9η Τεχνη!

Ας φλεξάρω χωρίς αφορμή το ασύλληπτο δώρο που μου έκαναν χτες out of nowhere:

Φοβερό box set 16.0x23.0 με όλες τις περιπέτειες του Tin Tin στην αγγλική (πλην Kongo, το οποίο δεν υπάρχει ούτε στο έτερο box set με τα 23 τεύχη των 18.5x29.5 διαστάσεων) - του οποίου οκ, είμαι τελειωμένος fanboy από πολύ μικρή ηλικία και το ζαχάρωνα χρόνια.
Πολύ καλό remaster στο colouring, παρά το μικρό μέγεθος δεν ζορίζει τόσο το μάτι του αναγνώστη, ενώ η επιλογή της συγκεκριμένης γραμματοσειράς είναι εξαιρετική και βοηθάει τα μάλα στην εύκολη ανάγνωση (με τα επαρκή κενά μεταξύ λέξεων, ακόμα και τα πιο heavy σε πληροφορία καρέ δεν κουράζουν καθόλου, ούτε μπουκώνουν το μάτι).
1500 σχεδόν σελίδες με όλες τις ιστορίες όπως είπα, πολύ ανέκδοτο υλικό στο ενδιάμεσο, αρκετά προσχέδια και storyboards κάποιων ιστοριών ή κάποιων σκέψεων που δεν προχώρησαν (καλά εκεί μιλάμε για nerdgasm) και εννοείται το κουτί + τα actual τομάκια είναι χάρμα οφθαλμών από πλευράς illustration και packaging (και πολύ καλή ποιότητας οι σελίδες και τα εξώφυλλα)

Γενικά ναι, αυτό, αν ποτέ κανείς fan ψήσει, να το ξέρει πως δεν θα απογοητευτεί…η μόνη μαλακία είναι πως δεν θα μπορέσω να το πάρω μαζί μου διακοπές να τα διαβάσω όλα από την αρχή, μην τυχόν τα καταστρέψω (αλλά οκ, λες και δεν έχω από 3-4 φορές το κάθε τεύχος, σε όποια έκδοση το έχει βγάλει η Μαμούθ παλαιότερα :stuck_out_tongue: )

15 Likes

Δεν διάβαζα ποτέ Τεν Τεν, και παρ’ όλα αυτά μου τρέξανε τα σάλια

Καλορίζικο!

2 Likes

υπάρχει κανένας υπερψαγμένος που να ξέρει αν το κάτωθι θα ειναι μονο η κομιξοαπόδοση του έπους, ή αν θα έχει και άλλα κείμενα/άρθρα, γιατι βλέπω " Στις 26/09/25 στο Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικ Χανίων το κεντρικό event θα είναι η παρουσίαση του κομικ «Ας Περιμένουν οι Γυναίκες» σε σχέδιο και σκίτσα του Σταύρου Κιουτσούκη και χρώματα του Κλήμη Κεραμιτσόπουλου, Τα κείμενα του βιβλίου υπογράφουν οι Κατερίνα Τσιώλη, Αργύρης Μπακιρτζής, Γιάννης Ζουγανέλη, Αντώνης Καρπετόπουλος."

1 Like

Όταν διάβασα ότι το έπος θα γίνει κόμικ χάρηκα και σκέφτηκα take my money, μετά που είδα ποιος θα το κάνει πάγωσε το χαμόγελο. Δεν υπήρχε κανένας άλλος ρε μλκ γτχμ, ας το έκανε ο Σεθ (νταξ όχι, αλλά εκεί έφτασα, να το σκέφτομαι).

say more. Τι έχουν αυτοί που το κάνουν ;

Ο Κεραμιτσόπουλος που κάνει τα χρώματα δεν έχει τίποτα, ίσα ίσα τους τελευταίους μήνες πήρα 2-3 δικά του (βλ. πιο κάτω) και είδα και μια συνέντευξη και τον εκτίμησα πολύ.

Ε για τον Κιουτσιούκη μια βόλτα από το ινσταγκραμ του αρκεί, κωλαράκια βυζάκια πατουσάκια, κομιξάκια με μηδενική ουσία

Summary

19300884

απλώς για να ζωγραφίσει και άλλα βυζάκια πατουσάκια κωλαράκια, δεν έχω κάτι με τέτοια σοφτπορνομιξάκια, έχω και φίλες που έχουν πατουσάκια, αλλά το “Ας περιμένουν οι γυναίκες” δεν έχει πατουσάκια βυζάκια κωλαράκια, δεν ξέρω τι έχει να προσφέρει στο σχέδιο δηλαδή.

3 Likes

deep cut σχόλιο, δεν εχω γνωμη

Δηλαδη πρεπει να δωσουμε λεφτα στον Ερπετοπουλο;

Θα κάνεις κουμάντο στην τσέπη μας; Σε πίεσε κάνεις να δώσεις λεφτά ;

Οχι και οχι. Δεν πιστευα οτι θα ηταν τοσο δυσνοητο :grinning:

O Kιουτσιούκης είναι φοβερός δημιουργός και στο βιογραφικό του έχει απίστευτα πράγματα.
Γενικά δεν ξέρω από εδώ πόσοι έχουν υπόψιν τη σχολή της Θεσσαλονίκης των '00s (Τσούκης. Τραγάκης, Αρώνης, Ζογλοπίτου, κτλ) αλλά ο Σταύρος είναι πιθανά η καλύτερη συνέχεια αυτής με ενδιάμεσα τα γνωστά γυμνά του που, φυσικά, δεν μένουν σε βυζάκια, πατουσάκια, αλλά πάντα έχουν και κάτι να πουν και σε επίπεδο storytelling. Από την άλλη, comics του όπως π.χ. το Yellow Boy, οι Ιππότες, ή πχ και πιο πρόσφατα το Έχεις Πεθάνει Για Μένα, που δεν έχουν γυμνά, είναι απλά αριστουργήματα. Και από την άλλη ο Κλίμης έχει αναδειχθεί σε έναν από τους καλυτερους εγχώριους δημιουργούς. Προσωπικά δεν θα μπορούσε να φανταστώ καλύτερο team για να το κάνει. Ανυπομονώ να το πιάσω στα χέρια μου (thats what she said).

1 Like

Γενικά πιστεύω ότι η ελληνική σκηνή κόμικς πλέον έχει γυρίσει σε ένα κάτω του μετρίου επίπεδο, οπότε δε θέλω να μηδενίζω ή να κράζω τον οποιονδήποτε τουλάχιστον σκιτσάρει και βγάζει τα κομικσάκια του και προσπαθεί να ζήσει από αυτό στο μπουρδέλο που είναι η χώρα μας.

Επίσης έχω και ΟΛΑ τα κόμικς του Κιουτσιούκη εκτός από τον Καπτάν Ίγγλο (που το έχω όμως διαβάσει), δεν το γράφω για να το παίξω ελιτιστής (που είμαι) αλλά για να δικαιολογήσω κάπως το κράξιμο που έριξα (και θα ρίξω ξανά :upside_down_face: ).

Καταλαβαίνω ακόμα και το “γούστα είναι” και μπλαμπλα και κουμάντο στο γούστο του καθενός δε θα κάνω εγώ, αλλά:

Στην ίδια πρόταση με τους Τραγάκη/Ζογλοπίτου/Τσούκη, εγώ δε θα έβαζα τον Κιουτσιούκη ούτε για να πω ότι δεν μπαίνει στην ίδια πρόταση. Αν αυτός είναι η συνέχεια της αδικοχαμένης Μαρίας Ηλέκτρας, των ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΩΝ του Τραγάκη ή του ευφυέστατου Τσούκη, σόρρυ, εγώ δε θα πάρω και θα μείνω 25 χρόνια πίσω.

Ξαναλέω βέβαια ότι αυτό είναι θέμα δικού μου γούστου, η τέχνη είναι υποκειμενική κλπ., προσωπικά δε βρίσκω τίποτα σε επίπεδο storytelling στα πορνοκομιξάκια του πέρα από ένα απλό fun to read - το οποίο είναι και θεμιτό και καλά κάνει ε.

Τώρα τι “απίστευτα πράγματα” έχει στο βιογραφικό του δεν ξέρω, το καλύτερό του κόμικ εγώ δε θα το έβαζα ούτε σε #100 καλύτερων κόμικς από Έλληνες δημιουργούς, αλλά τέλος πάντων, that’s just me.

Και για τον Κλήμη, το έγραψα και πιο πάνω, πλέον είναι όντως χοτ όνομα και τον έχει βοηθήσει πολύ η συνεργασία με τον παραγωγικότατο Αλεξάκη, αλλά αυτό το ύφος “ΜΑ ΚΑΛΑ ΠΟΣΟ ΤΑΠΕΙΝΟΙ PEASANTS ΕΙΣΤΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΟΙ ΕΠΙΡΡΟΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟ Η ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ” για το σχέδιό του εμένα με έκανε να γελάσω λίγο.
Το ίδιο σκηνικό έγινε ακόμα πιο γελοίο όταν μια μέρα πόσταρε μια αφίσα για ένα φεστιβάλ στη Λάρισα, του έγραψαν πόσο ίδιο ήταν με την Οδό Τρέλας από τη Βαβούρα και νευρίασε γιατι “ΜΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΠΡΑΓΜΑ ΟΙ ΕΠΙΡΡΟΕΣ, ΤΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΩΝ ΣΠΗΛΑΙΩΝ ΕΙΣΤΕ ΕΣΕΙΣ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ” και κάνα διβδόμαδο μετά ανακοινώθηκε ότι θα έκανε την Οδό Τρέλας στην επανέκδοση της Βαβούρας :joy: :joy: :joy: :joy:

τλ;δρ, σιγά το ΟΥΛΤΙΜΕΤ ΤΗΜ που ενώθηκε για να βγάλει κόμικ.

1 Like

Οκ boomer! :stuck_out_tongue_closed_eyes:

Πέρα από την πλάκα, αυτή πρέπει να είναι η πιο άστοχη διατύπωση που έχω διαβάσει στην τρέχουσα δεκαετία. Γνώμες φυσικά όλα αλλά το επίπεδο είναι τρομαχτικό, δεν ξέρω τι διαβάζεις, εγώ έχω τουλάχιστον 10 εκδόσεις (και αυτοεκδοσεις) κάθε χρόνο που τρίβω τα μάτια μου. Και ναι, το “έχεις πεθανει για μενα” είναι το πιο Τσουκης πράγμα που έχει κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια.
Ομαδάρα, κομιξαρα, όλα καλά.

1 Like

300px-Portrait_edika

Και άλλες χίλιες τριανταδώδεκα εικόνες που δε βάζω τώρα, ΡΙΠ, τεράστιος δάσκαλος

9 Likes

Πολύ κρίμα, ήταν τρομερά αγαπημένος δημιουργός ο Édika (τον οποίο πάντα τονίζαμε στη λήγουσα, ακόμα αναρωτιέμαι αν ήταν σωστό), γνωστός για τις σουρεάλ ιστορίες του και ένας από τους βασικούς λόγους που ξεκίνησα κάποτε να διαβάζω Βαβέλ και Παρά Πέντε. ,

Εβγαζε πραγματικά πολύ χιούμορ, ένας σπουδαίος κομίστας, μάστορας του παράλογου χιούμορ, με τους χαρακτήρες του να έχουν εμμονές και το χιούμορ του να είναι προκληκτικό, πολλές φορές μπαίνοντας στο χώρο του σκατολογικού ή/και της πoρνoγραφίας, αλλά πραγματικά, ήταν αυτές οι παρανοϊκές ιστορίες που σκάρωνε και σε έκανε να λιώνεις από τα γέλια με τις άπειρες και συνήθως άσχετες ατακάρες που ξεπηδούσαν από τα καρέ, με βασικούς πρωταγωνιστές τον μικροαστό Μπρόνσκι, μέλη της οικογένειας του ή το γάτο Κλαρκ Γκέιμπελ.

Χαρακτηριστικές στο σκίτσο του ήταν οι μεγάλες σαν μελιτζάνες μύτες και τα σαρδόνια έκφυλα χαμόγελα των πρωταγωνιστών, ενώ το σενάριο δεν έπαιζε κανέναν ρόλο αφού συχνά το ένα καρέ έμοιαζε ασύνδετο με το άλλο και πολλές φορές δεν υπήρχε καν τέλος στην αφήγηση, αλλά δεν μας ένοιαζε κιόλας, αφού ήμασταν ήδη στα πατώματα από τα γέλια…

Ευκαιρία να ξαναπιάσω τα τομάκια απόψε…

5 Likes