Πολιτικές εξελίξεις

Χμ, νομίζω ότι ο ChrisP δεν την υπερασπίστηκε πουθενά… :-k Εκτός κι αν έχασα κανένα post του.

Φίλε Leper Jesus, ας μην κοροϊδεύουμε ο ένας τον άλλο… Ο ChrisP αναφέρθηκε στην κριτική που γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι κι εγώ αναφέρθηκα στον ΣΥΡΙΖΑ. Οχι στον χρήστη του forum του rocking.gr, ChrisP. (το ότι η ερώτηση διατυπώθηκε σε δεύτερο ενικό πρόσωπο δεν αλλάζει πολλά πράγματα. Αν ο ChrisP θεωρεί ότι τον αδικώ, ας υπερασπιστεί τον εαυτό του, τον ΣΥΡΙΖΑ ή ό,τι θέλει :slight_smile: )

Η νύχτα μέρα! Τώρα θα αρχίσουμε να ψαχνόμαστε και να δικαιολογούμαστε, λες και είναι ντροπή να υπερασπίζεται κανείς την δημοκρατία.

Οι φράσεις του τύπου «αυτή την δημοκρατία υπερασπίζεστε» και «να χαίρεστε τη δημοκρατία σας», ειδικά όταν προέρχονται από άτομα που φέρονται ως αριστεροί, είναι μάλλον επικίνδυνες και πιθανώς βλακώδεις. Αυτά γιατί:

1. Το να επικαλείσαι μια κρίση ή, άλλοτε εν πάση περιπτώσει, τα όποια χαρακτηριστικά της πρακτικής εφαρμογής της ελευθερίας, για να προσβάλεις όλο το δημοκρατικό πολίτευμα, είναι σαφώς λιγότερο πειστικό από την υπενθύμιση ότι οι εφαρμογές του κουμμουνισμού κατέληξαν στις πιο θηριώδεις δικτατορίες. «Αυτόν τον κουμμουνισμό υπερασπίζεστε;» θα έλεγε ο γκάου (αλλά δεν το λέει, το λέει;).

2. Επιπλέον καμία άλλη πρόταση πολιτεύματος δεν περιέχει συλλογισμό που να μας εξηγεί γιατί και πώς θα αντιμετωπίζει καλύτερα τη διαφθορά, την ανομία, την κατάχρηση εξουσίας (ή δύναμης).

Καλά ρε Vic, εντάξει, μην αγχώνεσαι και τόσο. Η αστική δημοκρατία δεν κινδυνεύει και τόσο (ακόμα). Εδώ δε βλέπεις, οι περισσότεροι θεωρούν ότι με το ότι πέταξαν τρεις πέτρες στους μπάτσους και ότι έσπασαν τρεις βιτρίνες πολυεθνικών, κάνανε “εξέγερση” η επανάσταση ξέρω γω. Πίστεψε με, το αστικό κράτος μια χαρά τη βολεύει προς το παρόν και μαζί και η γαμάτη αστική δημοκρατία του.

Απλά να ξέρεις ότι όταν ο λαός βαρεθεί πια να έχει τα παράσιτα πάνω απ το κεφάλι του και πάρει τα ΟΠΛΑ, δε θα μπορείς να κανεις ούτε εσύ ούτε κανεις άλλο τίποτα για να μη στείλει ο λαός στο διάολο και αυτούς, και το πολίτευμα αυτό που κατοχυρώνει την εξουσία τους, όσες φλυαρίες και να ειπωθούν για τις “ελευθερίες” που εγγυάται το “δημοκρατικό πολίτευμα”, την “κρίση της δημοκρατίας που μπορεί να ξεπεραστεί”, την “αντιμετώπιση της διαφθοράς, της ανομίας και της κατάχρησης εξουσίας” κι όλα αυτά τα χαριτωμένα. Τι να κάνουμε, ο λαός όταν δε θα έχει τίποτα να χάσει, θα τα γράψει όλα αυτά στα π@π@ρια του (καλά, όχι ότι ήδη από τώρα δεν τα ακούει βερεσέ, απλά ακόμα δεν κάνει τίποτα γι’ αυτό, άλλη κουβέντα αυτή). Και τότε θα χτίσει τη ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, είτε αυτή θα αρέσει στους απολογητές της “δημοκρατίας” των καπιταλιστών, είτε όχι (κι αυτήν την απάντηση την ξέρουμε προφανώς, αλλα τέλος πάντων).

Όπως βλέπεις δεν μπαίνω στην διαδικασία να επιχειρηματολογήσω για το ποιο πολίτευμα είναι “καλύτερο”, γιατί αφ’ ενός δεν είναι αυτό το θέμα (ούτως η άλλως “καλο” για όλους δεν μπορεί να είναι κανένα), αφ’ ετερου ξέρω ότι αυτά που έχω να πω απ’ το ένα αυτί θα μπούν κι απ’ το άλλο θα βγούν, μια που επιμένεις να αντιλαμβάνεσαι την δημοκρατία ως “ιδανικό” και ως κάτι ενιαίο, κι όχι ως μορφή άσκησης της εξουσίας η οποια ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ υπόκειται στους νομους κίνησης της ιστορίας και του συσχετισμού που διαμορφώνει η ταξική πάλη. Δε βαριέσαι, καλή καρδια. Άντε καλές γιορτές. :slight_smile:

Δεν συμφωνώ. Ο λαός έχει πολλά να χάσει, αν μια γενικευμένη εξέγερση καταλύσει το δημοκρατικό πολίτευμα. Αυτό είναι αυτονόητο. Συνεχίζω να ρωτάω πώς το «σενάριό» σου θα προασπίζει καλύτερα τις ελευθερίες μας και πώς θα γίνει τα σημερινά προβλήματα να μην εμφανιστούν στη «δημοκρατία του λαού», αλλά δεν απαντάς, όπως δεν απαντάς και στα παραπάνω 1 και 2.

Αντιθέτως επαναλαμβάνεις Αποκαλυπτικούς λαϊκισμούς, τους οποίους, αυτούς κι αν ο λαός «ακούει βερεσέ»!

Πολίτευμα καλό για όλους, και όχι για «μερικά ζώα που είναι πιο ίσα από τα άλλα», δεν βλέπω άλλο από τη δημοκρατία. Φυσικά θα εξελιχθεί η δημοκρατία, φυσικά θα κινηθεί η ιστορία, αλλά σίγουρα όχι προς τα πίσω.

Σε διαβεβαιώνω ότι έχω και την απαιτούμενη αντίληψη και την καλόπιστη διάθεση να συζητώ για το θέμα. Όμως, ειλικρινά, οι επιφανειακές ειρωνείες, οι ψευδοταμπέλες και οι έμμεσες προσβολές, ειδικά όταν αποφεύγεις να επιχειρηματολογείς, είναι προφανές ότι εκνευρίζουν, έστω κι αν συνοδεύονται από ευχές και κιτρινοφατσούλες.

H πλάκα είναι πως ο Γκράκχος έγραψε το εξής σχεδόν σωστό:

Που θα ήταν εντελώς σωστό αν εκεί που λέει “αστικό κράτος” έγραφε “η κυβέρνηση Καραμανλή” :wink:

Πλάκα-πλάκα το επεσήμανα και σε μία “ανασκόπηση του 2008” κάποιου χρήστη χθες, το Βατοπέδι μιά χαρά έχει φύγει από την επικαιρότητα…

Κατά τα άλλα, να υποθέσω πως ο Γκράκχος ήπιε λίγο παραπάνω με την ευκαιρία των εορτών χθες, εγκατέλειψε τις “φρόνιμες” θέσεις του ΚΚΕ της τελευταίας 35ετίας και άρχισε να μας γράφει “όταν ο λαός πάρει τα όπλα” κλπ.
Το να γράφεις “ο λαός” είναι πολύ γενικόλογο Γκράκχε. Το σύνολο της Μαρξιστικής αριστεράς στην Ελλάδα δεν φτάνει ούτε με το ζόρι το 20% των ψήφων στις εκλογές. Άρα για ποιόν λαό μιλάς;
Oύτε μας γράφεις κάτι νέο που δεν έχουμε ζήσει -δυστυχώς- στην ιστορία ατής της χώρας. Η μαρξιστική αριστερά έχει διεκδικήσει και με τα όπλα την εξουσία, με τις γνωστές καταστροφικές συνέπειες του διαχασμού για την χώρα, που μας άφησαν ουραγούς της Δυτικής Ευρώπης και ακόμα και σήμερα πασχίζουμε για την “σύγκλιση”, αλλά και για την ίδια την αριστερά και τους οπαδούς της σε προσωπικό επίπεδο που για δεκαετίες πέρασαν “δύσκολα”.
Αυτά θα ήθελες να ξανασυμβούν;
Άσε που για τότε, ο κόσμος της Αριστεράς δικαιούται να λέει πως “δεν ήξερε”. Σήμερα είναι πολύ εύκολο να μιλήσεις με οικονομικούς μετανάστες από της χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και να τους ρωτήσεις πως τα έφερε έτσι η ζωή και δουλέυουν εδώ στις οικοδομές και στα κτήματα ανασφάλιστοι…
Μπορείς και να τους πεις αν θέλεις πως ο Μαρξ και Λένιν καλά τα γράψανε αλλά στην ΕΣΣΔ κάπου αλλού στράβωσε το πράγμα…:stuck_out_tongue:
Θα συγκινηθούν ιδιαίτερα… [-X

@Κρισπ: Aπό όσο γνωρίζω (Vic με διορθώνεις σε παρακαλώ αν γράφω κάτι που δεν ισχύει) η δικαιοσύνη δεν παρεμβαίνει αυτεπάγγελτα για “συκοφαντική δυσφήμιση”, χρειάζεται να καταθέσει μήνυση/μηνύσεις ο θιγόμενος. Άρα προφανώς στον ΣΥΡΙΖΑ για κάποιο λόγο δεν θέλουν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη. Νομίζω δεν έχει ακόμα τελεσιδικήσει και η υπόθεση του γιού του Βούτση και ίσως αυτό να τους επηρεάζει; :-k:wink:

@Vic: Αφού σε εκνευρίζουν οι ευχές και οι κιτρινοφατσουλες κάποιου που αρνείται να παίξει μπάλα στο γήπεδο της αστικής δημοκρατίας και ζητάς τόσο επίμονα μια απάντηση, εντάξει, θα επεκταθώ.

Αν και είμαι σίγουρος ότι όσο κι αν το συζητήσουμε, δεν πρόκειται να απαλλαγείς από αυτήν την μεταφυσική πιστη στην “έννοια” της δημοκρατίας. Ξαναλέω λοιπόν ότι εγώ σ’ αυτόν τον τρόπο άσκησης της εξουσίας αναγνωρίζω πάντα το ταξικό περιεχόμενο που καθορίζει τον χαρακτήρα του. Κανένας τύπος δημοκρατίας δεν μπορεί να “εξελιχθεί” πάνω σε μια δεδομένη κοινωνική/ιστορική βάση. Γεννιέται, δίνει ο,τι είναι να δώσει, παρακμάζει, πεθαίνει και αντικαθίσταται. Με αλλα λόγια, τούτη δω η δημοκρατία, η αστική, που υπερασπίζεται μια και μονο ελευθερια, αυτήν των κατόχων μεσων παραγωγής να ζουν εις βάρος των παραγωγων (δηλαδή των εργατών), καλύτερη δε γίνεται, γιατί δε γίνεται και καλύτερο το κοινωνικό σύστημα στο οποιο αντιστοιχεί από ιστορικής άποψης. Ο καπιταλισμός ξόφλησε, τα φαγε τα ψωμιά του, τέλος, πως το λένε. Όσο συνεχίζει να υπάρχει, τόσο θα αποσυντίθεται και θα απλώνει την μπόχα και την σαπίλα του σε κάθε πλευρά της ανθρώπινης δραστηριότητας. Αυτό που πρέπει να γίνει λοιπόν δεν είναι να ψάχνουμε πως μπορεί να βελτιωθεί το κοινωνικό και πολιτικο σύστημα (άδικος κόπος), αλλα να το ανατρέψουμε χωρίς καμια τύψη και να προχωρήσουμε σε μια ανώτερη μορφή οργάνωσης της κοινωνίας, τον σοσιαλισμό, και αντίστοιχα σε μια ανώτερη βαθμίδα διαχείρισης των κοινών, την σοσιαλιστική δημοκρατία. Αυτή είναι η κίνηση προς το μέλλον, όχι η γενική οπισθοχώρηση σε όλα τα επίπεδα που βιώνουμε σήμερα. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος, Vic, που δεν επιχειρηματολόγησα πάνω στο “1” και το “2” σου. Δεν είναι αυτά που βάζεις τα κυρίαρχα ζητήματα. Από τη θεμελιώδη αντίθεση μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας απορρέουν, στη βάση αυτής αναπαράγονται, επομένως η λύση (και για αυτά) πρέπει να είναι σαφώς πιο ριζική από τις μικροβελτιώσεις που προτείνεις εσύ. Τώρα τι να σου πω, αν εξακολουθείς να θεωρείς ότι λαϊκίζω, πάσο.

Είσαι για άλλη μια κιτρινοφατσουλα;

:smiley:

@Mule: :lol:, σε πληροφορώ ότι έχω ελαττώσει την κατανάλωση του αλκοόλ στο ελάχιστο δυνατό (βλέπεις, καμια φορα όταν ο άνθρωπος παθαίνει, μαθαίνει :(), και ο,τι έγραψα το έγραψα σε κατάσταση πλήρους νηφαλιότητας! 8)

Τα περί “φρονιμάδας” δεν τα σχολιάζω… Όσο για το λαό, τον ταύτισα εγώ ποτε με το κομμουνιστικό κίνημα και δεν το κατάλαβα; Μπα, δε νομίζω. Ας το αποσαφηνίσω λοιπόν, όταν λέω “λαός”, εννοώ τους μισθωτούς εργάτες, τους φτωχούς αγρότες, τους φοιτητές, τους μικρομεσαίους της πόλης και του χωριου. Καλύτερα; :roll: Όταν που λες όλοι αυτοί συνειδητοποιήσουν το ταξικό τους συμφέρον, δεν πα να ναι και 1% το ΚΚΕ, χαμός θα γίνει σ’ αυτόν εδώ τον τόπο! :twisted:

Μάλιστα… τώρα δηλαδή πρέπει να απολογηθώ και για τον “διχασμό”. Εγώ, κι όχι εκείνοι που εκτελούσαν/βασάνιζαν/φυλάκιζαν/εξόριζαν/χαφιέδιζαν/τρομοκρατούσαν επί τριακονταετία. Μήπως εσύ είσαι που ήπιες κανένα ποτηράκι παραπάνω ρε αδερφέ; :lol: Συγγνώμη, δεν απολογούμαι για τίποτα από αυτά για τα οποια μας κατηγορούν οι ταξικοί εχθροί μας. Ισα ισα που είμαι και περήφανος, και για το ΕΑΜ, και για το Δημοκρατικό Στρατό, και για όλους τους άλλους μικρούς η μεγάλους αγώνες της μετεμφυλιακής περιόδου. Για τα υπόλοιπα, καθώς και για την “οπισθοδρόμηση” της χώρας, να απολογηθούν όσοι ταυτίζονται η συγκλίνουν ιδεολογικά με εκείνους που την καταντήσανε ξέφραγο αμπέλι για τους φραγκοφονιάδες ξένους “ευεργέτες”, τους στόλους, τους Πιουριφόι κτλ.

Κι ένα τελευταίo επειδή αναφέρθηκες στους μετανάστες από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Επειδή ζω σε μια περιοχή με πολυάριθμους μετανάστες και έχω αρκετά μεγάλη επαφή μαζί τους, σε πληροφορώ ότι πολλοί από αυτούς, έχοντας δει πλέον την γλυκα του καπιταλισμού, θυμούνται με νοσταλγία τις κοινωνίες στις οποιες έζησαν και βρίζουν με το χειρότερο τρόπο εκείνους που τις διέβρωσαν και τελικά τις ανέτρεψαν. Όταν με το καλο βρεθούμε σε επαναστατική κατάσταση, να ξέρεις ότι οι μετανάστες θα είναι στην πλειοψηφία τους στην πρώτη γραμμή και θα φωνάζουν “λαϊκή εξουσία” με όλη τους τη δύναμη. Αυτά.

Δε θυμάμαι αν σου είπα καλές γιορτές! :slight_smile:

ναι πολυ καλα ειχαν περασει παλια στην ΕΣΣΔ τοτε…ειδικα εκει στα γκουλαγκ μια χαρα…μου φαινεται ειχαν σκοτωθει και καποιοι αντιφρονουντες του σταλιν εντελως τυχαια…

#-o

Κι εσένα τί σε απασχολεί ρε ορίτζιναλ; Είχε ο παππούς σου τσιφλίκια στην Ουκρανία ας πούμε και τον φάγανε; Μήπως έχεις εσύ εδώ στην Ελλάδα;

Για αυτό δεν φέρει καμμία ευθύνη η αριστερά. Οι μοναρχοφασίστες/γερμανοτσολιάδες/ταγματασφαλίτες και οι “κεντρώοι” ήταν που δεν ήθελαν να γίνουν ελεύθερες εκλογές γιατί έβλεπαν πως το ΕΑΜ είχε με το μέρος του την πλειοψηφία του λαού. Να πώ μόνο για την παρουσία των Αγγλων, τα Δεκεμβριανά και τις βομβαρδισμένες πολυκατοικίες…
Δηλαδή έπρεπε η αριστερά να κατεβάσει τα σώβρακα και να καθήσει να τη γα…υν αμαχητί? Ίσα ίσα, για`μενα το λάθος ήταν ότι άργισε να πάρει τα όπλα και ότι έκανε τη συμφωνία της Βάρκιζας με τους φασίστες…

Και εγώ κάποτε τα πίστευα αυτά, αλλά παρουσιάζονται επίτηδες εξαιρετικά διογκωμένα. Θα πώ μόνο ότι ανάμεσα στα “θύματα” του Στάλιν προσμετρούνται νεκροί από αρρώστιες, γηρατειά, ακόμα και οι νεκροί του Κόκκινου Στρατού στον πόλεμο εναντίον των ναζί. Κατά τα άλλα ναί, έγιναν κάποια λάθη, αλλά σε καμία περίπτωση στην έκταση που παρουσιάζονται και νομίζω πως κάθε προοδευτικός άνθρωπος έχει καθήκον να υπερασπιστεί τη σταλινική περίοδο της ΕΣΣΔ. Δεν είναι τυχαίο πως με τον θάνατο του Στάλιν πέθανε και ο σοσιαλισμός στην ΕΣΣΔ. Επίσης πρέπει να πώ πως οι ρεβιζιονιστές που διαδέχθηκαν τον Στάλιν έκαναν 10 φορές περισσότερες και χειρότερες διώξεις από αυτόν και μάλιστα με θύματα πραγματικούς κομμουνιστές (βλέπε διώξεις από τη Στάζι αντιρεβιζιονιστών στην αν.Γερμανία)…

εσενα τι σε απασχολει που εκανα ενα comment σχετικα με αυτο???

να σου θυμισω οτι ο σταλιν εχει πει και την ατακα τοτε που σκοτωνε αντιφρονουντες
" ενας νεκρος ειναι τραγωδια,πολλοι νεκροι ειναι απλα στατιστικη!!!"

Το ότι ήταν εντελώς άκυρο και ανεγκέφαλο, με το συμπάθειο. Με τον Vic και τον Μule διαφωνούμε σχεδόν στα πάντα αλλά τουλάχιστον μπορούμε να συζητήσουμε σοβαρά. Οταν σε μια συζήτηση όμως περί δημοκρατίας πετάγεσαι εσύ και λες για τους αντιφρονούντες του Στάλιν που πέθαναν στα γκουλάγκ (ω, τί απώλεια για την ανθρωπότητα) κάθε τέτοια πιθανότητα εξανεμίζεται. Ελεος ε.

ενταξει και μονο που ειπες αυτο τελος!!μιλαω με λογικους ανθρωπους οχι με πορωμενους και πολωμενους πολιτικα που πιστευουν οτι οτι λενε αυτοι ειναι σωστο και οτι λενε οι αλλοι ειναι λαθος!!δεν δινω συνεχεια…

Γράκχε, με απογοητεύεις σε πάμπολλα επίπεδα.

1. Η πίστη μου στη δημοκρατία δεν έχει τίποτα το μεταφυσικό. Είναι τεκμηριωμένη και λογική. Δεν ξέρω γιατί κοτσάρεις τη λέξη «αστική» κάθε φορά. Είναι συνταγματικά κατοχυρωμένα τα δικαιώματα όλων των πολιτών, όχι μόνο των αστών.
  2. Τα περί κιτρινοφατσουλών και ευχών μοιάζουν τουλάχιστον ειρωνικά, όταν σε κάθε μήνυμά σου εμμέσως με προσβάλλεις και μετά κοτσάρεις και καναδυό χαμόγελα για το θεαθήναι, σαν να υπογραμμίσεις τις προσβολές σου.
  3. Συνεχίζεις περίτεχνα να αποφεύγεις να απαντήσεις. Θα επιμείνω. Αν αποτυγχάνει η παρούσα δημοκρατία στο να καταπολεμά την εκμετάλλευση των πολλών από τους λίγους, με ποιό τρόπο θα το καταφέρει το σύστημα που υποστηρίζεις;
  4. Ο ενθουσιασμός σου σχετικά με τους νεκρούς των γκούλαγκ είναι ίδιον υπανθρώπου. Στη δημοκρατία, η κάθε ανθρώπινη ζωή είναι ιερή. Είτε πρόκειται για ενόχους, είτε για αθώους. Προσωπικά, αυτό το μήνυμα έλαβα και από την πρόσφατη «έκρηξη» διαμαρτυριών.

Εγω πάντως την εκφραση “αστική δημοκρατία” μονο σε φυλλα του ριζοσπάστη την συναντω τελευταια…
δεν τολμώ να ρωτήσω γιατί…θα πέσει βαρυς πάνω μου ο πέλεκυς του Grachus…
Γιατι νομιζω οτι ειμαστε κάμποσες σελιδες οφ τοπικ??:-k

Τώρα εγώ αν απαντήσω ότι με κουράζεις και μου ζητάς να πω για πολλοστή φορά τα ίδια πράγματα ενώ είναι προφανές ότι δεν εννοείς ούτε καν να τα λάβεις υπ’ όψη σου, θα θεωρήσεις ότι σε “απογοητεύω” ή και ότι σε “προσβάλλω”; Παρ’ όλα αυτά, θα κάνω μια τελευταία προσπάθεια να σου εξηγήσω τις απόψεις μου.

1. Για μια άλλη φορά λοιπόν, το ότι η επίσημη ονομασία του πολιτεύματος είναι σκέτο “δημοκρατία”, χωρίς το “αστική”, δε λέει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ. Δεν υπάρχει “καθαρή” δημοκρατία βρε αγόρι μου, πως να σε κάνω να καταλάβεις τί λέω; Η οποιαδήποτε δημοκρατία εξυπηρετεί τα συμφέροντα είτε της μίας είτε της άλλης τάξης. Δε γίνεται να είναι όλοι ευχαριστημένοι. Οταν η αστική τάξη έχει την εξουσία, η εργατική παίρνει ΤΟΝ ΠΟΥΛΟ. Τα δικαιώματα, οι ελευθερίες και όλα αυτά είναι τυπικά και μόνο για τους εργάτες. Τί να την κάνω την συνταγματική κατοχύρωση. Στην πράξη (και πιο συγκεκριμένα, στην παραγωγή) όλα αυτά καταργούνται και ισχύουν οι σιδερένιοι νόμοι των αναγκών του κεφαλαίου.
  2. Τί να πω ρε γαμώτο, λυπάμαι που εκλαμβάνεις τα πάντα ως ειρωνίες και προσβολές. Ισως περιμένεις η πολιτική αντιπαράθεση να γίνεται πάντα “με το σεις και με το σας”. Τί να σου πω, εγώ αλλιώς έχω μάθει. Γίνομαι πολύ συχνά επιθετικός όταν κάνω πολιτική συζήτηση, αλλά δε νομίζω να σε προσέβαλα. Αν θεωρείς θίχτηκες, σου ζητώ συγγνώμη. (Και δεν ειρωνεύομαι).
  3. Η παρούσα, ΑΣΤΙΚΗ δημοκρατία (δεν το κουνάω ρουπί απ’ αυτό) δεν “αποτυγχάνει” να καταπολεμά την εκμετάλλευση των πολλών από τους λίγους, όπως νομίζεις ότι εννοώ. ΤΗΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΙ. Δεν είναι θέμα “καλών προθέσεων αλλά πενιχρών αποτελεσμάτων”, δηλαδή. Σ’ αυτή τη βάση, λοιπόν, η εκμετάλλευση δεν “καταπολεμάται”, αλλά καταργείται με την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και του προϊόντος της παραγωγής, και αυτή η κατάκτηση περιφρουρείται με την επαναστατική δημοκρατία της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, η οποία εγγυάται την άσκηση της εξουσίας και την διεύθυνση της παραγωγής από τους ίδιους τους εργάτες και ναι, είναι απροκάλυπτα δικτατορική απέναντι στους εκπρόσωπους του παλιού κοινωνικού συστήματος. Δεν ξέρω αν περίμενες να σου πω κάποιον “σούπερ ουάου” θεσμό που θα δώσει τη λύση ως δια μαγείας. Την δουλειά θα την κάνει η ίδια η κοινωνική συνείδηση, η οποία πάει χέρι χέρι με το επαναστατικό άλμα από ιστορικής άποψης, που συνιστά η μετάβαση από τον καπιταλισμό στον κομμουνισμό. Χρειάζεσαι κάποια περαιτέρω διευκρίνιση;
  4. Εδώ προσωπικά βρήκα την μόνη πραγματική προσβολή που εξαπολύθηκε εκατέρωθεν στις τελευταίες σελίδες. Για σένα είμαι “υπάνθρωπος”. Δεν πειράζει, αντέχω σε τέτοια και χειρότερα. Δεν ξέρω πού είδες ενθουσιασμό για τους νεκρούς της περιόδου Στάλιν. Οι ιστορικές αναγκαιότητες είναι ιστορικές αναγκαιότητες, δε χωράνε συναισθηματισμούς - ούτε ενθουσιώδεις αντιδράσεις για το αίμα που χύνεται στην προσπάθεια να τραβήξει μπροστά η ιστορία και η ανθρωπότητα, ούτε κροκοδείλια δάκρυα για τα χειρότερα κατακάθια της κοινωνίας που δεν πληρώνουν παρά μόνο την επιμονή τους να ζουν εις βάρος άλλων. Αυτό υπερασπίζομαι εγώ, το δικαίωμα των εργατών να απαντήσουν με βία στη βία των πρώην εκμεταλλευτών που προσπαθούν να γυρίσουν την κοινωνία στο παρελθόν - αυτό δεν είναι ούτε “ωραίο” ούτε “άσχημο”, είναι απλά αναγκαίο. “Ιερότητα” της ζωής στη σημερινή τάξη πραγμάτων; Δεν ξέρω αν πρέπει να γελάσω ή να κλάψω. Κάθε χρόνο οι εργάτες που χάνουν την ζωή τους για να βγάλουν μεγαλύτερα κέρδη τα αφεντικά τους (με τα οποία κατά τα άλλα έχουν ίσα δικαιώματα) είναι εκατοντάδες (στην Ελλάδα μόνο, έτσι;) Πάρτο χαμπάρι, οι ταξικές κοινωνίες βασίζονται στη βία. Θέλουμε να απαλλαγούμε από τη βία; Ας καταργήσουμε τις τάξεις! Και επειδή αυτό δεν μπορεί να γίνει ούτε σήμερα ούτε αύριο ούτε σε δέκα, είκοσι, πενήντα χρόνια, πρέπει από κάπου να αρχίσουμε. Ε αυτό το “κάπου” λέγεται εργατική εξουσία και σοσιαλισμός. ΤΕΛΟΣ.

τετοιες αποψεις υπαρχουν και βγαζουν κακη φημη για τον κομμουνισμο…

συμφωνω 100% με GRACCHUS BABEUF…

Eνα νεο καθαρα πολιτικο, λογω της ιδιοτητας του θυματος, το οποιο, νεο, εχει σχεση και με τα οσα συζητωνται.

Επίθεση με καυστικό οξύ στο πρόσωπο, το κεφάλι και τον ώμο της Κωνσταντίνας Κούνεβα πραγματοποίησαν άγνωστοι στις 12 τα μεσάνυχτα της 22-12, που την περίμεναν έξω από το σπίτι της την ώρα επιστροφής από την εργασία της, με αποτέλεσμα η γυναίκα να βρίσκεται έκτοτε στην εντατική και να κινδυνεύει ακόμα να χάσει τη ζωή της, ή να μείνει με βαρύτατη αναπηρία.

Η Κούνεβα είναι γραμματέας του Παναττικού Σωματείου Καθαριστριών και Οικιακών Εργαζομένων, το οποίο είναι ίσως το πιο ζωντανό σωματείο των επισφαλώς εργαζομένων στην Ελλάδα, που αγωνίζεται σκληρά και ηρωικά για την υπεράσπιση των εργαζομένων που βρίσκονται στην πιο σκληρή εκμετάλλευση και τη μεγαλύτερη εργοδοτική τρομοκρατία, και οργανώνει Ελληνίδες και μετανάστριες - κατά κύριο λόγο γυναίκες.

Οι συναδέλφισσές της Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Σωματείου καταγγέλλουν ότι η επίθεση προέρχεται από κύκλους της εργοδοσίας, η οποία τρομοκρατούσε όλες τις εργαζόμενες, και σκληρότερα την Κούνεβα επειδή είναι βουλγαρικής καταγωγής και συνεπώς πιο ευάλωτη.

Η εργολαβική εταιρία στην οποία δούλευε η Κούνεβα είχε δύο μεγάλους κρατικούς πελάτες (ίσως και άλλους) τον ΗΣΑΠ και την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΒΟ). Οι καταγγελίες του σωματείου προς τις εταιρίες για τη βαριά εκμετάλλευση των εργαζομένων από τον εργολάβο και για την καταπάτηση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων έχουν πέσει μέχρι στιγμής στο κενό, δηλαδή οι κρατικές εταιρίες-πελάτες δεν αντιδρούσαν στα παράπονα για τον εργολάβο και δεν παρενέβαιναν για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

Η τρομοκρατία της επιχείρησης ήταν συνεχής, όποια γυναίκα τολμούσε να ζητήσει βασικά δικαιώματα απολυόταν, και το σωματείο βρισκόταν σε διαρκείς παραστάσεις στην επιθεώρηση εργασίας, το υπουργείο Εργασίας αλλά και τη ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο, αλλά κανείς δεν προσπάθησε να ελέγξει πραγματικά τον εργολάβο Οικονομάκη που αντιμετωπίζει τις εργαζόμενες σαν σκλάβες.