Πολιτικές εξελίξεις

Re;Πολιτικοι σχολιασμοι

Παντως καλά την βόλεψε ο επιγειος θεος ο Τσιπρας,εχει γίνει και επίσημα το σκυλάκι του ΑΛΑΒΑΝΟΥ και νομίζει ο ανυποψιαστος κόσμος οτι επιτέλους ενα νέο προσωπο πήρε τα ηνία ενός κομματος.Ακόμα πιο τραγική η σταση του κομματος του που είχε καθαρα ψηφοθηρικο χαρακτήρα.Να μου το θυμηθείτε οτι αυριο άμα είναι της μοδας να σκοτωνεις τους μεταναστες το συριχα θα μοιρασει αυτοκολλητακια για να κολλανε στα καλασνικοφ.

Επειδή δεν μου αρέσει να παρερμηνέυονται όσα γράφω και επειδή βλέπω πολλά σχόλια από καλούς συνομιλητές και τον φίλο μου τον Mandrake να μου “απαντούν” με αναφορές σχετικά με την “υπαιτιότητα” του εμφυλίου, την κατάσταση στην μετεμφυλιακή Ελλάδα κλπ. πρέπει να ξεκαθαρίσω το εξής.
Δεν ξέρω αν διαβασατε το ποστ μου τελικά ή μόνο την απάντηση του Γκράκχου που μου απάντησε κάτι του στυλ “Έ όχι και να εγαλείται η αριστερά για τον εμφύλιο…”

Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει να στρέψω το θρεντ σε αναζήτηση ιστορικών ευθυνών (πόσο μάλλον για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα) δεν θα έβγαινε άκρη και δεν θα βοηθούσε σε τπτ.
Η αναφορά μου στον εμφύλιο απαντώντας στον Γκράκχο που έγραψε “όταν ο λαός πάρει τα όπλα” ήταν η εξής:

Διαβάζοντας το παραπάνω ελπίζω να καταλαβαίνετε πως δεν εγκαλώ την τότε αριστερά (δεν θα είχε νόημα αυτή η κουβέντα, “λήθη στο παρελθόν” δεν ήταν το moto της μεταπολίτευσης; :wink:) αλλά όποιο μέρος της σημερινής αριστεράς “ονειρέυεται” το πότε “ο λαός θα πάρει τα όπλα” όπως γράφει ο Γκράκχος (αυτό είναι σημαντικό γιατί επηρεάζει το παρόν!)

Η αναφορά μου στο παρελθόν ουσιαστικά περιέχει δύο προτάσεις:
A) O εμφύλιος και ο εθνικός διχασμός υπήρξαν καταστροφικοί για την χώρα συνολικά (όπως και όλοι οι εμφύλιοι οπουδήποτε αλλού στον κόσμο…)
Β) Η αριστερών πεποιθήσεων πολίτες συνέχισαν να υφίστανται για δεκαετίες μετά τον εμφύλιο τις συνέπειες του διχασμού με προσωπικό κόστος.

Με βάση αυτές τις δύο προτάσεις -με τις οποίες δεν νομίζω να διαφωνέι κανείς, ανεξάρτητα από το που αποδίδει την υπαιτιότητα για ό,τι έγινε τότε- απευθύνθηκα στον Γκράκχο για να του δέιξω πόσο ανεύθυνο είναι ένα “κάλεσμα στα όπλα” σήμερα.

Ελπίζω αυτή τη φορά να είναι πιό ξεκάθαρα και αντιληπτά αυτά που γράφω. :wink:

