Πολιτικές εξελίξεις

δεν εχω κανενα προβλημα που δεν συμφωνεις μαζι μου.ο καθενας εχει τις αποψεις του.

Παιδιά, το παράδειγμα με το φούρνο είναι αποτυχημένο. Δε το αφήνουμε; Όπως κανένα καλό εστιατόριο-ταβέρνα δεν έκλεισε λόγων των McDonalds και των KFC, έτσι και κανένας ποιοτικώς καλός φούρνος δε θα κλείσει, επειδή τα σούπερ μάρκετ θα πουλάνε άγευστο φτηνό ψωμί…

Eδω κανεις λαθος!Εγω μιλησα βαση θεωριας.
Η θεωρια μιλαει για ορθολογικους καταναλωτες και μιλαει για εντελως ιδια προιοντα(χωριατικο ψωμι εν προκειμενω).Στο αποτυχημενο αντι-παραδειγμα σου μιλας για fast food(mc) με τι?Ταβερνες?Ουζαδικα?Εστιατορια?Σιγουρα και ολα αυτα επληγησαν αλλα εγω δεν μιλαω για αυτο.

εγω δεν βλεπω που ειναι το κακο στην ελευθερη αγορα…αυτος ο οποιος πουλαει ενα προιον το οποιο εχει καλη αναλογια ποιοτητα-τιμη θα ειναι πιο πανω απο τους αλλους και θα εχει περισσοτερα κερδη.γιατι να εμποδιζουμε την ελευθερη αγορα δηλαδη??οπως υπαρχει ελευθερια λογου υπαρχει και ελευθερια αγορας.εγω ετσι το βλεπω.

To βλεπεις επιφανειακα ομως.Και πες οτι κερδη εχει αυτος που θα εχει την καλυτερη τιμη-ποιοτητα.Ποιος θα εχει την καλυτερη τιμη?Αυτος που μεγιστοποιει κερδη/ελαχιστοποιει κοστος πιο ευκολα.Ποιος ειναι αυτος?Οι μεγαλες επιχειρησεις.Που κατακτωντας μεγαλυτεερο μεριδιο αγορας γινονται ακομα μεγαλυτερες.Σορυ δεν μου αρεσει πολυ.

εστω οτι δεχομαι οτι εισαι εναντιον των μεγαλων επιχειρησεων και εισαι υπερ των μικροεμπορων.θα στραφεις και εναντιον του μικροεμπορου οταν θα μεγαλωσει την επιχειρηση του οταν βγαλει μεγαλο κερδος??δηλαδη θα στραφεις εναντιον του οταν γινει μεγαλη επιχειρηση??

1. Ο ανταγωνισμός αποδίδει κάποιους καρπούς ακόμα και όταν δεν είναι τέλειος: Στην Ελλάδα του φουρναραίικου συνδικαλισμού δεν καταγράφηκε ποτέ η “κρίση της φρατζόλας” στην Καλλιθέα ή αλλού…
    Στις χώρες του ανατολικού μπλοκ -επαναλαμβάνoμαι :roll:- τα άδεια ράφια ήταν συχνοτατο θέαμα.
  2. Ο Ορθολογισμός του καταναλωτή δεν λαμβάνει υπ’ όψη του μόνο την τιμή: Παράγοντες όπως η δυσκολία στάθμευσης στο Σούπερ Μάρκετ και η αναμονή σε μακρές ουρές στα ταμεία για να πληρώσεις μία φρατζόλα και ένα μπουκάλι γάλα, ωθούν πολλούς καταναλωτές στο να προτιμήσουν τον τοπικό φούρνο για μικρές καθημερινές αγορές όπως είναι το ψωμί και το γάλα ακόμα και αν πληρώνουν τελικά κάτι παραπάνω (που τελικά σε απόλυτα νούμερα όπως γράφεις και πιό πάνω είναι μόνο μερικές δεκάδες λεπτών του €).
    Άλλωστε, αν η τιμή ήταν το μόνο κριτήριο επιλογής του καταναλωτή, ανάμεσα στα Σούπερ Μάρκετ θα είχαν επιβιώσει μόνο οι αλυσίδες τύπου Hard Discount (Lidl). Βλέπουμε στην πράξη πως αυτό δεν συμβαίνει και πως σημαντικά ακριβότερες αλυσίδες συνεχίζουν να αναπτύσσονται τόσο σε τζίρο όσο και σε κερδοφορία.

Ο “σοσιαλιστικός ρεαλισμός” στην γραφή!!!:lol::p:lol:

Πέρα από την πλάκα, μία από τις ελάχιστες αρμοδιότητες που αναγνωρίζει η φιλελεύθερη θεωρία στο κράτος είναι η διατήρηση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού, “an even playing field”. Άρα ο Vic καλώς σου γράφει για τον ρόλο αυτό που παίζει η ΕΕ και δεν έρχεται σε αντίφαση.
Φυσικά η ΕΕ ασχολείται και με πολλά άλλα πράγματα που παίρνει από τα χέρια των “αδαών” και τα περνά σε αυτά των “ειδημόνων” και εκεί είναι η -ήδη διαπιστωμένη- διαφορά μου με τον Vic. Eιλικρινά δεν πιστεύω πως είναι δουλειά κάποιου στις Βρυξέλλες ή το Στρασβούργο να με προστατέψει από την κατανάλωση κοκορετσίου π.χ. :stuck_out_tongue:

Και εγώ και ο Vic έτσι το βλέπουμε! :slight_smile:
Πολλές σελίδες πίσω σε αυτό το θρεντ, ο τελευταίος γύρος αυτής της ατέλειωτης κουβέντας έτσι ξεκίνησε με εμάς να συνδέουμε την ελεύθερη αγορά με άλλες κοινωνικές ελευθερίες όπως αυτή του λόγου.

Το θέμα είναι ότι από τη μία διαπιστώνετε ότι όπου υπάρχει κράτος υπάρχουν και συμφέροντα και από την άλλη το δέχεστε ως εγγυητή των ισορροπιών και του “ευ αγωνίζεσθαι”. Πως θα συμβιβαστούν αυτά σε μη ιδανικές συνθήκες; Και κυρίως πως θα συμβιβαστούν όταν ο μοναδικός παράγοντας που μπορεί και πρέπει να το ελέγχει, ο πολίτης, διαρκώς απομακρύνεται από αυτό;

1)Φυσικα και αποδιδει καποιους καρπους αλλα οχι αυτους που υποσχεται.
2)Στο πρωτο εχεις καποιο δικιο σιγουρα.
Στο δευτερο ομως οχι διοτι το Lidl/Dia δεν ειναι φτηνοτερο σε ακριβως ιδια προιοντα φιρμες αλλα σε αλλα παρεμφερη προιοντα.Επισης η πραξη δεν περιλαμβανει ουτε ορθολογικους καταναλωτες ουτε αλλες υποθεσεις της ελευθερης αγορας:wink:…

FIY

http://www.amnesty.org.gr/kouneva.htm

Αντιγράφω από το in.gr…

Περίπου ένα μήνα υπολογίζεται ότι θα παραταθεί το θρίλερ για την κυβέρνηση, μετά την απόφαση για σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Παυλίδη και δεδομένης της δήλωσης του πρώην υπουργού ότι δεν παραιτείται, ούτε ανεξαρτητοποιείται.

Υπέρ της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Παυλίδη τάχθηκε η Ολομέλεια της Βουλής, με ψήφους 215 υπέρ έναντι 67 κατά, ενώ 6 βουλευτές δήλωσαν «παρών» και έξι ψήφισαν λευκό.

«Η χθεσινοβραδινή απόφαση των μελών του Κοινοβουλίου,στη λήψη της οποίας πιστεύω ότι συνέβαλα και εγώ,οδηγεί στη σύσταση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την διενέργεια προκαταρτικής εξέτασης για την υπόθεση Μανούση.Δηλώνω ότι προσβλέπω με εμπιστοσύνη στην κρίση των μελών της, βέβαιος για την πλήρη αποκάλυψη της αλήθειας» δήλωσε την Τρίτη ο κ. Παυλίδης.

Σε αυτή τη χώρα δεν παραιτείται κανείς. Και αν παραιτηθεί, το κάνει απλά για να επανακάμψει αργότερα( βλέπε Τσιτουρίδη, Μαρκογιαννάκη). Ξεφτίλα πια

Με το συμπάθειο… αλλά που ακριβώς υπάρχει (πραγματική) ελευθερία λόγου και (πραγματική) ελευθερία αγοράς; Στη θεωρία όλα καλά είναι. Το πρόβλημα, όμως, με το θέμα “ελεύθερη αγορά” που πλασάρεται στον δυτικό (κυρίως) κόσμο, είναι ότι είναι ελεύθερη αγορά για τους μεγάλους και δυνατούς. Όλα ψευτοελεύθερα είναι, αλλά βολεύει την εξουσία να τα παρουσιάζει ωραιοποιημένα μπας και κρατηθεί στην εξουσία και κυρίως διατηρήσει την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων και το υπάρχων σάπιο σύστημα (οικονομικό και πολιτικό).

νομιζεις οτι δεν εχουμε ελευθερια λογου?

Φυσικά και δεν υπάρχει για όλους.

Μιας και λέτε για ελευθερία λόγου, ας δώσουμε ένα παράδειγμα για το ποιοι την απολαμβάνουν…

Εντάξει, δεν περίμενα ποτέ από τον Αλαβάνο να γινόταν ΤΟΣΟ ρεζίλι!

Μα είναι δυνατόν; #-o

[SIZE=“7”]D O W N [/SIZE]

ενα ενδιαφερον λινκ
το οποιο καταλληγει στο οτι ο αλαβανος τελικα εχει δικιο

http://les-malakies.blogspot.com/2009/04/troktiko_08.html

αν και το θεμα δεν ειναι ποιος εχει δικιο και αδικο

αλλα το με τι ασχολουνται στη βουλη την ωρα που η χωρα βιωνει οικονομικη κριση

ποσο γραφικος και πιο λακαμας μπορει να γινει ο αλαβανος???

Ειναι πραγματικο αστειο το οτι την πεφτουν στον Αλαβανο για τον εθνικο υμνο… λες και αυτο ειναι το προβλημα στον Αλαβανο…:roll:
Απο την αλλη ο Καρατζαφερης που διορθωσε τον Αλαβανο, εσωσε την χωρα, να 'ναι καλα…#-o

Ανοιξτε το λινκ που εδωσε ο signal(για τον original το λεω)…Μπορει γενικως να φαινεται γελοιο αλλα νομιζω για τους μεταναστες ηταν η συζητηση…Τωρα ολο το υπολοιπο ναι ειναι αστειο…