καποιοι ασχετοι…[-X
Λοιπόν η συζήτηση είναι μεγάλη…θα προσπαθήσω να προσεγγίσω την έννοια φασισμός όσο πιο περιεκτικά και ολοκληρωμένα γίνεται μέσα σε ένα post.Η ανάλυση που χρειάζεται είναι μεγάλη και η συζήτηση πάνω σε αυτό επίσης.Την έννοια αναρχία που αναφέρεις την αφήνω έξω…γιατί ο αναρχικός είναι αντιφασίστας αλλά ο αντιφασίστας δεν είναι απαραίτητα αναρχικός.Αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσεις αρχικά…Πάμε παρακάτω στα σχετικά με το φασισμό και κάποια βασικά χαρακτηριστικά της ιδεολογίας του…
Σου δίνω πρώτα τον ορισμό του φασισμού για να μιλήσουμε και για κάποια παραδείγματα καθημερινού φασισμού…
‘‘Ο φασισμός είναι πολιτική ιδεολογία και μαζικό κίνημα που έχει ως στόχο να θέσει το έθνος, το οποίο ορίζει βάσει αποκλειστικών βιολογικών, πολιτισμικών και/ή ιστορικών συνθηκών, υπεράνω κάθε άλλης αξίας και να δημιουργήσει μια κινητοποιημένη εθνική κοινότητα.
Ο όρος φασισμός χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Μπενίτο Μουσολίνι και προέρχεται από την ιταλική λέξη fascio που σημαίνει “ένωση” ή “σύμπραξη” και από τη λέξη fasces που σημαίνει ράβδοι δεμένες σε τσεκούρι. Οι fasces ήταν στην αρχαία Ρώμη σύμβολο της εξουσίας των δικαστών και συμβόλιζαν την “ισχύ δια της ενώσεως”: μια μόνο ράβδος σπάζει εύκολα, ενώ μια δέσμη πολύ δύσκολα.’’
Τόσο απλά τόσο όμορφα χωρίς δικά μου σχόλια σε λίγες σειρές σκιαγραφούνται οι βασικές αξίες του φασισμού που είναι η υπεροχή του έθνους και της φυλής του έναντι των άλλων.
Όμως γεγονότα που βιώνουμε καθημερινά σε πολλούς διαφορετικούς τομείς της ζωής μας χαρακτηρίζονται φασιστικά γιατί υιοθετούν δικές του πρακτικές και χαρακτηριστικά γνωρίσματα…Εδώ παραθέτω μερικά :
ΔΗΜΟΚΡΑΤ-ΦΑΣΙΣΜΟΣ: Η πεποίθηση ότι είναι απόλυτα δίκαιο η πλειοψηφία να επιβάλλει την άποψη της στην μειοψηφία, έστω κι αν η πρώτη είναι αντικειμενικά ηλίθια.
ΠΡΟΒΑΤΟΦΑΣΙΣΜΟΣ: Η άποψη ότι “όλα πάνε μια χαρά”, άρα ας μην αλλάξουμε τίποτα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΦΑΣΙΜΟΣ: Η μη δίκαιη κατανομή του πλούτου της Γής ανά κάτοικο του πλανήτη επειδή οι “μεν” ανήκουν σε πιό… ανεπτυγμένες οικονομίες από κάποιους “δε”.
ΑΝΑΡΧΟ-ΦΑΣΙΣΜΟΣ: Η πεποίθηση ότι για να εγκαθιδρυθεί μια αντιεξουσιαστική κοινωνία, πρέπει όλα τα μέλη της να είναι αντιεξουσιαστές (και μάλιστα με τον ίδιο τρόπο που είναι οι …εμπνευστές της).
ΜΑΖΟ-ΦΑΣΙΣΜΟΣ: Η αντίληψη ότι η αισθητική του “μέσου” ακροατή, θεατή, αναγνώστη κλπ, πρέπει να επιβάλλει τα κοινωνικά στάνταρτς στα οποίοα θα στηρίζεται η κάθε λογοκρισία.
Kαι άλλα πολλά που μπορούμε να συζητήσουμε είναι φασισμός…Τόσα πολλά και μετά μας φταίνε τα σκατά :roll:
Το αν ειναι ασχετοι δεν με ενδιαφερει, ολοι ειμαστε σε καποια πραγματα. Το θεμα ομως ειναι να εισαι ασχετος και να το παιζεις εξυπνος…
αυτο εννοω ρε…
κωστακη χωσε…!!
Ma pws 8a kanoun perissotera posts tote?8)
Η ερώτηση ήταν αυτή. ^
Ποιος έκλασε;;; :lol:
Κι αυτή είναι η απάντηση
Λοιπόν η συζήτηση είναι μεγάλη…θα προσπαθήσω να προσεγγίσω την έννοια φασισμός όσο πιο περιεκτικά και ολοκληρωμένα γίνεται μέσα σε ένα post.Η ανάλυση που χρειάζεται είναι μεγάλη και η συζήτηση πάνω σε αυτό επίσης.Την έννοια αναρχία που αναφέρεις την αφήνω έξω…γιατί ο αναρχικός είναι αντιφασίστας αλλά ο αντιφασίστας δεν είναι απαραίτητα αναρχικός.Αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσεις αρχικά…Πάμε παρακάτω στα σχετικά με το φασισμό και κάποια βασικά χαρακτηριστικά της ιδεολογίας του…
Σου δίνω πρώτα τον ορισμό του φασισμού για να μιλήσουμε και για κάποια παραδείγματα καθημερινού φασισμού…
‘‘Ο φασισμός είναι πολιτική ιδεολογία και μαζικό κίνημα που έχει ως στόχο να θέσει το έθνος, το οποίο ορίζει βάσει αποκλειστικών βιολογικών, πολιτισμικών και/ή ιστορικών συνθηκών, υπεράνω κάθε άλλης αξίας και να δημιουργήσει μια κινητοποιημένη εθνική κοινότητα.
Ο όρος φασισμός χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Μπενίτο Μουσολίνι και προέρχεται από την ιταλική λέξη fascio που σημαίνει “ένωση” ή “σύμπραξη” και από τη λέξη fasces που σημαίνει ράβδοι δεμένες σε τσεκούρι. Οι fasces ήταν στην αρχαία Ρώμη σύμβολο της εξουσίας των δικαστών και συμβόλιζαν την “ισχύ δια της ενώσεως”: μια μόνο ράβδος σπάζει εύκολα, ενώ μια δέσμη πολύ δύσκολα.’’
Τόσο απλά τόσο όμορφα χωρίς δικά μου σχόλια σε λίγες σειρές σκιαγραφούνται οι βασικές αξίες του φασισμού που είναι η υπεροχή του έθνους και της φυλής του έναντι των άλλων.
Όμως γεγονότα που βιώνουμε καθημερινά σε πολλούς διαφορετικούς τομείς της ζωής μας χαρακτηρίζονται φασιστικά γιατί υιοθετούν δικές του πρακτικές και χαρακτηριστικά γνωρίσματα…Εδώ παραθέτω μερικά :
ΔΗΜΟΚΡΑΤ-ΦΑΣΙΣΜΟΣ: Η πεποίθηση ότι είναι απόλυτα δίκαιο η πλειοψηφία να επιβάλλει την άποψη της στην μειοψηφία, έστω κι αν η πρώτη είναι αντικειμενικά ηλίθια.
ΠΡΟΒΑΤΟΦΑΣΙΣΜΟΣ: Η άποψη ότι “όλα πάνε μια χαρά”, άρα ας μην αλλάξουμε τίποτα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΦΑΣΙΜΟΣ: Η μη δίκαιη κατανομή του πλούτου της Γής ανά κάτοικο του πλανήτη επειδή οι “μεν” ανήκουν σε πιό… ανεπτυγμένες οικονομίες από κάποιους “δε”.
ΑΝΑΡΧΟ-ΦΑΣΙΣΜΟΣ: Η πεποίθηση ότι για να εγκαθιδρυθεί μια αντιεξουσιαστική κοινωνία, πρέπει όλα τα μέλη της να είναι αντιεξουσιαστές (και μάλιστα με τον ίδιο τρόπο που είναι οι …εμπνευστές της).
ΜΑΖΟ-ΦΑΣΙΣΜΟΣ: Η αντίληψη ότι η αισθητική του “μέσου” ακροατή, θεατή, αναγνώστη κλπ, πρέπει να επιβάλλει τα κοινωνικά στάνταρτς στα οποίοα θα στηρίζεται η κάθε λογοκρισία.
Kαι άλλα πολλά που μπορούμε να συζητήσουμε είναι φασισμός…Τόσα πολλά και μετά μας φταίνε τα σκατά
Πάντως από ότι βλέπω στις τρεις τελευταίες σελίδες η συζήτηση μια χαρά κυλάει ανάμεσα σε furor, Gigatron, denner_shermann, Senior Member, sjuk. Και δεν βρίσκω τον λόγο που έπρεπε να ανοίξει ένα καινούριο τόπικ για να γίνει η κουβέντα αυτή. Όποιος διαφωνούσε με τον denner_shermann θα μπορούσε να το εκφράσει κατ’ευθείαν στο θέμα “Σκατά στους φασίστες”. Και μην ακούω μαλακίες πως ο τίτλος δεν ήταν γραμμένος με ευγενικό και πολιτισμένο τρόπο γιατί με αυτή την λογική θα έπρεπε να μην επιτρέπονται οι βρισιές αλλά από ότι βλέπω μια χαρά βρισιές γράφουν όλοι χωρίς να υπάρχει εκεί λογοκρισία. Τες πα, κατά την γνώμη μου το κλείδωμα του προηγούμενου topic ίσως να ήταν σωστό με βάση το γράμμα των κανόνων του forum αλλά όχι με βάση το πνεύμα τους.
Επειδή μόνο εγώ εδώ μέσα έκανα χρήση λέξης με κοινή ρίζα με τη λέξη “προβοκάτορας” θέλω να σε διαβεβαιώσω, ότι ειδικά εσένα δε σε είπα ποτέ προβοκάτορα… Πραγματικά εκλπήσσομαι που δεν κατάφερες να καταλάβεις κάτι τόσο απλό…
Ίσως και εγώ να μην έχω μάθει να εκφράζομαι σωστά…
Γυρίστε τώρα στην κουβεντούλα σας… (παρατήρηση @Headshot: τον ορισμό που έδωσες, που τον βρήκες? Εμένα περισσότερο σε ορισμό του εθνικισμού μου φέρνει αυτό για το οποίο μιλάει, παρά για τον φασισμό. Μιλάω για το κομμάτι το ορισμού και όχι για την ιστορική προέλευση της λέξης…)
Δεν πήγαινε για 'σένα αυτό, εσύ σκέφτεσαι.
Gigatron otan megalwsw kai ftasw thn hlikia sou kai thn empeiria sou 8a klwtsaw fasistes!!!
Στο wikipedia…ελπίζω να μη θεωρηθεί και το wikipedia προβοκατόρικο ή κάτι τέτοιο.Ήμουν όσο πιο αντικειμενικός μπορούσα
Τι ωραία συζήτηση για τον φασισμό!!#-o
Αντί να απαντάτε στο post του headshot σχετικά με το τι είναι φασισμός λέτε ΤΑ ξεκάρφωτα…
Gigatron, o headshot den einai admin!to kserw standar einai filos mou.
Το άβατάρ σου προς το παρόν τα λέει όλα για το που θες να μοιάσεις και την ειρωνεία σους φίλους σου κι εκεί που σε παίρνει.
Αρκετά ασχολήθηκα με την πάρτη σου.
ναι αλλα συμμετεχω και εγω στην κουβεντα… δεν ειπα οτι το ειπες μονο για μενα, γενικα αναφερθηκες… αυτο εκανα κι εγω.
Πάντως οι φασίστες είναι οι εθνικιστές που επιπλέον
-επιβάλλουν με τη βια την άποψη τους στους άλλους
-προσπαθούν να παινέσουν αυτό που εκείνοι θεωρούν ως ιδανικό και προσπαθούν με κάθε αθέμιτο μέσο να καταστρέψουν κάθετι διαφορετικό
ο maynard των tool ειναι…
Το σχόλιο περί προβοκατορισμού μένει ασχολίαστο… Το έχει ήδη σχολιάσει ο sjuk
Το θεμα ομως ειναι να εισαι ασχετος και να το παιζεις εξυπνος…
Εγώ το πρωί περιέργως το είχα απορία και άνοιξα τον Μπαμπινιώτη να δω τι ορισμό δίνει (βέβαια, είναι λεξικό και όχι βιβλίο εξειδικευμένο σε κοινωνικο-πολιτικά ζητήματα) και έδινε τελείως διαφορετικό ορισμό. Θα το τσεκάρω όταν γυρίσω σπίτι και στην Πάπυρους Λαρούς…