Επί της ουσίας όμως, ο ΕΣ είναι μία ομάδα ανθρώπων - αναφέρομαι σε αξιωματικούς και υπαξιωματικούς - που βαριούνται να δουλέψουν. Κανένας δεν πρόκειται να κάνει τίποτα παραπάνω από αυτό που πρέπει και τις περισσότερες φορές δεν κάνουν ούτε αυτό που πρέπει. Θα το δεις να συμβαίνει κάποια στιγμή, είσαι ακόμα στο κέντρο και είναι νωρίς. Σιγά σιγά θα συνειδητοποιήσεις ότι όλοι είναι ευθυνόφοβοι και κοιτάνε να την βγάλουν λουφάροντας. Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να μην γίνονται τα πράγματα όπως πρέπει και να επικρατεί μία παρακμή, η οποία παρακμή υπάρχει και στη νοοτροπία των στελεχών.
Ένα απλό παράδειγμα για να καταλάβεις: Η απάντηση κάποιου διοικητή σε ερώτηση φαντάρου για το αν πρέπει να φτιάξουν την αποθήκη: “Δεν θα τα κάνω όλα εγώ, να έχει κάτι να κάνει και ο επόμενος!!” Ο οποίος διοικητής όλη μέρα έβλεπε ταινίες και έπαιζε παιχνίδια στο PC του.
Με πολλά τέτοια περιστατικά έχω δημιουργήσει την εντύπωση ότι δεν είναι για εργατικούς ανθρώπους ο στρατός. Το παραδέχονται και κάποιοι στρατιωτικοί αυτό.
Οι πιτσιρικάδες την βλέπουν με λίγο τρέλα την όλη φάση και πάνε πιο χαλαρά. Κάνουν πιο εύκολα μαλακίες και την τρώνε πιο συχνά. Οι μικροί είναι αυτοι όμως που σπάνε πιο εύκολα, ενώ αν είσαι λίγο μεγαλύτερος την παλεύεις καλύτερα στα ζόρια…
Φυσικα και σε καθημερινη βαση Ακροπολη… ενδοοξο φ1!!! χαχαχαχαα…
Πρωτα πηγα Ροδο και μετα Ιωαννινα… τον Λεων τον θυμαμαι… ηταν στους αλφαδες μου…!!!
Ημουν τελευταια σειρα που παρουσιαστηκε χαιδαρι. 290 σειρα δηλαδη. Ξερεις καναν Λυμπερακη??
με το λυμπερακη ημασταν μαζι στη μετεκπαιδευση, γενικα δε νομιζω να σας ετρεξε παντως. μου φανηκε οκ.
τον αυγουστοπουλο τον ειχαμε και μεις προς το τελος για κανα μηνα, ειχαμε αλλον πιο πριν. ηταν λιγο τσιτας και πηγαινε πολυ βασει των βιβλιων. τον ηξερα απο το γραφειο εκπαιδευσης πριν ερθει στο λοχο υεα που με ειχανε εκει γραφεα.
γενικα παντως περασα πολυ καλα και στις μεταθεσεις μου. καλοκαιρακι ροδο μια χαρα και χειμωνα γιαννενα.
εσυ που πηγες??
ηταν σε αδεια
και γυρισε για κανα μηνα οπου μετα ειχαμε 2 προσωρινους δκτες (2 ταγματαρχες απο τη σακεδβ)
και τελος εναν λοχαγο παρασκευοπουλο
καπως ετσι
και γω καλα περασα
μυτιληνη\καλλονη απο οκτωβρη μεχρι φλεβαρη - σε αποσπασμενη δοιμιρια οπου οι πιο υψηλοβαθμοι ημουν εγω και ενας ανθυπας
και μετα γες στο ταγμα διαβιβασεων - οπου ειχαμε το φυλακιο στην παρνηθα
την μερα που πιασαν οι φωτιες, ηταν η μερα που κατεβαινα!!! ο αλλος δοκιμος εφαγε τρελη λαχταρα!!!
Το πρώτο νομίζω ότι σε πάνε Ξάνθη αλλά δεν είμαι καθόλου σίγουρος.
Για το δεύτερο η εκπαίδευση γίνεται χαιδάρι και αν είσαι τυχερός παίρνεις μονάδα σε διμμοιρία αποσπασμένη από το τάγμα (η διμμοιρία σου βρίσκεται σε άλλο στρατόπεδο) και με αυτή τη φάση βρίσκεσαι σε νησί και δεν έχεις μαλακείες με το υπόλοιπο στρατόπεδο, όπως μαγειρία, σκοπιές κτλ. Ένα παληκάρι που ήμασταν μαζί στη προηγούμενη μετάθεση του ήταν ρανταρίστας σε φυλάκιο και ήταν σε αυτή τη φάση και πέρασε τέλεια!!
Το τρίτο δεν ξέρω τι είναι αλλά φαντάζομαι ότι είναι η ειδικότητα χειριστή ψηφιακών τερματικών και κρυπτοσυσκευών (ή κάτι τέτοιο) αλλά το μετονομάσανε. Αν σου τύχει και κάνεις κάτι που έχει σχέση με την αυτήν την ειδικότητα θα είσαι σε ένα γραφείο και θα λαμβάνεις και θα στέλνεις σήματα όλη μέρα. Αν έχει δουλειά δεν θα προλαβαίνεις, αλλά η υπηρεσία θα είναι μέσα σε ΚΕΠΙΚ, άρα καλά.
Ελπίζω να σε κάλυψα. Κι εγώ ΔΒ ήμουν, γραφέα ΚΕΠΙΚ με κάνανε, αλλά στη μονάδα έγινα κρύπτο γιατί θέλανε τέτοια άτομα.
Πάντως γενικά για ειδικότητες δεν έχει και πολύ σημασία, θα κάνεις αυτό που χρειάζεται η μονάδα σου. Ξέρω πολλούς ΧΑΜ που τους κάνανε γραφείς ΚΕΠΙΚ. Αν είσαι σε καλή μονάδα θα είσαι οκ ανεξάρτητα ειδικότητας.
Και για να μη ξεχνιόμαστε: ΚΕΔΒ = Κέντρο Εκπαίδευσης Δυνατών Βυσμάτων!!:p:p
Όπως έχουμε πει τα πάντα είναι θέμα βύσματος και τύχης.
Βύσμα για ηλεκτρονικού πολέμου πας κατευθείαν Ξάνθη. Είναι σχετικά καλά.
Βύσμα για Χειριστής Ραντάρ. Η καλύτερη ειδικότητα αλλά μπορεί και χειρότερη. Δεν νομιζω να μπορείς να πας κανονικά γιατί πρέπει να είσαι Ι1. Σκοπιά κάνεις σε κάτι φυλάκια μη προβλεπέ δεν σε πιάνει τίποτα και πουθενά είσαι παντού φιλοξενούμενος θα σε μισούν όλοι θα κάνεις π.χ 15 υπηρεσίες και 10 μερές θα είσαι έξω χωρίς να μπορείς να πάρεις άδεια :lol: Μπορεί όμως στη δεύτερη μετάθεση (αν έχεις) η μονάδα να μην έχει χειριστή ραντάρ οπότε… ότι βρέξει!
Χειριστής Ψηφιακών Τερματικών συσκευών και κρυπτομηχανών. Το κουφό με αυτή την ειδικότητα είναι ότι πρέπει να είσαι κανονικά Ι1 για να την πάρεις αλλά για να την ασκήσεις πρέπει να μπεις σε ΚΕΠΙΚ που θεωρείται Γιωτάδικο και σε πολλές μονάδες είναι απαγορευτικό να μπεις αν δεν είσαι γιωτάς ή ΕΠΟΠ.:lol:
Μπορεί να είσαι όμως σε μονάδα και να χτυπάς κανονικά το σκοπετάκι σου (μιλώ γενικά όχι για τον chrisp που είναι άοπλος)
ΧΑΜ = Σκοπάνθρωπος. Μακριά!!!
ΥΓ : Φιλική συμβουλή. Καλό θα είναι όσοι ανταλλάσετε προσωπικές πληροφορίες και αναφέρετε ονόματα αξιωματικών, μονάδων κτλ να το κάνετε μέσω πμ. 8)
Γιατί όταν κάνεις 9ωρα και 11ωρα ακόμα στις γιορτές σκοπιά πάει πολύ να κάνεις και τις καθαριότητες στις τουαλέτες ή τη λάντζα στα μαγειρεία ενώ ο γιωτάς κάθεται στην καρέκλα του θαλαμοφύλακα και διαβάζει playboy. Γι’ αυτό.
“Γιωτάδες” μεταξύ φαντάρων λέγονται συνήθως οι απαλλαγμένοι απο όπλο, για λόγους υγείας, κάποια Ι3 και τα Ι4 δηλαδή! Το αστείο είναι πως αυτή η έκφραση συχνά χρησιμοποιείται απο τους ίδιους! Θυμάμαι ένα φιλαράκι που είχε Ι4 και έκανε συνέχεια θαλαμοφυλίκια και έλεγε τους πάντες γιωτάδες… πλάκα είχε!
Καμιά νέα έκφραση τώρα στον στρατό υπάρχει? Πριν δύο χρόνια κυριαρχούσαν τα “δε την παλεύω/αντιπαλευόν” κλπ (έκφραση που είμαι σίγουρος διαδόθηκε απο τον στρατό παραέξω και τη λέμε όλοι παντού), “εμπλοκή”, “λελέ” (και “λελεδόνια”), “γιωτάς”, “μπιφτέκι”, “ψάρακλας”, η “καμπάνα” φυσικά, “δε σε χάλασε” (συχνά συνοδευόμενο απο το ψάρακλα)…!
Επίσης εγώ ήμουν ΔΒ, ειδικότητα ραντάρ. Ισχύουν τα εξής. Κάνεις εκπαίδευση στο Χαιδάρι και μετά σε στέλνουν σε μέρη όπου έχει ραντάρ. Π.χ. νησιά και Έβρο. Οι καταστάσεις τώρα ποικίλλουν ανάλογα το νησί, τον διοικητή και αυτούς που συναντάς όταν πας (αν πας) στο φυλάκια. Στα φυλάκια ναι μεν δεν έχεις το γενικότερο πρήξιμο του τάγματος, αλλά αν δεν τα πας καλά με αυτούς που θα βρεις εκεί( στρατιώτες άλλης ειδικότητας) πήζεις κάπως, δεδομένου του ότι δεν έχεις εξόδους.π.χ. εγώ είχα κάτσει 23 μέρες συνεχόμενες σε φυλάκιο χωρίς έξοδο. Αρκετοί ρανταρίστες πάντως της σειράς μου, έκαναν πολλές σκοπιές για να καλύψουν τρύπες αντί να χειρίζονται ραντάρ. Γενικά καλή ειδικότητα αλλά θέλει και τύχη.
Αυτά που έγραψες ίσχυαν σε σένα. Φίλος μου πήγε σε νησί π.χ 18 μέρες χωρίς έξοδο αλλά 10 μέρες κάθε μέρα έξοδο, καθαριότητες μηδέν (φιλοξενούμενοι οι ρανταρίστες σε ταξιαρχία), έχω φωτογραφίες με τα βρακιά στην σκοπιά, δεν τους έπιανε ταξιαρχική και άλλα πολλά. Κοινώς μαμ, κακά και νάνι. Το πρόβλημα με τα άτομα πάντα παίζει είτε είναι στρατός, χώρος εργασίας ή όπου αλλού. Άλλος φίλος στη δεύτερη μετάθεση στη… στεριά πήγε σε μονάδα που δεν είχε ειδικότητα ραντάρ και έκανε τον εστιάτορα!!
δλδ αν ο άλλος έχει βγει γιωτάς λόγω μέσης ας πούμε, θα τον στείλουνε στις τουαλέτες? δεν πολυστέκει. να τον βάλουνε να κάνει αγγαρείες άσχετες με το πρόβλημά του, οκ.
Ναι αλλά οι περισσότεροι βγάζουν Ι απλά για να λουφάρουν και όχι γιατί έχουν ουσιαστικό πρόβλημα. Αν κάποιος έχει όντως πρόβλημα το ξέρουν όλοι και δεν τον πρήζουν. Αλλά στην πλειοψηφεία ιο περισσότεροι πάνε στο Ι για γλιτώσουν ότι μπορούν…
Στη μονάδα που ήμουν εγώ, (Πυροβολικό, Λήμνος) επειδή δεν έβγαιναν οι υπηρεσίες, οι λοχαγοί είχαν πιάσει αυτους τους “λουφαδόρους” γιωτάδες, και τους είχαν δώσει όπλο “οφφ δε ρέκορντ” για να κάνουν περίπολα κλπ… :lol: