιαστικο τροπο θεωρω οτι εχουν ολοι οσοι δεν μπορουν πια να τον αλλαξουν, οι γιαγιαδες μας, οι μαναδες μας κλπ. και αυτοι σε ενα βαθμο ηταν ατυχοι γιατι ειναι δυσκολο να πηγαινεις κοντρα σε ενα τετοιο κυμα ειδικα οταν δεν εχεις την πληροφορηση και την ελευθερη βουληση του σημερα. γιατι αλλωστε ποσοι απο μας που δεν πιστευουμε το λεμε με τον ορο “ειμαι αθεος” στην οικογενεια μας. εγω πρωτος παραδεχομαι οτι δεν το κανω γιατι η γιαγια μου θα παθει εγκεφαλικο και η μανα μου καταθλιψη (ο πατερας μου θα γουσταρει βεβαια χαχαχα!).
  3. συμφωνω μαζι σου σε κατι απο αυτα που ειπες και ειχα ξεχασει να το πω και μου το θυμησες: αν μεσα μου ενα πραγμα με κραταει απο το να πω “δεν υπαρχει θεος-ανωτερη δυναμη” και με σιγουρια να κλεισω το θεμα πισω μου και να μην το ξανασκεφτω ειναι αυτη η αηδιαστικη στιγμη -που ειναι συχνη στο μυαλο μου- που σκεφτομαι τη φραση “[B]και οταν πεθανω τι? και οταν πεθανουμε ολοι τι? και οταν καταστραφει η γη τι θα γινει μετα, τι θα υπαρχει, πως θα ειναι?[/B]”. αυτο το παραπερα, ειδικα το οταν καταστραφει η γη, ο ηλιος, το ηλιακο μας συστημα, ο γαλαξιας και τελικα το συμπαν και ολα τα υπολοιπα συμπαντα αν υπαρχουν ειναι που με σοκαρει. οχι γιατι στεναχωριεμαι που θα ερθει αλλα γιατι δεν μπορω να το πλασω στο μυαλο μου…ειναι το μονο πραγμα απο οσα σκεφτομαι αυτα τα 23 και κατι χρονια που ζω που δεν μπορω καν να το αποδωσω με εικονες και αυτο με τρομαζει. και ναι, σε πολλους αυτο μπορει να φανει παιδιαστικο… [B]αλλα σιγα το θεμα[/B]… ειναι αυτο που με κανει να νιωθω τοσο “μικρος” και “μονος” και που ταυτοχρονα ειναι ισως ενα τμημα της απαντησης στο “γιατι δημιουργηθηκαν οι θρησκειες”: γιατι ολοι φοβουνται αυτο που δεν μπορουν να επηρεασουν και θελουν να σκεφτονται οτι καποιος πιο δυνατος θα τους φροντισει και θα τους προστατευσει απο αυτο.

(βασικα επικεντρωσου στις 2 μπολντ φρασεις :))

και ιδου ξαφνικα μου γεναται η εξης απορια!!!

οι νομοι ειναι δικο μας κατασκευασμα, των ανθρωπων και οι πιο πολλοι στο συμπαν δεν ισχυουν. σωστα?

το συμπαν ειναι χαοτικο. δεν ειναι αρμονικο. ολα αλλαζουν (και απλως εμεις ερμηνευοντας κινησεις -πολλες φορες λαθος μαλιστα- προσπαθουμε να προβλεψουμε μελλοντικες εξελιξεις). σωστα?

Οχι, οι φυσικοι νομοι δεν ειναι κατασκευασμα ή επινοηση του ανθρωπου, υπαρχουν στη φυση. Τη φυση μελετα ο ανθρωπος και ανακαλυπτει την ισχυ καποιων ιδιοτητων-φυσικων νομων.

