Τρύπες

Από την άλλη, τόσα χρόνια μετά, όταν κοιτάζω πίσω νιώθω πλήρης που έφυγαν στη κορυφή με μόνο δισκάρες και στο peak τους -πόσες μπάντες το έχουν καταφέρει αυτό παγκοσμίως και για πόσες είπαμε μετά ότι “χμ, έπρεπε να το είχαν διαλύσει πριν βγει το Χ album”.

Και εγώ πιστεύω ότι είχαν να δώσουν ακόμα συνθετικά -ζωντανά δεν το συζητάω καν, οδοστρωτήρες μέχρι τέλους- αλλά ίσως ο ήχος τους να μην συμβάδιζε και 100% με την νέα δεκαετία και ότι αυτή έφερε για το ελληνόφωνο ροκ των μπαντών που μεγαλούργησαν μέσα 80ς και στα 90s -μπορεί να πήγαιναν σε μια κατεύθυνση που θα ξένιζε αρκετούς, δεδομένης και της φύσης των μελών της για πειραματισμό ή δοκιμές τεσπά εναλλακτικών ήχων, ή ακόμα χειρότερα, να ερχόταν προφανώς ο αναπόφεφκτος κορεσμός. Προφανώς δεν θα με χαλούσε μια αλλαγή κατεύθυνσης -δεδομένου πως στα πλαίσια του post punk/ελληνικού “ροκ” της εποχής, το εξέλιξαν όσο μπορούσαν το σπορ τους- αλλά ίσως πολλοί φίλοι της μπάντας να μην ενδιαφερόντουσαν για κάτι τέτοιο -μια χαρά έκαναν ότι έκαναν μετά όλοι τους, δη ο Αγγελάκας πχ για εμένα προσωπικά και πάλι, που μου άρεσε πολύ σχεδόν ότι και αν έκανε μέχρι σήμερα.

Η διάλυση των Τρυπών τη δεδομένη στιγμή, για εμένα πάντα, έχει πάρει έναν ιδιαίτερα συμβολικό - σημειολογικό χαρακτήρα, της αλλαγής σκυτάλης δηλαδή μεταξύ εποχών για το ελληνόφωνο ροκ -αυτό τεσπά το πιο mainstream που γνωρίζουμε όλοι πάνω κάτω, με τα Σπαθιά να ακολουθούν 1 χρόνο μετά και τα Κρίνα μόνο να πορεύονται στο νέο μουσικό τοπίο του 21ου αιώνα.

6 Likes

Θα είμαι ειλικρινής, δεν έχω εντρυφήσει εις βάθος περί του εν λόγω συγκροτήματος. Σαφώς και γνωρίζω τη συνεισφορά και τη συμβολή τους στην Ελληνική ροκ μουσική σκηνή, γνωρίζω τα γνωστά τους κομμάτια, μέχρι εκεί όμως. Μιας και επανήλθαν στην επικαιρότητα λόγω του θανάτου του ντράμερ, έκατσα να διαβάσω κάποια πράγματα, συνεντεύξεις του ίδιου του ντράμερ, άλλων μελών του συγκροτήματος και καταλήγω στο εξής.

Μάλλον το κύριο θέμα που προέκυψε με τη διάλυση του γκρουπ, ήταν ότι ο μπροστάρης του σχήματος, δεν είχε εξωτερικευσει τις σκέψεις και τις προθέσεις του προς τους υπόλοιπους. Ναι, μετά από χρόνια μπορεί να τοποθετήθηκε και να ανέφερε τα όσα ανέφερε (ότι έκαναν δημοσιοϋπαλληλίκι πχ) αλλά απ’όσο κατάλαβα, αυτό που πίκρανε τους υπόλοιπους, ήταν το ότι ποτέ δεν μίλησε ανοιχτά ο Αγγελάκας για το τι μέλλει γενέσθαι με το γκρουπ, μπορεί να το σκεφτόταν από καιρό, δεν είχε πει όμως τίποτα.

Από τη μία, τους βγάζω το καπέλο που το διέλυσαν στο απόγειο της δόξας τους, πιθανόν ο Αγγελάκας είχε αντιληφθεί ότι ήδη είχε λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις η επιτυχία τους και ως δημιουργός, ίσως αντιλήφθηκε ότι δεν υπάρχει περιθώριο εξέλιξης, το πιθανό σενάριο είναι ότι θα καπηλευοταν το όνομα τους και θα υπήρχε τυποποίηση, ότι δεν θα είχαν κάτι καινούργιο να δώσουν. Πολλές περιπτώσεις και από άλλα μεγάλα συγκροτήματα, ειδικά μετά από φάσεις όπου έχουν φτάσει στο απόγειο της φήμης τους. Δύσκολα να συνεχίσει κάποιος στην ίδια πορεία και να εξελιχθεί, το πιθανό σενάριο είναι να ακολουθηθεί διαφορετική πορεία, δύσκολο έως ακατόρθωτο να υπερβεί κάποιος τον εαυτό του, ειδικά αν έχει φτάσει σε ένα τέτοιο peak.

Επομένως, θεωρήθηκε φρόνιμο να υπάρξει αλλαγή πλεύσης, απλώς, φάνηκε ότι ο Αγγελάκας γύρισε πιο πριν τη σελίδα από όλους τους υπόλοιπους, πιθανόν οι υπόλοιποι ήταν επηρμένοι από την επιτυχία και δεν είχαν αντιληφθεί την πραγματικότητα.

Τέλος, είμαι της άποψης ότι αν κάποιος δεν έχει κάτι να πει, καλύτερα να μη μιλήσει καθόλου, εννοείται πως αυτό πάει και για καλλιτέχνες και συγκροτήματα επομένως, χίλιες φορές που μπήκε η τελεία εκεί που μπήκε, αλλιώς, το πιθανό θα ήταν ότι θα σπιλωνόταν η φήμη που είχε χτιστεί μέχρι τότε, φερ’ειπείν, έχει καταντήσει ανέκδοτο με άλλους όμοιους που έχουν ισχυριστεί εδώ και χρόνια ότι το έχουν λήξει αλλά κάθε χρόνο τους βλέπουμε για μια ακόμα τελευταία συναυλία.

Για την ώρα, ελπίζω να μην παρεξηγηθω για τα λεγόμενα μου αλλά, είναι πολύ punk για τα γούστα μου το όλο στυλ, με μια πρώτη πιο εκτεταμένη ακρόαση, αυτό έχω συμπεράνει, το στυλ της φωνητικής ερμηνείας, το αποδέχομαι επειδή έχει κάτι το ιδιαίτερο, αναμφισβήτητα, ίσως όμως δεν είναι του γούστου μου, αναγνωρίζω όμως το γεγονός ότι έχει αφήσει σφραγίδα στο χώρο και έχει μια ταυτότητα. Πιθανόν να δώσω και μια δεύτερη ευκαιρία, αναγνωρίζω για ποιο λόγο έκαναν επιτυχία, για την ώρα όμως, φαίνεται ότι δεν είναι και τόσο της προτίμησης μου.

Αλήθεια, ποια κομμάτια προτείνετε ενδεικτικά να ακούσω; Ως ένας αδαής ακροατής, ποια είναι τα κομμάτια τα οποία θα προτείνατε, πέρα από Ταξιδιάρα Ψυχή, Δε Χωράς Πουθενά, Γιορτή;

1 Like

Άκουσε όλο το δίσκο Κεφάλι Γεμάτο Χρυσάφι και επέστρεψε για να πεις ευχαριστώ :stuck_out_tongue:

Edit: και το live Κράτα το Σόου Μαϊμού.
Αν σου αρέσουν αυτά θα σου αρέσουν και όλα τα υπόλοιπα. Όλα είναι δισκάρες για 'μένα, απλά αυτα τα δύο είναι άπιαστες κορυφές, το ένα studio, το άλλο συναυλιακό.

8 Likes

Για εμένα τα πληρωμένα θα ήταν ιδανικα για είσοδο στον ήχο τους και μετά με τη σειρά τα επόμενα, και μετά επιστροφή στα τρια πρώτα

Έχουν μόνο πολυ καλούς και εξαιρετικούς δίσκους, οπότε με όποιο και να αρχίσεις μια χαρά είναι, αλλά τα πληρωμένα είναι νομίζω ο δίσκος που θα άρεσε περισσότερο σε κάποιον όχι αρκετά μυημένο στη μουσική τους. Καλές ακροάσεις!

4 Likes

Να δηλώσω κι εγώ με τη σειρά μου ότι δεν έχω ακούσει ούτε ένα album ολόκληρο από τις Τρύπες; Να το δηλώσω.

homer-simpson-hide-in-shrubs

2 Likes

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΑΚΑΣ

4 ώρ. ·

Γεια σας παιδιά. Λυπάμαι για αυτά που θα σας πω αλλά τα νέα έχουν ως εξής:

Μετά τις τελευταίες μας συναυλίες, όπου τα αυτιά μου εκτέθηκαν σε υπερβολικές εντάσεις , θα χρειαστώ κάποιους μήνες για να επανέλθω στην γνωστή “κανονικότητα”. Οπότε αναγκαστικά η καλοκαιρινή μας περιοδεία σταματά εδώ και καμμία από τις προγραμματισμένες συναυλίες μας δεν πρόκειται να γίνει αυτό το καλοκαίρι (εκτός από την εκδήλωση στην αρχαία Πολιόχνη της Λήμνου όπου θα βρεθούμε ήσυχα, με τον Στέφανο Θωμοπούλου στο πιάνο και τον Νίκο Γιούσεφ στο μουσικό πριόνι, σ’ ένα αφιέρωμα στις κουκουβάγιες του νησιού).

Αυτό που με λυπεί περισσότερο όμως είναι το γεγονός ότι αυτή η περιοδεία ήταν η τελευταία μας με τους 100° C. Το είχαμε κουβεντιάσει και αποφασίσαμε να μη το δημοσιοποιήσουμε και να απολαύσουμε την τελευταία μας γύρα στην Ελλάδα αποφεύγοντας τα αφελή ή και πονηρά γαϊτανάκια των αιωνίων και δραματικών αποχωρισμών. Δυστυχώς τελειώσαμε λίγο νωρίτερα. Την ευγνωμοσύνη μου στα παιδιά της μπάντας και σε όλους εσάς που ζήσαμε μαζί τόσα θαυμάσια βράδια τα τελευταία 9 χρόνια. Όταν θα έρθει ο καιρός θα επανέλθω κάπως αλλιώς. Καλή αντάμωση