…είναι αυτό που μας αρέσει
Εγώ προσωπικά ναι Πχ το πέναλτι και την απόκρουση που είπα παραπάνω, εγώ θα το σκεφτόμουν ως παράγωγο της αρχικής φάσης για να βγάλω το xG της δεύτερης φάσης.
Λίγο που το έψαξα χθες, είδα διάφορα blogs στα οποία η συντριπτική πλειοψηφία έκανε ένα απλό regression (έστω λογαριθμικό) για να βρει τη μέση τιμή του κάθε xG.
Επίσης δεν είναι μόνο τα μαθηματικά, είναι κυρίως η μοντελοποίηση, αν βγουν 4 με 1 και ο επιθετικός αντί να δώσει πάσα, τριπλάρει και τη χάνει, δεν μετράται ως ευκαιρία αφού μόνο τα σουτ μετράνε. Αντίστοιχα μια σέντρα που ήταν ένα βήμα πίσω ο επιθετικός και δεν έκανε επαφή.
Όλοι λένε, “there are more sophisticated models taking into consideration the position of the defensive players, the power of the ball” κλπ κλπ, αλλά δεν έχω βρει κάτι επίσημο για να το διαβάσω.
Τέλος, είναι λογικό αυτό που λέει ο morgoth με τα σουτ και πως κάνουν regression to the mean είτε είναι ο Μέσι, είτε ο Ναλιτζής, αλλά για να επιβεβαιωθεί αυτό πρέπει να το τρέξει ο Θέμης, για όλους τους ποδοσφαιριστές, για όλες τις ομάδες, σε βάθος χρόνου και να βρει ένα διάστημα εμπιστοσύνης ή έστω μέσο λάθος. Αν το κάνει, και το σφάλμα είναι μικρό (ή εναλλακτικά μας κάνει), τότε ναι, η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε είναι ορθή για τη χρήση που τη θες και δεν υπάρχει λόγος να ψάχνεις causality ή αν η κατανομή των ευκαιριών ακολουθεί την Markov.
Με λίγα λόγια
Ο Θέμης είναι πανηγυρτζής γιατί δεν ξέρει για τι μιλάει, και παίρνει σα δεδομένη δουλειά άλλων. Fair, το ψωμί του βγάζει και ας κάνει ό,τι θέλει, αλλά όταν βγάζει podcast Only Facts, όταν 99/100 άρθρα του λένε “σύμφωνα με την Opta” και μετά το παίζει δάσκαλος ε θα τον κοροιδεύω προσωπικά.
Οι ομάδες τα σκάνε γιατί έχουν data scientists να κάνουν τη δουλειά, όχι το Θέμη
Είναι η αλήθεια. Μη σε απασχολεί η χρυσή μπάλα, εσείς κι ο Βαν Νταικ θα έχετε για πάντα το 4-0, ένα πρωτάθλημα και ένα τσάμπιονς λιγκ, μια χαρά είναι
Ok I will bite. Ποιος ξερει για τι μιλάει όταν μιλάμε για ποδοσφαιρο ; Εδω στο φορουμ και δεν μπορουμε να συνεννοηθούμε.
In fairness και εγω ξερω αρκετα μαθηματικα για να γκρινιαξω για το Α ή το Β, αλλα τα νουμερα που δειχνουν βλεπω οτι ειναι κοντα στην πραγματικοτητα οπως την αντιλαμβανομαι εγω.
Γιατι μετα πάμε στο “εμεις βλεπουμε μπαλα” και παραγγελνουμε και ενα βαρυ γλυκο και όχι.
Τα νουμερα λειτουργουν συμπληρωματικα στην αντιληψη του τι βλεπουμε. Και δινουν και ενα μπουσουλα.
Εμπειρικά.
Οταν ο Σερχιο Ραμος βγαίνει τε τα τετ το παιχνίδι είναι διαλυμένο. Ο τερματοφυλακας ειναι παιχτης γτ πηρε κοκκινη ο κανονικος, ο πιο κοντινος αμυντικος είναι 20 μετρα μακρυα χωρις να μπορει να κουνηθει και το ματσ ειναι ήδη τελειωμένο οποτε δεν εχει κανένα αγχος
για το αν θα το βάλει ή οχι και άλλες 1εκ ειδικές περιστασεις. Υπάρχει λόγος που βγαίνει τε τα τετ τοσο σπάνια. Βγαίνει τε τα τετ τόσο σπάνια γτ χρειάζονται ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΙΣ για να συμβεί!! Ε αυτό ισχυρίζομαι , πως οι ειδικές αυτές περιστάσεις που χρειάζονται για να φτάσει
μέχρι εκεί ΤΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΓΚΟΛ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ απο ότι ο Μεσσι στο τελικό στο 5’ οπου ο αμυντικός ειναι κοντα γεμάτος ενέργεια και με την την σκέψη πως μπορεί να είναι πιο δυναμικός απο ότι αλλες στιγμές στο μάτσ “γτ ειναι τελικός στο 5 σιγά μη δώσει κάρτα ,θα τον φαμε ζωντανο
σε καθε φαση μετα ζητώντας καρτα σε στραβοκοίταγμα”
Το στατιστικό δε λαμβάνει καθόλου υπόψιν το εμπειρικό αυτό φαινόμενο.
ΔΕΝ μπορουν να γίνουν ΟΛΑ αριθμοί!!! And thats Ok !
Oσο για τα xgoals συγκεκριμένα το θεωρώ γελοίο στατιστικό ΑΛΛΑ σίγουρα με τα χρόνια και προσαρμογές θα βελτιώνεται.Αυτή την στιγμή είναι Trash with potential.
Ειναι σαν η πραγματικότητα να είναι o Prime Mike Tyson και το xgoal ενας εφηβός που κερδίζει όλους τους συνομιλικούς τους!!
Δεν ειναι έτοιμος για την πραγματικότητα ΚΑΘΟΛΟΥ ΟΜΩΣ χαχαχα .
Αλλα στο μελλον, ισως…
Τις 560, ενώ ο Ράμος θα κάνει πολύ μικρότερο ποσοστό, άρα τα xG που παράγουν θα έχουν διαφορά.
Αυτά που έχασε ο Λεβαντόφσκι με τη Ρεάλ προχτές τα είδες;
Τα είδα, είναι από αυτά που γουρλωνουμε τα μάτια και λέμε πως γίνεται να τα έχασε, αν είναι δυνατόν. Ανήκουν στα 40 από τα 600 που θα χάσει.
Αν τα χάσει ο Ράμος λέμε κοίτα να δεις ρε γμτ δεν έτυχε να είναι κάνας επιθετικός στην θέση του, απόλυτα φυσιολογικό που είναι δύο από τα 12 στα 15 που θα έχανε.
Ελα που δεν ισχυει ομως…
Σίγουρα όχι ο Θέμης Στο φόρουμ ο καθένας λέει ό,τι θέλει, δε χρειάζεται να συννενοηθούμε και ούτε που θα με νοιάξει τι λέει ο καθένας, εγώ αυτό βλέπω, αυτή είναι η γνώμη μου και θα συνεχίσω τη μέρα μου. Αν μου μιλήσεις όμως για xG περιμένω να έχεις όλες τις απορίες που έχω κι εγώ ή τις απαντήσεις που ζητάω για να μιλήσουμε. Διαφορετικά αν πω εγώ ο Kane είναι το καλύτερο σέντερ φορ που έχει υπάρξει ποτέ για μένα, μια χαρά δίκιο έχω και δεν μπορεί να μου πει κανείς τίποτα, είναι τόσο απλό,
Λολ, τα νούμερα θα έπρεπε να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, όχι στο πως την αντιλαμβάνεται ο καθένας
Είπα, ας το κάνει για 5000 διαφορετικούς παίχτες ο Θέμης όπως το έκανε για τους 2-3 πρώτους σκόρερ και τότε ναι. Επίσης επειδή παίζουν και λεφτά, πρέπει να δούμε και τη διαδικασία για να μπορούμε να το κάνουμε replicate, όχι απλά το μοντέλο λέει 353xG, έβαλε 347 μια χαρά.
Κι εγώ κι ο Θέμης και εσύ και όλοι μας, εκτός από τους εργαζομένους στις ομάδες μπάλα βλέπουμε.
Ειλικρινα συνεχιζω να μην καταλαβινω που κολλαει η αξιοπιστια η μη του Θεμη η αν το ειναι συμπαθης σε καποιον η οχι στην ολη κουβεντα με τα xG. Μιλαμε για εναν δεικτη που χρησιμοποιειται παντου εδω και καμια δεκαετια και κουβεντιαζουμε εδω οτι ‘ο Θεμης ειναι ασχετος, τα xG ειναι για τα μπαζα’. Δεν το πιανω. Ειτε το ετρεξε για 5 ειτε για 5000 το μοντελο ο Θεμης ειναι ασχετο, το εχουν τρεξει αλλοι, πολυ πιο πριν απο αυτον.
Εγω προσωπικα τον Θεμη γενικα τον ακουω γιατι ειναι ενας απο τους μετρημενους στα δακτυλα αθλητικογραφους που δεν ειναι γραφειο τυπου μιας ομαδας, αλλα αυτο ειναι παντελως ασχετο με την κουβεντα μας.
Εδώ είσαι λάθος, εκτός αν εννοείς ελληνικής ομάδας.
Χαχ, τουσε, αλλα ναι, για ελληνικες μιλαμε, το σκαλωμα του με την Λιβερπουλ το αντιμετωπιζω ως γραφικο και παω παρακατω, δεν τον πληρωνει η ομαδα για να κανει προπαγανδα τουλαχιστον (ελπιζω δλδ, τι να πω).
Έβαλα να ακούσω το τελευταίο ζοσιμάρ που ήταν μισό αλόνσο και μισό μεντιλίμπαρ, και αντί για αλόνσο άκουγα για το ρεάλ λίβερπουλ του '15 στους ομίλους, τοπ σουρεαλισμός.
Για μεντιλίμπαρ μια χαρά τα είπε βέβαια (αν και captain obvious η όποια ποδοσφαιρική ανάλυση του ολυμπιακού).
Και για τον Αλονσο φυσικα. Καλο ηταν το τελευταιο. Αν κατι δεν γουσταρω προσωπικα στον Θεμη ειναι η αναγκη που νοιωθει για hottakes, αυτο ειναι κουσουρι κληρονομημενο απο τον πατερα του καθως ολοι οι του Φιλαθλου το ειχαν, κατσε να πω κατι εντελως αντισυμβατικο να με βριζουν και να τους λεω οτι ειναι ασχετοι.
Οποτε οπως καταλαβαινεις επεισοδια οπως αυτο με Ζινταν και Ινιεστα δεν τα ακουω καν, στα υπολοιπα καλος ειναι.
(αν και απο τα hot takes του αυτο με τον Νειμαρ και τον Ροναλντινιο με βρισκει συμφωνο 100%)
Έχω ζητήσει 50 φορές να βάλει κάποιος ένα λινκ με αποτελέσματα, μοντέλα, μεθοδολογίες και ακόμη τίποτα.
Όταν το κάνεις αυτό, δε θα ξαναπώ κουβέντα για τα xG μέχρι να το δω και να πω “έχετε δίκιο είναι ακριβές και έκανα λάθος” ή “να εδώ αυτό είναι λάθος”.
Δε με νοιάζει αν το χρησιμοποιεί όλος ο ντουνιάς, εμένα προσωπικά το “χμμμ βγάζει νόημα και το χρησιμοποιούν όλοι άρα είναι “σωστό”” δε μου κάνει
Ποιο από όλα? Αν εννοείς ότι χρησιμοποιούν non specific player μέθοδο για να βγάλουν αποτελέσματα, τότε ναι, όντως αυτό κάνουν. Για αυτό όταν παίζει ο Μέσσι τα xGoals αποδεικνύονται μάπα.
Παρεμπιπτόντως, ο Μέσι έχει 78% στην καριέρα του στις εκτελέσεις πέναλτυ, έχει 110/141 (είναι λίγο μικρότερο από το 90% που θα είχε στις ευκαιρίες με τις 560/600, αλλά εντάξει). Το μοντέλο των xG διάβασα ότι παίρνει 0,76 xG για κάθε εκτέλεση.
Κατσε να προσθέσω το προφανές στη συζητηση που μόλις μου ήρθε.
Ημουν φοιτητής οικονομικών και μάθαινα διάφορα οικονομετρικά μοντέλα που προσπαθούσαν να προβλέψουν τις τιμές μετοχών. Καιρό μετά όταν έμαθα πολλά μοντέλα ρώτησα τον καθηγητή
'Ποσο αξιόπιστα είναι αυτά τα μοντέλα?" και μου απαντά.
“Ειμαι στην πισίνα του εξοχικού μου στη Χαβαί αυτή τη στιγμη?”
" Οχι ???"
“Ε τότε δεν λειτουργουν και πολυ!!! Αν το κάναν θα ήμουν πλούσιος και δε θα ερχόμουν εδώ απο τις 7 το πρωι για μεροκάματο”
“Είναι το μοντέλο δήμόσιο? Τοτε δε λειτουργει!!! Η αν λειτουργούσε την αρχή τότε όλοι θα βγάζαν κέρδος, οι αγορές θα προσαρμόζονταν αστραπιαία αντισταθμίζοντας την δημόσια γνώση αυτή και το μοντέλο δε θα λειτουργούσε ποια!!!”
“Δημόσιο μοντέλο που προσπαθεί να προβλέψει την πραγματηκότητα= Σκουπίδι… για προφανείς λόγους”
“Τώρα αν η JP MORGAN έχει ένα αλλο μοντέλο που είναι καλό δεν θα το κάνει ποτέ δημόσιο γτ θα χασει την αξία του!”
Αυτοί που φτιάξαν τα ΜΕΤΡΙΚΣ είναι στο εξοχικό στο Μαλιμπού και πίνουν κοκτειλ? Η χτυπάνε κάρτα για 8ώρο του πόνου?
Οι στοιχηματικές που έχουν προσθέσει το xgoal ( που είναι όλες τώρα ποια) το κάνουν γιατί δε δίναν πολλα λεφτά στο κόσμο και θέλαν να τους βοηθήσουν να προβλεπουν καλύτερα τι προκειται να γίνει στον αγώνα για να τα ξεφορτωθουν όλο αυτό το χαρτί που γεμιζε τις τσεπες τους??
“Ολο μαλακίες παίζουν και γινόμαστε πλουσιότεροι…κατι πρέπει να γίνει!!”
Ωραιος. Περίπου η απαντηση που δινω εγω για το στοιχημα
Καλά, δεν το κάνουν όλες. Αλλά επίσης, ο λόγος που προστίθονται τέτοια στατς δεν έχει να κάνει με τη “διευκόλυνση” του κοινού, αλλά πρόκειται για ένα ακόμη feature που προσφέρει η στοιχηματική.
Ακόμη, αυτά τα δεδομένα συνήθως δεν προστίθενται από την εταιρία. Αποτελούν τμήμα του widget που προσφέρει η Opta (και το πληρώνει η στοιχηματική). Είναι δλδ, μέρος του πακέτου. Τα xg είναι “χορηγία” της Opta και όποια στοιχηματική δεν συνεργάζεται μαζί της, είναι απίθανο να τα έχει στο site της.
Επίσης όλα τα event που γίνονται στο παιχνίδι, μετρώνται από την Opta. Παίζεις πχ ότι ο Βίνι θα κάνει 3 σουτ, αυτή την πληροφορία την παίρνουν απ’την Opta.
Πχ, αν κάποιος έπαιξε το Άρσεναλ - Λίβερπουλ, όλα τα στοιχήματα εκκαθαρίζονται από εδώ