- Μα δε λέω πως οι τεχνολογικές ανακαλύψεις μόνο με καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής μπορούν να επιτευχθούν. Λέω πως με αυτό το σύστημα (σε σχέση με τα υπόλοιπα που έχουν εμφανιστεί/προταθεί ως τώρα και εξαιρείται η περίοδος πολέμου) η τεχνολογικό ανάπτυξη γίνεται σε μακράν πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς. Το θέμα όμως ξεφεύγει και θέτεις πολλά ερωτήματα, αλλά δε μπορώ να τα αφήσω ασχολίαστα ρε γαμώτο (ίσως νέο τόπικ, αλλά μετά :D).
___α) Οι τεχνολογικές ανακαλύψεις δεν είναι απίθανο να ανακαλυφθούν σε οποιαδήποτε ιστορική στιγμή. Αυτό όμως δε σημαίνει πως πρέπει να τους συμπεριφερόμαστε λες και είναι δεδομένο πως θα ανακαλυφθούν κάπου εδώ κοντά (χρονικά μιλάω). Τυπικό παράδειγμα που λατρεύω είναι ο πολιτισμός των Ίνκας. Μεγαλούργησε στη Λατινική Αμερική από το 1200πΧ μέχρι και το 15ο αιώνα (:|), είχε κατακτήσει και ήλεγχε τεράστιες εκτάσεις στη Λατινική και κεντρική Αμερική, είχε αστρολογικές γνώσεις που εμείς δεν είχαμε, είχε ανακαλύψει το μηδέν πολλούς αιώνες πριν από εμάς (και που δε το ανακαλύψαμε καν εμείς, αλλά οι Άραβες μαθηματικοί), είχε χτίσει τεράστια οικοδομήματα και όλα αυτά, δίχως να έχει ανακαλύψει … το τροχό! Επομένως, όχι. Οι ανακαλύψεις στη Χημεία δεν είναι βέβαιο πως θα είχαν γίνει έτσι κι αλλιώς, ειδικά από τη στιγμή που εδώ οι άλλοι “μεγαλούργησαν” δίχως το τροχό, τη ρόδα και το κύκλο. Πιθανόν να είχαν γίνει άλλες ανακαλύψεις στη Χημεία που δεν έχουν γίνει ακόμη. Αλλά και πάλι, νομίζω πως συμφωνούμε, πως δίχως το ΒΠΠ, και την απεριόριστη χρηματοδότηση της έρευνας, δε θα είχαν γίνει τόσες πολλές και μαζεμένες
___β) Τα παραδείγματα που ανέφερες, ως παραδείγματα τουλάχιστον, αποτελούν τεχνολογικές ανακαλύψεις μεν, αλλά που έμειναν μακριά από το κοινό και τον απλό πολίτη (μην ακούσω μακάβρια σχόλια για τη Ναζιστική χημεία) και την καθημερινότητα του. Όλα αυτά ήταν “highly classified” προγράμματα, με πανέξυπνες ιδέες από τους καλύτερους επιστήμονες των χωρών αυτών (όπου προφανώς και δε δούλευαν για την ψυχή της μάνας τους, αλλά για τα οφέλη που αποκομούσαν από αυτό), όπου όμως κρατήθηκαν επτασφράγιστα μυστικά.
Από την άλλη, το καπιταλιστικό σύστημα, με την εξουσία που δίνει στον οποιοδήποτε να κάνει οτιδήποτε, επιτρέπει σε όποιον έρχεται σε επαφή με μια έξυπνη ιδέα να την πασάρει στο κοινό. Πλέον, ελάχιστα πράγματα μένουν κρυφά από το κοινό (αποκορύφωμα τα σχέδια των Γαλλικών πυραύλων που βρίσκονταν στο λογισμικό CATIA, που μπορούσε ο οποιοσδήποτε να κατεβάσει παράνομα από το ίντερνετ :lol:).
Επίσης τυπικό παράδειγμα που λατρεύω είναι οι γιαπωνέζικες φωτογραφικές μηχανές. Μέχρι τα 70ς δεν υπήρχαν. Στα τέλη 60ς, αρχές 70ς αγόρασε η Γιαπωνέζικη κυβέρνηση κάμποσα Γερμανικά τανκς Panzer (ντεζαβου… πρέπει να το έχω γράψει ξανά το παράδειγμα) με το πρωτοποριακό για την εποχή (και επτασφράγιστο μυστικό των Γερμανών) σύστημα σκόπευσης κινούμενων στόχων. Οι Γιαπωνέζοι πήραν 2 από τα τα τανκς αυτά και τα έκαναν βίδες μελετώντας “όλες” τις ιδέες τους. Την ιδέα του συστήματος σκόπευσης, την έκλεψαν και τη χρησιμοποίησαν στις φωτογραφικές τους μηχανές, καταστρέφοντας ουσιαστικά, με μια “Γερμανική” ιδέα, τους Γερμανικούς κολοσσούς στο χώρο της φωτογραφίας και επιτρέποντας σε εσένα και εμένα, να παίρνουμε φωτογραφίες κινούμενων στόχων
-
Γιατί να διαβάσω τον Κιράτζο? Εγώ πρώτος πρώτος δε σας λέω πως πολλές είναι κατασκευασμένες ανάγκες; Και τα CD-βινύλια-ηχοσυστήματα που τόσο λατρεύεις και λατρεύω (εγώ τα CD, εσύ τα αλλά τα μαύρα) για τον περισσότερο κόσμο θεωρούνται μια “κατασκευασμένη ανάγκη” που έχουμε…
-
:bleh:
-
Για αυτοκίνητα μιλούσα…:oops:
Κινεζικό αυτοκίνητο πριν από ένα χρόνο: http://www.youtube.com/watch?v=g5SRyG6UR2A
Peugeot 206 (φτηνό μικρό αυτοκίνητο) πριν από 6 χρόνια: http://www.youtube.com/watch?v=ae3YwHcBLec