Δισκάρα που είχα τσεκάρει όταν πρωτοβγήκε, και από τότε όποτε το ακούω δεν μπορώ να το πιστέψω ότι το κυκλοφόρησε ελληνική μπάντα…
ROT ‘‘Provocativ’’
Δίσκος που δεν ξεχνιέται για 'μένα. Από τα καλύτερα εγχώρια metal albums, με αρκετά προσωπικό ύφος θα έλεγα. Τώρα επιρροές κλπ. λίγο δύσκολο αφού μπασταρδεύουν πολλά μέσα. Όταν είχε βγει όλοι μιλούσαν για κάργα επιρροές Tool, αν και μου φαίνεται περίεργο γιατί λατρεύω τo δίσκο ενώ σιχαίνομαι τους Tool.
Στα του δίσκου τώρα…
Παραγωγή τρομακτικά καλή. Φωνή που βρυχάται και τραγουδάει μελωδικά εξίσου καλά- ο τέλειος συνδυασμός. Επειδή έχω όρεξη θα σχολιάσω πάνω κάτω τα κομμάτια.
Αφού τελειώνει το intro μπαίνει η πρώτη τραγουδάρα με τουμπερλέκια από πίσω. Έπειδή έχω ένα κόλλημα να σχολιάζω συγκεκριμένα σημεία που μου αρέσουν σε τραγούδια, δεν μπορώ να μην αναφέρω στο 3:09 τη φωνή του τυπά. Ανατριχίλα… Εκεί λέει και ελληνικούς στίχους, πολύ το γούσταρα αυτό.
Μετά μπαίνει μπαλάντα (ας την πούμε), όλα τα λεφτά. Γενικώς όλα τα κομμάτια του album έχουν αυτό το συναισθηματικά φορτισμένο στυλ που πολύ μου αρέσει.
Κομμάτι 4, ‘‘Unwind’’, τέλειο σημείο το 00:35. Ο τύπος κάνει ό,τι θέλει τη φωνή του, και οι μελωδίες είναι ανατριχιαστικές.
Στο 5 είναι πολύ όμορφο το refrain (00:45).
Μετά ακολουθεί το intro της ΚΟΜΜΑΤΑΡΑΣ του album. ‘‘Sign’’. Riff που χώνει αλύπητα, στιχάρες για βιασμό ενός παιδιού από παπά, και η γέφυρα πριν το refrain είναι ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ φορτισμένη, ειδικά τη δεύτερη φορά, και ειδικά στο στίχο ‘‘I swear I’d sell my soul to burn this picture inside of me’’.
Το 8 ξεκινάει ήρεμα όπως τα περισσότερα κομμάτια, αλλά έχει πάλι κορυφαίο σημείο στο 00:38. Και μετά το refrain χώνει δυνατά.
Το ‘‘Nonentiy in blue’’ έχει τέλεια κραυγή στο refrain- τέλος.
Το ‘‘Spend’’ έχει πανέμορφο πιάνο στην αρχή. Μετά όπως μπαίνει το riff μου θύμιζε πάντα Korn για κάποιο λόγο. Κομματάρα όπως όλα.
Το τελευταίο κομμάτι αρχίζει τρομακτικά- σαν ψαλμωδία. Και οι παράξενες μελωδίες που έχει μετά κάνουν την ατμόσφαιρα εντελώς διαστροφική. Ανατριχίλα. Και το βαρύ riff είναι θεϊκό.
Γενικώς όσες φορές ακούω αυτό το δίσκο με πιάνουν σκέψεις του στυλ ‘‘γιατί δεν έγιναν πιο γνωστοί αυτοί οι τυπάδες’’ κλπ. κλπ. Μιλάμε για απίστευτα ποιοτικό δίσκο.