Η παραπάνω πρόταση του Vic προκάλεσε κάποια ειρωνικά σχόλια λόγω του υπερβολικού παραδείγματος του “γιού του βιομηχάνου”.
ΟΚ, δεν γνωρίζω πολλούς γιούς βιομηχάνων που να έγιναν πλασιέ ακόμα και σε οικονομίες πολύ πιό ελέυθερες από την Ελληνική όπου “επιτρέπεται” σε βιομηχάνους να χρεωκοπούν. :wink:
Προφανώς και αν κάποιος έχει κάνει ένα κομπόδεμα, μπορεί να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του σαν εισοδηματίας επενδύοντας σε ασφαλείς τοποθετήσεις που θα του δίνουν μία καλή απόδοση. Αυτό είναι το πρόβλημα σας; Δηλαδή για να “χαρούμε” θα πρέπει να δούμε την προσωπική καταστροφή κάποιου; Θα οφεληθεί από αυτό η κοινωνία κάπως, πέρα από το να πάρει την πρόσκαιρη “χαρά” του “καλά να πάθει η κουφάλα!”;
Για μένα το πρόβλημα είναι όταν το κράτος “δεν αφήνει” βιομήχανους και τράπεζες να χρεωκοπούν και αυτό γίνεται με τα λεφτά των φορολογούμενων. Aκούω στις ειδήσεις πως η κυβέρνηση βιάζεται να πάρουν οι τράπεζες τα 28 δις για να “αποκατασταθεί ο ρυθμός των χορηγήσεων και να ξανακινηθεί η αγορά”
Σε απλά Ελληνικά: “Nα τσεπώσουν οι τράπεζες τα λεφτά ΜΑΣ (των φορολογουμένων) και να μας τα δανείσουν με τόκο”
Αυτό θα έπρεπε να μας ξεσηκώνει. Αλλά αν αφήνονταν και στην Ελλάδα 3-4 τράπεζες να χρεωκοπήσουν, οι υπέρμαχοι του κρατικού παρεμβατισμού θα ξεσηκωνόσασταν για να στηρίξετε τους “συντρόφους” της ΟΤΟΕ που θα έχαναν τις δουλειές τους; Ή μήπως όχι;

Φίλε Κρισπ έγραψες κάπου για το “αόρατο χέρι”. Νομίζω στο έχω γράψει και παλιότερα με άλλη ευκαιρία σε αυτό το θρεντ. Το πρόβλήμα στην Ελλάδα δεν είναι να βρούμε αν και κατά πόσο δουλεύει το “αόρατο χέρι”. Το πρόβλημα σε αυτή την χώρα είναι το ορατό χέρι που -ειδικά φέτος- οι φορολογούμενοι το νιώσαμε στην τσέπη μας βαθύτερα από κάθε άλλη χρονιά… [-X

Τα εργατικά ατυχήματα είναι σημαντικότατο θέμα και εκεί θα συμφωνήσω και εγώ πως το κράτος έχει μία δουλειά να κάνει, φροντίζοντας για την τήρηση των προδιαγραφών ασφάλειας και της εργατικής νομοθεσίας. Όμως πιστεύω πως αυτή την δουλειά θα την έκανε καλύτερα ένα “μικρότερο” κράτος περιορισμένο στον εποπτικό/ελεγκτικό του ρόλο και όχι ένα κράτος που θα παρίστανε το ίδιο τον επιχειρηματία, τον τραπεζίτη και τον λιανέμπορο…#-o
Και μην μου αρχίσει πάλι κανας Γκράκχος τα “ταξικά” και τα “αν οι εργάτες ήταν στην εξουσία θα πρόσεχαν τους συντρόφους εργάτες” κλπ. γιατί τόσα χρόνια έχω δεί και ακούσει για πολλά εργατικά ατυχήματα, με ευθύνη του εργοδότη, με ευθύνη του εργαζόμενου, αλλά σαν το Τσέρνομπυλ κανένα!!! 8O

Δέχομαι τις εξηγήσεις και συγνώμη αν παρερμήνευσα. Η αρχική σου φράση όμως (Η μαρξιστική αριστερά έχει διεκδικήσει και με τα όπλα την εξουσία, με τις γνωστές καταστροφικές συνέπειες του διαχασμού για την χώρα) άφηνε περιθώρια να καταλάβει κανείς ότι ο διχασμός ήταν συνέπεια των διεκδικήσεων τις αριστεράς. Επίσης επί εμφυλίου η αρίστερα (η μαρξιστική κυρίως αλλά με συμμετοχή και από σοσιαλιστές) δε χρειάστηκε να διεκδικήσει την εξουσία. Την είχε και προσπάθησε να την υπερασπισθεί. Αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία που σίγουρα δεν ταιριάζει στις “πολιτικές εξελίξεις”

Διπλοποστάρω κι εγώ μια που δεν αντιλήφθηκα έγκαιρα το διπλοποστάρισμα του Mule.:stuck_out_tongue:

Φίλε Mule νομίζω ότι απαντάς σε πράγματα που κανείς δεν έχει υποστηρίξει. Προφανώς και δεν είναι προσωπικό το θέμα. Ούτε μας ενδιαφέρει αν θα χρεοκοπήσει κάποιος για να μοιραστεί η περιουσία του στους ομοίους τους (γιατί σε εμένα σίγουρα δε θα πάει). Το θέμα είναι πού είναι αυτές οι ίσες ευκαιρίες. Ειλικρινά με κουράζει πολύ, γιατί δεν ξέρω από που να ξεκινήσω να επιχειρηματολογώ, το να το αναλύσω περαιτέρω. Απλά πές μου αν πιστεύεις και εσύ ότι όλοι μας έχουμε ίσες ευκαιρίες ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης. Αν μου πεις ναι (όπως λέει ο Βικ) απλά θα καταλάβω ότι υπάρχει χαώδης διαφορά λογικής και ανάλυσης μεταξύ μας και μάλλον δεν έχει και πολύ νόημα να συζητάμε. Το λέω με κάθε καλή διάθεση - μην παρεξηγηθώ.

Στο δέυτερο σκέλος της ερώτησής σου, αν και δεν είμαι σίγουρος τι υποστηρίζει ο Γράκχος και το ΚΚΕ (:p), προσωπικά δεν είμαι υποστηρικτής του κράτους πόσο μάλλον σε μία καπιταλιστική λογική. Αντιπαραβάλεις λοιπόν το “αόρατο χέρι” με τον κρατικό παρεμβατισμό (αν θες τον Σμιθ με τον Κευνς), μία διαμάχη που δεν αφορά τους αριστερούς.

Τρίτο και τελευταίο. Η Σοβιετικη Ένωση δεν είναι πρότυπο κομμουνιστικής ανάπτυξης. Τουλάχιστον όχι για εμένα. Ήταν ένα “πείραμα” (ελπίζω να είναι κατανοητό με ποιο τρόπο το εννοώ) με πολλά καλά και πολλά κακά. Κρατάμε τα καλά και ταυτόχρονα με τη μαρξιστική θεωρία προσπαθούμε να χτίσουμε σε αυτά το μέλλον. Το να εγκαλούμαστε κάθε λίγο για τα όποια προβλήματα είχε η Σ.Ε. μάλλον παραπλανητικό είναι παρά εξυπηρετεί τη συζήτηση (πιστεύω). Όσο για την ουσία των εργατικών ατυχημάτων, για να μη σου πω αυτά που προτρέπεις τον Γράκχο να άποφύγει ως επιχειρήματα, θα σου πω απλά ότι τουλάχιστον τότε θα δουλεύουν για την πάρτη τους και όχι για να εξυπηρετούν το κέρδος άλλων.

Τπτ, απλά ώρες ώρες λες “να και ένα καλό που έκανε ο χίτλερ” :roll:

Δεν το κανε ολόκληρο όμως. Μισές δουλειές…

Αυτό εννοείτε παιδιά, ε;

Ωχ! :!:
Μοιάζει με την από πάνω φωτογραφία, ε;
Για κοίτα… #-o

:thumbup::thumbup:

Αίσχος! Ντροπή για το δήθεν χιούμορ και την ευκολία που έχουμε να ανεχόμαστε την όποια μορφή ρατσισμού. Τέτοια πράγματα δεν πρέπει να τα λέμε ούτε για αστείο. Στην Ελλάδα, έχουμε την νοοτροπία ότι κάποια ελευθερία του λόγου μας επιτρέπει τέτοια απεχθή σχόλια υποβόσκοντος ρατσισμού. Το θεωρώ έλλειψη παιδείας και λυπάμαι που το λέω γιατί σας εκτιμώ αμφότερους. Η ίδια νοοτροπία είναι που επιτρέπει τα «μια χούντα μας χρειάζεται» και τα χαριτωμένα σχόλια για αλβανούς, τσιγγάνους κλπ.

Mandrake,

1. παρεξηγείσαι γιατί πραγματοποιείς μια απλοποίηση των ήδη απλοποιημένων λεγομένων μου, η οποία δεν επιδεικνύει μόνο ηθελημένη πενία κατανοήσεως του περιεχομένου αλλά και άρνηση κάθε πρόθεσης για συνεννόηση. Προφανώς το σύστημα δεν είναι τέλειο. Είναι όμως το καλύτερο δυνατό και έχει τα θεσμικά πλαίσια για να βελτιώνεται. Δεν αναλύω κι εγώ περεταίρω λοιπόν, αφού είναι της μόδας.

2. Πιστεύω ότι υπάρχει ένα λογικό κενό στην ανάλυσή σου, γιατί, όπως ο Γράκχος λέει δεν καταπολεμώ το πρόβλημα, το καταργώ, έτσι κι εσύ λες κρατάω τα καλά και αφήνω τα κακά (στο 3.). Δεν μπορείς να αρνείσαι τον κραυγαλέο κρατικό παρεμβατισμό που προϋποθέτει ο κουμμουνισμός. Είσαι σε ένα κλουβί με έναν ελέφαντα και λες, δεν τον βλέπω, τον καταργώ, κρατάω μόνο τα καλά.

3. Το «πείραμα» κατέστρεψε κόσμο και κοσμάκη και δεν μιλάω για κάποια ένοχη αστική τάξη, αλλά για υποπολλαπλάσιου εργάτες. Για τα περί καλών και κακών μιλάω στο 2. και επιμένω ότι θεωρώ σουρεαλιστική τη νοοτροπία «είναι παραπλανητικό να εγκαλούμε την αριστερά για τα προβλήματα της Σοβιετικής Ένωσης». Ακούγεται σαν ακροδεξιός που υποστηρίζει ότι η δικτατορία θα μπορούσε να επανέλθει και να τα πάει καλύτερα. Αλλά, ας δεχτώ για λίγο ότι αυτή η ανάλυσή μου δεν στέκει και ας δεχτώ ότι η Σ.Ε. ήταν αποτυχημένο πείραμα και ουδεμία σχέση έχει ο σημερινός πεφωτισμένος κουμμουνισμός με αυτή. Διαπιστώνω μια ανισότητα. Από τη μία εγώ μιλάω για ελεύθερη αγορά και δημοκρατία και όλος ο αντίλογός σας στηρίζεται στον κρατοτραφή καπιταλισμό, ο οποίος είναι εξίσου αντίθετος με όσα πρεσβεύω, όσο ο κουμμουνισμός, και από την άλλη εσείς μιλάτε για κουμμουνισμό και αρνείστε τις εφαρμογές του. Εγώ υποστηρίζω Α και μου λέτε «έχεις άδικο που υποστηρίζεις το Β», ενώ εσείς υποστηρίζετε Γ και λέτε ότι η εφαρμογή του Γ δεν είναι Γ, αλλά Γ χωρίς το Γ, προσθέτοντας λίγο από Γ.

3α. Το για ποιόν δούλευαν οι ρώσοι εργάτες είναι γνωστό. Πόσο μάλλον το για ποιόν δούλευαν οι Πολωνοί εργάτες. Όπα, συγγνώμη πάλι, νόμιζα ότι είχαν κουμμουνισμό εκεί, αλλά στην πραγματικότητα δεν είχαν γιατί επρόκειτο για λανθασμένη εφαρμογή. Λάθος μου. Ο δικός σας πεφωτισμένος κουμμουνισμός δεν έχει καμία σχέση με αυτά γιατί τα έχετε σκεφτεί όλα και εφεύρει δικλίδες ασφαλείας και είστε έτοιμοι για άλλο ένα πείραμα.

3β. Αν οι εργάτες δουλεύουν “για την πάρτη τους” και η επιχείρησή τους δεν βγάζει κέρδη τί γίνεται; Αν το κενό (σε μισθούς) καλύπτεται από τα κέρδη άλλης ομοειδούς εργατικής επιχείρησης, μήπως οι πρώτοι εκμεταλλεύονται τους δεύτερους; Αν αυτό είναι άδικο, πώς και από ποιά ομάδα εργατών θα ληφθεί η απόφαση να γίνουν αλλαγές στην παραγωγή, να κλείσει η επιχείρηση κλπ.; Αν το όλο σύστημα είναι ακόμη πιο «δίκαιο» και ούτως ή άλλως όλοι πληρώνονται τον ίδιο μισθό από το κράτος, πώς θα αντιληφθούμε ότι το τάδε εργοστάσιο είναι μη παραγωγικό και στην ουσία κοστίζει περισσότερο από ότι παράγει; Αν οι μερικοί εργάτες κρίνουν ότι τα μέτρα ασφαλείας δεν είναι επαρκή, αλλά αποτελούν τη μειοψηφία του σοβιέτ, μπορούν να απεργήσουν; Για πόσον καιρό; Αν μετά το οποιοδήποτε τέλος της απεργίας δεν έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματά τους και γίνει ατύχημα, θα αποζημιωθούν; Με ποιά διαδικασία;
Ουφ… Κουράστηκα.

Ισα - ισα ο Χιτλερ εκανε και ανθρωπιστικο κακο στον εβραικο λαο, αλλα και τους εδωσε και το ιστορικο πατημα ωστε απο το 1945 και μετα να κανουν οτι κανουν στις ημερες (ασχετα αν ειχαν συσπειρωση και δυναμη και προ WWII)

Έλα ρε Βικ, φυσικά και δε το εννούμε. Και τότε υπήρχαν άμαχοι καθώς και μικρά παιδιά, και είμαι ο πρώτος που λέω οτι κανέναν λαός δεν έχει το “κακό DNA”, παντού υπάρχουν οι καλοί και οι κακοί. Αλλά ντάξει, δε το κρύβω οτι αυτό που ανέφερα περί Χίτλερ και εβραίων μου εχει περάσει αρκετές φορές από το μυαλό, διοτι οι τελευταίοι το έχουνε παραχέσει τελειως σε συνεργασία με τους Αμερικανούς.

Η αλήθεια συνήθως είναι άκομψη. Για μένα οι Εβραίοι εκμεταλλεύτηκαν την “σαπουνοποίηση” τους από τον Χίτλερ και αξιοποίησαν πλήρως αυτό το ιστορικό γεγονός. Είναι τραγικό το ότι το έκαναν , αλλά δεν μπορώ να μην το έχω στο μυαλό μου. Οι τύποι σφαγιάζουν τους Παλαιστίνιους όπως κάποτε σφάγιαζαν αυτούς οι Γερμανοί. Σουρεαλιστικό αλλά έτσι είναι. Και όπως αν ζούσα το 1950 θα έκραζα τους Χιτλερικούς , τώρα κράζω τους Εβραίους. Γιατί ζούμε στο 2008 και όλοι βλέπουμε τι προσφέρουν οι Εβραίοι στην κοινωνία…
Τώρα για τα περί ρατσισμού και λοιπών τι να σε πω , όπως το βλέπει κανείς. Πάντως ούτε ρατσιστής είμαι, ούτε
κάνω πλακίτσα με αποκλεισμένες κοινωνικά ομάδες. Τελος πάντων, το θέμα είναι ότι το Ισραήλ σκοτώνει άμαχους και δηλώνει πως χτυπάει στρατιωτικούς στόχους. Δεν μπορώ να περιορίσω τον θυμό μου για αυτό το γεγονός επειδή κάποτε τους κυνηγούσε ο Χίτλερ. Πάει πέρασε αυτό.Είναι ιστορία…
Πάντως ζούμε ενδιαφέροντες καιρούς τελευταία. Και παγκόσμια και τοπικά στην χώρα μας. ¶ντε να δούμε…

Μήπως όμως λέω θα μπορούσες να περιορίσεις το θυμό σου στην κυβέρνηση και στα εκτελεστικά όργανα της? Last time I checked, δεν ήταν όλοι οι κάτοικοι του Ισραήλ δολοφόνοι, συν το ότι και εκείνοι δεν έχουν λίγες απώλειες απλών πολιτών. Καλό είναι να κάνουμε αυτό το διαχωρισμό με λίγα λόγια. By the way, έχοντας γνωρίσει εβραίους δε βρίσκω να προσφέρουν κάτι λιγότερο απο εσένα ή εμένα, τουλάχιστον σε αυτή τη κοινωνία.

Ο λαός έχει την ευθύνη που του αναλογεί φυσικά. Αυτός ψηφίζει και στηρίζει την κυβέρνηση του Ισραήλ. Προφανώς υπάρχουν και θύματα από τη μεριά του Ισραήλ, προφανώς υπάρχουν και Εβραίοι που έχουν συναίσθηση του τι συμβαίνει στην περιοχή. Αυτό όμως δεν αναιρεί το ότι η κυβέρνηση στο Ισραήλ εκλέγεται…
Βασικά εγώ ξέρω πάρα πολλούς Εβραίους που έχουν προσφέρει πάρα πολλά στον παγκόσμιο πολιτισμό και στην κοινωνία. και προφανώς πολύ περισσότερα από μένα. Σαν έθνος όμως , κρίνοντας πιο μακροσκοπικά το θέμα ,βλέπω έναν λαό που ενώ είδε και έπαθε από τους Γερμανούς 60 χρόνια πριν, αντί να μάθει έγινε απάνθρωπος. Και για να μην κρυβόμαστε δεν έγραφε τυχαία ο ποιητής για “'έμπορους, κονσόρτια και εβραίους…”. Ας μη τα στρογγυλεύουμε τα πράγματα …

Με τη διαφορά βέβαια ότι αυτός ο λαός που εκλέγει τη συγκεκριμένη κυβέρνηση ζεί έχοντας ως φόβο στο μυαλό του αν θα ανατιναχθεί κανάς τρελάρας δίπλα του κάθε μέρα. Αμφιβάλλω αν ο οποιοσδήποτε λαός θα είχε διαφορετική αντίδραση και θα διάλεγε διαφορετική κυβέρνηση σε τέτοιου είδους καταστάσεις.

Απο εκεί και πέρα μιλάμε για ένα λαό διασκορπισμένο σε κάθε άκρη της γής, που έχει αναμιχθεί με κάθε είδους κουλτούρα και άλλη φυλή, οπότε όχι, δε στρογγυλεύω τα πράγματα όταν λέω ότι μου φένεται χαζό και απόλυτο (για να το θέσω ευγενικά) να λέμε ότι έγινε απάνθρωπος. Είναι αδύνατο να κρίνεις μια τόσο μεγάλη ομάδα ανθρώπων τόσο μονόπλευρα. Αλήθεια, οι παλαιστίνιοι μήπως ήταν αρνάκια ή μήπως υπήρχε γαλήνη προτού έρθουν οι εβραίοι για να μπορεί κάποιος να κατηγορήσει μόνο αυτούς για το χάλι στη περιοχή?

υ.γ. ο ποιητής μάλλον ήπιε πολλές μπύρες αυτή τη φορά :stuck_out_tongue:

υ.γ.2: για να μη παρεξηγηθώ, δεν υποστηρίζω καμία απο τις 2 πλευρές ούτε δίνω απολογητικά στο Ισραήλ. Οι απλουστεύσεις είναι που μου τη δίνουν στα νεύρα.

Δεν απλουστεύω. Απλά καταγράφω την άποψη μου. Βασικά απλά εστιάζω κάπου συγκεκριμένα γιατί αυτό το σημείο θεωρώ πιο σημαντικό κομμάτι του όλου θέματος. Το να κάτσω να αναλύσω( και σίγουρα για να κάνεις σωστή κουβέντα πρέπει να κάνεις κάποια ανάλυση, απλά δεν γίνεται εύκολα σε φόρουμ) όλη την κοινωνικοπολιτική κατάσταση στην Γάζα δεν είναι της ώρας.

Στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» συνεχίζει να νοσηλεύεται η γραμματέας του Παναττικού Σωματείου Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού Κωνσταντίνα Κούνεβα, η οποία το βράδυ της 23ης Δεκεμβρίου δέχθηκε δολοφονική επίθεση με οξύ από αγνώστους.

Η άτυχη γυναίκα επέστρεφε στο σπίτι της, στα Ανω Πετράλωνα, όταν δύο άγνωστοι που βρίσκονταν σε αυτοκίνητο την περιέλουσαν με ισχυρό οξύ.

Η Κ.Κούνεβα κινδυνεύει να χάσει την όραση της από το ένα μάτι, αντιμετωπίζει προβλήματα στην ομιλία καθώς το οξύ έχει κάψει φάρυγγα και λάρυγγα, ενώ έχει σοβαρά εγκαύματα στο πρόσωπο.

Η Κ.Κούνεβα, που ήρθε πριν από οκτώ χρόνια στη χώρα μας από την Βουλγαρία, είχε βρεθεί στο στόχαστρο για τη συνδικαλιστική της δράση και δεχόταν, όπως και άλλα μέλη του σωματείου, τηλεφωνικές απειλές.

Από το in.gr

Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα έχουμε δημοκρατία, όπου ο καθένας είναι ίσος απέναντι στον νόμο, όπου ο καθένας έχει ίδιες ευκαιρίες με τον διπλανό του και που προπάντων αν δεν του αρέσει κάτι μπορεί να διαμαρτυρηθεί και να εκφράσει δημοκρατικά και πολιτισμένα την άποψη του. Να την χαιρόμαστε την δημοκρατία μας.

Αχ βαχ. Πάμε πάλι…

1. Η λέξη είναι “υποφώσκοντος” και όχι “υποβόσκοντος”. Δε βόσκει κάτι κάτω από κάτι άλλο.

2. Είναι απλοποίηση οτι πιστεύεις ότι θεωρητικά το παρών σύστημα δίνει ίσες ευκαιρίες; Δεν είπες απλά “το καλύτερο δυνατό”. Είπες ίσες ευκαιρίες και έφερες και ένα σωρό (ή μήπως μία σορό;) παραδειγματα. Όντως παραδέχεσαι ότι στην πράξη αυτό δεν εφαρμόζεται. Λες όμως ότι θεωρητικά ισχύει. Κάνω λάθος; Αν ναι θα φταίει η πενία κατανόησής μου. Και πρόσεξε, μιλάμε για το σύστημα και όχι για τους νόμους. Υπάρχει διαφορά.

3. Ο κομμουνισμός όχι μόνο δεν προϋποθέτει κρατικό παρεμβατισμό, αντίθετα προυποθέτει την κατάργηση του κράτους. Δεν ξέρω πως μπορούμε να κάνουμε συζήτηση όταν παραθέτεις επιχειρήματα που είναι μη ηθελημένα (μεν) ψεύδη (δε).

4. Πάμε να μιλήσουμε και για τη Σ.Ε. Η ΕΣΣΔ ήταν ένα πείραμα με την έννοια ότι δεν είχε ιστορικό προηγούμενο. Με την ίδια λογική αν θες που ήταν πείραμα και η Γαλλική επανάσταση. Κανένα από τα δύο δεν εξελίχθηκε ακριβώς όπως ήταν σχεδιασμένο, για διάφορους ιστορικούς λόγους. Έχεις προσέξει ότι ΕΣΣΔ σημαίνει Ένωση Σοσιαλιστικών Σοβιετικών Δημοκρατιών; Για κάποιο λόγο δεν υπάρχει η λέξη κομμουνισμός μέσα. Είχε σκοπό να είναι το πέρασμα προς τον κομμουνισμό που δεν επιτεύχθηκε ποτέ. Επίσης για διάφορους ιστορικούς λόγους. Τα προβλήματα λοιπόν της Σ.Ε. ήταν στην εφαρμογή και όχι στη θεωρία. (τη γενική τουλάχιστον). Η δικατατορία από την άλλη εφήρμοσε τη θεωρία της άριστα. Δε νομίζω ότι τίθεται σύγκριση, συγνώμη. Τώρα για το πόσους κατέστρεψε… Πολλούς. Και άλλους τόσους έσωσε. Σκέψου τι παρέλαβε (μία χώρα ήδη διαλυμένη) και που έφτασε. Όσο κακό ήταν η ύπαρξη των Γκούλαγκ τόσο καλό ήταν ότι δεν υπήρχε άστεγος ούτε για δείγμα. Όσο κακό ήταν ότι η οικονομία παρέπαιε, τόσο καλό ήταν ότι υπήρχε εξαιρετικό δημόσιο σύστημα υγείας ή ότι τα ποσοστά αναλφαβητισμού ήταν μηδενικά. Πρέπει ντε και καλά να τα διαγράψω όλα αυτά;

3α Όσο κι αν ειρωνεύεσαι, ισχύει. Δεν είχαν κουμμουνισμό. Ο δικός μας πεφωτισμένος κουμμουνισμός εξακολουθεί να είναι αυτός που έγραψε ο Μαρξ και ο Λένιν και μέλλει να κριθεί όταν εφαρμοστεί. Η δική σου λογική που έχει εφαρμοστεί; Είναι λιγότερο πείραμα; Στα θεωρητικά λεγόμενα κάποιου δεν στηρίζεται; Η διαφορά μας, δεν ξέρω αν το έχεις καταλάβει, δεν είναι στο πoια από τις δύο θεωρίες είναι καλύτερη. Δεν έχουμε μπει ακόμα σε αυτό (βλέπε το 3β για αυτό). Η μεγάλη διαφορά μας είναι το πως αντιλαμβανόμαστε τη σημερινή κατάσταση. Και ακριβώς επειδή υπάρχη χαώδης διαφορά στο τι βλέπουμε, κουραζόμαστε και κουράζουμε και τους 2-3 που έχουν απομείνει να μας διαβάζουν (ναι φίλε, για σένα λέω).

3β Θα ντριπλάρω και δε θα απαντήσω στα ερωτήματά σου. Άνοιξε αν θες τόπικ “τι είναι ο κομμουνσιμός” και ίσως εκεί να μπορέσω να σου εξηγήσω καλύτερα. Ακόμα καλύτερα διάβασε το “Μισθός, Τιμή και Κέρδος” του Μάρξ, το “Κράτος και Επανάσταση” του Λένιν κτλ. Μπορώ όμως να παραθέσω κι εγώ ένα σωρό αντίστοιχα ερωτήματα για την ελέυθερη αγορά. Πώς θα λειτουργήσει η ελέυθερη αγορά; Με τι αρχικό κεφάλαιο; Θα υπάρχει αναδιανομή του πλούτου ή ο καθένας θα κρατάει ό,τι ήδη έχει; Και τότε δε θα ξεκινάει με ένα προβάδισμα; Δε θα επενδύει μεγαλύτερο κεφάλαιο οπότε θα έχει και μεγαλύτερο κέρδος; Και όταν το κέρδος επανεπενδύεται ως κεφάλαιο δε θα αποφέρει νέο κέρδος πάλι στο ίδιο (νομικό ή φυσικό) πρόσωπο; Κι αν ακόμα η επένδυση δεν πάει καλά το κεφάλαιο αυτής δε θα μοιραστεί στους δανειστές, δηλαδή πάλι στους κεφαλαιούχους; Και εγώ που δεν έχω κεφάλαιο, γιατί είμαι ένας μισθωτός, δε θα δουλεύω και κάποιος θα επωφελείται της εργασίας μου; Κι αν θέλω να αποκτήσω κεφάλαιο δε θα πρέπει ή να παράγω μεγάλη ποσότητα εργασίας ώστε να αποκτήω μεγάλο κέρδος από αυτήν, δίνοντας ταυτόχρονα παραπάνω κέρδος και στον εργοδότη μου; Ή να δανειστώ οπότε τον κόπο μου θα τον πληρώσω με τόκο σε κάποιον που είχε εξαρχής το (μάντεψε) κεφάλαιο; Και τέλος όλα αυτά δε δημιουργούν μία συσσώρευση πλούτου προς τους ήδη κατέχοντες; Βλέπεις, αν θέλω να κάνω τη συζήτηση λάστιχο, μπορώ κι εγώ…

Γι αυτό λέω ότι δεν έχει νόημα η συζήτηση - δε μας προβληματίζουν τα ίδια πράγματα. Κι εδώ δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε εμείς που είμαστε και φίλοι, άντε να κάνουμε και δημόσιο διάλογο.

Ευχαριστώ, για τα μαθήματα ελληνικών.