Η εννοια Χαος επιστημονικα δεν ειναι οπως το ερμηνευουμε στην καθημερινοτητα μας. Το χαος διεπεται απο συγκεκριμενους κανονες και τον κυριο ρολο σε αυτο παιζουν οι αρχικες συνθηκες καθε καταστασης. Μια πολυ μικρη μεταβολη στις αρχικες συνθηκες ενος συστηματος οδηγει φαινομενικα σε διαφορετικη καθε φορα τελικη κατασταση, που ομως η κατασταση αυτη δεν προκυπτει τυχαια (αρα και χαοτικα οπως φανταζομαστε), αλλα μεσα απο συγκεκριμενες διεργασιες που συμβαινουν στα δυναμικα αυτα συστηματα. Δηλαδη το συμπαν δεν κατακλυζεται απο μια σειρα τυχαιων γεγονοτων οπως αναρωτιεσαι αν καταλαβα καλα.

κοιτα δεν μου αρεσουνοι μαγκιες και οι εξυπναδες γι αυτο δεν θα σου πω οτι λες μπαρουφες αλλα: νομιζω πως οι φυσικοι νομοι εχουν φτιαχτει απο τον ανθρωπο με βαση μελετες φυσικα μα κανεις δεν εγκυαται στον ανθρωπο οτι “αυτοι ειναι” και τελειωσε. ανα πασα στιγμη μπορει να ανατραπουν με μια νεα ανακαλυψη π.χ. οποτε ολα αλλαζουν. ολη η κοσμοθεωρια ουσιαστικα.

οσον αφορα το χαος αυτο που λες το πιστευω και εγω για το κατα ποσο μια τοση δα αλλαγη σε ενα συστημα μπορει να αλλαξει τα παντα (το ειπα και λιγα ποστ πιο πανω μιλοντας για την επιρροη της τυχης στη ζωη) ωστοσο μονο σου παραδεχεσαι οτι ξερουμε-βλεπουμε- μελεταμε ενα τοσο μικρο μερος του συμπαντος και γενικα, πως να το πω, του “ολου” οποτε ειναι τουλαχιστον λθος και ατοπο να θεωρουμε οτι εκει ισχυουν οι ιδιοι κανονες.

ας πουμε οι μαυρες τρυπες λειτουργουν αρμονικα? (το ρωταω αυτο γιατι κατι διαβασα για αστροφυσικα πιο πανω) η “καταβροχθιζουν” οτιδηποτε τις πλησιασει? και προφανως με μαγνητικα κυμματα κλπ κλπ ολες οι κινησεις μεσα και γυρω απο αυτες εχουν μια ομαλοτητα αλλα ταυτοχρονα νομιζω πως υπαρχει και μια τυχαιοτητα σωστα???

Ναι προφανως, η επιστημη συνεχως εξελισσεται και νεες θεωριες και μοντελα διατυπωνονται συνεχως.
Βεβαια καποιες βασικες αρχες δεν επιδεχονται αμφισβητησης ουτε προκειται να καταρριφθουν.
Αλλα αυτο δεν σημαινει οτι στο συμπαν ‘‘γινεται ο,τι ναναι’’ και απλα οι ανθρωποι καθε φορα βρισκουν νεους νομους για να περιγραψουν αυτο το χαοτικο ‘‘ο,τι ναναι’’.

Σωστος. Μα δεν ισχυουν παντου οι ιδιοι κανονες. Αλλιως περιγραφεται ο μακροκοσμος, δηλαδη σε συνηθισμενες και μεγαλες κλιμακες μεγεθων (νευτωνια μηχανικη) και αλλιως ο μικροκοσμος δηλαδη σε σωματιδιακο επιπεδο (κβαντομηχανικη)

Νομιζω εχεις μπερδεψει λιγο την εννοια της αρμονιας και καπου σε χανω.
Οι μαυρες τρυπες εχουν τρομακτικα υψηλη πυκνοτητα υλης και ετσι ρουφανε οτιδηποτε τις πλησιασει λογω ισχυροτατου βαρυτικου πεδιου.
Αυτη η λειτουργια τους τι σημαινει ? οτι δεν λειτουργουν ‘‘αρμονικα’’ ? Μια χαρα λειτουργουν ολα. Συνεχως προσπαθουμε να ερμηνευσουμε την φυσικη των φαινομενων.

τον Θεο τον στειλαμε οφφ-τοπικ. :smiley:

Ακριβώς αυτό!! Νομίζω ότι όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε κάνει τέτοιες σκέψεις!! Εγώ, προσωπικά, κάνω συνέχεια τέτοιες σκέψεις , δηλαδή [I]’‘τι υπάρχει μετά τον θάνατο[/I][I];;;[/I][I]’’[/I] ή [I]’‘τι θα υπάρχει μετά την καταστροφή της γης;;; δε θα υφίσταται ο κόσμος;;;’’[/I]. Αυτές είναι μερικές από τις σκέψεις που με ταλανίζουν εδώ και χρόνια, συγκεκριμένα, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου!! Δεν ξέρω πραγματικά…τρέμω στην ιδέα ότι μετά από τον θάνατο υπάρχει ένα κενό, το απόλυτο τίποτα!!! Βαθιά μέσα μου θέλω να πιστεύω, ακόμα κι αν είναι ψέμα, ότι υπάρχει κάτι άλλο…ότι κάτι καινούργιο - καλύτερο - ξεκινά μετά απ’αυτό. Θεωρώ ότι όλοι έχουμε μπει στη διαδικασία να σκεφτούμε κάπως έτσι και να αναρωτηθούμε το γιατί!!! Υπήρχαν και υπάρχουν στιγμές στη ζωή μου που με πιάνει κρίση πανικού (ταράζομαι σαυτές τις σκέψεις , κλαίω, φωναζω, φοβάμαι…)!!! Όσο μπορώ αποφεύγω να τις κάνω…μα μάταιος κόπος!!! Κι εγώ αυτό πιστεύω πάνω κάτω (όσο και αν προσπαθώ να πείσω τον εαυτό μου ότι κάτι υπάρχει…) ότι οι θρησκείες δημιουργήθηκαν για να επωφεληθούν κάποιοι απ’τον πόνο των ανθρώπων!! Να καταφεύγουν εκεί όταν οδηγούνται σε αδιέξοδο!! Να πιστεύουν ότι κάποια ανώτερη δύναμη θα τους προστατέψει όπως λες παραπάνω. Γνώρισα ανθρώπους που βάσισαν τις ελπίδες τους σε αυτόν τον ‘‘Θεό’’ και στο τέλος όχι μόνο δεν κέρδισαν κάτι, αλλά ‘‘έπεσαν’’ θύματα αυτής της εκμετάλλευσης. Ντάξει, όχι ακριβώς έτσι, αλλά δεν κέρδισαν κάτι. Και λυπάμαι πραγματικά που κάποιοι άνθρωποι εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε ένα φανταστικό ον και όταν συνειδητοποιούν ότι όλα ήσαν μία αυταπάτη, πληγώνονται βαθιά!!! Η ίδια η κοινωνία και κάποιοι επιτήδειοι μας έκαναν να πιστεύουμε ότι η πίστη θα μας σώσει…από τι όμως θα μας σώσει;;; Τέλος πάντων, μπερδεμένα πράγματα είναι αυτά…και είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι ποτέ κανείς δε θα μπορέσει να δώσει μία λογική απάντηση στο ερώτημα αυτό [I]’‘Αν υπάρχει Θεός ή όχι’’ [/I]

1. οχι οχι, σε καμια περιπτωση δεν ειπα για αυτο το “οτι να ναι”! εννοουσα μονο αυτο που και εσυ ειπες (σε αυτο το ποστ) οτι δεν ειναι ολοι οι νομοι δεδομενοι και σιγουρα σωστοι κλπ. δεν το πηγα παραπερα γιατι πολυ απλα δενε χιε νοημα. στο μελλον θα αποδειχθει το κατα ποσο οι νομοι τελικα ειναι “σωστοι” και ισως και να αποδειχθει οταν εμεις δεν θα ζουμε ισως και ποτε…

2. ολα οκ εδω :wink:

3. δεν ειμαι και υπερσχετικος με τις μαυρες τρυπες. οταν και οποτε το ψαξω καλυτερα αν εχω καμμια ενδιαφερουσα διαφωνια θα την ποσταρω :lol:!!!

ηταν λιγο περιεργο αυτο το τελευταιο. δεν θελω να πεσω στην παγιδα να σου πω οτι “μπορει” να δωθει λογικη απαντηση αν και οσοι λενε οτι δεν υπαρχει θεος χρησιμοποιουν τουλαχιστον αρκετα λογικα επιχειρηματα! :wink:

τωρα οσον αφορα οοοολα τα αλλα: προσεξε, εισαι 19 χρονων απο οτι ειδα. εγω ειμαι 23 και βαλε και ζω μια αρκετα καλη ζωη αυτη τη στιγμη. σπουδαζω σε αλλη πολη (θεσνικη), μενω μονος μου, εχω τους φιλους μου εδω πανω, εχω τους φιλους μου και κατω, νιωθω πολυ τυχερος που εχω καποιους πολυ καλους φιλους που βλεπω οτι αλλοι δεν εχουν, οι γονεις μου ειναι υγιεις αυτη τη στιγμη (εχω βεβαια και κατι ασχημα με θειοπαππουδες αλλα οκ ειναι και της ηλικιας αν και αυτο δεν παυει να σε πληγωνει αν το προσωπο ειναι πολυ κοντινο) κλπ. δηλαδη ολα καλα. τα πιο πολλα τουλαχιστον. μεσα σε 4 χρονια (η διαφορα ηλικιας μας) δεν φανταζεσαι ποσα θα σου συμβουν και ποσες αφορμες θα δεις στο δρομο σου που θα αποδεικνυουν το ποσο πολλη πικρα υπαρχει στη ζωη και ποσο δυσκολη ειναι. (προφανως δεν μου φαινεσαι και αναισθητος ανθρωπος, αν ησουν αναισθητη δεν θα σου τα ελεγα αυτα χεχε!). το ποσες πολλες φορες θα νιωσεις οτι “δεν υπαρχει λογος για να τα περνας εσυ ολα αυτα” η “τι εχεις κανει και σε ποιον και η τυχη σου τα φερνει ετσι?” και πολλα αλλα. και τοτε ενας ανθρωπος που πιστευει στο θεο εχει ενα ΚΤΗΝΩΔΕΣ (ειναι η αληθεια) ατου. την προσευχη. την ελπιδα. εκει στηριζονται και ολες οι θρησκειες και για να μην τις ισοπεδωνουμε δεν εχουν σαν σκοπο μαναδικο (ουτε ολες εχουν τετοιο σκοπο η ξεκινησαν με τετοιο σκοπο) το κερδος κλπ. πχ ο χριστιανισμος ειναι “γαμω” τις θρησκειες. ειρηνη, αγαπη, αυτοθυσια κλπ. ομορφα διδαγματα. μα δεν παυει να εχει και τις νηστειες… γιατι υπαρχουν αυτες? γιατι καποτε το κρεας ηταν για τους λιγους και επρεπε οι φτωχοι να εχουν ενα λογο για να μην το φανε κτλ κτλ… θελει που λες πολλα @@@@@δια (σορυ για τη λεξη) μερικες φορες το να μην πιστευεις μα αν μπεις στη διαδικασια να σκεφτεις ολα οσα συζηταμε τωρα και αποφασισεις (οχι εσυ, καποιος γενικα) να πιστεψεις ειναι σε ενα μεγαλο βαθμο σαν να παραδεχεσαι την ηττα σου, την αδυναμια σου να τα εχεις καλα πρωτα απο ολα με τον εαυτο σου. το κοβω εδω γιατι ηδη το ποστ ειναι κτηνωδες και σορυ για τον… οιστρο… #-o

Δε μπορώ να πω ότι είμαι και ο πιο τυχερός άνθρωπος. Βασικά, βιώνω μία κατάσταση, που, αν μη τι άλλο, δυσκολεύει την καθημερινότητα μου σε μεγάλο βαθμό και δε μου επιτρέπει να απολαμβάνω πολλά από αυτά τα καλά, που άλλοι στην ηλικία μου τα θεωρούν αυτονόητα. Για να το ξεκαθαρίσω είμαι υγιής και εγω και οι πολυ κοντινοί μου άνθρωποι, οπότε είμαι τυχερή, δεν παύει όμως το πρόβλημα να είναι πρόβλημα (καλά έχει περίπου σχέση με την υγεία), ας μην επεκταθώ παραπάνω. Περισσότερο με έχουν επηρεάσει κάποιες πολύ άσχημες καταστάσεις κοντινών μου ανθρώπων!! Αυτό. Παρ’όλο που είμαι μικρή ηλικιακά έγω ζήσει αρκετά δύσκολες καταστάσεις μέσω εμού και των δικών μου ανθρώπων. Δυστυχώς έχω δει πάρα πολύ άσχημα πράγματα και πολλές φορές σκέφτομαι, ότι είναι πραγματικά κρίμα και άδικο να περνάω ή να περνάει κάποιος δικός μου τόσο δύσκολες καταστάσεις. Ειδικά στην ηλικία των 19!!! Άμα ήξερες για τι καταστάσεις μιλάω και εσύ το ίδιο θα έλεγες. Άσε δε θέλω να τα σκέφτομαι καν. Παίρνοντας αφορμή, λοιπόν, απ’όλα αυτά αποφάσισα να μιλήσω για αυτό το θέμα της [I]ύπαρξης ή μη του Θεού[/I][I]!!! [/I]Ένιωσα την ανάγκη να πιστέψω (ακόμα νιώθω την ανάγκη), αλλιώς θα τρελαινόμουν. Δε μπορώ να διανοηθώ πως μπορούν κάποιοι άνθρωποι να υποφέρουν, ακόμη περισσότερο, όταν δεν έχουν προκαλέσει οι ίδιοι την κατάσταση αυτή ή δεν έχουν κάνει κάτι κακό!!! Για αυτό το λόγο έγραφα συνέχεια ότι δεν υπάρχει Θεός , διότι αν υποθέσουμε ότι υπάρχει, τότε μάλλον μόνο υπερασπιστής του δικαίου και του καλού δεν είναι…άρα δε μιλάμε για έναν Θεό φιλάνθρωπο και φιλεύσπλαχνο.
Στάθηκα ακόμη σε ένα σημείο στο τέλος που αναφέρεις ότι αν πιστέψω θα είναι σα να αποδέχομαι την ήττα μου και να μην τα έχω καλά με τον εαυτό μου!!! Προφανώς εννοούσες ότι άμα πιστέψω δε θα πιστέψω επειδή βαθιά μέσα μου έχω αποδεχτεί συνηδειτά την ύπαρξη του Θεού, αλλά επειδή φοβάμαι το μετά. Αυτό το ‘‘μετά’’ που ταλανίζει όλους τους ανθρώπους!!! Κι εγώ δεν είμαι κατά αυτών που πιστεύουν, ούτε κατά των διδαγματων του Χριστιανισμού, ας πούμε. Όπως είπες και εσύ, η θρησκεία μας έχει ωραία διδάγματα, άμα κάποιος ψαχτεί λίγο παραπάνω θα το διαπιστώσει…και οι θεωρίες περί μεταθανάτιας ζωής περιέχονται σε αυτά τα διδάγματα. Είμαι όμως κατά όλων αυτών που χρησιμοποιούν αυτά τα διδάγματα κατά πως τους συμφέρει για να φοβίζουν ή να δινουν ψεύτικες ελπίδες στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, ούτως ώστε να αποκομίζουν χρηματικά οφέλη. Τέλος , η πίστη είναι κάτι το ιδιαίτερο, προσωπική υπόθεση του καθενός και θα πρέπει να ναι συνειδητή απόφαση. Δεν γίνεται να πιστεύεις ή να μην πιστεύεις από άποψη ή επειδή οι πολλοί στο επιβάλλουν…είναι καθαρά δική σου απόφαση!!! Για μένα είναι θέμα εμπειριών κυρίως.

οσον αφορα τη δευτερη παραγραφο δεν εχω να πω κατι…
οσον αφορα την πρωτη και εσενα δλδ στην προκειμενη, κατ’αρχην ουτε καν μην διανοηθεις (και κατα λαθος εννοω) να πεις οτιδηποτε το τοσο προσωπικο εδω μεσα -γιατι καταλαβαινω οτι αυτο π εχεις ειναι ενα θεμα που σε χτυπαει βαθια καθε φορα που το σκεφτεσαι- ειναι λαθος. για πολλους λογους.
απο κει και περα, οσν αφορα στο bold πολλοι απο εμας περνανε τετοιου τυπου σκατοκαταστασεις, ο καθενας με τον τροπο του και ο καθενας με την κατασταση του αναλογα το ποσο σοβαρο ειναι. π.χ. ειναι αλλο το να πεθανει ενας γονιος (χτυπα ξυλο) η το να υπαρχει οικογενειακη βια και αλλο το οι γονεις πχ να καταπιεζουν το παιδια να να κανει κατι που δεν του αρεσει. ολα πολυ σοβαρα μα αλλης βαρυτητας ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ (απο τα πρωτα ας πουμε δεν μπορεις να ξεφυγεις αμεσα).
εγω αυτο που βλεπω σε εσενα και στην προκειμενη περιπτωση για την οποια μιλας ειναι οτι ειναι κατι το οποιο σε αγγιζει-πληγωνει ΤΟΟΟΟΣΟ πολυ, που σου γεναει τοσο πολυ το αισθημα της αδικιας που καθε φορα που αυτο ειναι σε εξαρση, εσυ τρελαινεσαι και τοτε νιωθεις [B]στον πιο μεγαλο βαθμο[/B] την αναγκη να πιστεψεις. αν τα λεω καλα πες μου οκ για να μην προχωρησω τσαμπα χε χε γιατι δεν θα εχει νοημα να ειμαι εκτος θεματος!

Ναι, είναι πράγματι κάτι που με στενοχωρεί πολύ, άσχετα αν τις περισσότερες φορές το κρύβω. Δε ξέρω, πραγματικά, τι να σου πω…είναι λίγο μπερδεμένα τα πράγματα στο μυαλό μου…από τη μία θέλω να ελπίζω σε κάτι, από την άλλη όμως νιώθω μια απέχθεια και αποστροφή προς αυτό το ‘‘κάτι’’, προς αυτή την ανώτερη δύναμη - που πολύ θα ήθελα να πιστέψω πως υπάρχει. Άρα είναι αυτό που λες…[B]έχω την ανάγκη να πιστέψω[/B]…δεν πιστεύω όμως. Πάντα στο τέλος πείθω τον εαυτό μου ότι δεν υπάρχει τίποτα, απόσα θα ήθελα να πιστέψω…

Μια πρώτη βιαστική απάντηση: η φύση είναι όπως είναι, απλά ο άνθρωπος προσπαθεί - μέσω των φυσικών νόμων που επιννοεί - να προσεγγίσει τη φύση. Ποτέ μάλλον δεν θα καταφέρουμε να ερμηνεύσουμε πως ακριβώς λειτουργεί η φύση, αλλά το σημαντικό θα είναι να μπορέσουμε να την προσεγγίσουμε σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο βαθμό. Έτσι λειτουργεί η επιστήμη.
Αυτό περί χαοτικού σύμπαντος δεν ισχύει. Υπάρχει μια γενικότερη αρμονία στη φύση, το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούμε να την “δούμε” πάντα. Επίσης, άλλο “χάος στο δωμάτιό μου” και άλλο “θεωρία χάους”, που όπως προείπε ο Night*Sky, όπου ισχύουν συγκεκριμένοι νόμοι κλπ.
Και κάπου εδώ νομίζω ξεφύγαμε από το κεντρικό ερώτημα του θέματος :slight_smile:

στο πρωτο νομιζω λεμε το ιδιο, διαφορετικα ο καθενας,
στο δευτερο θελω πολυ να απαντησω με τη φραση “η εντροπια του συμπαντος αυξανεται συνεχως” μα συγκρατουμαι και δεν το λεω γιατι πιο αργα θα μιλησω με εναν ειδημονα καραεπαγγελματια και μετα ελπιζω να εχω μια αρκετα διευκρινιστικη απαντηση!!!

ναι πιστευουμε στον ODIN!!:!:

Η εντροπία είναι ένα θερμοδυναμικό μέγεθος και χοντρικά δείχνει το μέγεθος της “αταξίας” σε ένα σύστημα. Φυσικά δεν έχει καμία σχέση με τη θεωρία του χάους και γενικά τα χαοτικά συστήματα (ένα σύστημα ορίζεται ως χαοτικό για άλλο λόγο, αλλά δεν είναι της παρούσης). Επίσης, η επικρατούσα άποψη είναι ότι η εντροπία συνεχώς αυξάνεται στο Σύμπαν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάτι τέτοιο ισχύει
100% και γενικότερα το θέμα με την εξέλιξη του Σύμπαντος είναι υπό εξέταση (πιστεύω σε 50 χρόνια από τώρα, η κοσμολογία θα είναι τελείως διαφορετική από την τωρινή).
Πάλι ξεφύγαμε… τελικά υπάρχει Θεός ή όχι; Και αν κάποιος ισχυρίζεται ότι υπάρχει, πως τον… ορίζει; Τι ιδιότητες του προσδίδει και πως πιστεύει ότι αυτός ο Θεός επιδρά ή αλληλεπιδρά στη ζωή του ή στο Σύμπαν γενικότερα;
Ο καθένας μπορεί να το βλέπει από την προσωπική του οπτική γωνία, απλά καλό είναι να μην κολλάει κανείς σε δογματισμούς, και να προσπαθεί να διευρύνει το πνεύμα του, ό,τι κι αν πιστεύει.

[SPOILER]Αν κάποιος πιστεύει στην ύπαρξη Θεού, τότε πιστεύει και στην ύπαρξη του Σατανά. Ο δεύτερος τι ρόλο παίζει στο Σύμπαν;
Οι σατανιστές, αφού πιστεύουν σε αυτόν, άρα πιστεύουν και στην ύπαρξη Θεού, άρα είναι πιστοί; :-k :lol:[/SPOILER]

1. συμφωνω απολυτα σε αυτο! (τα παραπανω θα τα σχολιασω αφου ψαξω και ψαχτω περαιτερω)
  2. εδω νομιζω το γ@@@@σες λιγο! :lol:
    κατ αρχην γιατι να πιστευει καποιος και στο σατανα αν πιστευει στο θεο? γιατι ο θεος (για τον πιστο) να ειναι μονο καλος και πολυ δικαιος κλπ? αυτη η σκεψη πραγματοποιειται απο πιστους ειρηνικων και αγαπησιαρικων θρησκειων οπως η δικη μας. ενας μουσουλμανος (που η θρησκεια του ειναι πολυ πιο σκληρη και προωθει και τη βια) εισαι σιγουρος οτι θα το σκεφτει ετσι???