Στράτευση και στρατός

Βασικά αν δεν πας προκατειλημμένος περνάς μια χαρά. Εκτός αν τύχεις στην περίπτωση. Βέβαια μπορεί να έχεις και κανένα γερό βύσμα και να κάνεις τη θητεία σου σε καμιά παραμεθόριο όπως η Άνδρος!!!:stuck_out_tongue: :stuck_out_tongue: (ή η Εθνική Άμυνα ακόμα καλύτερα!!!)

Γνωστος μου υπηρετει την θητεια του στο παραμεθοριο ΖΟΥΜΠΕΡΙ!!

Και εγώ θα ήθελα να μην υπάρχει στρατός για να πω την αλήθεια, αλλά για την Ελλαδίτσα μας δυστυχώς δεν είναι και τόσο εύκολο. Είμαστε κωλοσημείο στο χάρτη. Δεν κλείσαμε ποτέ μας αιώνα δίχως πόλεμο:( Επομένως, αφού αναγκαζόμαστε να τον διατηρούμε εγώ δεν το βλέπω τόσο τραγικά το να υπηρετήσω για να διαφυλάξω τα σύνορα της πατρίδας μου από ξένους εισβολείς. Παραδόξως, επίσης τιμή τους και καμάρι τους το θεωρούν και πολλοί Ευρωπαίοι το ότι έκαναν τη στρατιωτική τους θητεία (π.χ. Ελβετία που επίσης έχει υποχρεωτική θητεία).

Δεν θα ελεγα οτι πλεον με την Ευρωπαϊκη Ενωση υπαρχει καποιος κινδυνος εισβολης στην Ελλαδα. Σκεψου το λιγο. Ειναι σαν να εισβαλει καποιος στην Ευρωπη πλεον.

Σεβομαι οτι εσυ θες να διαφυλαξεις την πατριδα απο ξενους εισβολεις (πιθανοτατα κι εγω το ιδιο θα ηθελα να κανω στη λογικη του οτι αμυνομαι για να υπερασπισω την ελευθερια καποιων ανθρωπων), αλλα για μενα η στρατιωτικη θητεια ειναι ενας χαμενος χρονος (εξαιρωντας τις φιλιες που ισως γινουν εκει).

Άσε που μισθοφορικός στρατός θα ήταν κάτι πολύ χειρότερο. Δείτε το παράδειγμα της Αμερικής. Στο Βιετνάμ που η στράτευση ήταν υποχρεωτική, ακούγονταν πολλές περισσότερες φωνές διαμαρτυρίας από ότι τώρα που είναι μισθοφορικός. Τώρα οι οικογένειες των νεκρών, δε φωνάζουν τόσο γιατί αυτό ήταν κατά μία έννοια “επιλογή” του γιόκα τους και ενδεχόμενο που το είχαν στην άκρη του μυαλού τους. Με μισθοφορικό στρατό, ικανή την έχω την ηγεσία αυτού του τόπου να έπαιρνε μέρος σε όλους τους πολέμους του ΝΑΤΟ-US για να τους γλύψει…

Σε αυτο που λες ισως να μην εχεις αδικο, αλλα η βασικη διαφορα του Βιετναμ και του Ιρακ ειναι οτι τοτε ηταν 60-70 και η κοινωνια ειχε μια αρκετα πιο προοδευτικη σκεψη απο σημερα. Επισης τοτε υπηρχε και αντιπαλος πολος (ΕΣΣΔ).

Μπααααα, οι Αμερικάνοι πάντα ίδιοι ήταν!!!:lol: :lol: :lol: :lol:

Καλά, η Ευρωπαϊκή Ένωση τώρα υπάρχει και αύριο δεν υπάρχει. Άσε που και στα Ίμια μια χαρά υπήρχε ΕΕ. Η αστάθεια στο Αιγαίο είναι δυστυχώς μόνιμη περίπτωση και τώρα σε λίγα χρόνια που θα ενταθεί και η αστάθεια στην Μέση Ανατολή και στην Νότια Τουρκία με τους Κούρδους, δε βλέπω το Αιγαίο να μένει ανεπηρέαστο. Το θέμα είναι όμως ότι ποτέ δε ξέρεις πως θα εξελιχθούν οι πολιτικές συνθήκες. Για αυτό είμαστε σαν χώρα υποχρεωμένοι να εκπαιδεύουμε στρατιωτικά τους πολίτες, έτσι ώστε αν δεν καταφέρουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα να έχουμε έστω μια ελπίδα να σωθούμε… Άσε που αν γίνει το κακό όλοι θα πολεμήσουν. Απλά όσοι δήλωσαν αντιρρησίες συνείδησης ή ομοφυλόφιλοι ή κουμπάροι υπουργού, θα σκοτωθούν πρώτοι γιατί δε θα ξέρουν που πάνε τα 4!!!

Πειτε μου λιγο απο ποιους κινδυνευουμε.

Από την νοοτροπία μας…

:wink: :lol:

Ήξερε κανένας Έλληνας από ποιους κινδύνευε το ΄35 πριν το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο?

:-k
[-X
:-k
8O :eek: :cry:

Ουτε το 3200 π.Χ. ηξερε, αλλα μηπως ηταν αλλες εποχες?

γελοιοποιείς τη συζήτηση…

Την ουτως ή αλλως γελοια.

Ποιος ο λογος να κραταμε επι 1 χρονο τωρα κι επι 14 μηνες σε λιγο καιρο τους Ελληνες νεους στο στρατο? Για να ξυνουν τ’αρχιδια τους και να γεμιζουν τοσο δημιουργικα τον χρονο τους? Γιατι οι ξενοι στους οποιους ΤΟΣΟ θελουμε να μοιασουμε δεν το κανουν? Γιατι δεν αρκουμαστε σε μια τριμηνη εκπαιδευση? Μηπως κανουν τιποτα οι στρατιωτες μετα απο 3 μηνες? Γιατι δεν μας αφηνουν να κανουμε κατι δημιουργικο ολον εκεινο τον χρονο? Γιατι τουλαχιστον δεν μας αποζημιωνουν απο τη στιγμη που μας στερουν καποια χρηματα τα οποια μπορει να βγαζαμε απο τη δουλεια? Γιατι μπαμπα?

Αν ήταν γελοία, τότε κακώς απάντησα… Συνέχισε μόνος σου…:slight_smile:

Ε οκ, αν παρεξηγεισαι κι εσυ τοτε γαμα τα με κεφαλαια γραμματα.

Φυσικα και θεωρω την συζητηση γελοια, η Τουρκια δεν αποτελει πλεον απειλη με τα απειρα, πασης φυσεως, προβληματα της, οι Βαλκανικες χωρες θα μπουνε Ε.Ε., αλλους γειτονες ΔΕΝ εχουμε, οποτε πραγματικα θεωρω γελοιο το να συζηταμε περι στρατου.
Ειμαστε παγκοσμιως 11η χωρα οσον αφορα το ποσοστο: αριθμος των ενεργων στρατιωτων/αριθμος κατοικων. Απο πανω μας βρισκονται κατι Λιβανοι, Ιορδανιες, Συριες, Ισραηλ, χωρες δηλαδη που εχουν πολεμο.
Γειτονες μας:
Τουρκια-23η (εχοντας και Κουρδους, Ιρακινους, Αρμενιους με τους οποιους εχει παρε δωσε)
Αλβανια-38η (με τακτικο στρατο 22.000, το 1/6 του δικου μας-για αψυχο υλικο ας μη γινει λογος)
Βουλγαρια-33η (ομοιως, στρατος υποδιπλασιος του δικου μας)
Σερβια και Μαυρβουνιο, τους εχει μαζι, -32η (μετα την διασπαση ας μην το συζητησουμε)
Σκοπια-36α (με 12.000 κοσμο που πας?)

Αλλα και να ειχαν δυναμεις αυτοι, και ν’αποτελουσαν κινδυνο, η οικονομια τους βασιζεται σε τεραστιο ποσοστο απο μας. Ποιον φοβομαστε επομενως?
Δυτικες χωρες:
Γαλλια-63η
Γερμανια-82η
Ιταλια-83η

Εν ολιγης? Αφου δεν εχουμε καποιον αμεσο κινδυνο, ΓΙΑΤΙ κραταμε τοσους στρατιωτες? Ποσο πιο ηλιθιοι ειναι π.χ. οι Γαλλοι απο μας που δεν το κανουν? Οι γειτονες μας αν αποτελουν κινδυνο γιατι δεν συγκεντρωνουν περισσοτερες δυναμεις? Μηπως υπαρχει στις μερες μας πολεμος του οποιου το αποτελεσμα δεν αποφασιζεται απο τριτες δυναμεις?

συμφωνώ σε γενικές γραμμές:wink:

Οκ, τωρα εγω διαφωνω.

Σορρυ, μου ειναι δυσκολο να μη σε πολεμαω. :frowning:

ok ok,κάτσε τότε να διαφωνήσω εγώ με την άποψη μου,να επανέλθουμε:!:

Διαφωνω και με τους 2 σας.

#-o #-o

Λοιπόν, μιας και τώρα ξανα σοβαρεύει η συζήτηση, γιατί χώρες με μεγάλο πληθυσμό έκαναν το στρατό τους μισθοφορικό, το έχω απαντήσει εμμέσως εμμέσως νωρίς. Ο μισθοφορικός στρατός ελαχιστοποιεί την αντιπολίτευση στις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Δες παράδειγμα με Βιετνάμ και Ιράκ για Αμερική. Ακόμα υπάρχουν χώρες που πράγματι δε τους χρειάζεται ο στρατός. Κλασικό παράδειγμα η Σουηδία που ο τελευταίος πόλεμος που συμμετείχε ήταν το 1818. ΣΕ εμάς ήταν η τελευταία στρατιωτική εμπλοκή το 1996 στα Ίμια και κανονικότατος πόλεμος το '74.

Πολλές από τις χώρες που ανέφερες (π.χ. Σερβία +Αλβανία) εκτός του ότι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα πλέον για μεγαλύτερους στρατούς, νομίζω βρίσκονται και οι στρατοί τους υπό διεθνή έλεγχο… Δε τον κατήργησαν όμως… Να μειωθεί η θητεία είναι κάτι που δε με βρίσκει αντίθετο… Αλλά το άλλο άκρο του να τον καταργήσουμε ή να γίνει η θητεία μη υποχρεωτική με βρίσκει αντίθετο. Ας κλείσουμε και εμείς 50 χρόνια που δε μας χρησίμευσε πουθενά ο στρατός και τότε το συζητάμε… Εδώ όμως πέρσι fully loaded τουρκικά F-16 έφτασαν στην Άνδρο. 2 ώρες από την Αθήνα… Το διπλωματικό παρασκήνιο, πάντα είναι ευμετάβλητο και ασταθές… Δυστυχώς…

Κακά τα ψέματα, δεν γνωρίζουμε τι μπορεί να συμβαίνει σε διπλωματικό επίπεδο στη χώρα μας αυτήν τη στιγμή γι’ αυτό και δεν μπορούμε να κρίνουμε…

Ενω εμεις που εχουμε την οικονομικη δυνατοτητα ε? Για αυτο ξοδευονται τοσα πολλα στην Παιδεια, την Υγεια και τα αφαλιστικα ταμεια ειναι τοσο ευρωστα οικονομικα…

Ασε γιατι οταν σκεφτει κανεις τις στρατιωτικες δαπανες της χωρας (με το λαϊκιστικο επιχειρημα “θα μας παρουν φαλαγγι οι παλιοτουρκοι”) ειναι να χτυπαει το κεφαλι του στον τοιχο…

Επισης οπως τα τουρκικα F-16 φτανουν μεχρι τις Κυκλαδες αλλο τοσο τα ελληνικα F-16 φτανουν μεχρι την Αγκυρα. Αλλα τα ανεξαρτητα ΜΜΕ της χωρας φυσικα δεν αναφερουν τιποτα για αυτο. ΕΙναι πολυ βολικο να εκφοβιζεις και να συσπειρωνεις τους πολιτες με εναν προαιωνιο εχθρο…

μόνο που εδώ δε μιλάμε για τα έξοδα του στρατού, αλλά για το αν πρέπει να τον διατηρήσουμε ή όχι… Και εγώ θεωρώ ότι γίνονται αλόγιστες στρατιωτικές δαπάνες…