Τίμησα τον Άγιο σήμερα με εισιτηριάκι Pogues για Μόναχο.
Kreator / Carcass / Exodus / Nails
O2 Academy Brixton
Oμολογώ ότι όταν έκλεισα το εισιτήριο για τη συναυλία το μεγάλο μου δέλεαρ ήταν οι Exodus. Τους είχα δει ξανά στις αρχές Μαρτίου του 2020 (τελευταίο λαιβ πριν το lockdown) μαζί με Death Angel και Testament (oι οποίοι κυριολεκτικά είχαν θερίσει παρότι ο Τσακ είχε ήδη, χωρίς να το γνωρίζει, covid που τον οδήγησε σε τεράστια περιπέτεια). Επόμενη φορά ήταν το 2024 όντας headliners που ήταν ακόμα στη μνήμη μου.
Με αυτά και αυτά έφτασα νωρίς στο Brixton και μετά από κάτι περιποιημένα tacos στο χέρι καυτευθύνθηκα σε ένα από τα καλύτερα venues του Λονδίνου. Τεράστια ουρά για το merch με δεκάδες tshirt στις 35-40 λίρες, υπογεγραμμένο Goliath βινύλιο στις 50, πράγμα που με ώθησε σε ένα εύκολο σκιπ. Πήρα τη θέση μου στον εξώστη μιας και οι Nails που άνοιξαν τη βραδιά δεν είναι καθόλου η κούπα του τσαγιού μου και το 8λιρο pint δε με έβαλε περισσότερο στο κλίμα.
Σειρά των Exodus που είχαν 45 λεπτά στη διάθεση τους και τα μοίρασαν ανάμεσα σε 5 άλμπουμ τους. Ξεκίνημα με το 3111, αρκετά χλιαρό, να το διαδέχεται ένα 1-2 punch με τον εθνικό ύμνο του θρας μεταλ (aka Bonded By Blood) και Dethamphetamine. Aκολούθησε το “modern era” Βlacklist που κυλοφόρησε 22 χρόνια πριν (feeling old κανείς;) και το live ντεμπούτο του Goliath που μπορώ να πω πως το βαρύ ριφ του με το downpicking του Gary βρίσκει νόημα σε λαιβ σετ. Κλείσιμο μακαλειό με A Lesson In Violence, A Toxic Waltz και Strike of the Beast με τους σεκιουριτάδες να μην προλαβαίνουν τους crowd surfers και τις αχρείαστες οδηγίες του Rob για ένα wall of death. Σόρι Rob αλλά ο φροντμαν χάνει πόντους όταν κατευθύνει το κοινό. Rookie mistake.
Τέτοια λάθη δεν έκανε για παράδειγμα ο Jeff Walker για τη μπάντα του οποίου άφησα την άνεση του εξώστη για λίγο παραπάνω δράση. Εγραψα παραπάνω πως οι Exodus ήταν το όνομα που με ώθησε να κλείσω το εισιτήριο και χαίρομαι πολύ που οι Carcass μου θύμισαν με μια μεγαλοπρεπή κλωτσία στον κώλο τι υπερτεράστια μπαντάρα είναι λαιβ. Και πόσο λάθος έκανα που ξέχασα πόσο απίθανοι ήταν την τελευταία φορά που τους είδα στο Knebworth το μακρινό 2014(!). Σετ-όνειρο σε 50 λεπτά χωρίς ανάσα, με τον Jeff να απευθύνεται στο κοινό 2-3 φορές, τη μία με το γνωστό βρετανικό χιούμορ για να τους πει πως είναι παραδόξως καλό κοινό “για southerners” (καθότι περήφανος Scouser) και τη δεύτερη για να ανακοινώσει το έξτρα λαιβ τη Δευτέρα στο Camden το οποίο έκλεισα με το που βγήκα από το λάιβ. Ναι, τόσο γρήγορα μου έσκασε το PCD* μου
Στους Kreator μου έκανε πραγματικά εντύπωση η σκηνή τους και η επένδυση που έχουν κάνει σε αυτή την περιοδεία.
Όπως επίσης και η απήχηση που φαίνεται να έχουν από το Αγγλικό κοινό (pop up store, sold out προβολή στο ντοκιμαντέρ τους το προηγούμενο βράδυ). Having that said, ο Mille ζωντανά ακούγεται πλέον χωρίς edge στη φωνή του (ακόμα και σε σχέση με τις πρόσφατες στούντιο κυκλοφορίες τους, δε συγκρίνω προφανώς με τις 80s ερμηνείες του) και περισσότερο cheesy από όσο σηκώνει του γούστο μου - just being honest. Θυσίασα το μπάσιμο με το Seven Serpents στον εξώστη για καμία φώτο της εντυπωσιακής σκηνής, κατηφόρησα πάνω στην ώρα για το Enemy of God και για το peak του σετ τους (με το Betrayer να διαδέχεται το People of the Lie). Στο encore κατευθυνόμουν ήδη προς την έξοδο - σορι Mille αλλά η μέρα ήταν μεγάλη και οι Carcass χωρίς gimmicks σκούπισαν το πάτωμα με τις υπόλοιπες μπάντες. Ένα τελευταίο τσεκ το merch (ναι, ακόμα overpriced ήταν**) και με χειρουργική ακρίβεια τα μεσάνυχτα με βρήκαν σπίτι.
'*Post-Concert Depression
'**με ένα πρόχειρο merch audit υπολογίζω πως αν κανείς αγόραζε κάθε σχέδιο από κάθε t-shirt, longsleeve και σκουφάκι που είχαν στο merch οι Kreator θα πλήρωνε περίπου 500 λίρες. Θα χρειάζονταν και 4-5 σακούλες για να τα χωρέσει όλα αυτά βέβαια οι οποίες δεν υπήρχαν, αλλά για καλή του τύχη θα μπορούσε να τις βάλει στις tote bags των Nails (προς 10 λίρες έκαστη).
Ωραία ανταπόκριση!
Με όλο το σεβασμό στους Kreator, δεν καταλαβαίνω πώς είναι δυνατόν να βγαίνουν μετά από Exodus και Carcass. Τέλος πάντων.
Είχα την ίδια απορία και έγινε μεγαλύτερη μετά την απήχηση που είδα πως έχουν οι Kreator.
Δεν αντιλαμβάνομαι την απορία σας, σε οποιοδήποτε πλαίσιο.
Αφού μιλάμε για τη σειρά εμφάνισης και το τοπ όνομα στη μαρκίζα, εμπορικά οι Exodus είναι πιο επιτυχημένη μπάντα. Είτε μιλάμε για πωλήσεις δίσκων, είτε για average monthly listeners.
Βέβαια είναι ευρωπαϊκή περιοδεία οπότε αυτό ίσως διαφοροποιεί τη σειρά.
Οι Carcass πάντως είναι σίγουρα τρίτοι και με σχετική απόσταση από εμπορική σκοπιά. Δεν έχουν και πρόσφατη κυκλοφορία σε αντίθεση με τους άλλους δύο. Οπότε είναι λίγο έκπληξη που εμφανίζονται πάνω από τους Exodus.
Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι Ευρώπη οι KREATOR διαχρονικά είναι πάνω απ’ τους άλλους 2, με σταθερή δισκογραφία και περιοδείες επί 40 χρόνια.
Τώρα για το μεταξύ EXODUS/CARCASS, θα υπέθετα ότι είναι θέμα Nuclear Blast.
Τέλος πάντων, εδώ έχουμε δει Nightwish να βγαίνουν μετά από Queensryche, να 'χαμε να λέγαμε ![]()
Ότι δηλαδή υπάρχει η ίδια απόσταση μεταξύ NIGHTWISH-RYCHE (αυτή που αντιλαμβάνομαι ότι εννοείς τεσπά) με EXODUS-KREATOR.
Όχι, γι’ αυτό και χρησιμοποίησα αυτό το δίδυμο ως ακραίο παράδειγμα της αηδίας του υπολογισμού (edit, καθορισμού καλύτερα) ενός billing με ξερά εμπορικά κριτήρια
Κατά τ’ άλλα ναι σαφώς και έχω τους Exodus (αρκετά) πάνω από Kreator. Αλλά (wait for it) ΓΟΥΣΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ![]()
Ωραιο ριβιου, ζηλεψα λιγο. Παντως κι εγω (σαν διοργανωτης λεω) ουτε κατα διανοια δεν θα εβαζα Carcass + Exodus μετα απο Kreator. Coheadline? Μπορει. Αλλα ως εκει.
Πολύ ωραία λογάκια - να ρωτήσω μιας που παρατήρησα από φόρα στην αντίστοιχη συναυλία στο μαντσεστερ μια μέρα πριν και φαίνεται να πήγες από την αρχή, υπήρχαν λέει τρομερές ουρές έξω από το venue. Ισχύει κάτι τέτοιο και για Λονδίνο ή είναι τοπικό το θέμα;
Επίσης, ψάρεψα αυτό να γίνεται αύριο αν σου μένουν αντοχές και είσαι από τους τυχερούς που προλάβουν:
Νομίζω ήταν θέμα στο Μάντσεστερ. Στο Brixton οι πόρτες άνοιγαν στις 5.30 και οι Nails ξεκινούσαν 6.15, έφτασα 5.45 και σε 5 λεπτά ήμουν μέσα. Στο merch είχε πραγματικά ατελείωτη ουρά αλλά είναι και λογικό εν μέρη (5.000 κόσμος, ένα merch stand).
Ευχαριστώ για το heads up, είναι το λαιβ που ανακοίνωσε το Jeff κατά τη διάρκεια του σετ τους (προφανώς είχαν περιορισμό από τους headliners να μην το ανακοινώσουν πριν τη συναυλία) και ευτυχώς έκλεισα εισιτήρια βγαίνοντας από το venue γιατί μέσα σε 1 ώρα ήταν sold out. Εχει βέβαια και μικρή χωρητικότητα το Underworld, μόνο 500 άτομα.
Ναι το γνωρίζω, δεν περίμενα βέβαια ότι θα γινόταν σολντ αουτ ήδη από το τελείωμα της συναυλίας της μεγάλης, καλό που πρόλαβες!
Γενικά Μαντσεστερ και Λονδίνο είναι πολύ αγαπημένοι (συναυλιακοί) προορισμοί, οπότε κρατώ τις επαφές μου όσο γίνεται. Φέτος θα επισκεφθούμε και το Bristol και το Camden, θα δούμε τι έχουν να μας πουν.
Τι καλό θα δεις;
Θα παω δυο φορές Μαντσεστερ για Outbreak και Damnation αρχικά.
Έπειτα έχω κλείσει μαζί με λίγο τουρισμό Jimmy Eat World με Rise Against στο Camden, και κάποιες μέρες αργότερα Arctangent - που δεν είναι ακριβώς Bristol, αλλά θα το δω κι αυτό επαρκώς. Κάτι μου λέει ότι θα πάθω τσότσο με το Μπρίστολ γιατί το έχω σκοπό από πολύ μικρή να πάω, θα δούμε.
Το Λονδίνο φέτος μας γλίτωσε, αν ήξερα εγκαίρως ότι θα έπαιζαν οι AFI στο Outbreak του Λονδίνου που είναι μια μέρα μετά το Arctangent, θα είχε συμβεί και αυτό :Ρ
To ArcTanGent είναι από τα καλύτερα φεστιβάλ στο νησί IMHO (αν και έχω να πάω από το 2023) και φέτος το line up είναι φοβερό, δυστυχώς πέφτει σε περίοδο που θα λείπω!