Trust me, you don’t need to know
Ψύχραιμες τοποθετήσεις.
Ένα πιο εξειδικευμένο στατιστικό από τα “σουτ” και τα “σουτ εντός εστίας”, που λαμβάνει υπόψη και πράγματα όπως το από ποιο σημείο γίνεται η κάθε ευκαιρία κλπ. Είναι ένας δείκτης που δείχνει πόσα γκολ “δικαιούται” να βάλει μια ομάδα ανάλογα με τις ευκαιρίες που δημιουργεί. Ένα σουτ από του διαόλου τη μάνα που πάει στον γάμο του καραγκιόζη ας πούμε δε μετράει το ίδιο με ένα σουτ από τη μικρή περιοχή που περνάει δίπλα από το δοκάρι - αν και τα δύο είναι “τελικές”.
Σημείωση, το χρησιμοποιεί σε έως και εμμονικό βαθμό ο Καίσαρης που είναι ξερόλας και μερικοί τον αντιπαθούν, αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα του στατιστικού.
Μαιστα. Θενκς!
Δεν ειχε εμοτζι με δυο ή και με τρια χερια. Τον πετυχα προσφατα σε ενα φορουμ, ελεγε ο,τι ξερολιαση μπορουσε να πει. Σηκωθηκα κι εφυγα απο τον χωρο πριν τελειωσει, φυσικα δεν ειχαν δωσει μικροφωνο για ερωτησεις, αλλιως θα τα λεγαμε σε αλλο επιπεδο.
Τα xGoals ειναι ενας ακομη ωραιος δεικτης. Καπου το εχετε γραψει ηδη, ειναι ενα ακομα βοηθητικο στατιστικο, αλλα μονο του δεν λεει πολλα. Αναλογα με το πώς θελεις να το χρησιμοποιησεις, μπορεις και να το παρουσιασεις.
Όχι ακριβώς, πιο πολύ λέει ότι ένα σουτ απ’ του διαόλου τη μάνα έχει σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να γίνει γκολ από ένα τετ-α-τέτ.
Προσωπικά κι εμένα θα με ενδιέφερε να δω τα metadata από πίσω αν και υποθέτω ότι είναι (το γράφω χοντρικά) όλες οι τελικές που έχει καταγράψει η X Opta, αλλά πιο πολύ θα ήθελα να δω αν παίζουν ρόλο οι συνθήκες της τελικής (φαντάζομαι πως ναι), πχ ένα σουτ απ’ το σημείο του πέναλτι είναι διαφορετικό αν είναι τετ-α-τετ απ’ το να υπάρχουν 3 αμυντικοί μπροστά.
Αυτό που σίγουρα μου έκανε εντύπωση είναι αυτό που ανέφερε ο @morgoth , ότι τα xG κορυφαίων σκόρερ είναι πολύ κοντά με τα πραγματικά γκολ τους, καθώς θα περίμενα να είναι λιγότερα (τα xG).
Αυτό το έχω ακούσει κι εγώ και δε μου κάνει τόσο μεγάλη εντύπωση (μου κάνει μικρή). Καταλαβαίνω ότι ο κορυφαίος σκόρερ καταφέρνει να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες πριν εκτελέσει κι αυτό υποτίθεται ότι είναι που λαμβάνει υπόψη το μοντέλο των xG, γι’ αυτό τα πραγματικά γκολ είναι αρκετά κοντά με τα xG.
Το καταλαβαίνω αυτό, δεν είναι ότι θα περίμενα μεγάλη απόκλιση, θα περίμενα όμως να υπάρχει κάποια καθώς ΟΚ ο επιθετικός δημιουργεί ορισμένες συνθήκες για τον εαυτό του, κάποιες άλλες τις δημιουργεί η ομάδα και ο τρόπος παιχνιδιού της, αλλά κάπου θα περίμενα να παίζει ρόλο και η εκτελεστική ικανότητα.
Το πρόβλημα του στατιστικού είναι πως στους μισούς αγώνες τα γκολ που βάζει τελικά η κάθε ομάδα έχουν από 100 έως 300% error και μάλιστα με μεγάλο σίγμα, και άρα το στατιστικό από μόνο του μάλλον είναι αρκετά προβληματικό.
