Πολιτικές εξελίξεις

1. Μα δε λέω πως οι τεχνολογικές ανακαλύψεις μόνο με καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής μπορούν να επιτευχθούν. Λέω πως με αυτό το σύστημα (σε σχέση με τα υπόλοιπα που έχουν εμφανιστεί/προταθεί ως τώρα και εξαιρείται η περίοδος πολέμου) η τεχνολογικό ανάπτυξη γίνεται σε μακράν πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς. Το θέμα όμως ξεφεύγει και θέτεις πολλά ερωτήματα, αλλά δε μπορώ να τα αφήσω ασχολίαστα ρε γαμώτο (ίσως νέο τόπικ, αλλά μετά :D).

___α) Οι τεχνολογικές ανακαλύψεις δεν είναι απίθανο να ανακαλυφθούν σε οποιαδήποτε ιστορική στιγμή. Αυτό όμως δε σημαίνει πως πρέπει να τους συμπεριφερόμαστε λες και είναι δεδομένο πως θα ανακαλυφθούν κάπου εδώ κοντά (χρονικά μιλάω). Τυπικό παράδειγμα που λατρεύω είναι ο πολιτισμός των Ίνκας. Μεγαλούργησε στη Λατινική Αμερική από το 1200πΧ μέχρι και το 15ο αιώνα (:|), είχε κατακτήσει και ήλεγχε τεράστιες εκτάσεις στη Λατινική και κεντρική Αμερική, είχε αστρολογικές γνώσεις που εμείς δεν είχαμε, είχε ανακαλύψει το μηδέν πολλούς αιώνες πριν από εμάς (και που δε το ανακαλύψαμε καν εμείς, αλλά οι Άραβες μαθηματικοί), είχε χτίσει τεράστια οικοδομήματα και όλα αυτά, δίχως να έχει ανακαλύψει … το τροχό! Επομένως, όχι. Οι ανακαλύψεις στη Χημεία δεν είναι βέβαιο πως θα είχαν γίνει έτσι κι αλλιώς, ειδικά από τη στιγμή που εδώ οι άλλοι “μεγαλούργησαν” δίχως το τροχό, τη ρόδα και το κύκλο. Πιθανόν να είχαν γίνει άλλες ανακαλύψεις στη Χημεία που δεν έχουν γίνει ακόμη. Αλλά και πάλι, νομίζω πως συμφωνούμε, πως δίχως το ΒΠΠ, και την απεριόριστη χρηματοδότηση της έρευνας, δε θα είχαν γίνει τόσες πολλές και μαζεμένες

___β) Τα παραδείγματα που ανέφερες, ως παραδείγματα τουλάχιστον, αποτελούν τεχνολογικές ανακαλύψεις μεν, αλλά που έμειναν μακριά από το κοινό και τον απλό πολίτη (μην ακούσω μακάβρια σχόλια για τη Ναζιστική χημεία) και την καθημερινότητα του. Όλα αυτά ήταν “highly classified” προγράμματα, με πανέξυπνες ιδέες από τους καλύτερους επιστήμονες των χωρών αυτών (όπου προφανώς και δε δούλευαν για την ψυχή της μάνας τους, αλλά για τα οφέλη που αποκομούσαν από αυτό), όπου όμως κρατήθηκαν επτασφράγιστα μυστικά.

Από την άλλη, το καπιταλιστικό σύστημα, με την εξουσία που δίνει στον οποιοδήποτε να κάνει οτιδήποτε, επιτρέπει σε όποιον έρχεται σε επαφή με μια έξυπνη ιδέα να την πασάρει στο κοινό. Πλέον, ελάχιστα πράγματα μένουν κρυφά από το κοινό (αποκορύφωμα τα σχέδια των Γαλλικών πυραύλων που βρίσκονταν στο λογισμικό CATIA, που μπορούσε ο οποιοσδήποτε να κατεβάσει παράνομα από το ίντερνετ :lol:).

Επίσης τυπικό παράδειγμα που λατρεύω είναι οι γιαπωνέζικες φωτογραφικές μηχανές. Μέχρι τα 70ς δεν υπήρχαν. Στα τέλη 60ς, αρχές 70ς αγόρασε η Γιαπωνέζικη κυβέρνηση κάμποσα Γερμανικά τανκς Panzer (ντεζαβου… πρέπει να το έχω γράψει ξανά το παράδειγμα) με το πρωτοποριακό για την εποχή (και επτασφράγιστο μυστικό των Γερμανών) σύστημα σκόπευσης κινούμενων στόχων. Οι Γιαπωνέζοι πήραν 2 από τα τα τανκς αυτά και τα έκαναν βίδες μελετώντας “όλες” τις ιδέες τους. Την ιδέα του συστήματος σκόπευσης, την έκλεψαν και τη χρησιμοποίησαν στις φωτογραφικές τους μηχανές, καταστρέφοντας ουσιαστικά, με μια “Γερμανική” ιδέα, τους Γερμανικούς κολοσσούς στο χώρο της φωτογραφίας και επιτρέποντας σε εσένα και εμένα, να παίρνουμε φωτογραφίες κινούμενων στόχων

1. Γιατί να διαβάσω τον Κιράτζο? Εγώ πρώτος πρώτος δε σας λέω πως πολλές είναι κατασκευασμένες ανάγκες; Και τα CD-βινύλια-ηχοσυστήματα που τόσο λατρεύεις και λατρεύω (εγώ τα CD, εσύ τα αλλά τα μαύρα) για τον περισσότερο κόσμο θεωρούνται μια “κατασκευασμένη ανάγκη” που έχουμε…

2. :bleh:

3. Για αυτοκίνητα μιλούσα…:oops:

Κινεζικό αυτοκίνητο πριν από ένα χρόνο: http://www.youtube.com/watch?v=g5SRyG6UR2A
Peugeot 206 (φτηνό μικρό αυτοκίνητο) πριν από 6 χρόνια: http://www.youtube.com/watch?v=ae3YwHcBLec

Γράφτε, γράφτε σεις, και το Σ-Κ που θα βρω χρόνο θα σας σκεπάσω όλους με τα σεντόνια μου :lol::har:

Oι “αστοί θεωρητικοί” = O Mule ??? :-s
:lol:

Σοβαρά τώρα: H προσφορά και η ζήτηση (αντίθετα με έννοιες όπως έθνος/κράτος που αναφέρεις) άρχισαν να ισχύουν ως κινητήριες δυνάμεις της οικονομίας αλλά και γενικότερα της συμπεριφοράς των ανθρώπων από τις πρώτες ανθρώπινες κοινότητες στα προϊστορικά χρόνια, όταν οι πρωτόγονοι άνθρωποι κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν το θέμα της σχετικής σπανιότητας ( περιορισμένης προσφοράς) θηραμάτων,πόσιμου νερού και καταφυγίου σε πρώτη φάση και εύφορης γης στη συνέχεια, χιλιάδες χρόνια πριν οι έννοιες αυτές να καταγραφούν και θεωρητικά από τους κλασικούς οικονομολόγους. Ίσως ο λόγος που ορισμένοι δεν αποδέχεστε αυτή την πραγματικότητα με την ίδια ευκολία που αποδέχεστε τον νόμο της βαρύτητας να έχει να κάνει με το πως ο Μαρξ δεν ασχολήθηκε και με τις φυσικές επιστήμες… :roll:
Ποιός ξέρει; Ίσως αν αυτό είχε συμβεί να διαβάζαμε και πως η βαρύτητα υπάρχει μόνο και μόνο επειδή ο Νεύτονας ήταν “κουφάλα δεξιός” με δόλιο στόχο το να εμποδίσει την εργατική τάξη από το να πετάξει! :lol::p:lol:

Το ερώτημα αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί ακριβώς δέιχνει ένα από τα μεγαλύτερα αδιέξοδα του κομμουνισμού ως θεωρία, που οδήγησε στην παταγώδη αποτυχία της εφαρμογής του στην πράξη (παράδειγμα Κάρβου με ασπρόμαυρες τηλεοράσεις και χαρτί υγείας)
Αν κάποιοι έχει τύχει να ασχοληθείτε κάπως με προγραμματισμό βιομηχανικής παραγωγής θα γνωρίζετε σίγουρα πως είναι μία ατελής διαδικασία που πάντα βασίζεται σε εκτιμήσεις και παραδοχές που έχουν ένα ποσοστό αστοχίας. Ο στόχος είναι αυτό το ποσοστό να είναι όσο γίνεται μικρότερο. Όταν αυτή η διαδικασία πρόβλεψης της ζήτησης γίνεται στο εσωτερικό μίας εταιρείας, η όποια αστοχία θα μεταφραστεί είτε σε “άδεια ράφια” και σε απώλεια μεριδίου αγοράς προς ανταγωνιστές, είτε σε πλεονάζοντα αποθέματα που θα πρέπει κάπως να διατεθούν με έκπτωση ή να καταστραφούν. Το θέμα είναι πως σε μία οικονομία με περισσότερους ανταγωνιστές που καθορίζουν τα επίπεδα της παραγωγής και των τιμών τους, η αστοχία της πρόβλεψης σε επίπεδο μίας εταιρείας, στη χειρότερη περίπτωση δεν ζημιώνει τον καταναλωτή (αγοράζει άλλη μάρκα αν δεν βρεί αυτή που θέλει), στην καλύτερη τον οφελεί οικονομικά (τα πλεονάζοντα αποθέματα που πωλούνται με έκπτωση, όπως αναφέρθηκε ήδη σε κάποια άλλα ποστς. Σε μία οικονομία όπου κεντρικά προβλέπεται η προσφορά στο όνομα της κοινωνίας και της εργατικής τάξης :roll:, η όποια αστοχία οδηγεί στον Ανατολικογερμανό του παραδείγματος του Κάρβου που βλέπει ασπρόμαυρη τηλεόραση στο WC μέχρι να παραχθεί ξανά χαρτί υγείας…:p:lol:

Και δεν είχαν και πολλά κανάλια σε αυτές τις χώρες ρε γμτ…:lol:

Ρε γαμώτο, μπαίνεις σε μία κουβέντα που θα μου άρεσε πολύ να κάνω αλλά είμαι στη δουλειά και δεν είναι εύκολο. Θα προσπαθήσω εν συντομία:

Εισαγωγή (Intro):
Οι ανάγκες του ανθρώπου είναι δεδομένες σε κάθε εποχή. Θεωρώ δεδομένο ότι και η επιστήμη και η τεχνολογία κινούνται προς την κατεύθυνση να καλύψουν αυτές ακριβώς τις ανάγκες. Με ποιο τρόπο και το πόσο αποτελεσματικά, μπορεί να μεταβάλλεται από τόπο σε τόπο και από εποχή σε εποχή, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να κινείται με άλλους στόχους.

Γέφυρα (Bridge)
Δεν αρνούμε την αναγκαιότητα ύπαρξης της βιομηχανικής επανάστασης και της συνέπειας αυτής, την εξουσία των αστών. Ιστορικά ήταν όχι μόνο αναπόφευκτο αλλά και απαραίτητη προϋπόθεση για τη μετάβαση στο επόμενο στάδιο της Ιστορίας (που εγώ ελπίζω/πιστέυω ότι είναι ο κουμμουνισμός). Ένας από τους λόγους της αναγκαιότητας ήταν ότι εκσυγχρόνισε την παραγωγή και την μετέτρεψε σε πρωταρχικό παράγοντα δύναμης. (Εδώ εντάσσεται και η τεχνολογική ανάπτυξη που λέγαμε).

Ρεφρέν (chorus)
Επειδή όμως η ρόδα της ζωής γυρνάει ακόμα και ο κόσμος εξελίσσεται, είναι ανόητο να πιστεύουμε ότι η εξέλιξη μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο σε ένα σύστημα. Αν ήταν έτσι, η ανθρωπότητα θα είχε μείνει στις σπηλιές επείδή εκεί ανακάλυψε τη φωτιά ή στη φαουδαρχία επειδή τότε αναπτύχθηκε η τυπογραφία.

Αντιπαρέρχομαι την αστοχία της σύγκρισης, απλά γιατί δεν τη γλυτώνεις τόσο εύκολα απ’ το Μαρξ :stuck_out_tongue:

O Μαρξ, όχι μόνο έχει ασχοληθεί με τις φυσικές επιστήμες, αλλά πολύ καλύτερα από φυσικούς επιστήμονες. Απλά επειδή ως γνωστόν δεν προλάβαινε να τα κάνει όλα, το έκανε ο καλός του φίλος
http://marxists.anu.edu.au/archive/marx/works/1883/don/

Πάρα πολύ γρήγορα (και λυπάμαι για αυτό) να σου πω ότι η ανάλυσή σου στηρίζεται κυρίως στη λογική του (υπερ)κέρδους από την παραγωγική διαδικασία. Επίσης το παράδειγμα του Κάρβου είναι ελαφρώς παραπλανητικό γιατί η μία παραγωγή είναι άσχετη με την άλλη. Το γεγονός ότι υπήρχε πλεόνασμα τηλεοράσεων δεν εμπόδισε (προφανώς) την παραγωγή χαρτιού. Το γιατί συνέβη το δεύτερο δεν το γνωρίζω, πιθανόν όμως να είχε να κάνει με έλλειψη πρώτων υλών ή κακή διανομή ή οτιδήποτε άλλο.

1. Οι πόροι “ξοδεύονται” για παραγωγή “ουσιαστικά άχρηστων αγαθών” μόνο άν προέρχονται από τους φόρους μας, σε χώρες όπως η δική μας που το κράτος γουστάρει να κάνει τον επιχειρηματία.
    Αν πρόκειται για ιδιωτικές επενδύσεις, οι πόροι μάλλον επενδύονται παρά ξοδεύονται στην παραγωγή αγαθών που θα φέρουν κέρδος σε κάποια επιχείρηση. Στο παράδειγμα του gadget που λες, δεν πρέπει να κοιτάς την χρησιμότητα του gadget μόνο (σαφώς και το προϊόν μπορεί να έρχεται να καλύψει ανάγκες που βρίσκονται ψηλά στην πυραμίδα της ιεράρχησης των αναγκών π.χ. παιχνίδι, διασκέδαση) αλλά το αν από τις πωλήσεις του δημιουργούνται κέρδη και αναπτύσσεται μία εταιρεία που θα επεκταθεί, θα προσλάβει κόσμο, θα αυξήσει τον τζίρο που κάνει στους προμηθευτές της κλπ. άρα τελικά από την συνολική ανάπτυξη που φέρνει η διακίνηση του gadget στην αγορά, καταλήγουν να ικανοποιούνται και ανάγκες που βρίσκονται χαμηλότερα στην πυραμίδα της ιεράρχησης των αναγκών (απασχόληση, εισόδημα)

Πολύ σωστό.
Βέβαια, η πραγματικότητα είναι πως ορισμένοι Έλληνες επιχειρηματίες δείχνουν μία βιασύνη να μοιραστούν τις ζημιές τους αυτή τη στιγμή και να βρουν “συμπαραστάτες” τους εργαζόμενους στις δύσκολες στιγμές, ενώ στις καλές στιγμές δεν έδειξαν ανάλογη γενναιοδωρία μέσω της υιοθέτησης πρακτικών όπως το profit sharing, τα stock options κλπ. Aυτοί που απολύουν μαζικά τώρα στην Αμερική εφάρμοζαν και αυτές τις πρακτικές στις “καλές μέρες”
Για να μην αναφερθώ στο πόσο λίγοι Έλληνες επιχειρηματίες επένδυσαν ποτέ σοβαρά σε τεχνολογία και καινοτομία. Δυστυχώς, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στον υπόλοιπο κόσμο την περασμένη δεκαετία, ο κύριος τρόπος να επιτυγχάνονται κέρδη παραγωγικότητας στην Ελλάδα ήταν μέσω της συγκράτησης των αμοιβών των εργαζομένων.
Για να μην αναφερθώ στο πως οι περισσότεροι θέλουν και το κράτος για μπαμπά τους όταν θέλουν να πουλάνε στο δημόσιο, να κρατήσουν αγορές κλειστές, να κρατήσουν τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων όπως είναι σήμερα, να παίρνουν επιδοτήσεις κλπ.
Για όλους αυτούς τους λόγους και το γεγονός πως αυτά που κάνει ο Μυλωνάς στη Β. Ελλάδα είναι αντίθετα με το πνεύμα του Ελληνικού νόμου για το lock out (που είτε είναι καλός είτε κακός παραμένει νόμος) καταλαβαίνω την δυσαρέσκεια του κόσμου.

Βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα να δώ το κράτος, φορείς, συνδικάτα κλπ. να αποκτούσαν το δικαίωμα να συνδιοικούν μαζί με τους ιδιοκτήτες μία επιχείρηση, αυτό θα ήταν σίγουρη καταστροφή.

:lol::lol:
Kαταλαβαίνεις πως το συγκεκριμένο μέρος του ποστ μου που έκανες quote δεν ήταν το σημαντικότερο και είχε στόχο περισσότερο να πικάρει τον Mandrake που έβαλε στην κουβέντα την βαρύτητα. Η ουσία του ποστ μου εστίαζε στη διαχρονικότητα και τη σημασία της προσφοράς και της ζήτησης και την αμφισβήτηση της από τους Μαρξιστές. :wink:

Βασικά έχει να κάνει με:
A) Την έλλειψη περισσότερων ανταγωνιστών στην αγορά χαρτιού για να καλύψουν την ζήτηση όταν υπάρχει αστοχία στην πρόβλεψη της από έναν από αυτούς.
Β) Το γραφειοκρατικό management των υπό κρατική ιδιοκτησία εταιρειών που για να πετύχουν στόχους παραγωγής που δίνουν απασχόληση σε Χ βάρδιες εργοστασίου, γέμισαν την αγορά με ποσότητες ενός προϊόντος δυσανάλογα μεγάλες προς την ζήτηση που υπήρχε για αυτό.

Ναι, η μία παραγωγή είναι άσχετη με την άλλη. Αλλά ο κοινός παρονομαστής και στις δύο περιπτώσεις είναι ο κακός -ή και ανύπαρκτος- υπολογισμός της ζήτησης.

Kαλα ειστε απιθανοι… Ουτε homo universalis…A, ρε ατιμες αυθεντιες…

Σε σένα που δεν παίζει να “κυλίσεις”, θα συνιστούσα ένα ξεφύλλισμα, είναι ενδιαφέρον, και μη φοβάσαι, ναι, δεν έχει πρήξιμο:p

Χαχαχαχαχαχα, ελεος!!! Απλα ελεος… Που να ξερες κιολλας… Λυπαμαι, μαν, πραγματικα

Ποροι ξοδευονται και απο μια ιδιωτικη επιχειρηση απο τη στιγμη που που ξεκιναει να παραγει.Συγκεκριμενα με την αιτιολογια που δινεις μιλας για μια ολοκληρη αγορα φαντασμα.Εκτος αυτου η λογικη που ακολουθεις μου θυμιζει εντονα νεοκλασικη θεωρια με την εννοια οτι ολα δουλευουν ρολοι και υπαρχει πληρης διαχυση αναπτυξη εισοδηματων κλπ.(αυτη τη στιγμη ειναι η αληθεια πως μεσα στο κεφλαι μου γινεται ενας χαμος και δεν μπορω να αναπτυξω το θεμα οπως θα θελα:p)

α)Με δεδομενο το συστημα που ζουμε ναι ειναι μαγκια του.
β)Οχι ακριβως μαγκια του.Δεν μπορει να κανει αλλιως.
γ)Λαθος δεν ειναι στο χερι του.Δεν θελω να γινω λαικιστης αλλα οτι και να νομιζει ενας μισθωτος δεν μπορει να κανει τιποτα!Ειδικα(αλλα οχι μονο) στην εποχη που ζουμε τι ακριβως θα κανει?Θα μεταναστευσει?Που?Εκτος Ευρωπης?
δ)Αυτο σιγουρα ισχυει.Ειναι και βασικο χαρακτηριστικο της αγορας εργασιας.Η υπαρξη τους λειτουργει ως μοχλο πιεσης για καθε μισθωτο.

επίσης, βλέπουμε τη μια πλευρά του νομίσματος. κάποιος που απασχολείται λιγότερες ώρες ενδεχομένως να μπορεί να βρει δεύτερη δουλειά, που να συμπληρώνει τη βασική. εγώ σε full time περίοδο έχω δουλέψει παράλληλα ως ελεύθερος επαγγελματίας σε άλλο αντικείμενο, ή παλιότερα έκανα παράλληλα μεταπτυχιακό κλπ.

Φυσικα και μπορει να το κανει αυτο.Ομως μου φαινεται καπως να τα λεμε ολα αυτα στο χαλαρο.Ο ανθρωπος δεν γεννηθηκε για να δουλευει για να βγαλει τα προς το ζην.Εκτος αν το συστημα που ζουμε αυτο επιδιωκει.Και τελικα αν συμβαινει αυτο κατι παει στραβα.

χμ… επειδη τωρα το ειδα… τωρα αυτο ειναι καλο δηλαδη??? και νομιζω ο Κιρατζος καλα τα λεει

Ο ανθρωπος δεν γεννηθηκε για να δουλευει για να βγαλει τα προς το ζην

Το να κανεις 2-3 δουλειες για να μπορεις να λες οτι επιβιωνεις, η για να μπορεσεις να αγορασεις το καινουριο γαματο gadget της Sony, γιατι αλλιως οι φιλοι σου θα σε πουν ξενερωτο η δε θα βρεις γκομενα ή δε θα ικανοποιησεις τον μικροαστισμο σου, εμενα πιο πολυ σε υπεραλλοτριωση του ατομου μου κανει. Και αντε να παει στο διαολο το πρωτο . Πρεπει καπως να επιβιωσεις γιατι στο συστημα μας ακομα και το φαι/νερο λειτουργουν με τους κανονες του κερδους, οποτε πρεπει να μπεις στην λουμπα της μισθωτης εργασιας.

Θα μου πεις υπαρχει και η αλλη λυση, να παρεις τα βουνα και να την δεις αυταρκης παραγωγος με τα ζωα και τους κηπους σου. Νταξει δε λεω επιλογη και αυτη με ενα τιμημα ομως την αποξενωση απο τον κοινωνικο ιστο.

Εδω φτασαμε να θεωρειται πολυτελεια ο ελευθερος χρονος ( μαζι με αλλα αγαθα που πανε μαζι οπως τους ελευθερους χωρους). Δουλεια δουλεια δουλεια. Ακους την κλασικη ατακα : " Δουλεψε τωρα που εισαι νεος και μπορεις". Νταξει ρε δικιο εχετε, οντως τωρα μπορω γιατι εχω τις δυναμεις, και να αποδοσω και να παραξω οπως το συστημα προσταζει. Οποτε κανενα προβλημα, να ξεκολιαστω τωρα στην δουλεια (και με αμφισβητησιμα προσωπικα ωφελη) για να φτασω τα 65-70 να πω επιτελους εχω ελευθερο χρονο να φχαριστηθω την ζωη μου. Ε ρε ανεκδοτο.

Και να το αγχος αν θα βγει το deadline, και να το αγχος αμα θα μεινω ανεργος, και να το αγχος πως θα ταισω την οικογενεια κλπ. Ζωαρα λεμε. Και αμα πεις και τπτ, θα γυρισουν ολοι εκμεταλλευτες-εκμεταλλευομενοι και θα σου πουν. That’s Life Sucker. Λες και υπαρχει κανενας απαραβατος φυσικος νομος που να το λεει αυτο. Η μοιρολατρια στο απογειο της.

Αλλα θα σου πουν τα αγαθα φιλε θελουν κοπο και πονο να τα αποκτησεις. Δε διαφωνω. Ποια αγαθα ομως?? Δε λεω καλο το Mp3player ή το κινητο, αλλα σιγα τα ωα. Θα αλλαζε κατι στη ζωη μας αμα δε τα ειχαμε. Κ γω που εζησα και χωρις αυτα δε θυμαμαι να περνουσα χειροτερα. Θα σου πει ο αλλος, ε ρε φιλε αμα θες να μην παρεις. Νταξει δικιο εχεις. Αλλα οσο και συνειδητοποιημενος και να εισαι, αυτη η γαμημενη μικροαστικη ηθικη σε εχει ποτισει απο παιδι. Θα αντισταθεις αλλα καποια στιγμη ολο και σε κατι θα ενδωσεις. Αλλιως κοινωνικη αποξενωση.

Οποιος εβγαλε ακρη εβγαλε…

α) συμφωνούμε, δε νομίζω ότι χρειάζεται να προσθέσω κάτι.
β) το να ανοίξει κάποιος ή να λειτουργήσει μια επιχείρηση δεν είναι όσο εύκολο όσο ακούγεται. Έχει πολλά και μεγάλα ρίσκα. Όταν κάνεις κάτι που προσφέρει θέσεις απασχόλησης είναι κάτι που πρέπει να επικροτείται.

γ,δ) όλα είναι θέμα επιλογών. δεν είμαι ευχαριστημένος στη δουλειά μου; ψαχνω για καλύτερο. αν δεν βρω κάτι καλύτερο πολύ πιθανό να μην αξίζω κάτι καλύτερο.

Στην Ελλάδα έχουμε το φοβερό κακό να κρίνουμε το τι κάνουμε σε σχέση με το τι κάνει ο δίπλα μας. Έχω ακούσει πολλές φορές να παραπονιέται για τη δουλειά του στον ιδιωτικό τομέα γιατί ο γνωστός του στο δημόσιο αμοίβεται το ίδιο ή περισσότερο κάνοντας λιγότερα ή τίποτα…

Επίσης, ελπίζω να κάνω εγώ λάθος αλλά έχω την εντύπωση ότι αν ρωτήσεις τον μέσο έλληνα ποιά δουλειά θεωρεί ιδανική θα σου απαντούσε αυτή που χρειάζεται να κάνει όσο το δυνατόν λιγότερα παρά το να κάνει κάτι δημιουργικό. Εννοείται με την αμοιβή σταθερά υψηλή.

Όσο για το τελευταίο είναι ερώτημα δύσκολο και πιο πολύπλοκο να απαντηθεί. Το θέμα είναι ότι πρέπει πρώτα να αποφασίσουμε τι θέλουμε και μετά να επιλέξουμε πως θα ζήσουμε. Δεν κατηγορώ κανέναν που ζει για να δουλεύει. Ούτε κάποιον που δουλεύει μόνο όσο απαιτείται. Αλλά όλα είναι επιλογές και οι επιλογές έχουν κόστη. Έχω βαρεθεί να ακούω να γκρινιάζουν συνεχώς άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν δουλέψει μέρα στη ζωή τους. Και να απαιτούν την ίδια "διαχείριση"στο επαγγελματικό κομμάτι με ανθρώπους που έχουν λιώσει στη δουλειά.

Εγώ ένα πράμα δε καταλαβαίνω και παρακαλώ όποιον μπορεί να μου το εξηγήσει. Πως γίνεται οι επιχειρηματίες όσο καιρό κέρδιζαν χρήματα να μην έκαναν αυξήσεις στους μισθούς και στις παροχές και τώρα που έχουμε κρίση και θα πεθάνουμε όλοι, να πρέπει να “καταλάβουν” οι εργαζόμενοι και να δεχτούν μειώσεις μισθών ή μειώσεις ωρών εργασίας για το γενικότερο καλό. Όποιος μου το εξηγήσει αυτό παίρνει λουκούμι 8)

Να σου προσθεσω εγω και κατι αλλο, ασχετοσχετικο. Αμα αυριο εβγαινε νομος οτι ο εργαζομενος θα πρεπει να δουλευει 14 ωρες την ημερα, με 500 ευρω και με μια μπαλα δεμενη στο ποδι, να εισαι σιγουρος οτι η πλειοψηφια των εργοδοτων θα επικροτουσε. Και οποιος διαφωνει σε αυτο, να μου απαντησει αν ειχε την δυνατοτητα για παραδειγμα να μετακομισει την επιχειρηση του σε μια χωρα του Τριτου Κοσμου ( οπου ισχυουν ακριβως αυτα που λεω και ακομη χειροτερα 15ωρα με μισθους 1 δολλαριο την ημερα, ανασφαλιστη εργασια, παιδικη εργασια κλπ), με προφανες ωφελος την μεγιστοποιηση των κερδων, αν θα το εκανε η οχι.

Δεν είναι τόσο απλό όσο το περιγράφεις. Ειδικά όταν το προϊόν απευθύνεται στην ελληνική αγορά και όταν πλέον οι μισθοί του εργατικού δυναμικού στη γραμμή παραγωγής δεν είναι το σημαντικότερο ποσοστό εξόδων (άσε τα επιπλέον κόστη από το ότι οι εργάτες είναι ανειδίκευτοι). Πάντως, σε γενικές γραμμές δε θα διαφωνήσω πως έτσι γίνεται, λέγεται παγκοσμιοποίηση και αν οι χώρες του τρίτου κόσμου εκμεταλλευτούν αυτές τις ευκαιρίες μπορούν να κλείσουν την ψαλίδα (όπως έκαναν πολλές Ασιατικές χώρες) και σύντομα να ξεφύγουν και οι λαοί τους και από αυτή τη “βία” των κυβερνώντων τους. Έστω και μέσω της απληστίας των μεγαλοεπιχειρηματιών… Δεν προβλέπω όμως πολλές χώρες να τις εκμεταλλεύονται αυτές τις ευκαιρίες και απλά μερικοί μισάνθρωποι να πλουτίζουν

Πάντως, είναι μύθος αυτό που λένε πως με τη μείωση των ωρών εργασίας θα έχεις χρόνο για 2η δουλειά, για τον απλούστατο λογο πως ελάχιστες επιχειρήσεις θα έχουν ανάγκη επιπλέον δυναμικού, αφού όλες θα κόβουν τα λειτουργικά τους έξοδα. Μπορεί να το έχω γράψει ξανά, αλλά εδώ στην Ελβετία, όταν μία επιχείρηση έχει οικονομικά προβλήματα, το Ελβετικό κράτος πληρώνει το 70% του μισθού στους εργαζόμενους της εταιρείας (είτε δουλεύουν είτε όχι) για μισό έως ένα χρόνο, έτσι ώστε η εταιρεία να έχει περισσότερη ελευθερία κινήσεων. Βέβαια τώρα που θα αρχίσουν όλο και περισσότερες επιχειρήσεις να κάνουν χρήση αυτής της νομοθεσίας, ανησυχούν μήπως κλατάρει το σύστημα.

δεν ισχύει σε γενικό κανόνα αυτό.
αλλά έχω ξαναπει πως υπάρχει λάθος νοοτροπία επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

Outshined αν δεις τα κέρδη του τραπεζικού κλάδου π.χ. τα τελευταία 5 χρόνια και τα συγκρίνεις με τις αυξήσεις των μισθών των υπαλλήλων τους θα διαπιστώσεις αυτό που γράφω. Ότι δηλαδή το κέρδος δικό μας αλλά η χασούρα δικιά σας. Αυτό δεν είναι γενικότητα, αλλά η πραγματικότητα . Και δεν νομίζω πως είναι ελληνικό το φαινόμενο αυτό. Παγκοσμίως συμβαίνει.
Κατά τα άλλα βγαίνει η κυβέρνηση και λέει έχουμε κρίση. Ωραία. Σου λέει θα αναγκαστώ να βάλω νέα φορολογία. Ωραία. Σε ποιους? Πάλι στους μισθωτούς…Πανέμορφα. Μήπως μας δουλεύουνε?? Τις προτάσεις του καρατζαφέρη για την κουκούλα και άλλες @@ριες ξέρουν να εφαρμόζουν και τίποτα άλλο. Ανίκανοι, ψεύτες και επικίνδυνοι.

οι τράπεζες είναι άλλο κεφάλαιο.
μιλάμε για επιχειρήσεις.
το τραπεζικό σύστημα είναι άστα να πάνε.