Συναυλιες στο εξωτερικο

Κι εμένα η εμπειρία μου ήταν τραγική. Δεν ξέρω αν έφταιγε και η aegean ή μόνο το πρακτορείο- petas.gr συγκεκριμένα, και γράφω και το όνομα του με επίγνωση. Ήταν πτήση εσωτερικού-οχι για συναυλία βέβαια, αλλά μιας και αναφέραμε το θέμα των επιστροφών από αεροπορικές…

Θα πεταγα Δευτέρα πρωί , μια βδομάδα περίπου μετά τηναρχη του lockdown. Προσπάθησα να ακυρώσω την πτήση (έστω να αλλάξω ημερομηνίες) από περίπου μία βδομάδα πριν από το site του petas.gr και με παρέπεμπε σε ένα τηλέφωνο που έπαιρνα πολλές φορές την ημέρα για 4 μέρες. Με τα πολλά και αφού δεν το σήκωνε κανένας στέλνω ένα email αρκετά “θυμωμένο” - αξιοπρέπες βέβαια - 3 μέρες πριν την πτήση. Καμιά απάντηση, και την Κυριακή που κοιτάω τα email μου βλέπω ότι την προηγούμενη μερα-σαββατο βράδυ στις 9 συγκεκριμένα μου είχε έρθει ένα email πως έχω μια ώρα (!!!)περιθώριο να ακυρωσω την πτήση και να πάρω μια επιστροφή, το κόστος του εισιτηρίου μείον κάποιες κρατησεις.

Σκέτη κοροϊδία κοινως

Νομίζω ότι ακύρωνε τις πτήσεις επειδή δε γέμιζαν τα αεροπλάνα (στο ποσοστό έστω που να φέρνει το κέρδος που επιθυμούσε).

Εμένα μου ακύρωσε 2 πτήσεις το καλοκαίρι κι έπρεπε, κατόπιν υποδείξεως άλλων με αντίστοιχη εμπειρία, να τους καλέσω στις 3-4πμ για να πιάσω γραμμή.

Μακάρι να είχαμε καταναλωτική συνείδηση και να μποϋκοτάραμε όσο μπορούσαμε την κωλοεταιρία αλλά νομίζω το αντίθετο γίνεται. Ελλείψη εναλλακτικών σε κάποιες χώρες και επειδή έχει απευθείας πτήσεις, η Aegean θα έχει πάντα πελάτες τους Έλληνες του εξωτερικού.

Μπορεί να έχεις δίκιο για τις ακυρώσεις, απλά εκείνη την περίοδο έψαχνα και εγώ να πετάξω για Ελλάδα και με απέτρεψαν τα 100αδες σχόλια στα σόσιαλ της εταιρείας περί ακυρώσεων χωρίς καμία δικαιολόγηση.

Υπήρχαν και σχόλια όπου έλεγαν πως ακύρωσαν τον σύζυγο και όχι την σύζυγο από την ίδια πτήση και άλλα τέτοια τρελά.

Τα εισητήρια εκείνη την περίοδο (από Γερμανία προς Ελλάδα τουλάχιστον) κόστιζαν 450-500€ :dizzy_face: οπότε ίσως λόγω υψηλού κόστους όντως να μην υπήρχε μεγάλη ζήτηση, αλλά από την άλλη μπορεί και να υπήρχε γιατί ο κόσμος δεν ήξερε τι μέλλει γενέσθαι και θα πλήρωνε το τίμημα. Ένα πονηρό μυαλό :stuck_out_tongue: θα μπορούσε να σκεφτεί, ότι έδιναν vouchers στα φθηνά εισητήρια που είχαν “κλείσει” καιρό πριν ώστε να πετάξουν τα ακριβά εισητήρια.

Ακραίο ακούγεται το παραπάνω, διαβάζοντας όμως όλες αυτές τις τρελές ιστορίες των ανθρώπων και την ταλαιπωρία τους δεν ξέρω…

Διάβασα κι εγώ πολλές ακραίες ιστορίες. Κάποιες απ αυτές είχαν κοινό παρανομαστή: Ο κόσμος έκλεινε εισιτήρια (δλδ πρόσφερε ρευστότητα στην εταιρία), η εταιρία ακύρωνε τις πτήσεις του κόσμου κι έδινε vouchers αντί για επιστροφή χρημάτων. Voila, λύθηκε το πρόβλημα ρευστότητας του τώρα, εναποθέτοντας την υπόσχεση πληρωμής για το μέλλον.

Έχω κοιτάξει ήδη για Χριστούγεννα. Για οικογένεια με 2 μικρά παιδιά και βαλίτσες, έφτασε ήδη το 1000αρικο. To be fair, η Aegean αυτή τη στιγμή είναι η φτηνότερη για τα Χριστούγεννα.

πονεμένη ιστορία η aegean. και ας έχω πετάξει άπειρες φορές λόγω δουλειάς τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να έχω γίνει χρυσό μέλος για 4-5 χρόνια. το καλοκαίρι όμως ξηγήθηκε τρομερά. έχουμε κλείσει (με διαφορετικές κρατήσεις, δυστυχώς) ταξίδι ιταλία για pj. πρώτα κλείσαμε το πήγαινε και μετά, για να δούμε με άδειες κτλ, κλείσαμε το γύρνα. μέσα στην όλη κωλοκατάσταση, η εταιρεία πάει και ακυρώνει το πήγαινε, αθήνα-μπολόνια. και φυσικά, το γύρνα, αντίστροφο δρομολόγιο, το εκτελεί. παίρνω τηλέφωνο και μου λένε, εφόσον η πτήση εκτελείται, δεν έχεις δικαίωμα ακύρωσης, παρά μόνο κατά τα συνηθισμένα προ ιού δεδομένα. άρα, χάνεις ουσιαστικά το εισιτήριο (ακριβέστερα, μου είπε θα σου γυρίσουμε 1 ευρώ ανα εισιτήριο όποτε θελήσουμε). και ερωτώ, πως δηλαδή εγώ θα γυρίσω εφόσον δε μου επιτρέπεις να πάω ακόμα και αν ήθελα; καμία απάντηση, παρά μόνο μου λένε από το τηλεφωνικό κέντρο να στείλω μειλ παραπόνων. ε, η αυτοματοποιημένη απάντηση ήταν πως θα το διαβάσουν εντός 2 μηνών, οι οποίοι φυσικά και παρήλθαν χωρίς καμία εξέλιξη.

5 Likes

Είχα ακουστά ότι μεγάλες επιχειρήσεις με εθνική ή/και διεθνή εμβέλεια, προσπαθούν να “κοινωνικοποιήσουν” τις ζημιές τους, αλλά δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι μετέρχονταν τόσο ευφάνταστες μεθόδους!
Αναρωτιέμαι ποιος θα σπεύσει να κλείσει εισιτήρια μήνες πριν, όσο θελκτικές τιμές κι αν έχουν, με αυτά τα δεδομένα!

1 Like

Οι έλληνες του εξωτερικού. Και πλέον είμαστε πολλοί! Προσωπικά δεν έχω το κόλλημα που έχουν πολλοί με την Ετζίαν, αλλά στα γκρουπ του facebook για έλληνες του εξωτερικού υπάρχουν πάρα πολλοί που ταξιδεύουν αποκλειστικά μαζί της.

1 Like

Παμε γερα οφφτοπικ αλλα:

Η Aegean, να πω την αληθεια μου,ειναι απο τις καλυτερες εταιριες στην Ευρωπη που εχω ταξιδεψει. Το φαγακι ειναι καλο πλας αλλα και το οτι πεταει απο τα μεγαλα αεροδρομια - οχι τα budget. Στις εποχες που ειχαν και ταινια, δε παιζοταν , αλλα ναι ειναι πιο ακριβη.

Το οτι η Aegean ειναι μονοπωλιο και με τις τιμες το εχει ξεφτιλισει, ειδικα στις γιορτες, ειναι σιγουρα ενα μεγαλο κεφαλαιο.
Να μου πεις ετσι μπερδευονται τα πραγματα - οταν σωζαμε τη Ολυμπιακη κανοντας τη κρατικη κ μετα πουλωντας τη - αλλα αναρωτιεμαι εαν υπαρχει καποιος Ευρωπαικος νομος για αυτο το "μονοπωλιο ".

Μετα παει η Wizz, που πεταξα 2 φορες τελευταια και παντα φευγει στην ωρα της / κανει κ λιγοτερο χρονο.

Α, την πουλήσαμε τελικά; Γιατί εγώ είχα μείνει με την εντύπωση ότι τη χαρίσαμε στην Aegean :stuck_out_tongue:.

3 Likes

αλλαξτε τον τιτλο του topic σε “Συναυλιες στο εξωτερικο (οταν βρεθει το εμβολιο σε κανα 2χρονια) και προσφορες αεροπορικων εταιριων για τα Χριστουγεννα/Πασχα”

2 Likes

Σήμερα η Aegean πάντως μου έβαλε στην κάρτα φόρους που είχα πληρώσει για πτήση που έχει ακυρωθεί εδώ και κοντά ένα τρίμηνο. Δεν είχα κάνει κανονική αγορά, αλλά με μπόνους μιας τραπεζικής κάρτας και είχα πληρώσει μόνο τους φόρους. Έτσι, δικαιούμουν refund και όχι voucher. Οι πόντοι μπήκαν λίγα λεπτά μετά την αίτησή μου, τα λεφτά από τους φόρους λίγους μήνες μετά.

Aegean η δεύτερη χειρότερη αεροπορική με όσες είχα μπλέξει εγώ ή φίλοι μου γι’ αυτό το καλοκαίρι (χειρότερη ως τώρα η Transavia).

Για να είμαστε δίκαιοι, οι Aegean αυτού του κόσμου είναι η εξαίρεση. Πέταξα (αναγκαστικά) το καλοκαίρι, ακύρωσα πτήσεις που είχα προγραμματισμένες, άλλαξα ημερομηνίες σε άλλες, αλλά το χάλι που περιγράφεται δεν το συνάντησα σε καμία εταιρεία. Ακόμα και της Ryanair συμπεριλαμβανομένης. Όπου χρειάστηκε να ακυρώσω πτήσεις εν μέσω lockdown πήρα τα χρήματα άμεσα σχεδόν (βδομάδα μαξ). Όπου δε μπορούσα να ταξιδέψω, γιατί ακυρώθηκαν συναυλίες κλπ, μου έδωσαν voucher ή δωρεάν νέα κράτηση ανεξαρτήτως κόστους (ανάλογα με την πολιτική της εταιρείας για κάθε προορισμό). Και δεν είχα λίγες εταιρείες, Jet2, British, Ryanair, Virgin (που γλίτωσε το φούντο στο 90’).

Επίσης, συμβουλή ΠΑΝΤΑ κράτηση με εταιρείες που έχουν κάλυψη ATOL ή όπως λέγεται η αντίστοιχη Ευρωπαϊκή κάλυψη. Ακόμα κι αν φουντάρουν, κατά 99% παίρνεις τα χρήματα σου πίσω.

Η Aegean είναι μονοπώλιο και παράλληλα “εθνικά / συστημικά σημαντική” λόγο τουρισμού. Έχει σύνδεση με όλα τα νησιά κοκ. Και μια κυβέρνηση που κάνει το μεσάζοντα.

Οι αεροπορικές έχουν φάει μεγάλη …ήττα από αυτή την κατάσταση χωρίς να είναι ευθύνη τους, για να είμαστε δίκαιοι. Όλο το μοντέλο τους βασίζεται στο ότι έχουν άριστη γνώση των κρατήσεων -δεδομένου των πολύ υψηλών πάγιων εξόδων -ήτοι για να βγάλουν κέρδος μια πτήση πρέπει να έχει 70% πληρότητα. Οι περισσότερες άντλησαν κεφάλαια από τους επενδυτές τους, πήραν δάνεια, πούλησαν αεροσκάφη, ακύρωσαν παραγγελίες για νέα κοκ. Για την Aegean δεν έχω άποψη, αλλά θεωρώ πως πρώτα θα έκανε όλα τα υπόλοιπα. Αλλά πίστεψε με, εισιτήρια ο κόσμος κλείνει για του χρόνου σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Πτήσεις στο εξωτερικό είπαμε είναι το topic;

Για να ειμαστε επισης δικαιοι, δε θα λυπηθω ποτε καμια αεροπορικη εταιρια ακομα κι αν χρεωκοπησει και κλεισει. Απο τους χειροτερους κλαδους business τα τελευταια 20 χρονια, που εχουν επωφεληθει απειρα απο την αναγκη του κοσμου και το μοντελο ελευθερης αγορας. Ας προσεχαν.

Οταν το 2002 μπορουσα να πεταξω και να επιλεξω οποια θεση ηθελα, μου εδιναν complimentary drinks και ξερω γω τι αλλο, μπορουσα να αλλαξω πτηση ακομα και με την φτηνη επιλογη και ενα σωρο αλλα quality of life αυτονοητα για μενα benefits, και καθε χρονο εβρισκαν κατι παραπανω να χρεωσουν, οπως για παραδειγμα $50 για καθισμα με περισσοτερο χωρο για τα ποδια, σταδιακη μειωση αποσκευων, καμια δυνατοτητα αλλαγης εισιτηριου, χρεωση για αναψυκτικα και ποτα μεσα στο αεροπλανο κι ενα σωρο αλλα, τοτε καλο φουντο και ψοφο.

5 Likes

Τα τελευταία 20 χρόνια βέβαια το αεροπορικό ταξίδι έχει γίνει commodity και είναι προσβάσιμο σε όλους.

Σε αυτό συμβάλει το ότι υπάρχουν τόσες αεροπορικές και ανταγωνισμός.

Τα add ons που αναφέρεις ναι είναι πρόβλημα αλλά παράλληλα επέτρεψαν το βασικό αγαθό (την πτήση αυτή καθεαυτή) να είναι φθηνή.

Το προβλημα μου ειναι οτι η πτηση ΔΕΝ ειναι φτηνη. Για να μην μιλησω για την κοροιδια του low season και του high season. Που ακριβως βλεπεις εσυ να ειναι φτηνη η πτηση? Αν μιλαμε για budget εταιριες, δεν μιλαω για αυτες προφανως.

Καποτε μπορουσα να πεταξω υπερατλαντικα με $500-600 σε αρκετες περιοδους του χρονου, τωρα πλεον απλα γελαει ο κοσμος, και το καλοκαιρι κατω απο $1200 δεν βρισκεις. Εξωφρενικες τιμες.

Δεν ηταν μη προσβασιμο σε ολους απο πριν το αεροπορικο ταξιδι. Μεγαλωσαμε κιολας και μπορουμε να ταξιδευουμε πιο ευκολα. Και σιγουρα υπαρχουν περισοστερες πτησεις.

4 Likes

Εγώ δεν έχω δώσει πάνω από 300 λίρες για υπερατλαντικο :grinning:

Αλλά δεν είναι σωστό δείγμα να κρίνεις από δική σου εμπειρία. Πχ εσύ μπορεί να ταξιδεύεις μόνο σε ‘high season’ (ήτοι μεγαλύτερη ζήτηση). Οι αεροπορικές, όπως έγραψα πιο πάνω, σε αυτό ακριβώς το μοντέλο βασίζονται (advance pricing) και μπορούν να λειτουργούν ενώ έχουν μεγάλα λειτουργικά έξοδα. Ότι ξέρουν ακριβώς πόσοι θα ταξιδέψουν και με τι τιμή. Έχει τα θετικά (μπορείς να βρεις πολύ φθηνές πτήσεις) αλλά και τα αρνητικά (ότι αν δεν κλείσεις αρκετά νωρίς θα πληρώσεις πάνω από το μ.ο.)

Καλα δεν εχω ορεξη τωρα να πιασω ενδελεχη κουβεντα για τις αεροπορικες, θα μπορουσα να γραψω κυριολκεκτικα 100 λογους για τους οποιους σιχαινομαι το κωλο-λομπυ τους.

Απλα εισαι αδικος, δεν ειναι προσωπικη εμπειρια μονο, απλα εθεσα ενα παραδειγμα. Η ουσια παραμενει πως υπαρχει αυστηρη “τιμωρια” της αναγκης και επιβραβευση της πολυτελειας. Τωρα οκ τις δικες σου τις υπερατλαντικες δεν τις μετραω καν, προφανως μιλουσα για Ελλαδα, τι να το κανω να ερθω στην Αγγλια?

Ζηλευω τους φιλους μου που εχουν τον χρονο και κυριως την ενεργεια και την ορεξη να ψαχνουν πτησεις (προ κοβηντακιου) ωστε απλα να ταξιδεψουν καπου φτηνα, κι ας ειναι οπου να ναι, γιατι στην περιπτωση μου και στην περιπτωση της πλειονοτητας του κοσμου, οι πτησεις ειναι αναγκη, κι οχι πολυτελεια. Δεν μπορεις να διαλεξεις να πας πισω στο σπιτι σου ή σε μια δουλεια ή σε εναν γαμο τις ημερες που θελεις εσυ, με οτι αυτο συνεπαγεται. Και πολλες φορες αναγκαζεσαι να κλεισεις πτηση σχετικα συντομα. Καποτε μπορουσα να κλεινω κι εγω εισιτηρια 5 μηνες πριν, τωρα δεν γινεται.

Ενα συστημα, οπως ειναι κατεξοχην το μοντελο της ελευθερης αγορας, το οποιο επιβραβευει πολυτελεια και τιμωρει αναγκη, εγω το σιχαινομαι απο τα βαθη της καρδιας μου, θελω να καταργηθει, προτιμω φαση κομμουνισμο επι Σταλιν απο αυτον τον εμετο, και απλα μπορουμε να συμφωνησουμε οτι διαφωνουμε επι τουτου, αφου προσωπικα θελω global revolution, καψιμο σε ολες τις τραπεζες και πληρη καταργηση της ελευθερης αγορας, κι ας μην μπορω να εχω ελια στο μαρτινι μου στην πρωτη θεση με την ευκαιρια που βρηκα για να ταξιδεψω Ταιλανδη επειδη το εκλεισα 3 χρονια πριν.

1 Like

Το αντίστροφο είναι το επιχείρημα μου πάντως. Αν θες να πας κάπου φθηνά κλείνεις μόνο με χειραποσκευη, σε random allocation οικονομική θέση, χωρίς φαγητά κλπ και πας κάπου φθηνά.

Αν θες έξτρα χώρο για τα πόδια, Speedy boarding κλπ τα πληρώνεις. Την πολυτέλεια πληρώνεις πλέον, αυτή που κάποτε χρεώνονταν across the board σε όλους.

Πάντως πολλές αεροπορικές σου δίνουν τη δυνατότητα να έχεις flexible booking (Νομίζω με αυτό τον όρο το προσφέρουν) και να αλλάξεις ημερομηνίες, ώρες κλπ πληρώνοντας κάτι μπροστά, αλλά χωρίς έξτρα επιβάρυνση μετά.

Πολυτελεια ο εξτρα χωρος για τα ποδια?! Κατι που επρεπε να ειναι ΣΕ ΚΑΘΕ καθισμα? Ε οχι δεν το δεχομαι.

ακομη βρε mods να αλλαξετε τον τιτλο ?

1 Like