O λόγος που οι άνθρωποι πιστεύουν στον θεό είναι γιατί δεν είναι παντογνώστες και αθάνατοι.Αν είχαμε αυτά τα 2 συν το πλεονέκτημα δημιουργίας από το μηδέν τότε και μόνο τοτε δεν θα πιστεύαμε σε κάτι ανώτερο.
Ακριβώς την κατάσταση της ανυπαρξίας δεν την συλλαμβάνει ο νους ούτε με την λογική.Πάμε σε φιλοσοφικές προεκτάσεις τώρα περί όντος και μη όντος.
Καλα κι εγω γουσταρω να πιστευω πως οταν πεθανω θα παω στον παραδεισο και θα τρωω και θα χεζω ολη μερα με 20 megan fox γυρω μου να μου κανουν μασαζ στα… ποδια αλλα δε λεει κατι αυτο. Ο αλλος μπορει να ελπιζει οτι οταν πεθανει θα γινει transformer. Καλη η ελπιδα αλλα καπου καπου να εχουμε επαφη με την πραγματικοτητα ή τουλαχιστον τη λογικη.
Ωραία, γιατί αυτό το “κάτι ανώτερο” να μην είναι η φύση πχ, και να 'ναι ο Χριστός, Αλλάχ, Μωάμεθ, κι εγώ δε ξέρω ποιός άλλος…
ακριβώς.
εγώ, κατά βάθος, δεν πιστεύω πώς υπάρχει “άλλη ζωή” - κατά συνέπεια, δυσκολεύομαι να πιστέψω και στην ύπαρξη οποιασδήποτε ανώτερης δύναμης… ο καθένας είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του και μόνος του παλεύει σε αυτήν τη ζωή να τα βγάλει πέρα σε όποια θέση κι αν βρίσκεται… δεν υπάρχει τίποτα άλλο, ούτε τιμωρία, ούτε ανταμοιβή, ούτε δοκιμασίες, όλα αυτά είναι ανοησίες… δεν υπάρχει τίποτα άλλο πέρα από τη ζωή που ζούμε (πιστεύω), εδώ ζούμε, εδώ παλεύουμε όχι για την “επόμενη”, αλλά για τους εαυτούς μας και τις επιθυμίες μας τώρα…
lol δεν το εννοω ετσι.αλλα οτι με καποιο τροπο η ψυχη ενος ανθρωπου η κατι τελος παντων συνεχιζει να υπαρχει.οτι η υπαρξη δεν ειναι τελειως τυχαια(αν και εχω αρχισει να το πιστευω καπως:p).αντιθετα ειμαι πεπεισμενος οτι τοσο η κολαση οσο και ο παραδεισος ειναι επι γης.και πολλες φορες μεσα μας:roll:
στον αλουκαρντ παγαινει
@φριδομ.συμφωνω απολυτα.οι αρχαιοι λαοι ετρεφαν μεγαλο σεβασμο στη φυση.και τις εδιναν θεεικη υποσταση πολλες φορες.θεωρω οτι μερος της καταντιας του πλανητη,ειναι επειδη θυσιαστηκε αυτο προφανως στο βωμο του χρηματος.
Παιδια δεν υπαρχει τιποτα μετα τον θανατο, ο Μπονατσος θα μας το λεγε.
Kαι στο εγχώριο Πάνθεον (πολυθεϊστής γαρ) και στη ΠΑΝΑΘΑ- μόνο!!!
[I]τα λοιπά να παν να…[/I]
Να με σχωράτε αλλά μπορούμε ίσως να μην συγχέουμε την φιλοσοφία και την πίστη με την θρησκέια;
Κράχτε. ρε παιδί μου, την θρησκευτική οριζοντίωση μεταφυσικών αναζητήσεων και τους οπαδούς των, και εγώ μαζί σας, αλλά πάνω στην φιλοσοφική αναζήτηση( με την παραδοχή οτι η πίστη είναι μια πρώιμη μορφή φιλοσοφίας) δεν νομίζω πως μας πέφτει λόγος.
Απλό.
και μετα θες να κανεις και σοβαρη κουβεντα… αφου οι μισοι εδω μεσα ειναι animals και οι αλλοι μισοι πιτσιρικια… αντε εχει και μερικους νορμαλ, αλλα αντε να τους πετυχεις…
εδιτ : γιατι σβησατε το ποστ του γηπεδοχουλιγκανου, τωρα φαινεται οτι κραζω το αορατο τρολ
ελπιζω εγω να μαι στους πιτσιρικαδες:p:p
αλλα δεν καταλαβαινω γιατι δεν ειναι σοβαρη η κουβεντα,αφου η βασικη αρχη καθε σχεδον απο τις μεγαλες θρησκειες ειναι οτι ο πιστος θα δρεψει τους καρπους της εδεμ μετα θανατον.και ειναι ενα μεσον να χειραγωγησουν τον κοσμο.
Μην ξεχναμε τις παρθενες και τα πιλαφια ε! Οι μουσουλμανοι ειναι χρονια μπροστα.
Την άποψή μου πάνω στο θέμα την έχω αναφέρει παλιότερα και πολύ σωστά διαχωρίστηκε σε προηγούμενα ποστ ο άθεος από τον άθρησκο. Α και όσον αφορά αυτό που είπε ο freedom σχετικά με τη φύση, θεωρώ ότι είναι προφανές πως είναι ανώτερη από εμάς. Εμείς αργά ή γρήγορα θα τα τινάξουμε, η φύση όμως θα ξαναγεννιέται, όσες φορές κ αν καταστραφεί.
Δεν συγχέω καθόλου φιλοσοφία ->θρησκ.πεποίθηση -> αγάπη για Α ή Χ αθλητ.ομάδα.
Ούτε και “οριζοντιώνω” τπτ.
Και ΑΝΕΤΑ μπορώ να συζητησω ([I]δηλ. όταν δεν ευρίσκομαι στα ανυπόφορα κέφια μου[/I]) για οποιοδήποτε δύσκολο, φιλοσοφικού τύπου, θέμα!!! Οτι θες!!! Εδώ είμαι…
Και η πίστη ΔΕΝ είναι καν πρωιμη μορφή φιλοσοφίας. Αδύνατον. Λόγω χαρακτηριστικών.
Δηλ. στη [U]Φιλοσοφία[/U] ([I]φιλία + σοφία <=> φίλος της σοφίας, του στοχασμού[/I]) εξ ορισμού θέτεις ερωτήματα, αναζητάς απαντήσεις, εντρυφείς στην ενδοσκόπηση. Οτιδήποτε στα…ΕΙΣ ΕΑΥΤΟΝ και ΣΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ τα ζητήματα.
Η [U]Πίστη[/U] όμως, είναι άλλο: [B]Πιστεύω σε κάτι[/B] (άρα θέτεις μια οιωνεί “κόκκινη γραμμή” σε ένα θέμα ξεκαθαρισμένο για σένα -ασχέτως του τι ισχυρίζονται οι άλλοι/ ο περιγυρός σου. Έχει ένα Α και ένα Ω. “[COLOR=“DimGray”]Πιστεύω στην Άγια Τριάδα[/COLOR]” σου λέει ο άλλος ([I]εσύ το πιστ-εύεις αυτό;;; [/I]), “[COLOR=“DimGray”]Πιστεύω στον Θείο Σπινθήρα εντός της Καρδιάς της Ψυχής[/COLOR]” (!!!) ([I]γνωστικιστικό/ ροδοσταυρικό, αυτό[/I]), “[COLOR=“DimGray”]Πιστεύω στην Ιερή Φώτιση του Βουδα[/COLOR]” ([I]άραγε, κατά πόσο η Ανατολή και τα προτυπά της ταιριάζουν στον άνθρωπο της Δύσης σήμερα[/I]?)και πάει λέγοντας. Αύτά είναι απολυτότητες, ναι. Και δεν έχω πρόβλημα με δαυτές. Απλώς, ΔΕΝ μ’ αφορούν -τόσο απλά. Δεν υπάγονται σε σοβαρές/ αξιόπιστες συζητήσεις επ ουδενι τρόπω, συγνώμη δηλαδή, αλλά τεκμηριωμένο από τη προσωπική μου ζωή. Και η όποια…απόπειρα “φιλοσοφίας” επ αυτών των ζητημάτων πίστεως, προσκρούει σε μια σειρά ευλογων εμποδίων. Θέλουμε δεν θέλουμε. Κλασσικές περιπτώσεις… :lol:
επειδή μου είναι δύσκολο να απαντάω συνολικά θα ξεκινήσω να απαντάω στον καθένα.
Alucard γεια σου χαιρομαι που συζητάς μαζί μου, ο θεόις να σε ευλογεί.
Στην πρώτη παράγραφο είναι πως δεν βλέπεις, δεν ακούς τον θεό κατά την γέννηση.Θα μπορούσα να πω πως δεν μπορείς ακόμα και σήμερα που μεγάλωσες να δεις με γυμνό μάτι τον μικρόκοσμο, τα άτομα που αποτελούν την ύλη, τα βακτηρίδια κτλ. Βέβαια όλα αυτά έχουν αποδειχθεί επιστημονικά αλλά ο θεός δεν είναι βιολογικό παράγωγο. Οι αποδείξεις είναι σημαντικό κομμάτι της επιστήμης αλλά στην περίπτωση του ενός και μοναδικού θεού, δεν μπορούμε να αποδείξουμε πως δεν υπάρχει επίσης.
Τα διάφορα φαινόμενα έχουν αρχίσει να εξηγούνται, φτάσαμε να συζητάμε ακόμα και για την δημιουργία του σύμπαντος και ότι αυτό εμπεριέχει. Ο George Lemaitre ήταν ιερέας και επιστήμονας που θεμελίωσε την θεωρία του διαστελλόμενου σύμπαντος. Παραδείγματα για θρησκευόμενους επιστήμονες, πολλά. Αστρονόμοι, μαθηματικοί φιλόσοφοι. Πνευματισμός και επιστήμη μπορούν να συνυπάρχουν αφού στην μία περίπτωση εξηγούμε τα φυσικά φαινόμενα και στην άλλη προσπαθούμε να κατανοήσουμε φιλοσοφικές και θεολογικές σκέψεις.
Τα έχεις καταφέρει μόνος σου αλλά δεν έδρασες πραγματικά μόνος σου. Βρέθηκες σε μία κοινωνία ανθρώπων, σε μια κοινωνία που σε ‘‘επλασε’’ και σε αυτους τους κανόνες προσπάθησες να χωρέσεις. Ούτε εγώ ούτε εσυ είμαστε πραγματικά ελευθεροι για να κάνουμε τις επιλογές μας και να ‘‘καταφέρουμε’’ κάτι. Δεν νομίζω πως ο θεός θα επέμβει πρακτικά, αλλά σίγουρα οδηγεί τις ζωές μας στο υπόβαθρο.
Αν θέλετε θα μιλήσουμε και για τον μεγάλο φιλοσοφο Χριστό αλλά αργότερα γιατί πρέπει να παω σε ένα γλέντι.
Δεν διαφωνω σε αρκετα απο αυτα που λες αλλα δε βλεπω πως υποστηριζουν το “point” σου. Ναι δε βλεπουμε το Θεο, οπως δε βλεπουμε και τον μικροκοσμο. Μα ουτε στον μικροκοσμο πιστευαμε εξ’αρχης. Ακομα και για τον μικροκοσμο οταν εκει που δεν ξερουμε για τα νετρινα για παραδειγμα, ερθει καποιος και πει την θεωρια του, εκεινος ειναι που χρειαζεται ενα επιχειρημα για να μας πεισει. Και στις 2 περιπτωσεις λοιπον ισχυει αυτο που ειπα νομιζω. Η “σωστη” ερωτηση θα ηταν, γιατι εσυ πιστευεις στον Θεο ενω ακομα δεν εχεις καποια ενδειξη για την υπαρξη του?
Τα διαφορα φαινομενα εχουν οντως αρχισει να εξηγουνται. Και αυτος ειναι και ο λογος που ο θεος εχει αρχισει σιγα σιγα να χανει εδαφος. Ισως να το εχω ξαναποσταρει, αλλα συμφωνω με αυτο που γραφει ο Dawkins στο βιβλιο του “Η περι θεου αυταπατη” οπου μιλαει για εναν “θεο των κενων”. Εναν θεο δηλαδη που υπαρχει εκει που ευδοκιμει η αμαθεια του κοσμου. Οταν η επιστημη ερχεται για να ριξει φως στα κενα αυτα και να εξηγησει οτι αυτα τα θαυμαστα φαινομενα γυρω μας δεν χρειαζονται θεικη παρεμβαση για να συμβαινουν, ο θεος αρχισει να ξεμενει απο κρυψωνες. Καποιοι επιστημονες οντως πιστευουν πως πισω απο τους νομους της Φυσικης ισως κρυβεται μια ανωτερη δυναμη και ισως και να ειναι ετσι. Αλλοι παλι δεν το βλεπουν ετσι. Ειδικα για παραδειγματα οργανωμενων θρησκειων οπως ο χριστιανισμος υπαρχουν παμπολες περιπτωσεις οπου το ενα αναιρει το αλλο. Εσυ που πιστευεις στον Χριστο (αν δεν τρολαρεις :p), μπορεις να καταλαβεις τι εννοω, αν σκεφτεις αυτα που λενε οτι εκανε.
Οντως ζω σε μια κοινωνια οπως ολοι μας. Αλλα δεν μπορω να δω πως ο θεος επηρεαζει τη ζωη μου. Η κοινωνια ναι, προφανως επηρεαζει τις αποφασεις μου. Και δυστυχως και οι συνηθειες και τα εθιμα της κοινωνιας αυτης που σε ολο τον κοσμο ειναι διαμορφωμενα με βαση τις θρησκευτικες της πεποιθησεις, επηρεαζουν επισης τη ζωη μας. Αλλα το ενα ειναι διαφορετικο απο το αλλο. Το οτι ζω σε μια κοινωνια που ο κοσμος αναγκαζει τα παιδια να βαπτιστουν σε μικρη ηλικια στερωντας τους ετσι εμμεσως την ελευθερια να αποφασισουν, και το οτι το παιδι μου θα πρεπει να παει σε ενα σχολειο που αναγκαστικα θα μαθει τις θρησκευτικες πεπεοιθησεις της πλειοψηφιας της κοινωνιας αυτης, δε σημαινει οτι ο θεος επηρεαζει τη ζωη μου.
Κι εγω χαιρομαι που συζηταμε. Ευλογια Κυριου…
τρολάρει 8)
Πωπω τι μου θυμίζεις! Και εγώ και όλοι οι υπόλοιποι θρησκευόμενοι της τάξης μου το ίδιο λέγαμε στην πρωινή προσευχή στο λύκειο και το είχε πάρει χαμπάρι ο γυμναστής και ερχόταν και στεκόταν δίπλα στους “σεσημασμένους” να δεί ποιός “βλάσφημος αλήτης” θα πεί “Λάγιος” :lol::lol:
μπορεί να πει καποιος υπεύθυνα αν όντως τρολαρει για να μπω και εγω στην συζήτηση??(απο αύριο)
γαμημένο ίντερνετ
Εγώ πάντως πιστεύω εις έναν ΚΟΜΠΟΤΗ, πατέρα παντοκράτορα :!: