Πόσο πολύ χρησιμοποιείτε το κινητό σας?

Εγώ το προσωπικά το χρησιμοποιώ ελάχιστα και αυτό το ελάχιστα με handsfree. Ανεξάρτητα από το πόσο το χρησιμοποιείτε, διαβάστε το παρακάτω. Έτσι απλά για να γνωρίζετε έστω και να λάβετε όποια προφύλαξη μπορείτε…

από το http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=1172%20 , όπου γράφει:

Θανάσιμες επιπτώσεις στην υγεία μπορεί να έχει η χρήση των κινητών τηλεφώνων όπως πιστοποιεί μεγάλη έρευνα του Τμήματος Bιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. H έρευνα ξεκίνησε πριν από 8-χρόνια και βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, ωστόσο οι επιστήμονες έχουν ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η αλόγιστη χρήση του κινητού μπορεί να προκαλέσει από καρκίνο του ακουστικού νεύρου έως μείωση της γονιμότητας, αλλοίωση του
γενετικού υλικού και επιτάχυνση του “θανάτου των κυττάρων”.

“Τα πειράματά μας έγιναν σε πειραματόζωα αλλά και σε καλλιέργειες ανθρώπινων κυττάρων υπό πραγματικές συνθήκες χρήσης κινητών”, επισημαίνει ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Kυτταρικής Bιολογίας και Pαδιοβιολογίας του Πανεπιστημίου Aθηνών Λουκάς Mαργαρίτης.

H διεξαγωγή πειραμάτων σε ανθρώπους δεν μπορεί να γίνει, με εξαίρεση μελέτες λεκτροεγκεφαλογραφημάτων, μελέτες επιδημιολογικές, ροής αίματος στο αυτί, κ.ά. Oλες αυτές, σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν καταδείξει επιπτώσεις από τη χρήση του κινητού τηλεφώνου στο αυτί.

“Tα κινητά είναι επικίνδυνα κοντά στο σώμα (αυτί, τσέπες ενδυμάτων) και για πολλά λεπτά κάθε ημέρα και πρέπει επιτέλους να πάψει ο μύθος ότι δεν κάνουν κακό στην υγεία μας”, τονίζει ο καθηγητής.

Oι επιπτώσεις στην υγεία, όπως εξηγεί ο κ. Mαργαρίτης, εξαρτώνται από το είδος του κινητού και συγκεκριμένα από την τιμή SAR (specific absorption rate). Πρόκειται για τον ειδικό ρυθμό απορρόφησης της ακτινοβολίας που μετράται σε βατ ανά κιλό σωματικής μάζας και διαφέρει από συσκευή σε συσκευή.

Οι παράμετροι επικινδυνότητας

Aλλες παράμετροι επικινδυνότητας είναι η διάρκεια και συχνότητα της συνομιλίας, η συνολική διάρκεια (σε χρόνια) χρήσης του κινητού, η ισχύς της εκπομπής που σχετίζεται με την ποιότητα του σήματος (απόσταση κινητού - σταθμού βάσης), ο τρόπος χρήσης (απευθείας στο αυτί, hands free, blue tooth).

Oπως υπογραμμίζεται στην έρευνα, εάν το κινητό τοποθετηθεί στο αυτί κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, τότε μέρος της ακτινοβολίας εισέρχεται στον εγκέφαλο και απορροφάται από τα κύτταρα του εγκεφάλου.

Σε περίπτωση που το έχουμε σε κάποιο σημείο του σώματος, στην τσέπη ή το κρατάμε στα χέρια, τότε η ακτινοβολία θα απορροφηθεί από τα κύτταρα αρχίζοντας από την επιδερμίδα και προχωρώντας προς τα μέσα.
«Oι επιπτώσεις και στις δύο περιπτώσεις εξαρτώνται ανάλογα με το ποιους ιστούς θα προσβάλει η ακτινοβολία, την καρδιά για παράδειγμα, ή τα γεννητικά όργανα κ.α.», τονίζει ο κ. Mαργαρίτης.

Oι μελέτες της ερευνητικής ομάδας που έγιναν σε κύτταρα και σε πειραματόζωα έδειξαν μείωση γονιμότητας, επιτάχυνση της γήρανσης και τελικά της καταστροφής του κυττάρου, ανωμαλία στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, αλλά και ενεργοποίηση πρωτεϊνών που σχετίζονται με βλάβες στο DNA και ενδεχόμενη καρκινογένεση.

Eνα σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα, βάσει των μετρήσεων που έγιναν στο εργαστήριο της επιστημονικής ομάδας, είναι πως οι επιπτώσεις από την ακτινοβολία του hands free και του blue tooth είναι μειωμένες έως και μηδενικές.

Oμως, και στις περιπτώσεις αυτές έχει μεγάλη σημασία η θέση στην οποία τοποθετούμε το κινητό κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, αφού η συσκευή θα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον 40 εκατοστών από οποιοδήποτε σημείο του σώματος.

Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν αυτοκόλλητα τα οποία διαφημίζονται ότι παρέχουν προστασία του χρήστη από την ακτινοβολία. Όπως όμως δηλώνει ο κ. Mαργαρίτης, " οι μετρήσεις μας δεν έχουν δείξει κάτι τέτοιο".

Ρίξτε και μια ματιά στο παρακάτω link για το πόση ακτινοβολία τρώμε ανεξαρτήτως της χρήσης κινητού

από http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=1174 , όπου γράφει:

Σχετικά με την επικινδυνότητα της ακτινοβολίας που εκπέμπεται από τους σταθμούς-κεραίες βάσης των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, κάθε χώρα μπορεί να διαμορφώσει τα δικά της “όρια ασφαλείας” λαμβάνοντας υπόψη τα όρια που έχουν προταθεί από τον Παγκόσμιο Oργανισμό Yγείας (Π.O.Y.) και την ανεξάρτητη “διεθνή επιτροπή προστασίας από τις μη ιονίζουσες ακτινοβολίες”, αλλά μπορεί και πρέπει να συνεκτιμήσει τα τρέχοντα επιστημονικά δεδομένα. H διακύμανση ανάμεσα στις χώρες είναι πολύ μεγάλη. Tο μεγαλύτερο πρόβλημα για τις κεραίες βάσης υπάρχει στα μεγάλα και πυκνοδομημένα αστικά κέντρα.

“O κάθε κάτοικος έχει το δικαίωμα να μην επιβαρύνεται ούτε με 1 βολτ/μέτρο ακτινοβολίας στον χώρο που ζει και εργάζεται (εξαιρούνται οι επαγγελματικά εκτιθέμενοι) και όχι με 33 ή 45 βολτ/μέτρο που ορίζουν τα ελληνικά όρια ασφαλείας”, λέει ο κ. Mαργαρίτης και συνεχίζει: “μελέτες επιδημιολογικές και πειραματικές σε κύτταρα και σε πειραματόζωα συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι η ένταση της ακτινοβολίας κινητής τηλεφωνίας κάτω από
τα όρια ασφαλείας του Π.O.Y, προερχόμενη είτε από κεραίες βάσης είτε από τη χρήση των κινητών τηλεφώνων, είναι επιβλαβής”.

Eιδικά για τις γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης έχει παρατηρηθεί πως σε κοντινή απόσταση προκαλείται παιδική λευχαιμία και πάλι σε ένταση πεδίου κάτω από τα όρια ασφαλείας.
“Στον νέο νόμο (34 31/3-2-2006) θα έπρεπε να είχε γίνει μέριμνα για όλα αυτά”, προσθέτει ο κ. Mαργαρίτης.

“Kάτι τέτοιο δεν έγινε. Aπλά ορίστηκε απόσταση ασφαλείας εγκατάστασης κεραιών (300 μέτρα) από σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, νοσοκομεία, γηροκομεία και ψηφίστηκε μείωση της επιτρεπόμενης πυκνότητας ισχύος κατά 30% από ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα. Η ευθύνη είναι της Πολιτείας, που αποφασίζει για τα όρια, χωρίς να συνεκτιμήσει τα τρέχοντα ερευνητικά συμπεράσματα (1-10 βολτ/μέτρο)”, καταλήγει ο κ. Mαργαρίτης.

Η ομολογία των εταιρειών

Aκόμα και οι ίδιες οι κατασκευάστριες εταιρείες κινητών τηλεφώνων αναφέρουν στα εγχειρίδια χρήσης πως «αν πρόκειται να χρησιμοποιείτε το κινητό για μεγάλη διάρκεια, προμηθευτείτε hands free ή blue tooth»… Eμμεσα παραδέχονται ότι υπάρχει πρόβλημα. Eνα ακόμη στοιχείο που επίσης αναφέρουν τα εγχειρίδια χρήσης είναι η τιμή SAR που εκφράζει τον ρυθμό απορρόφησης της ακτινοβολίας από τα κύτταρα (βατ ανά κιλό σωματικής μάζας), όταν το κινητό βρίσκεται σε πλήρη ισχύ, (δηλαδή όταν βρισκόμαστε Σε δυσμενές σημείο σήματος ή μακριά από κεραία βάσης).

Ελαχιστα σε σχεση με αλλους…

Ειναι προεκταση του χεριου μου…:-s

Μονο μυνηματα και κλησεις… Ολα τα υπολοιπα δεν με ενδιαφερουν…:slight_smile:

Κάποια φάση το είχα σιχαθεί, αλλά φτάσαμε δυστυχώς σε σημείο που δε μπορούμε χωρίς αυτό.

Πάντως όταν βρίσκομαι σπίτι δεν το κοιτάω σχεδόν καθόλου.

Απολυτως καμια.Δεν το χρησιμοποιω σχεδον ποτε

Ασχολουμαι μονο με κλησεις και μηνυματα (αφου ειναι μπακατελα το κινητο μου), στο σπιτι απλα το εχω μεσα στο δωματιο που βρισκομαι για να το ακουσω σε περιπτωση που σκασει τηλ ή μηνυμα. Η πιο συχνει ενεργεια που κανω στο κινητο μου ειναι η ενεργοποιηση γιατι απενεργοποιηται συνεχως απο μονο του.

Kι εμενα το ιδιο προβλημα εχει…

Βασικά σκατά. Δε το γλυτώνω το πρόβλημα…
Έχω το τελευταίο μου κινητό από αρχές Αυγούστου. Από τότε μέχρι και τώρα έχω μιλήσει…82 ώρες, 15 λεπτά και 58 δεύτερα. :? Δηλαδή κατά μέσο όρο μιλάω στο κινητό 20,5 λεπτά την ημέρα…:-s

Cozy, μειωνε το σιγα σιγα…:!:

Εγώ τελευταία αρχίζω και φρικάρω γιατί όταν είμαι έξω το έχω σχεδόν πάντα στην τσέπη του τζιν και δεν κάνει καθόοολου καλό!!! :frowning: Αλλά όταν μιλάω πολύ, βάζω hands free και το στέλνω όσο πιο μακριά πάει! :stuck_out_tongue: Καμιά φορά με παίρνει ο ύπνος αγκαλιά με το κινητό και το πρωί έχω τύψεις!

Κι εγω στην τσεπη το βαζω, αλλα δεν με πολυ νοιαζει… Περισσοτερο με ενδιαφερει να ειναι μακρυα απ’την καρδια…

Ένα τσαντάκι μικρό έχω Eastpak (μπανάνα δλδ) και τα βάζω όλα εκεί.
Στην καρδιά μου ακριβώς…

Δεν με βολευουν τα τσαντακια ρε γαμωτω… Παντα εχω το φοβο μην μου φυγει…:frowning:

Είναι όντως μαλακία αλλά πρέπει κάπου να χωρέσουν μέσα κινητά, κλειδιά, διπλώματα και δε συμμαζεύεται.

Υπαρχουν και οι ΤΣΕΠΕΣ αν σου λεει κατι…:stuck_out_tongue:

Πάντως στις διακοπές δεν το παίρνω μαζί ποτέ…:smiley: 8)

Εγω ενα κινητο εχω εδω και χρονια, δεν εχω αλλαξει ποτε. Απο το δεκεμβρη του 2002 που το πηρα, εχω μιλησει 13 ωρες 23 λεπτα και 30 δευτερολεπτα!!

Τι είναι το κινητό ?? :-k

Πλάκα κάνω…
Όπως έγραψα και σε άλλο τόπικ, έχουμε μία αμοιβαία συννενόηση με το κινητό μου…
Χτυπάει και εγώ απλά το παρακολου8ώ να δώ αν κάνει την δουλειά του σωστά!!! :smiley:

Από εκεί και πέρα του δίνω άδεια μερικες μέρες, δλδ μόνο του τις παίρνει, κα8ώς κλείνει απο μπαταρία και εγω το παίρνω χαμπάρι μετά από 2 μέρες τουλάχιστον…

Εγώ δεν έχω κανενα πρόβλημα με όλη αυτήν την ιστορία, αυτοί που με παίρνουν τηλ έχουν και ακόμα δεν έχω καταλάβει γιατι…:-k :-k :-k ( :roll: )

Αντί8ετα πιο παλια ήταν τοο αριστερό μου χέρι, μάλλον παλάμη, στην κυριολεξία…:?

Και απλά το βαρέ8ηκα8)

Όταν είμαι έξω και το έχω πάνω μου νιώθω ένα είδος ασφάλειας… Τις προάλλες ήμουν στο αεροδρόμιο και νόμιζα για πολλή ώρα ότι το είχα ξεχάσει στο αεροπλάνο (δε θυμόμουν που το είχα "παρκάρει"ι :stuck_out_tongue: ) και είχα φρικάρει εντελώς! Όχι τόσο για τη συσκευή, αλλά ένιωσα κάπως…“μόνη μου”! :-s :-k :stuck_out_tongue: