2. Η πολιτική αντιπαράθεση περιμένω να γίνεται με το «σεις και με το σας» για δύο λόγους: α) γιατί το να μειώνεις την πηγή του αντιλόγου και όχι το περιεχόμενό του είναι πλάνη και β) εν προκειμένω , δεν υπήρχε λόγος να είσαι επιθετικός σε αυτόν το διάλογο. Είναι, πιστεύω, αρκετά πολιτισμένος και επιπλέον γραπτός. Δεν δικαιολογείται το δήθεν «εν θερμώ», εκτός αν αποτελεί μέθοδο δημιουργίας εντυπώσεων. Πάντως αν η συγγνώμη σου είναι όντως συνειδητή, φυσικά την δέχομαι.
-
Το να λέμε «δεν καταπολεμώ το πρόβλημα, αλλά το καταργώ» είναι όμορφο, αλλά δεν πείθομαι ότι ισχύει. Η άσκηση της εξουσίας και η διεύθυνση της παραγωγής από τους ίδιους τους εργάτες εγκυμονεί ακριβώς τους ίδιους κινδύνους κατάχρησης, όσο κάθε άλλο σύστημα, αν όχι πολύ περισσότερους εξαιτίας της απουσίας δικλείδων ασφαλείας. Θα είναι απροκάλυπτα δικτατορική απέναντι σε όλους και αυτό έχει αποδειχθεί και στην πράξη. Η μαγική κοινωνική συνείδηση στην οποία αναφέρεσαι μοιάζει με το λαγό που θα ξεπηδήσει μέσα από το καπέλο του ταχυδακτυλουργού, και μοιάζει όντως σαν ένα θαυματουργό «σούπερ ουάου», όπως λες. Προφανώς θέλω διευκρινήσεις, αλλά είναι εμφανές, κατά την ταπεινή μου εκτίμηση, ότι δεν θα τις λάβω, γιατί δεν μπορούν να μου δοθούν.
-
Όπως αυτός που μιλάει για φυλετικές υπεροχές καλείται ρατσιστής, αυτός που αδιαφορεί για την ιερότητα της ζωής, ακόμα και των εχθρών του, είναι υπάνθρωπος. Δεν σε προσβάλλω, εσύ προσβάλλεις τον εαυτό σου. Πέφτεις από την καρέκλα σου από την έκπληξη, όταν μιλώ για την ιερότητα της ανθρώπινης ζωής, και επικαλείσαι τη σημερινή τάξη των πραγμάτων. Δεν γνωρίζω καμία άλλη περίοδο της ιστορίας και κανέναν άλλο σύστημα, που η ζωή να είχε μεγαλύτερη ιερότητα. Αν εσύ ξέρεις, βοήθησέ με. Αν το σύστημα αλλάξει, τί είναι αυτό που θα μειώσει τον αριθμό των εργατικών ατυχημάτων;
1. Κατά το μεγάλο παράδοξο, μια μιλάς για πάλη των τάξεων, μια την καταργείς. Η δημοκρατία της ελεύθερης αγοράς δεν λειτουργεί με τάξεις. Εξαφανίζει τα όρια ανάμεσά τους και ο γιός του αγρότη γίνεται γιατρός, ο γιός του βιομήχανου γίνεται πλασιέ, ο εργάτης έχει μετοχές και ο μη αποδοτικός εργοστασιάρχης πτωχεύει. Η δική μου νοοτροπία της ελεύθερης αγοράς θέλει λιγότερο κράτος. Η δική σου, πιστεύω, κατηγορεί τα δεινά που παράγει το κράτος και η θεσμοθετημένη εξουσία και η λύση που προτείνει είναι ακόμα περισσότερα τέτοια.