Εγώ το είπα και πριν και το ξαναλέω, πως γίνεται να προσθέσεις ευκαιρίες που έχουν xG (μάλιστα προσομοιάζει και τις πιθανότητες?? αφού μπορεί να έχει τιμή 0 ως 1, αλλά τεσπα) 0.13, 0.41, 0.14, 0,35 αυτό βγάζει άθροισμα 1,06, ο άλλος βάζει ένα γκολ και μετά λέμε ότι τα xG είναι πολύ κοντά στο πραγματικό νούμερο.
Πραγματικά ίσως να είμαι χαζός αλλά αυτό δε μου βγάζει κανένα νόημα απολύτως, το γκολ μπήκε ή δεν μπήκε, δεν έχει κατανομή, είναι 0 ή 1
Η λογικη ειναι πως απο τις 8 ευκαιριες με το 0.13 η μια συνηθως μπαινει γκολ, απο τις 7 ευκαιριες με τιμη 0.14 η μια συνηθως μπαινει γκολ κ.ο.κ.
Οποτε αν μια ομαδα κανει αρκετες ευκαιριες με τιμες οπως αυτες που εγραψες, ε καποιες θα μπουν και θα καταληξει με 1 ή με 2 ή με 3 γκολ, αναλογα απο το αθροισμα.
Το προβλημα ειναι πως μιλαμε για τοσο μικρο στατιστικο δειγμα και τοσο randomness στην κατανομη, που εν τελει τα xGoals πεφτουν εξω παρα πολυ συχνα, και αρα δεν ειναι αξιοπιστη μεθοδος (οπως θα καταλαβαινε κι απο πριν καθε λογικος ανθρωπος).
Επισης, γινεται καποιος να εξηγησει τι ακριβως ειπωθηκε πριν για την διαφορα μεταξυ κατεξοχη σκορερ και αλλων παικτων για τους οποιους μια φαση εχει ας πουμε την ταδε τιμη xGoals? Ειπωθηκε οτι τα αποτελεσματα ειναι τα ιδια για ολους τους παικτες? Ελπιζω να μην ειπωθηκε αυτο…
Imagine thinking οτι αν βαλεις τον Μεσσι εξω απο την περιοχη με την μπαλα στρωμενη στο αριστερο του ποδι θα εχει την ιδια πιθανοτητα να σκοραρει με τον Mbappe ή με τον Darwin Nunez ας πουμε…
Όχι τελικά είμαι χαζός
Το λέει και η λέξη, expected, αφού είναι ανεξάρτητα ενδεχόμενα μια χαρά μπορείς να αθροίσεις τις αναμενόμενες τιμές μεταξύ τους. Βέβαια αν κάποιος χάσει το πέναλτι και μετά ξανασουτάρει δεν θα έπρεπε να μπορείς να τα αθροίσεις ή έστω θα έπρεπε να μετράει σαν μια φάση, αλλά τεσπα, θα μας τα εξηγήσει ο Θέμης κάποια στιγμή φαντάζομαι.
Κι εγώ δεν έχω θέμα με τα xg, πέρα από το ότι χαλάνε το ποδόσφαιρο αφού όπου κοιτάξεις το αναφέρουν ως επιχείρημα για το ότι κέρδισε ή μια η άλλη ομάδα κλπ. Είναι όντως πολύ ωραίο πρόβλημα μοντελοποίησης, αλλά ως εκεί για εμένα, αν δε δω τα μαθηματικά να τα καταλάβω πάντα θα εμπιστεύομαι περισσότερο τα μάτια μου.
Σε άλλα νέα
Διαβάζω οι της Ρεάλ δεν πήγε ούτε ένας, ε ρε κλάψα
Ειπωθηκε και επιβεβαιωνεται πειραματικα, οσο παρανοικο και να φαινεται.
Σκεψου το ως εξης. Ποσες φορες θα βρεθει τετ-α-τετ στην καριερα του ο Μεσσι? 600? Θα κανει γκολ τις 200? 0.3 xG. Ποσες θα βρεθει ο Σερχιο Ραμος? 15? θα κανει γκολ τις 3? Ποσο επηρεαζει αυτο την στατιστικη κατανομη τελικα? Καταλαβαινεις πως το λεω, δεν το εξηγω καλα πιθανον γιατι δεν ειμαι μαθηματικος, αλλα απ’οσα εχω καταλαβει. Αυτο που δειχνει το μοντελο ειναι οτι τελικα η διαφορα ενος πολυ μεγαλου σκορερ απο εναν μετριο σκορερ (μιλωντας παντα για επιθετικους) δεν ειναι τοσο το οτι βαζει περισσοτερα γκολ απο τα xG που παραγει (μπορει να βαζει ελαφρως λιγοτερα, αλλα πολυ μικρη διαφορα) αλλα κυριως οτι παραγει πολυ περισσοτερα xG απο τον μετριο. Ειναι πολυ ενδιαφερον στοιχειο και σου αλλαζει λιγο τον τροπο που βλεπεις το αθλημα.
Αυτο ειναι σαφες, μιλαμε παντα για βαθος χρονου και στατιστικη μεγαλων αριθμων. τα xG σε ενα ματς δειχνουν ενα συγκεκριμενο πραγμα, ποσο καλη ηταν μια ομαδα στον τομεα της παραγωγης φασεων, σε ποιοτητα και ποσοτητα. Κανεις δεν λεει οτι τα 2.5 xG σε ενα μεμονωμενο ματς θα μεταφραστουν σε 2 η 3 γκολ. Μπορει να ειναι 0 και μπορει να ειναι 6. Αλλα σε βαθος χρονου το μοντελο πεφτει πολυ κοντα.
Εχω φιλο Ισπανο, που δουλευει στη Ρεαλ. Μου ειχε πει οτι ειχαν φτιαξει φιεστα, app, banner για social, αφισες για την πολη κτλ, και οτι το θεωρουσαν “αχαστο”. Φαγανε τρελη νηλα.
Εγω 100% ειλικρινα, δεν μπορω να καταλαβω γιατι ο κοσμος ασχολειται με την Χρυση Μπαλα. Μου ειναι και παντα μου ηταν κατι παντελως αδιαφορο, popularity contest, δεν καταλαβαινω γιατι θεωρειται σοβαρο achievement.
Γιατί το παίρνει ο Μέσι.
Bitch please τώρα
Ένα βασικό ερώτημα πάνω σε αυτό θα μπορούσε να είναι ποιος καθορίζει τη στατιστική πίσω από το xgoal. Δηλαδή, ποιος ορίζει ότι η συγκεκριμένη θέση έχει 0.2 πιθανότητες (πχ) για γκολ; Από ποια πρωταθλήματα έχει βγει αυτό, ποιο είναι το εύρος της στατιστικής; Υπολογίζουν τελικές και πόσες από αυτές ήταν επιτυχημένες και έτσι βγαίνει το ποσοστό;
Προφανώς αν είναι έτσι οι μεγάλοι παίκτες ενυπάρχουν και έχουν ήδη επηρεάσει το στατιστικό αποτέλεσμα. Δεν είναι δηλαδή ακριβώς ότι δεν παίζει ρόλο η αποτελεσματικότητα του παίκτη, όσο ότι η αποτελεσματικότητα του παίκτη έχει ήδη συνυπολογιστεί όταν βγήκαν τα στατιστικά. Βέβαια αυτή η λογική μου θα οδηγούσε στο να πούμε ότι οι μεγάλοι επιθετικοί έχουν ελαφρώς πάνω από τα xgoals τους (ανεβάζουν το μ.ο δηλαδή) κι εσύ αν κατάλαβα καλά λες ότι έχουν ελαφρώς πιο κάτω.
Αν υπάρχει ένα πράγμα που έχει δίκιο ο Θέμης, είναι που λέει πως κανονικά από το 2009 μέχρι το 2022 ο Μέσσι έπρεπε να παίρνει αυτός τη χρυσή μπάλα και οι υπόλοιποι ένα διαφορετικό βραβείο, γιατί πολύ απλά έπαιζε άλλο άθλημα απ’ ότι οι υπόλοιποι. Μου φαίνεται έχετε ξεχάσει τι έκανε ο μαν σε κάθε ματς
Απορία - όσοι διαφωνείτε με τα xgoals, το κάνετε επειδη δεν εχετε δει τα μαθηματικά ; δλδ έχετε το capacity να διαβασετε τα μαθηματικα και να πειτε “χμ, αυτη εδω η παραγωγος επρεπε να ειναι διαφορετικη” ;
Αλλο δεν μαρεσει ο Θεμης, αλλο τα μαθηματικα. Πολλες ομαδες εχουν ριξει πολλα λεφτα στην στατιστικη, για να ειναι παπατζα