Πολιτικές εξελίξεις

σχετικο…

μολις πατησε “το κουμπι” ο γιωργος, ο αγαπητος καρατζαφερης εκανε ερωτησεις στην βουλη στους παντες του στυλ δεν πιστευω να κανετε μειωσεις στους εξοπλισμους…??
η τουρκοι δυναμωνουν…#-o

ε ρε καψα

Καλά ο Καρατζαφέρης είναι ο ορισμός του δεξιού συντηρητικού ανήθικου κωλοτούμπα. Ψευτοατακαδόρος και ψευτόμαγκας . Στο πάνθεον και αυτός :stuck_out_tongue:

Επίσης μήπως να αρχίσουμε να ψάχνουμε μεταναστευτικούς προορισμούς?

να αρχισουμε??
ο αδερφος μου τη δευτερα την εκανε για γερμανια…!!!

Ενώ το να μας δωρίσουν εξοπλισμούς φαίνεται λογικό; Έχουμε τρομαχτικό χρέος και οι πιθανότητες να ξεπληρώσουμε είναι τόσο μηδαμινές που καταφεύγουμε στο ΔΝΤ. Μέσα σε όλο αυτό οι Γερμανοί θα μας δανείσουν για να αγοράσουμε τα όπλα τους και το ύψος των πολεμικών μας ψώνιων θα είναι τόσο υψηλό που θα χρεοκοπήσουμε με αποτέλεσμα να μην τους ξεπληρώσουμε. Δηλαδή στην ουσία θα τα αγοράσουν οι ίδιοι τα όπλα τους. Δεν ξέρω τι σε κάνει να τους θεωρείς τόσο χαζούς. Αν χρεοκοπήσουμε τότε να δεις πόσο θα μειωθούν τα έσοδα των δανειστών μας.

Από την άλλη, όλοι οι «πονηρεμένοι» θεωρούν το ΔΝΤ όργανο που εξυπηρετεί αμερικανικά συμφέροντα. Γιατί λοιπόν να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Γάλλων και των Γερμανών;

Το σχόλιό σου είναι τόσο γενικό, που δεν είναι δυνατόν να απαντήσω κάτι ενδιαφέρον. Αν δεν βλέπεις πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα του όγκου του δημοσίου, είσαι πολύ τυχερός. Ως προς το ποιος είναι συντηρητικός, στην πραγματικότητα, αυτό είναι μια πολύ μεγάλη κουβέντα.

Προσωπικά, αυτό το γεγονός μου γεννά έντονες υποψίες?

Βικ, αφού το πρόβλημα είναι ο όγκος του δημοσίου, γιατί συζητάμε και για μειώσεις μισθών και απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα?

Γιατί ο όγκος του δημοσίου έχει προκαλέσει μεγάλες παθογένειες και στον ιδ.τομέα. Οι περισσότερες επιχειρήσεις συνάπτουν συμβάσεις με το δημόσιο. Άρα διαβρώνονται και αυτές και οι υπάλληλοι τους από την δημοσιουπαλληλική νοοτροπία που μας οδήγησε σήμερα εδώ.

Επίσης ρε ChrisP μη το βλέπεις μονόπατα και κοντόφθαλμα. Οι απολυμένοι του δημοσίου και του ιδ. τομέα θα αναγκαστούν να γίνουν επιχειρηματίες και να αναπτύξουν δεξιότητες για να σταθούν στη νέα κατάσταση της αγοράς. Επίσης μεγάλο κομμάτι αυτών θα φύγουν απτην Αθήνα και θα γυρίσουν στα χωριά τους , ούτως ώστε να αποκεντρωθούμε κ λίγο.

Επανάσταση ενάντια στο δημόσιο. Να δοθεί ένα τέλος στα κόκκινα κατάλοιπα. Τέλος ο φασισμός. Ζήτω η Δημοκρατία και το ΔΝΤ . Τέλος στα εγχώρια λαμόγια που λυμαίνονται τον δημόσιο πλούτο. Υπάρχουν και ξένα λαμόγια που ντύνονται πολύ πιο καλά και έχουν κάνει και διδακτορικά, μεταπτυχιακά και έχουν δυνατά βιογραφικά. Πάμε να γίνουμε Ευρώπη επιτέλους :smiley:

Δες περί ποίων μέτρων πρόκειται και πιστεύω πως θα εντοπίσεις ότι η συζήτηση που γίνεται αφορά σημεία επέμβασης του κράτους στην ιδιωτική δραστηριότητα.

Η αφαίμαξη του ιδιωτικού τομέα για τη συντήρηση του δημοσίου είναι ένα από τα κυριότερα στοιχεία που εμποδίζουν την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη, το έχω ξαναγράψει.

Το κράτος, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, δεν επιτρέπει στα συγκοινωνούντα δοχεία να βρουν την ισορροπία τους και όσο περισσότερο παρεμβαίνει τόσο χειρότερα τα κάνει και τόσο περισσότερο θεωρεί ότι είναι αναγκαίο να παρεμβαίνει.

Ας βγάλουμε το δημόσιο από την εξίσωση, λοιπόν. Δες σαν παράδειγμα τον 13ο και τον 14ο μισθό, δηλαδή τα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων. Το κράτος χειραγωγεί την αγορά και σαν καλός μπαμπάς λέει «τώρα θέλω να ξοδέψεις» ορίζοντας ισοπεδωτικά το ύψος των «έξτρα» μισθών. Όμως, το πρόβλημα για τον εργαζόμενο είναι στην πραγματικότητα το ύψος του πραγματικού μισθού του. Η ύπαρξη 13ου και 14ου μισθού, προκαθορισμένου ύψους και καθολικής εφαρμογής, αποτρέπει την αύξηση των μισθών, ενώ βέβαια στην πραγματικότητα δεν υπάρχει λόγος οι «έξτρα» μισθοί να μην διανεμηθούν στους άλλους 12. Συνεπώς, δημιουργούνται συγκεκριμένες περίοδοι πολύ εντονότερης κατανάλωσης, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ανάγκη για μερικώς απασχολούμενους υπαλλήλους, οι μισθοί των μονίμων συμπιέζονται και η πραγματική ανεργία ανεβαίνει.

Λευκή σημαία από μένα…

Βικ δεν ξέρω σε τι είδους ιεροτελεστίες βγάζεις αυτές τις θεωρίες, αλλά θα προσπαθήσω να απαντήσω:

Πού ακριβώς γίνεται η “αφαίμαξη” του ιδωτικού τομέα?

Στις εργοδοτικές εισφορές που όσο πάνε και μειώνονται? Στη φορολογία των κερδών που επίσης με ένα σωρό τρικ και παραθυράκια που έχουν θεσπιστεί όσο πάει και μειώνεται? Βρες μου έναν τομέα!

Το ανάποδο συμβαίνει, το (αστικό) κράτος βοηθάει τον ιδιωτικό τομέα.

Ας το βγάλουμε το δημόσιο λοιπόν, αφού στην πραγματικότητα ξέρουμε ότι δεν είναι αυτό το πρόβλημα.

1. Αν λοιπόν το κράτος ευνοεί ανά περιόδους την αγορά αυτό δεν είναι προς όφελος της κατανάλωσης άρα και του ιδιωτικού τομέα?
  2. Αυτό για την ανάγκη ύπαρξης μερικώς απασχολούμενων υπαλλήλων που εμποδίζουν την αύξηση των μισθών των μόνιμων το γράφεις για πλάκα να υποθέσω. Ποιες είναι αυτές οι κατηγορίες μερικώς απασχολούμενων υπαλλήλων που συμπιέζουν τους μισθούς?
  3. Είδες κάποια πρόταση ώστε 13ος και 14ος μισθός να ενσωματωθούν στους 12 μηνιαίους? Δηλαδή το ΔΝΤ ζητάει αντί για 141000 να γίνει 121167?
  4. Ένα από τα μέτρα του ΔΝΤ είναι και η μείωση του βασικού μισθού από τα 780 που είναι τώρα. Πιστεύω δε γεννάται θέμα ότι θα συμπαρασύρει όλα τα υπόλοιπα επίπεδα, σωστά?
  5. Για την απελευθέρωση των απολύσεων έχεις να πεις κάτι. Πώς ακριβώς θα βοηθήσει στην τόνωση της οικονομίας όχι ως συνολικό νούμερο αλλά ως πραγματικό εισόδημα για κάθε μισθωτό? Εμένα πάντως όσοι φίλοι/γνωστοί δεν έχουν δουλειά τρέμουν με τον στρατό των 200.000 ανέργων που θα προκύψει μετά τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημόσιων υπηρεσιών. Εκεί να δεις συμπίεση που έχει να πέσει.

ΥΓ. Βλέπεις πόσο καλή διάθεση έχω για κουβέντα σήμερα, μη μου τη χαλάσεις και μετά γκρινιάζεις για τα επιδεικτικά ειρωνικά μου ποστ. :slight_smile:

τα οποια απο ολους τους γνωστους μου που δουλευουν δεν τα παιρνει ΚΑΝΕΙΣ…!!
ασφαλισμενοι μεν αλλα χωρις τα 780 δε…!

*για λαρισα παντα

Ωραίος![-X

Πράγματι, (κατά κάποιο τρόπο) συμφωνώ. Το κράτος βοηθάει ένα μέρος των κολλητών του ιδιωτών ή αυτούς που φωνάζουν πιο δυνατά. Το θέμα είναι ότι το κράτος πρέπει να «βοηθάει» την ορθή λειτουργία του μηχανισμού της αγοράς.

Αλήθεια; Ποιοι το ξέρουμε και πώς το ξέρουμε;

Όχι, το κράτος κατευθύνει την αγορά αποτρέποντας τους μηχανισμούς της που θα επέτρεπαν την ορθότερη κατανομή του πλούτου, και αυτό λειτουργεί εις βάρος όλων.

Δεν ξέρω αν γίνεται να εξηγήσω περισσότερο. Αν θέλεις προσπαθείς να το καταλάβεις, αντί να το απορρίψεις σαν να ήταν ουρανοκατέβατο. Το να σου γράψω παράδειγμα του τύπου «ο Μήτσος έχει κατάστημα ρούχων με πέντε υπαλλήλους?» είναι παιδαριώδες και κοπιαστικό.

Δεν υπάρχει τέτοια πρόταση. Εγώ περιγράφω με ποιο τρόπο η παρέμβαση του κράτους αντί να υπερασπίζει τον εργαζόμενο, τον αποδυναμώνει και τον παγιδεύει σε μια ισοπεδωτική κατάσταση, στην οποία ο εργοδότης με τζίρο βολεύεται, ο εργοδότης που δεν έχει τζίρο πνίγεται και ο υπάλληλος είναι μονίμως πιεσμένος.

Σωστότατα. Εξαιρετικά κακό μέτρο, το οποίο επιλέγεται (κακώς) λόγω αδιεξόδου. Όπως ακριβώς το γεγονός ότι επελέγη η μείωση των μισθών των δημοσίων, αντί για την μείωση του αριθμού τους.

Η απόλυση είναι εφιάλτης, γιατί ακριβώς δεν βρίσκονται δουλειές. Η λύση δεν είναι να απαγορευτεί η απόλυση, αλλά να δημιουργηθούν δουλειές. Επειδή η λύση περεταίρω διόγκωσης του δημοσίου, ώστε να απασχολούνται περισσότεροι, είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που μας οδήγησαν εδώ, και επειδή η ιδιωτική επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα είναι συρρικνωμένη όσο δεν πάει, η μόνη λύση είναι να διευκολυνθεί η ιδιωτική επιχειρηματικότητα, που φαίνεται πλέον να είναι ο μόνος δρόμος προς την ανάπτυξη. Ο ίδιος ο όγκος της ανεργίας είναι απόδειξη του καταστροφικού ρόλου του κράτους στην όλη εξίσωση.
Κοινώς, my point is, μην βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος. Ο κίνδυνος δεν έρχεται από το γεγονός ότι ο μπαμπάς κράτος δεν αντέχει να μας πληρώνει, ο κίνδυνος έρχεται από την ύφεση που ζούμε και από την ύφεση που έρχεται. Μην κλαίμε που θα μας κόψουν τον «έξτρα» μισθό, να κλαίμε που δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε δική μας επιχείρηση.

Σε ευχαριστώ θερμά που μου κάνεις την τιμή. Πάντως, το γεγονός ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι είσαι αναγκασμένος να με ειρωνευτείς. Κι εγώ διαφωνώ με πολλά από όσα γράφεις, αλλά δεν σε μαλώνω.

Ενώ η αθήνα είναι ο παράδεισος του εργαζομένου.
Ας μην γκρινιάζουμε πάντως, καλοκαιράκι έρχεται,
θα εμφανιστεί ανάγκη για μερικώς απασχολούμενους, όλοι θα πάρουμε… και εμείς και οι 200.000. :wink:

edit για quote

White Flag και από μένα.

γιατι εγω ειπα οτι ειναι…?
εδω οπου και να δουλευεις(ακομη και στον βολο) σε πολυ λιγο χρονο εισαι εκει…
στην αθηνα αν πρεπει να εχεις αυτοκινητο την εκατσες.

Ειρωνικά μιλούσα.

ανάμεσα στα προηγούμενα ποστ πέτυχα αυτό

και απορώ αν ζω σε άλλο κόσμο, ή αν έχω πρόβλημα αντίληψης,

δε θα μπορούσα να μιλάω σοβαρά στο προηγούμενο σχόλιο που έκανα, νόμισα ότι αρκούσε το ιμότικον για να φανεί το ύφος.

Βρείτε πόσες φορές αναφέρθηκε η λέξη κράτος σε παραπάνω ποστ και κερδίστε μεταχειρισμένη καραμέλα! :slight_smile:

Mπλα μπλα μπλα μπλα… , το κακό κράτος φταίει για όλα, γνωστό άλλωστε, το καπιταλιστικό σύστημα δε φταίει για τίποτα. Είναι απολύτως σύμπτωση που ακριβώς αυτός ο καπιταλισμός χωρίς καλό-κακό κράτος δεν κάνει.

παντως πραγματικα θα ηθελα να ηξερα ποσα χρηματα ξοδευει αυτος που πρεπει αναγκαστικα να ειναι με το αυτοκινητο και να ειναι στην αλλη ακρη η δουλεια του…
στην αθηνα λεω…

ξερω οτι ειναι ασχετο αυτο που λεω συνεχεια αλλα παντα ειχα αυτη την απορια…

Πραγματικα θα ηθελα να δω πως ο μηχανισμος της αγορα ανεμποδιστος απο κρατικες παρεμβασεις θα εκανε τη δουλεια του και θα ζουσαμε ολοι ευτυχισμενοι…Ισως οπως ζουσαν ολοι ευτυχισμενοι τοτε στα τελη της δεκαετιας του 20’…Οταν εχεις ομως ενα ολοκληρο οικδομημα-μηχανισμο απο πισω που δεν λεει να καταρρευσει θα προτεινεις/εφαρμοζεις 100 χρονια τωρα τα ιδια πραγματα που για την πλειοψηφια δεν βγαζουν πουθενα.

Nαί ! :!:
Τα πράγματα είναι αντικειμενικά σκούρα!

Κιράτζο είσαι σίγουρος πως γνωρίζεις/καταλαβαίνεις τι έγινε το '29;

Σχετικά με τον διάλογο Κρισπ/Βεγκα:
Κατ’ αρχήν ακόμα δεν έχουμε μάθει επίσημα ποιές είναι οι προτάσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα, διαβάζουμε στον τύπο εικασίες και εκτιμήσεις.
Ο Chrisp έχει δίκιο πως η όλη φιλολογία για τον 13ο-14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα δεν αναφέρεται σε συμψηφισμό των δώρων σε 12 μηνιαίους μισθούς αλλά σε περικοπή τους. Αυτό που προβάλλεται ως επιχείρημα από όσους υποστηρίζουν μία τέτοια εξέλιξη είναι η μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα, άρα μιλάμε σαφώς για περικοπή μισθών. Έχω εξηγήσει σε άλο ποστ μου το περασμένο Σ/Κ γιατί διαφωνώ με αυτό το σκεπτικό και τώρα δεν προλαβαίνω να τα ξαναγράψω.
Εδώ αρκεί να πώ μόνο τα εξής: To ΔΝΤ θέτει όρους σε κυβερνήσεις και όχι σε ιδιώτες εργοδότες. Αυτές δανείζει και όχι ιδιωτικές εταιρείες. Άρα στον ιδιωτικό τομέα δεν μπορεί το ΔΝΤ να επιβάλλει τίποτα, είναι καθαρά θέμα των εταιρειών να καθορίσουν το πόσα θα πληρώνουν τους εργαζόμενους σε αυτές με βάση τα ισχύοντα στην αγορά που δραστηριοποιούνται. Και αυτή τη στιγμή στον ιδιωτικό τομέα υπάρχουν μισθοί σημαντικά πάνω από τις συλλογικές συμβάσεις και μεταβλητές αμοιβές που εξαρτώνται από επίτευξη αποτελεσμάτων κλπ.
Ας μείνουν και η κυβέρνηση και το ΔΝΤ μακριά από όλα αυτά.
Εκεί που ο Κρισπ έχει άδικο και ο Βικ δίκιο είναι στο πως το κράτος βαραίνει τον ιδιωτικό τομέα και του κόβει τα πόδια. Ναι, το κράτος και ο στρεβλωτικός και εκμαυλιστικός του ρόλος είναι το πρόβλημα!
Aς μην εθελοτυφλούμε άλλο!
Επίσης, ο Κρισπ ρωτάει για την απελευθέρωση των απολύσεων: Σωστό θα είναι να γίνει. Γιατί οι περιορισμοί στη δυνατότητα των εταιρειών να απολύουν τις κάνει και δύο φορές πιό επιφυλακτικές πριν να προσλάβουν!
Και τελικά δεν κάνουν και τίποτα πέρα από το να μεταθέτουν χρονικά το “μοιραίο”, επιβαρύνοντας όμως στο μεταξύ την κερδοφορία των εταιρειών και κατ’ επέκταση την εργασιακή ασφάλεια και των εργαζόμενων που οι εταιρείες θέλουν πραγματικά να διατηρήσουν.

Mule, σε εκλιπαρώ!

Ένα παράδειγμα οικονομίας με φιλελεύθερη αγορά και χωρίς δημόσιο που να έχει εξασφαλίσει στους πολίτες της καλό βιoτικό επίπεδο και τα ρέστα. Και δεν θα διαφωνήσω άλλο, απλά θα πάω να μείνω εκεί! :smiley: