χαχα κ εμεις επισης πιστεψε με!!! :lol:
Το σημερινό κεντρικό άρθρο της Wikipedia είναι αφιερωμένο στον Αρχιμήδη:
Archimedes of Syracuse (Ancient Greek: Ἀρχιμήδης) (c. 287 BC ? c. 212 BC) was a Greek mathematician, physicist, astronomer, and engineer. Although little is known of his life, he is regarded as one of the leading scientists in classical antiquity. Among his advances in physics are the foundations of hydrostatics and the explanation of the principle of the lever.
His early use of calculus included the first known summation of an infinite series with a method that is still used today. He is also credited with designing innovative machines, including weapons and the screw pump that bears his name.
Archimedes died during the Siege of Syracuse, when he was killed by a Roman soldier despite orders that he should not be harmed. At his request his tombstone was carved with a sphere circumscribed within a cylinder and inscribed with the ratio of the cylinder’s volume to that of the sphere (3:2). Archimedes considered the discovery of this ratio the greatest of all his accomplishments. The relatively few copies of his treatises that survived through the Middle Ages were an influential source of ideas for scientists during the Renaissance.The historians of Ancient Rome showed a strong interest in Archimedes and wrote accounts of his life and works, while the discovery of previously unknown works by Archimedes in the Archimedes Palimpsest has provided new insights into how he obtained mathematical results.
Carl Friedrich Gauss is said to have remarked that Archimedes was one of the three epoch-making mathematicians, with the others being Sir Isaac Newton and Ferdinand Eisenstein.
Τα χουμε πει εδω μεσα αυτα δεσποινις.
Μέθοδος ισοπλεύρων τριγώνων για εύρεση ακροτάτων συνάρτησης (κυρίως πολλών μεταβλητών). Λογικά πρέπει να έχει άλλο όνομα γιατί δεν βρήκα πολλά πράγματα. Ξέρει κανείς κάτι πιο συγκεκριμένο και άμεσα ?
μια μέθοδος που έχει μια πιο γενική γεωμετρική ερμηνεία μου θυμίζει αυτό που λες. Είναι η μέθοδος simplex. Μόνο που αντί για τρίγωνα έχεις κυρτά “πολύγωνα” του R^{k} όπου k o αριθμός των μεταβλητών της συνάρτησης που θες να βρεις τα ακρότατα. Η μέθοδος αναφέρεται σε γραμμικές συναρτήσεις που υπόκεινται σε επίσης γραμμικοούς περιορισμούς. Στις απλές περιπτώσεις ( πχ k = 2 ) έχεις τρίγωνα.
8O 8O 8O 8O 8O
Αγαπητέ Panagiotis: Όχι. Μάνες. Μεσημεριάτικα!!!
έλα ρε. ήταν από τα πιο εύκολα μαθήματα της σχολής. χαχα. Είχα ένα τμήμα στο φροντιστήριο προσφατα που τους έκανα τέτοια.
Είσαι Μαθηματικός. Ανώτερο ον δηλαδή. Δεν αμφιβάλλω nanosec ότι η Simplex είναι piece of cake για σενα. Αλλά εγώ μια ταπεινή management graduate είμαι. Και σε αυτό το μάθημα (3 καταραμένα εξάμηνα!!!) είχα και μια καθηγήτρια που δεν ήξερε όχι τη Simplex, ούτε να ολοκληρώσει το 2x+5!!! Εξ ου και βλέπω τη χιλιομίσητη μέθοδο ΑΚΟΜΑ στους εφιάλτες μου…8O
ΧΑ…Που ησουν Παναγιωτης οταν σε χρειαζομασταν κ διναμε 6 εξάμηνα συναπτα simplex???
ακόμα και το excel την έχει ρε συ. Αλλά άμα η καθηγήτρια ήταν αλλού… σε καταλαβαίνω.
Όντως…που ήσουν όταν παιδευόμασταν; Excel? Αχαχαχαχαχαχαχαχα, το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις; Ποιό Excel καλέ μου Μαθηματικέ, όλα με το χέρι! ΟΛΑ! Simplex μέσω Solver (add-on στο Excel) χρησιμοποιήσα στο μεταπτυχιακό και όταν είδα πόσο γρήγορα έβγαιναν οι λύσεις και πόσο παιδευόμουν τα 4 προηγούμενα χρόνια κοπανιόμουν! #-o #-o #-o Διόρθωση: ΑΚΟΜΑ κοπανιέμαι! #-o #-o #-o
Στη βιβλιογραφία μπορεί να τη βρεις και ως Αnnealed Nelder & Mead approach. Γενικά όμως, δεν είναι και πολύ γρήγορη μέθοδος. Υπάρχουν άλλες πολύ πιο σύγχρονες, γρήγορες και σταθερές μέθοδοι βελτιστοποίησης σε προβλήματα πολλών μεταβλητών.
xaxa ρε καρβου 'σσσ 'ωραιος!!! Αν και η μέθοδος αυτή ( που δεν την πολύ - κατέχω ) είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο και εφαρμόζεται σε πιο γενικά προβληματα. Επίσης είναι αριθμητική μέθοδος, δλδ προσεγγιστική και το μειόνεκτημα είναι ότι εγγυάται ότι θα συγκλίνει σε τοπικό ακρότατο. E όσο για τις υπολοιπες μεθόδους, νομίζω ότι δεν χρείαζεται να πρήξουμε άδικα τον φίλο jester που ρώτησε. ( Αλλά μιας και ασχολούμαι με πιθανότητες να πω ότι το simulated annealing είναι το αγαπημένο μου )
μιας και ήταν η πτυχιακή μου και την προγραμμάτισα εγώ, να σου πω, ότι η Differential Evolution σπέρνει και η Simulated δεν πιάνει μία μπροστά της. :bleh: Πλάκα στην πλάκα, έκανα και κάποιες σύντομες συγκρίσεις, ανάμεσα σε DE, Evolutionary Algorithms και Simulated Annealing και η Differential είναι πολύ πιο γρήγορη και αξιόπιστη
9/16+9/16=9/8 αυτα μου χρειαζονται
Εεεμ μπορείται να μου πείτε κάποιο πρόγραμμα για να δημιουργήσω graphs κάποιων εξισώσεων όπως x^3+3x^2, που να βρίσκει tangents των εξισώσεων ??? Κατά προτίμηση αν ξέρετε κάτι που να είναι δωρεάν:roll:
στο mathematica μπορείς να κάνεις τα πάντα από γραφήματα βασικά. είναι και αρκετά εύκολο. Τώρα αν το θες τζάμπα δεν ξέρω τι να σε πω πάντως, αν και cracks υπάρχουν.
Nομίζω μου κάνει:) Τhnx a lot
στην σελίδα 46 του παρακάτω λίνκ είναι το abstract μιας εργασίας μου, που θα παρουσιάσω σε ένα συνέδριο μετά τις γιορτές:
http://www.actuar.aegean.gr/esi2008/ESI2008_Abstracts.pdf
Καλή μου επιτυχία! Ελπίζω να μην είμαι τελείως κομμάτια από τα ξενύχτια και τις κραιπάλες που γίνονται συνήθως!!!
Aφενός τί ειναι αυτα ααα???Τα καταλαβαινεις να υποθεσω…
Αφετερου δεν ειναι πολυ εξυπνη ιδεα να την ποσταρεις προ συνεδριου,γιατι κατι φωστηρες σαν και εμενα μπορουν να την οικειοποιηθουν…Αλλωστε δεν υπαρχει παρθενογενεση στην επιστημη…