το μαθατε οτι συζητιεται η καταργηση του πανεπιστηνιακου ασυλου???..:!:
απο τοτε που γινονταν οι φασαριες με τον Αλεξ φαινοταν οτι εκει θα το πανε…και οντως…προβλεψιμοι εχουν αρχισει να γινονται…σε λιγο θα μας πουν να στησουμε και κολο…#-o
[-X:?
το μαθατε οτι συζητιεται η καταργηση του πανεπιστηνιακου ασυλου???..:!:
απο τοτε που γινονταν οι φασαριες με τον Αλεξ φαινοταν οτι εκει θα το πανε…και οντως…προβλεψιμοι εχουν αρχισει να γινονται…σε λιγο θα μας πουν να στησουμε και κολο…#-o
[-X:?
καλα οι μεθοδευσεις προς αυτο γινονται καιρο τωρα…
δεν νομιζω να προκαλει εκπληξη σε κανεναν αυτο…
Θα ήθελα να ρωτήσω τους αρνητές της αρχής της προσφοράς και της ζήτησης το εξής:
Ας υποθέσουμε ότι βρισκόμαστε σε ένα κατευθυνόμενο οικονομικό σύστημα, στα πρότυπα του κουμμουνιστικού, όπου είτε δεν υπάρχουν τιμές, είτε αυτές δεν ορίζονται από την αρχή της προσφοράς και της ζήτησης. Ποιό είναι το κριτήριο για τις αποφάσεις σχετικά με τον όγκο παραγωγής ενός αγαθού και τη διανομή του;
Και επικουρικά, τί είναι αυτό που θα πιέσει την παραγωγή ώστε να βελτιώσει την ποιότητα του εκάστοτε αγαθού ή την τεχνολογία (έρευνα και εφαρμογή) παραγωγής;
μη μου πεις οτι τωρα εσυ παρατηρεις παντου ν ανεβαινει η ποιοτητα σε προιοντα λογω των νομων της αγορας γιατι εγω δεν το βλεπω καθολου αυτο
Έχω την αίσθηση ότι δεν μου απαντάς και απλά γενικολογείς. Ως τί αποτυπώνονται οι είναι «οι ανάγκες μας», αν δεν αποτυπώνονται ως ζήτηση; Ποιός μετράει τις «ανάγκες μας» και με τί κριτήρια; Πώς θα καταφέρουμε να μην μας λέει κάποιος άλλος τί θέλουμε (κάτι για το οποίο κατηγορούμε σήμερα τη διαφήμιση π.χ.); Ποιός μετράει την «εξέλιξη της κοινωνίας»; Και τέλος… Πώς έρχεται η πρόοδος της τεχνολογίας στα μέτρα μας και πώς αποκτά δυναμική, αν όχι χάρη στη ζήτηση;
Γιατί δεν το βλέπεις; Δεν είναι οι νόμοι της αγοράς που κατάφεραν να σου δώσουν πρόσβαση στο ίντερνετ στο σπίτι σου για να γράψεις αυτό το μήνυμα;
νέο κόμμα σήμερα από Μάνο/Μπουτάρη !!!
ακούσατε τπτ ?
μην ταυτιζεις τις αναγκες μας με τις αναγκες της αγορας…
γιατι αναμεσα στην αγορα και στις αναγκες μας παρεμβαινουν καποιοι που θελουν να βγαλουν κερδος και οι νομοι της αγορας φτιαχτηκαν απο αυτους γι αυτους…
επισης που ξερεις οτι ειμαι σπιτι μ?
αν δεν ηταν οι αναγκες της αγορας θα το ειχα προ πολλου αυτο το μαραφετι και μπορει να ειχα κ εξαρχης πολυ καλυτερες ταχυτητες…
γιατι πιθανως οι νομοι της αγορας επεβαλλαν στην ‘ταδε’ εταιρεια να ξεφορτωθει πρωτα ολα τα modemακια isdn-να βγαλει απο τη μυγα ξιγκι- και μολις βγαλει το ζητουμενο κερδος να προχωρησει και σε κατι νεοτερο…
(παραδειγματακι)
και ναι αυτοι οι νομοι της αγορας μπορει περιστασιακα να λειτουργουν υπερ μας καποιες φορες, αλλα εν τελει πως γινεται μ αυτους τους νομους ολα τα σπασμενα να τα πληρωνουν οι πολλοι και οι λιγοι που τους φτιαξανε παντα να ειναι στην απεξω??
Τις οικονομικες σχεσεις μπορει να τις μαθαμε ετσι (αγορα-ζητηση-κερδος) γιατι σ ενα τετοιο κοσμο μεγαλωσαμε αλλα δεν σημαινει οτι μονο αυτο μπορει να συμβαινει. Εξαρταται βεβαια πως θελει να το δει ο καθενας
σαν μηχανολόγος θα ήθελα να πεταχτώ σαν τη τσουτσού και να τονίσω πως ο μόνος τρόπος να είχες αυτή τη τεχνολογία σε κράτος με κάτι διαφορετικό από αγορά, θα ήταν να κλέβεις τα πνευματικά προϊόντα των προϊόντων που παράγονται σε χώρες με αγορά και ζήτηση.
Η ενδεχόμενη ζήτηση είναι η κινητήριος δύναμη της δημιουργίας τεχνολογικών ιδεών και όχι το κοινωνικό μου φιλότιμο. Ποτέ κανείς δε θα ενδιαφερόταν να βρει κάτι καλύτερο και να προσπαθήσει να το κάνει γνωστό παραέξω, για την ψυχή της μάνας του. Ειδικά όταν και η μάνα του πιστεύει πως δεν έχει τέτοιες ανάγκες…
Η σωστή απάντηση είναι: αν ήσουν σε κάτι διαφορετικό από το τωρινό, θα σου χρειαζόταν το ίντερνετ και το αυτοκίνητο με ABS και 8 αερόσακους (που παρεπιπτόντως σώζει ζωές)
Νόμος της φύσης: Για να υπάρξει κίνηση, χρειάζεται κινητήριος δύναμη (σχεδόν, αλλά ας μη το μπλέξουμε με φυσική τώρα :p), το κέρδος καλώς ή κακώς αποτελεί εδώ και αιώνες την πιο γνωστή κινητήρια δύναμη στη τεχνολογική εξέλιξη
φυσικα κερδος ειναι ομως και η ποιοτητα ζωης:p
να ζω ανθρωπινα οχι να δινω 10 και να μου πετανε στη μουρη 1…
κερδος ειναι να εχω περιθαλψη καλη και δωρεαν και οχι φαρμακα κλεισμενα σε υπογεια να περιμενουν τους νομους της αγορας να τους δωσουν το οκ για να βγουν στη μαζικη παραγωγη…
μπλα μπλα μπλα καταλαβες φανταζομαι?8)
Δεν το καταλαβαίνω. Μπορείς να μου δώσεις ένα παράδειγμα;
Αν δεν είσαι στο σπίτι σου, τότε μάλλον είσαι σε ιντερνετ καφέ, οπότε η ζήτηση στην περιοχή σου «ανάγκασε» κάποιον να ενοικιάσει έναν χώρο κλπ. κλπ. κλπ.
Ή επίσης «αν δεν ήταν οι ανάγκες της αγοράς» μπορεί να μην το αποκτούσες ποτέ αυτό το μαραφέτι, γιατί α) ίσως δεν θα είχε εφευρεθεί και β) πιθανόν ο υπεύθυνος κριτής των αναγκών σου να μην το θεωρούσε αναγκαίο.
Είτε δεν καταλαβαίνω το παράδειγμά σου, είτε λειτουργεί υπέρ του επιχειρήματός μου. Η τάδε εταιρία αναγκάζεται να ξεφορτωθεί το προϊόν της σε φθηνή τιμή (πράγμα που εξυπηρετεί τον καταναλωτή), ακριβώς επειδή υπάρχει ανταγωνισμός στην αγορά και τα νέα προϊόντα είναι καλύτερα (κάτι που επίσης εξυπηρετεί τον καταναλωτή). Μήπως κάτι κατάλαβα λάθος;
η αγορα κινειται με γνωμονα πρωτα το κερδος για καποιους και επειτα για τις αναγκες σου-αυτο λεω
δεν χρειαζομαι κριτη των αναγκων μου καταλαβαινω κ μονος μου μεγαλος ανθρωπος ειμαι:p
τι θα πει υπευθυνος κριτης?:?
οσο για το αλλο μου λες οτι για να γινει ερευνα και προοδος στην τεχνολογια θα πρεπει σωνει και καλα καποιος να βγαζει φραγκα απο αυτο??
3.ναι δεν το ξεφορτωθηκε τσαμπα η εταιρεια-σου πουλουσε παλια τεχνολογια την στιγμη που υπηρχε καλυτερη και εβγαλε δυο φορες κερδος
Σκέψου το εξής παράδειγμα.
Είσαι στα 70ς και τρως πίτσα στον καναπέ μαζί με τους κολλητούς σου και ακούτε μουσική. Όπως το φέρνει η κουβέντα καταλήγετε στο συμπέρασμα πως τελευταίως έχετε φάει τόσες πίτσες και έχετε πιει τόσες μπύρες, που η κοιλιά σας είναι σαν τη κοιλιά του μπαμπά του Ραμπεσαντρατανα. Αποφασίζετε να τα παρατήσετε όλα και να πάτε για τρέξιμο.
… Αλλά το τρέξιμο είναι τόσο βαρετό. Ενώ εκεί έχεις τη μουσικούλα σου. Ξαφνικά, ένας από την παρέα (ο πιο ντίρλα κατά πάσα πιθανότητα) πετάει την εξής ιδέα. Γιατί δε φτιάχνουμε ρε παιδιά ένα πραγματάκι που να είναι φορητό και να παίζει μουσική;
2 πιθανά ενδεχόμενα:
Από αυτό το πράγμα μπορείς να βγάλεις κέρδος (λεφτά) και το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να επενδύσεις χρόνο και δουλειά πάνω στην ιδέα σου και μετά αν ο κόσμος θεωρήσει πως όντως του χρειάζεται ένα τέτοιο προϊόν, τότε θα σε ανταμείψει (και μετά είτε τσεπώνεις τα λεφτά που θα βγάλεις, όπως τα παραδείγματα που είπες, είτε φτιάχνεις μια μεγαλύτερη γραμμή παραγωγής ώστε κάποια μέρα να το πουλάς μαζικά, παίρνεις το ρίσκο να έχεις μερικές χιλιάδες εργαζόμενους που θα πληρώνονται και αυξάνοντας τα έξοδα, αλλά ελπίζεις να βγάλεις ακόμα περισσότερα)
Από αυτό το πράμα δε μπορείς να βγάλεις κέρδος και μέσα σε όλα για την έγκριση της παραγωγής του (στον εκτός εργασίας χρόνο σου, αφού δεν είναι αυτή η δουλειά σου) θα πρέπει να περάσεις από μια δημόσια επιτροπή, από ανθρώπους που κατά πάσα πιθανότητα βρίσκονται σε διαφορετικό μήκος κύματος και τους φαίνεται γελοίο το γιατί κάποιος να θέλει να ακούει μουσική ενώ τρέχει. Κατά 99,99999% λες “μωρέ, δε γαμιέται; Ας τρέχουμε στη μούγκα…”
Στην πρώτη περίπτωση καταλήγεις στο γνωστό walkman, που οδήγησε στα mp3 player, τα walkman κινητά και τεράστιες πολυεθνικές εταιρείες, ενώ στη δεύτερη περίπτωση καταλήγεις να κάνεις τη δουλειά που έκανες και πριν. Στην πρώτη περίπτωση όποιος θέλει ακούει μουσική ενώ τρέχει, ενώ στη δεύτερη οι περισσότεροι δεν έχουν σκεφτεί πως θα μπορούσαν να ακούν μουσική ενώ τρέχουν. Στη μία περίπτωση δημιουργείς επιλογές εκεί που δεν υπήρχαν μέχρι τότε ανάγκες και στη δεύτερη περίπτωση μένεις στα ίδια…
www.tvxs.gr
Απολύσεις και εκβιαστικές συμβάσεις από εταιρείες της Β. Ελλάδας
Μεγάλες εταιρείες επιβάλλουν μείωση ωραρίου και συνεπώς και αποδοχών του προσωπικού τους, με αιτιολογία τη μείωση του τζίρου τους. Στις μεθόδους μείωσης του κόστους εργασίας εντάσσεται και η διαθεσιμότητα των εργαζομένων με την υπόσχεση επαναφοράς στη θέση εργασίας όταν σημειωθεί ανάκαμψη, ενώ, ήδη έχουν σημειωθεί απολύσεις εργαζομένων οι οποίοι δεν δέχθηκαν την κατάργηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας και την μετατροπή της σύμβασής τους σε ατομική.
Συνδικαλιστές του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης καταγγέλλουν τις εκβιαστικές μεθόδους με τις οποίες τέσσερις μεγάλες εταιρείες, με πρώτη την «Αλουμίλ» του προέδρου του ΣΕΒ Γ. Μυλωνά, καταστρατηγούν τα εργασιακά δικαιώματα στη Βόρεια Ελλάδα ενώ η κυβέρνηση και η Επιθεώρηση Εργασίας τηρούν στάση παρατηρητή.
Η εταιρεία του Γ.Μυλωνά, «Αλουμίλ», με την δικαιολογία της πτώσης του τζίρου της κάλεσε τις τελευταίες δυο εβδομάδες περί τους 800 εργαζόμενους στη μονάδα του Κιλκίς για να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις. Συνδικαλιστές καταγγέλλουν ότι τέσσερις εργαζόμενοι που δεν δέχθηκαν να το πράξουν, απολύθηκαν. Οι νέες συμβάσεις υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν 6,5 ημερησίως, αντί 8 και συνεπώς να έχουν εισόδημα μειωμένο κατά 20%.
Η «Αλουμίλ» διαψεύδει ότι έγιναν απολύσεις ενώ μέλη της διοίκησης υποστηρίζουν ότι όταν ανακάμψει η αγορά, η εταιρεία θα επαναφέρει το ωράριο και τις αποδοχές, χωρίς όμως να δίνεται ακριβές χρονοδιάγραμμα.
Παράλληλα, η διοίκηση του χαλυβουργείου «Hellenic Steel» ανακοίνωσε στους 300 από τους 416 υπαλλήλους της ότι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα σταδιακά μέχρι το Πάσχα. Η εταιρεία ανήκει κατά το 52% σε ιταλικό όμιλο, ο οποίος έδωσε μπόνους ύψους χιλιάδων ευρώ σε στελέχη της, σημειώνει στο σχετικό άρθρο της η εφημερίδα «Αυγή».
Και τα περιστατικά δεν σταματούν εδώ, όπως καταγγέλουν οι συνδικαλιστές του ΕΚΘ. Πριν από ένα μήνα η εταιρεία «Πυραμίς» ανακοίνωσε στους εργαζόμενούς της ότι θα εργάζονται πλέον 6,5 ώρες ημερησίως και θα αμείβονται αναλόγως. Η «Φίλκεραμ Τζόνσον», η οποία απολύει διαρκώς υπαλλήλους, ενημέρωσε το προσωπικό ότι από τις 26 Μαρτίου θα ξεκινήσουν οι διαθεσιμότητες.
Η εταιρεία «Ντοράλ- Κουφώματα» απέλυσε εβδομήντα εργαζόμενους το τελευταίο διάστημα ενώ οριστικοποιήθηκαν οι 240 απολύσεις στη Siemens. Και όλα αυτά την ώρα που ο ΣΕΒ με επιστολή του προς τους υπουργούς Απασχόλησης και Παιδείας αναφέρει ότι η ανεργία πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποφασιστικά, μακριά από κομματικές και συντεχνιακές σκοπιμότητες και προσθέτει ότι «οι κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν να διατυπώσουν από κοινού προτάσεις ? μέτρα για την προστασία της απασχόλησης και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης στις θέσεις εργασίας. Πολύ σύντομα θα μπορεί η συνάντηση μαζί σας να πραγματοποιηθεί στη βάση των κοινών διαπιστώσεων και προτάσεων των κοινωνικών εταίρων».
Πηγή: Αυγή
συνάδελφος Κάρβου?
Όσον αφορά τις απολύσεις, επειδή τυγχάνει να είμαι στο χώρο των επιχειρήσεων, συγχωρέστε με αλλά δεν μπορώ να γίνω λαϊκιστής και να αρχίσω να κατηγορώ τους κακούς επιχειρηματίες και το κακό κεφάλαιο.
Είναι γεγονός πως η ελλάδα έχει υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, αλλά οι ιδιοκτήτες τους με κάποιο μαγικό τρόπο είναι πλούσιοι. Από την άλλη γνωρίζω πόσο οριακά είναι τα πράγματα αυτή την εποχή και ελάχιστες επιχειρήσεις μπορούν να συντηρήσουν προσωπικό όταν δεν έχουν την αντίστοιχη παραγωγή.
Δεν καταλαβαίνω βέβαια γιατί όλος ο κόσμος θέλει να έχει άποψη για το πως διοικεί κάποιος την επιχείρησή του.
Εγώ θα μέινω σε αυτή σου την πρόταση. Μιλάς για ένα σύστημα που επιλέγει την πολυτέλεια σε σχέση με την ανάγκη, ανάλογα με το ποια δίνει μεγαλύτερο κέρδος. Που ξοδεύει παραγωγικές δυνάμεις (αλλά και πνευματικές αν θες) στο walkman ενώ αλλού υποφέρουν άστεγοι και πεινασμένοι. Δεν ασχολείται κανείς με την κάλυψη των πρωταρχικών αναγκών όλων, αλλά με τέτοιου αριθμού ανθρώπων ώστε να μπορούν να κινούνται τα “πολυτελή” αγαθά.
Το να πιστεύουμε ότι τα προϊόντα της εποχής μας είναι δημιούργημα του παρόντος συστήματος και μόνο είναι εξίσου άτοπο όσο το να θεωρούμε π.χ. ότι μόνο με το σοβιετικό σύστημα μπορούσε να έχει τόσο μεγάλη πρόοδο το διαστημικό πρόγραμμα ή μόνο με τη Ναζιστική Γερμανία η Χημική Βιομηχανία. Όλα εξηγούνται γιατί συνέβησαν, δε σημαίνει όμως ότι κάθε πρόοδος είναι δεμένη με ένα μόνο σύστημα.
Και κάτι ακόμα. Εδώ στην ΕΣΣΔ ανακαλύφθηκε το Theremin, το πιο “άχρηστο” (αλλά και υπέροχο ενίοτε) μουσικό όργανο. Καμία ανάγκη και καμία προσφορά δεν το δημιούργησε, παρά οι πειραματισμοί ενός επιστήμονα.
α) τα παραδείγματα που αναφέρεις με το διαστημικό πρόγραμμα και με τη Χημική Βιομηχανία, είναι πρότζεκτ των χωρών αυτών, όπου έπεσαν πάρα πολλά λεφτά (ειδικά το Ναζιστικό έγινε και εν καιρό πολέμου, άρα κακώς αναφέρεται -βασικά και το άλλο σε καιρό πολέμου έγινε, αλλά τέλος πάντων) σε μια “ανάγκη” που καθορίστηκε από τρίτους και δόθηκαν τα αντίστοιχα “benefits” σε όσους δούλεψαν σε αυτό. Δεν είναι το ίδιο με ό,τι μου έκανες quote και για το οποίο μιλάω εγώ.
β) δεν είμαι της άποψης πως κάτι από τα δύο είναι καλύτερο ή κάτι είναι χειρότερο. Για την άκριβεια δεν έχω καταλήξει πουθενά για την ώρα, επομένως τα μεταχειρίζομαι απλά ως διαφορετικά. Αλλά για το ότι η τεχνολογική πρόοδος είναι απείρως πιο γρήγορη στη μεν περίπτωση από τη δε, είμαι κάθετος. Μαζί μου νομίζω συμφωνούν και οι Γιαπωνέζοι, μακράν το πιο τυπικό δείγμα της κατάστασης που περιγράφω και οι οποίοι από τα 70ς και μετά στα πάντα πατάνε κάτω Σοβιετικούς και Αμερικάνους.
γ) Όταν λες “εδώ στην ΕΣΣΔ”, τι εννοείς? Που βρίσκεσαι παιδί μου;
δ) Άλλο το η πρόοδος είναι ταχύτερη και άλλο το η πρόοδος είναι μηδενική Προφανώς και στην ΕΣΣΔ ανακαλύφθηκε το Theremin και άλλα πολλά πράγματα (wiki: The theremin was originally the product of Russian government-sponsored research into proximity sensors. The instrument was invented by a young Russian physicist named Lev Sergeivich Termen (known in the West as Léon Theremin) in 1919 after the outbreak of the Russian civil war. ). Αλλά το να έχεις έγχρωμη τηλεόραση, αυτοκίνητο που δε σκοτώνει όποιον πεζό πετυχαίνει και δε σκοτώνει τους πάντες μέσα του σε κάθε σύγκρουση με άλλο όχημα, εγώ δε τα θεωρώ πολυτέλεια και χαίρομαι που πλέον δεν αντιμετωπίζονται έτσι (εξαιρούνται τα κινεζικά οχήματα :p)…
Σύμφωνοι (περίπου), αλλά αυτά τα δύο δεν είναι άσχετα μεταξύ τους. Με γνώμονα το κέδρος κινείται η προσφορά (όχι ακριβώς η αγορά, ε;). Το κέδρος είναι η «επιβράβευση» της ικανοποίησης των αναγκών. Π.χ. Αν η ζήτηση «θέλει πολύ» το iphone, ας πούμε, τότε αυτός που το παρέχει θα βγάλει και μεγάλο κέρδος.
Βρε παιδί! Εξ αρχής μου απαντούσες στην ερώτηση «ποιός θα αποφασίζει την ποσότητα παραγωγής ενός αγαθού, αν δεν το κάνει από μόνη της η αγορά;» έτσι δεν είναι; Έλεγα εγώ, λοιπόν, ότι η προσφορά (οι πωλητές και οι παραγωγοί) εξαιτάζουν τα χαρακτηριστικά της ζήτησης (πόσοι προτίθενται να αγοράσουν) και παράγουν ανάλογη ποσότητα αγαθών. Αν πάψει να ισχύει αυτό το σύστημα, ξαναρωτάω, ποίος θα αποφασίζει για το πόση ποσότητα αγαθών θα παράγουμε και ποιός θα κρίνει τί αγαθά χρειαζόμαστε;
Αν δεν το έκανε αυτό θα πετούσε στα σκουπίδια τόνους «ξεπερασμένων» αγαθών κάτι που είναι καταστροφικό τόσο για το περιβάλλον, όσο και για την οικονομία (δηλαδή θα παράγαμε προϊόντα που δεν θα καταναλωθούν και κατά συνέπεια θα ξοδεύαμε την παραγωγικότητά μας σε κάτι άχρηστο, ενώ υπάρχουν άλλες ανάγκες.
Γιατί έβγαλε δύο φορές κέρδος; :-k
Τέλος πάντων, δεν ξέρω αν μας βγάζει κάπου αυτή η συζήτηση (ειδικά στο γραπτό) και κινδυνεύουμε να διαιωνίσουμε το off-topic.
Δικη μου αποψη ειναι οτι το κερδος στο συστημα που ζουμε προωθησε την τεχνολογια ΠΑΡΑ πολυ γρηγορα.2 ερωτηματα ομως προκυπτουν στο κεφαλι μου.
1.Παρα πολλες αναγκες για προιοντα που δημιοουργηθηκαν με αυτη την αναπτυσομενη τεχνολογια εμφανιστηκαν μετα την ανακαλυψη των προιοντων.Ειναι δηλαδη τεχνητες αναγκες.Εχουμε αναλογιστει ποτε ποσοι ποροι καταναλωνονται για παραγωγη ουσιαστικα αχρηστων αγαθων που με καποιο τροπο μεσα στο μαυλο μας το συστημα μας εχει κανει να πιστευουμε οτι μας χρειαζονται?(ενα παραδειγμα που ολοκληρες αγορες βασιζονται σε αυτο ειναι τα διαφορa gadgets…Kαι μπορω να φερω χιλιαδες αλλα παραδειγματα)…Αυτο που θελω να πω ειναι οτι λεμε και ξαναλεμε οτι λογω του σκοπου του κερδους καλυπτονται οι αναγκες μας αλλα μαλλον δεν αναλογιζομαστε οτι μαι επιβαλλονται αυτες οι αναγκες…
2.Το αλλο που δεν ξερουμε ειναι κατα ποσο ενα διαφορετικο συστημα θα μπορουσε να εχει μια σεβαστη προοδο της τεχνολογιας.Το μονο παραδειγμα που εχουμε ειναι τα Φεουδαρχικα καθεστωτα σε μεσαιωνικες και μετα-μεσαιωνικες εποχες και τον υπαρκτο σοσιαλισμο.Ειδικα για το 2ο μιλαμε για μια πολυ μικρη χρονικη περιοδο αφου απο ενα σημειο και μετα το σχεδον ολοκληρωτικο καθεστως ηταν λογικο οτι δεν θα αφηνε περιθωρια τετοιου ειδους αναπτυξης.
Και μια μικρη απαντηση στον outshined.Σιγουρα κατανταει εκνευριστικο καποιες φορες ολοι να εχουν γνωμη για ολα(στην προκειμενη η λειτουργια μια βιομηχανιας) ομως σε τετοιες περιπτωσεις ποιον θα κατηγορησεις?Τους ανθρωπους που επαιρναν 800-900 ευρω και τωρα θα παιρνουν 400 η τιποτα?Ή τον επιχειρηματια που δεκαετιες που η βιομηχανια ανθουσε(αναλογικα παντα) ειχε υπερκερδη κ τωρα μπαινει μεσα?
Kiratzo, εγώ δεν κατηγορώ κάποιον.
όταν κάποιος ξεκινάει μια βιομηχανική μονάδα, αν βγάλει υπερκέρδος από αυτή μαγκιά του. και το ότι δίνει δουλειά σε κάποιους ανθρώπους πάλι μαγκιά του. σου είπα ζούμε σε μια χώρα που οι επιχειρηματίες πλουταίνουν, ενώ οι επιχειρήσεις χρεώνονται. Έχοντας μελετήσει λίγο το θέμα των Άμεσα Ξένων Επενδύσεων, η Ελλάδα είναι στις τελευταίες θέσεις. Κανείς δεν είναι τόσο αφελής να έρθει να επενδύσει τα λεφτά του σε μια χώρα που δεν υπάρχει σχεδόν κανένας έλεγχος.
από την άλλη, αν κάποιος νομίζει ότι παράγει πολύ περισσότερα από αυτά που αμοίβεται είναι στο χέρι του να φύγει. Η ζήτηση για αποδοτικούς υπαλλήλους είναι τεράστια ακόμα και σήμερα στην κρίση. Δε μιλάω με θεωρίες, μιλάω με καθημερινά παραδείγματα που βλέπω γύρω μου.
πρόσφατα επιχειρηματίας συζητώντας επι της οικονομικής καταστασης μου είπε πως θα μαζέψει τους υπαλλήλους και θα τους εξηγήσει πως έχουν τα πράγματα. Θα τους πει πως είτε θα πρέπει να μειώσουν όλοι αναλογικά την ασχολία τους, είτε κάποιοι να απολυθούν και ήθελε να πιστεύει πως οι εργαζόμενοι εκεί θα έδειχναν αλληλεγγύη.
επίσης, βλέπουμε τη μια πλευρά του νομίσματος. κάποιος που απασχολείται λιγότερες ώρες ενδεχομένως να μπορεί να βρει δεύτερη δουλειά, που να συμπληρώνει τη βασική. εγώ σε full time περίοδο έχω δουλέψει παράλληλα ως ελεύθερος επαγγελματίας σε άλλο αντικείμενο, ή παλιότερα έκανα παράλληλα μεταπτυχιακό κλπ.
anyway…
α) Δε με κατάλαβες. Τα παραδείγματα που έφερα είχαν σα στόχο να καταλάβεις ότι δεδομένες συνθήκες δημιουργούν δεδομένα αποτελέσματα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα ίδια αποτελέσματα δεν μπορούν να προέλθουν από άλλες συνθήκες. Η πρόοδος της χημικής βιομηχανίας θα μπορούσε να συμβεί και χωρίς τον Β’ΠΠ, δεν είναι προφανές; Με τον ίδιο τρόπο, λοιπόν, οι όποιες τεχνολογικές ανακαλύψεις δεν πρέπει να συνδέονται, ντε και καλά, με τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής.
β) Αυτό που διαφοροποιείται είναι η κατεύθυνση που παίρνει η “πρόοδος” και τι εννοούμε τελικά με τον όρο αυτό. Ποιες ανάγκες έρχεται να καλύψει ή τι πολυτέλειες δημιουργεί. Δες και το ποστ του Κιράτζου για αυτό.
γ) Προσπάθεια για δημιουργία εντυπώσεων… [-X
δ) Το θέρεμιν ήταν ένα παράδειγμα πιο πολύ για πλάκα. Κατά τα άλλα, δεν υποννόησα ότι κάθε πρόοδος είναι και πολυτέλεια. Απλά το γεγονός ότι τα κινέζικα (που εξαιρείς) είναι αυτά που μπορεί να αντέξει η τσέπη του 30% (ίσως λέω και λίγο) των Ελλήνων π.χ., σημαίνει ότι η ανάπτυξη δεν είναι ισομερής. Επίσης οι συνθήκες στις οποίες αναγκάζονται να εργάζονται οι Κινέζοι για να βγουν αυτά τα προϊόντα και να ζει το 30% των Ελλήνων, είναι και αυτό ένα θέμα. κτλ κτλ
Και ξαναλέω κάτι τελευταίο: Δε θεωρώ την ΕΣΣΔ επιτυχημένο μοντέλο παραγωγής και ανάπτυξης.