Αμα περιμενεις το καταλληλο κομμα ψηφιζεις λευκο, η καποιο μικρο ασχετο κομμα. Το ακυρο και η αποχη υποδηλωνουν απορριψη της κοινοβουλευτικης δημοκρατιας (οχι οτι υπαρχει προβλημα με αυτο). Απλα, να ξερουμε για τι πραγμα μιλαμε…
Γιατί ασχολίαστο; Κι αυτός μια μικρή δύναμη δεν είναι; Δεν αξίζει την ψήφο των ανθρώπων που συμβιβάζονται;
Το λευκό σημαίνει κάντε ότι θέλετε. Το άκυρο σημαίνει συγγνώμη κάτι έκανα λάθος(πλέον μεταφράζετε και σαν “εσείς κάνατε κάτι λάθος” ). Ποιος μίλησε για αποχή από την πολιτική και την κοινωνία και απόρριψη της δημοκρατίας; Αποχή από την ψήφο ναι, αλλά το να συμβάλεις είναι άλλο… Πχ κάποιος που αναδασώνει αφιλοκερδώς και δεν πάει να ψηφίσει είναι χειρότερος από αυτόν που κάθεται στ’αυγά του και ψηφίζει για να λέει σκοτώνοντας τις ιδέες του; Αλλά θα μους πεις έτσι αρχίζουν όλοι και καταλήγουμε με ΠΑ.ΣΟ.Κ και ΝΔ. Αυτό είναι αδιαφορία. Το να ψηφίζεις κάποιο μικρό κόμμα σημαίνει ότι το υποστηρίζεις. Όπως και μεγάλο κτλ.
Περιμενεις το καταλληλο κομμα? Εσυ κοιμασαι κι η τυχη σου δουλευει? Δε νομιζω ε… Η διαμορφωση ενος κομματος συμφωνα με τα πιστευω πραγματοποιειται με τη εν γενει συμμετοχη μας στα κοινα. Δεν γινεται ενα ομορφο πρωινο να σηκωθουμε και να εχουν φτιαξει ενα κομμα ειδικα για μας. Ποσο μαλλον αν ως τοτε απεχουν οι μισοι πολιτες, δεν ενημερωνονται, δεν ασχολουνται με πολιτικη κλπ.
Αν περιμενεις παραυτα να φτιαχτει ενα κομμα με το οποιο να συμφωνεις 100%, τοτε παρατα το σπορ. Δεν γινεται, ειλικρινα…
Αυτο που ισως δεν καταλαβαινεις, ειναι οτι εγω προσωπικα δεν θα ψηφισω οτι ψηφισω κλαιγοντας το προηγουμενο βραδυ και με τρεμαμενο χερι, μετανιωμενος λιγα λεπτα αργοτερα. Συμφωνω σ’ενα 70-80% τουλαχιστον των θεσεων του, συμφωνω απολυτα με τις βασικες του ιδεες και σκοπος μου ειναι με την παρουσια μου εκει μεσα να το φερω οσο το δυνατον πιο κοντα στα πιστευω μου. Αν δω οτι αυτο το πετυχαινω, γιουπι. Αν δω οτι μενει ως εχει, το στηριζω μιας και με εκφραζει σε μεγαλο βαθμο. Αν δω οτι απομακρυνεται, την κανω μ’ελαφρα πηδηματακια. Δυσκολο? Δε νομιζω.
Υποθετικα το ακυρο μπορει να βγει πρωτο “κομμα”. Επειδη ομως δεν γινεται να μιλαμε με υποθεσεις, το ακυρο δεν σημαινει τιποτα σε κανεναν. Ο κοσμος βλεποντας να βγαινουν τα ιδια κομματα με τα ιδια ποσοστα, απλα περισσοτερος κοσμος να τους μουτζωνει, θα σκεφτει οτι ολοι ειναι χαλια, δε γαμιεται, ασε την πολιτικη κι ας μιλησουμε για την Μαρια την ασχημη. Ετσι ειναι, αυτο θελου και το πετυχαινουν.
Αν θεωρεις οτι συμβαλω στην υπαρχουσα πολιτικη κατασταση με το να προσπαθω να την αλλαξω διαμορφωντας τους καταλληλους συσχετισμους σ’ενα κομμα που πρεσβευει κοινα ιδανικα με τα δικα μου, εστω κι αν δεν ειναι τα ιδια 100%, τοτε ναι, συμμετεχω σ’αυτο το κακουργημα, σταυρωσε με. Εκτος αν θεωρεις οτι η αναρχια ειναι η ιδανικη κατασταση, οποτε σου υπενθυμιζω οτι μεταξυ αυτης και του καπιταλισμου μεσολαβουν δυο σταδια, τα οποια ειναι εξωφρενικα δυσκολο να ερθουν κι αν ερθουν αυτο θα γινει χαρις στην στηριξη κομματων.
Συγγνωμη κιολας, αλλα επειδη δεν θελω να ειμαι προβατο δεν θα περιμενω καποιον βοσκο να με οδηγησει. Θα συμβαλω στην καθοδηγηση του “κοπαδιου”.
Αν παλι καταλαβες απ’αυτα που λεω πως ειμαι ακροδεξιος και εθνικιστης και θελω να ψηφισω Καρατζαφερη, οκ.
Δεν με επιασες. Ακριβως επειδη δεν υπαρχει πια υπαρκτος σοσιαλισμος (και μεταξυ μας ουτε πολυ-υπηρξε ποτε) αρκετα αριστερα κομματα ανα τον κοσμο εχουν ξεφυγει απο την δογματικη προσεγγιση του μαρξισμου-λενινισμου προχωρωντας σε πιο ριζοσπαστικες ιδεες οπως αυτες εχουν διατυπωθει απο τον Γκραμσι, τον Αλτουσερ, τον Πουλαντζα και αλλους. Προσπαθουν, αναλυοντας υπο διαφορετικο οπτικο πρισμα τον μαρξισμο, να εξηγησουν την αποτυχια του σοβιετικου μοντελου και να προτεινουν διαφορετικες λυσεις…
Ο Καρατζαφερης ειναι ενας πρακτορας της ΚΥΠ που στηριζεται απο το ΠΑΣΟΚ για να κοβει ακροδεξιους ψηφους απο τη ΝΔ. Και ακροδεξιος να ειναι καποιος (που ελπιζω να μην ειναι κανεις) δεν πιστευω οτι εκφραζεται απο τον ΛΑΟΣ…
Δεν μπορω να το εξηγησω καλυτερα. Η κοινοβουλευτικη δημοκρατια βασιζεται στις εκλογες και στην ψηφο του λαου που θα αναδειξει κυβερνηση και βουλευτες οι οποιοι θα διαχειριστουν τις υποθεσεις του τοπου. Σ’ αυτο δεν πιστευω να διαφωνεις και αμα διαφωνεις απλα δεν εχεις καλη γνωση του τι ειναι η κοινοβουλευτικη δημοκρατια. Αμα λοιπον απορριπτεις τις εκλογες πως ειναι δυνατον να υποστηριζεις αυτο το πολιτευμα?
Για να εξηγηθω εμενα προσωπικα η κοινοβουλευτικη δημοκρατια δεν με εκφραζει. Αλλα δεν την απορριπτω κιολας. Γιατι σε σχεση με την μοναρχια πχ. ειναι μια κατακτηση…
1)Περιμένω αφού ΠΡΕΠΕΙ να ψηφίζω κάτι, σωστά; Σύμφωνα με αυτά που λες το είπα κι εγώ. Μπορούν να φτιάξει κόμμα ο οποιοσδήποτε δε θα υποστεί διαφθορά από την εξουσία.
2)Να γίνει. Στο χέρι μας είναι και να καλυτερεύσουμε τα κόμματα και να δημιουργήσουμε καινούρια και να διώξουμε τους όποιους μαλ_κες μας κυβερνούν.
3)Ε, τότε τι μου λες κοντά στα πιστεύω σου; Υπάρχει κόμμα που σε εκφράζει και πιστεύεις ότι υπάρχει το ιδανικό για μας.
4)Το λευκό βοηθάει το πρώτο κόμμα να βγει, όχι το άκυρο. Δε μίλησα γι’αυτούς που χέζουν την πολιτική και μιλάνε για την Μαρία την άσχημη γιατί πολύ απλούστατα δεν ξέρουν από αυτά, δεν έψαξαν και είδαν ότι όλα είναι χάλια. Μίλησα γι’αυτούς που έχουν δει τι γίνεται και που ξέρουν.
5)Προσπαθείς να αλλάξεις την πολιτική ψηφίζοντας ένα κόμμα, λέγοντας δλδ αποφασίστε εσείς, δεν τα έχεις δει όλα με τα κόμματα κτλ. Αυτό λες.
6)Εντάχθηκες στο κοπάδι και ας μην συμφωνούσες απόλυτα. Δε λέω διάλεξες το βοσκό αλλά τώρα αυτό θα σε κατευθύνει.
7)Παράδειγμα έφερα τον Καρατζαφέρη γιατί δεν είναι ΠΑ.ΣΟ.Κ, ΚΚΕ ή ΝΔ.
7+5)Μη λες για μένα ότι σε παρεξήγησα ενώ ταυτόχρονα μου λες ότι πιστεύω πως η αναρχία είναι το ιδανικό… Παράδειγμα έφερα.
Για τον λαό σου λέω. Τα έχουν κάνει μπουρδ_λο. Δεν ήταν χώρα που θα άντεχε για πολύ τον κομμουνισμό, τι το θελαν; Τεσπά.
Για μένα ο Καρατζαφέρης είναι ένας από τους πολλούς, δεν με εκφράζει και δεν ασχολούμαι περετέρω εφ’όσον και μόνο ονομάζει τον εαυτό του ακροδεξιό και χαίρεται κι όλας. Απλά τον έφερα σαν παράδειγμα ξαναλέω.
Από την αρχή θα το πάμε; Τι λέμε τόση ώρα για τα κόμματα; Πάντα με βάση την κοινοβουλευτική δημοκρατία αφού αυτό είναι το πολίτευμα που έχουμε. Απορρίπτω τα κόμματα, όχι τις εκλογές.
Κι επειδή είναι κατάκτηση; Δε σ’αρέσει, το είπες. Να προσπαθείς για αυτό που θεωρείς καλύτερο, να μην συμβιβάζεσαι για πολύ!Μοναρχία είχε η Σπάρτη π.Χ. Είναι μεγάλο χρονικό διάστημα δε μπορείς να πεις…
Βασικα το να απορριπτεις ΟΛΑ τα υπαρχοντα κομματα μου φανταζει λιγακι ατοπο. Δηλαδη, τι θελω να πω? Οι περισσοτερες ιδεολογιες και θεωριες ακφραζονται απο καποιο κομμα. Εισαι νεοφιλελευθερος? Υπαρχει η ΝΔ? Εισαι της σοσιαλδημοκρατιας? Υπαρχει (καλυτερα υπηρχε) το ΠΑΣΟΚ. Εισαι του σταλινικου κομμουνισμου? Υπαρχει το ΚΚΕ? Και παει λεγοντας… Εκτος αν εχεις διατυπωσει τη δικη σου θεωρια η οποια διαφερει ριζικα απο οποιαδηποτε αλλη οποτε να η ευκαιρια να φτιαξεις το δικο σου κομμα…
Επομενως δεν μπορει να μη βρισκεις εστω ενα κομμα που ειναι κοντα στα πιστευω σου. Εκτος αν δεν εχεις προσδιορισει πληρως τα πιστευω σου. Αλλο αυτο…
Anyway, για να ξεφυγουμε απο την κομματολογια. Ναι η κοινοβουλευτικη δημοκρατια ειναι κατακτηση. Και πρεπει τουλαχιστον να τη διαφυλαξεις προτου προσπαθησεις να την αλλαξεις προς κατι καλυτερο. Επισης Συνταγματικη Μοναρχια ειχαμε στην Ελλαδα μεχρι το 1864 αν δεν απατωμαι. Και να ξερεις οτι οι μεγαλες αλλαγες στην Πολιτικη δεν γινονται απο τη μια δεκαετια στην αλλη. Συνηθουν διαρκουν αιωνες…
Τελος να ξερεις οτι καθε κατακτηση πρεπει να την υπερασπιζεσαι. Για παραδειγμα το 8ωρο ειναι μια κατακτηση. Εμεις μπορει να θελουμε 7ωρο αλλα αυτο δεν σημαινει οτι αν καποια κυβερνηση προσπαθησει να καταργησει το 8ωρο και να επιβαλλει ελευθερο/ευελικτο ωραριο δεν θα προσπαθησουμε να μην υπερασπισουμε την κατακτηση αυτη…
Κι ειπα να κανω μια τελευταια ανανεωση πριν παω για ταινια…
Το να περιμενεις μεχρι να ερθει καποιος απο μηχανης θεος, για μενα ειναι κατακριτεο γιατι δεν πιστευω ειλικρινα πως θα ερθει. Δεν θες να ψηφιζεις, δικαιωμα σου. Αλλα το να μην ψηφιζεις γιατι δεν σε εκφραζει καποιος 100%, το θεωρω χαζο, σχωρα με κιολας.
Χαιρομαι που λες “να γινει” με τοση ανεση, λες και θα φτιαξουμε καμια λεσχη χαρτοπαιξιας.
Δεν καταλαβα τι εννοεις, θ’απαντησω σ’αυτο που θεωρω οτι ειπες. Κομμα που να ταυτιζεται με τα πιστευω μου, δεν υπαρχει και δεν θα υπαρξει ποτε. Ειναι παρανοϊκο να θεωρω οτι θα υπαρξει εστω και μια πιθανοτητα χιλλιαδες μυαλα να συμφωνουν απολυτα πανω σε καποια πραγματα. Το σημαντικο ειναι να συμφωνουν 100% στις βασικες ιδεες και θεσεις και σ’ενα μεγαλο ποσοστο στα δευτερευοντα. Κι αυτο το λεω για να καταλαβεις εσυ που θεωρεις οτι θα υπαρξει κομμα με του οποιου τις θεσεις θα ταυτιζεσαι πληρως, πως δεν ειναι δυνατον ενα τετοιο κομμα να συσπειρωνει κοσμο. 10 εκατομμυρια Ελληνες, ποσοι πιστευεις οτι εχουμε τα ιδια μυαλα ωστε να συμφωνουμε απολυτα στην προσπαθεια μας μαλιστα να πετυχουμε κατι ΤΟΣΟ δυσκολο δεδομενου οτι υπαρχουν δεκαδες διαφορετικες ιδεες και προτασεις?
Το ακυρο βοηθαει το πρωτο κομμα να βγει σε περιπτωση που η ψηφος σου δεν θα προοριζοταν σ’αυτο ετσι κι αλλιως. Οι περισσοτεροι που ψηφιζουν ακυρο, εχουν προ πολλου απορριψει τα δυο μεγαλα κομματα. Οποτε η μη στηριξη καποιου μικροτερου, τα βοηθαει.
Κοριτσι μου, διαβαζε λιγο καλυτερα τα ποστς μου. Σ’ενα προηγουμενο ειχα πει οτι ΜΙΑ απο τις ενεργειες του λαου που ασκει αντιπολιτευση ειναι να ασκει το εκλογικο του δικαιωμα καταψηφιζοντας τα κομματα που πολεμουν τα συμφεροντα του. Που ειπα εγω οτι ψηφιζω εντολοδοχους οι οποιοι θα αγωνιζονται για μενα? Γιατι το να ψηφιζεις καποιον σημαινει ταυτοχρονα οτι θα αδρανεις εσυ και δεν θα κανεις τιποτα? Ειδικα αυτη η νοοτροπια ειναι καταδικαστεα απο ολους μας πιστευω.
Ισα ισα, δεν διαλεξα τον βοσκο και δεν θα με κατευθυνει. Θα προσπαθησω μεσω συνδικαλιστικων οργανων να κατευθυνω το κοπαδι μαζι με τα αλλα προβατα. Αυτο ειναι το ζητουμενο κατ’εμε. Οχι να περιμενω μεχρι να ερθει καποιος σωτηρας βοσκος να με καθοδηγησει. Αλλα να βρω αλλα προβατα με μυαλα και ιδεες παρεμφερεις με τις δικες μου για να συμπορευτουμε.
Για μενα δεν μπαινουν στο ιδιο τσουβαλι οσοι δεν ειναι ΠΑΣΟΚ, ΝΔ ή ΚΚΕ. Ο Καρατζαφερης ειναι ακροδεξιος και η παρουσια του συμβαλει στην μετατοπιση της πολιτικης καταστασης ακομα πιο δεξια. Οπως εγινε στην Γαλλια με τον Λε Πεν και τον Σαρκοζι.
Καλά άμα κοιτάμε αυτά που λένε ζήτω που καήκαμε. Όλοι έχουν μια ιδέα για να καλύπτει τις πράξεις τους. Κοίτα η θεωρία μου είναι κάπως μπερδεμένη… Δεν υπάρχει κάτι αντίστιχο και δε μου φαίνεται περίεργο γιατί όλων των ανθρώπων οι ιδέες που τις φτιάχνουν μόνοι τους δεν “πάνε” κάπου. Το να συμφωνείς και να σ’αρέσει κάποια ιδέα που έχει ήδη υποθεί είναι άλλο. Πολλά κόμματα μπορούν να πλησιάσουν τα πιστεύω του καθένα, αλλά αφού δεν μας ολοκληρώνουν γιατί να τα ψηφίσουμε;
Το ότι κάποιοι δε θέλουν το 8ώρο είναι γιατί βαριούνται. Το 8ωρο είναι μια κατάκτηση. Πόσο πια να διορθωθεί; Το πολίτευμα μιας χώρας αλλάζει όμως, δεν εξελίσσεται. Οπότε δεν πολυκολλάνε αυτά τα 2. Κατάλαβα πάντως τι θες να πεις.
Για να ξεκαθαρίσω τι λέω (δε γίνεται να μην καταλαβαίνεις!)…
Μέσο ακτιβισμού φτιάχνουμε το τέλειο όχι μέσω συμβιβασμού. Το να ψηφίζεις κάποιον ενώ ουσιαστικά δεν το θες είναι συμβιβασμός! Το να περιμένεις να γίνει κάτι μόνο και μόνο επειδή προσεγγίζει ένα κόμμα την ιδέα σου συμμετέχεις στην όλη φάση που λες ότι δε θες.
Μα τα κομματα δεν κατι στατικο που η το αποδεχομαστε οπως εχει η οχι. Ειναι κατι δυναμικο γιατι αποτελειται απο τον συγκερασμο αποψεων πολλων διαφορετικων ατομων. Το να σε εκφραζει πληρως, οπως ειπε και ο Λεντ ειναι σχεδον απιθανο. Επισης το να στηριζω ενα κομμα δεν σημαινει οτι απλα ριχνω την ψηφο μου και τελειωσε. Τουλαχιστον δεν θα πρεπε να ειναι ετσι. Αντιθετα θα επρεπε να ασκουμε συνεχως κριτικη η και να συμμετεχουμε σε ενα κομμα το οποιο θεωρουμε οτι μας εκφραζει (εστω και μερικως) προσπαθωντας να το κανουμε καλυτερο και πιο λειτουργικο…
Οσο για το 8ωρο προφανως και υπαρχουν περιθωρια βελτιωσης. Οταν ηταν 12ωρο καποιοι ελεγαν ειναι ΟΚ, ποσο να διορθωθει? Οταν ηταν 10ωρο το ιδιο. Το 7ωρο ειναι μια λογικη απαιτηση τη στιγμη μαλιστα που υπαρχει τοσο μεγαλη ανεργια…
Επισης για το πως αλλαζουν κι εξελισσονται τα πολιτευματα, ειναι χρησιμο να διαβασεις και την κλασικη θεωρια αλλα και την μαρξιστικη θεωρια του ιστορικου υλισμου. Η αλλαγη ειναι κατι πολυ πιο συνθετο απο αυτο που νομιζουμε…
Ναι αλλα ο ακτιβισμος απο ενα η απο 5 ατομα δεν καταληγει πουθενα δυστυχως. Ειναι μια πολυ ωραια και επαναστατικη πραξη αλλα δυστυχως χωρις αποτελεσμα. Συνεπως πριν τον ακτιβισμο χρειαζεσαι ιδεολογικη τεκμηριωση και αλλα και οργανωση. Εδω ερχεται ο ρολος του κομματος. Αν ενα κομμα προσεγγιζει την συγκεκριμενη ιδεα περι ακτιβισμου τοτε πιθανοτατα θα σε εκφραζει…
Μια που γράφτηκαν αρκετά και ενδιαφέροντα τις τελευταίες ώρες, θέλω να τα σχολιάσω, αρχίζοντας απο την αποψη σου ChrisP πάνω στο άκυρο… Ωστόσο επειδή δε με βλέπω να προλαβαίνω τέτοια ώρα, μάλλον θα το αφήσω για αύριο (εκτός αν με πιάσουν τα βρυκολακιάσματα μου πάλι)
Πάντως βλέπω κάποια άτομα εδώ μέσα που πραγματικά ψάχνονται, και αυτό είναι πολύ καλό…
Δεν εχεις καταννοησει καλα την εννοια του συμβιβασμου. Θα συμβιβαζομουν αν ψηφιζα κατι με το οποιο διαφωνω. Οχι αν στηριξω κατι ελπιδοφορο με το οποιο εχω πολλα κοινα. Δοκιμασε να σκεφτεις ποσο δυσκολο, για να μην πω αδυνατο, ειναι να υπαρξει ενα κομμα το οποιο να εκφραζει ολους τους υποστηρικτες του.
Ο ακτιβισμος ειναι αρρηκτα συνδεδεμενος μ’αυτο που λεω. Στην ουσια ειναι μελος του ολου ακτιβισμου. Με την στηριξη καποιας παραταξης (για να μην πω κομμα) αλλαζεις τους συσχετισμους, οργανωνεσαι καλυτερα, ελκυεις ακομα περισσοτερο κοσμο (αφου αυτος βλεπει οτι υπαρχει μια δυναμη που να τον εκφραζει σε ενα μεγαλο βαθμο) και εχεις ακομα περισσοτερες δυνατοτητες να πετυχεις τους στοχους σου.
Τωρα, πως εσυ εχεις συμπερανει οτι με το να ψηφιζεις ενα κομμα, ψηφιζεις εντολοδοχους οι οποιοι θα αναλαβουν να κανουν οσα θελεις, δεν μπορω να το καταλαβω, ειλικρινα. Δεν ξερω που ειπα οτι περιμενω να γινει κατι επειδη ψηφιζω ενα κομμα που προσεγγιζει την ιδεα μου. Αντιθετως συνεχως λεω οτι εγω ο ιδιος τουλαχιστον εχω συμμετασχει σε πολλες δραστηριοτητες που αποσκοπουν στο ν’αλλαξουν τα πραγματα και οτι αυτο πιστευω πως ειναι το ιδανικο. Το βεβαιο ειναι οτι τα εχεις μπερδεμενα στο κεφαλι σου και δεν γνωριζεις καποια βασικα πραγματα. Δεν ειναι κακο αυτο, ειναι απολυτως λογικο για την ηλικια σου και ειναι σιγουρο οτι τετοια εφοδια θα τ’αποκτησεις μεσω τριβης με το συγκεκριμενο αντικειμενο.
Το γιατι θεωρω οτι με την ψηφο μου μπορω να συμβαλω στην πολυκροτη αλλαγη για την οποια κανουμε λογο καποια ατομα εδω περα, ειναι ενα αλλο θεμα, πολυ μεγαλο και δεν θελω να επεκταθω σ’αυτο το τοπικ γιατι θα ξεφυγει η συζητηση.
Λέω ότι συμβιβασμός είναι όταν το κόμμα δεν σε εκφράζει απόλυτα! Από τη στιγμή που μου λες ότι δεν υπάρχει το ονειρεμένο κόμμα τότε, ναι, είναι συμβιβασμός. Τώρα αν τόση ώρα μου λες ότι έχεις βρει ένα κόμμα (το οποίο ούτε έχεις αναφέρει) που σε εκφράζει απόλυτα, τι να σου πω, δεν θα το διάβασα (τόση ώρα βλέπω πως προτιμάς να ψηφίζεις κάτι που “δεν είναι και τέλειο, αλλά καλύτερο από τ’άλλα” παρά τίποτα). Κι εγώ έχω βρει οργάνωση που μ’αρέσει, με εκφράζει και θα γραφτώ μάλιστα, αλλά το θέμα μας είναι τα κόμματα.
Μια χαρά το πηγαίναμεε τι το γύρισες στην ηλικία;
Εχουν γραφτει διαφορα εδω μεσα. Προσωπικα με βρισκουν αρκετα συμφωνο τα οσα εχει γραψει ο led.
Παρ’ολα αυτα, η αποχη στη δικη μου περιπτωση ειναι ενα αρκετα πιθανο σεναριο. Μενω Αθηνα και ψηφιζω Αρκαδια οποτε δεν ξερω αν θα βολευουν οι καταστασεις να κανω τετοιο ταξιδι οταν και οποτε τους κατεβει να κανουν εκλογες. Αν ψηφιζα στην πολη που μενω εννοειται πως θα πηγαινα (ή ακομα καλυτερα αν εχω καταφερει μεχρι τοτε να μεταφερω τα δικαιωματα μου εδω).
Παντως δεν θεωρω το λευκο και το ακυρο ταυτοσημα. Το λευκο ειναι οντως σμβιβασμος. Το ακυρο ειναι μορφη αντιδρασης που στην τελικη ομως οντως καταληγει να στηριζει τους μεγαλους οπως ακριβως το ειπε ο led αφου δεν αλοιωνει τα ποσοστα τους. Σιγουρα ειναι καλυτερα να ψηφισεις ενα κομμα με το οποιο συμφωνεις κατα 60% παρα να απεχεις. Για φανταστειτε στις επομενες εκλογες να βγουν τα αποτελεσματα καπως ετσι:
ΝΔ 30%
ΠΑΣΟΚ 28%
ΚΚΕ 10%
ΣΥΡΙΖΑ 9%
ΛΑΟΣ 4%
Λοιπα μικρα (κυριως αριστερα) κομματα 9%
Δεν θα τρωγανε τρελη ηττα οι 2 μεγαλοι? Την μπαλα θα χανανε… και τοτε ισως καταλαβαινανε οτι ο κοσμος αρχισε να ξυπναει, ισως αρχιζαν να μας σεβονται και να μας φοβουνται λιγακι παραπανω (απο το καθολου που ειναι τωρα) και στην τελικη θα καταλαβαινανε πως πλεον δεν παιζουν μονοι τους. Αν ομως τα ποσοστα παραμεινουν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ 85% και οι υπολοιποι ο,τι περισσευει δεν θα αλλαξει τιποτα ποτε. Δεν προκειται να παρουν ποτε κανενα μηνυμα οποτε δεν προκειται να αλλαξουν την αθλια πολιτικη τους.
Επισης μην ακουω μαλακιες περι σοσιαλισμου και ΠΑΣΟΚ. Ενα ακρως φιλελευθερο κομμα που χρησιμοποιει το προσωπειο του σοσιαλισμου ως μασκα παραπλανησης. Το αποκορυφωμα της υποκρισιας και της υποτιμησης της ανθρωπινης νοημοσυνης κατα την γνωμη μου. Βρειτε τα αρχιδια να δηλωσετε επιτελους τι ειστε ρε…
Πανως δεν θα μπορουσα να αποκαλεσω το πολιτευμα μας “κοινονουλευτικη δημοκρατια”. Κοινοβουλευτικη ασυλια ισως ή ακομα καλυτερα Κοινοβουλευτικη Δημοκρατια των 300 με update ανα 4ετια. Πως να το κανουμε, δεν μπορω εγω πχ να ψηφιζω ΝΔ και μετα να τους τρωω στη μαπα 4 χρονια εφαρμοζωντας πολιτικη “αποφασιζουμε και διατασσουμε”, αλλαζουμε αρθρα τους Συνταγματος γιατι ετσι μας βολευει, περναμε-καταργουμε νομους χωρις να ρωταμε κανεναν, και με τον καθε φασιστα-κομπλεξικο υπουργο να στελνει ματατζηδες να βαρανε πολιτες ενω παραλληλα αδιαφορει οταν καιγονται ανθρωποι ζωντανοι… Συγγνωμη αλλα για μενα η εννοια δημοκρατια οταν κυβερνανε με πληρη ασυλια 180 ατομα για 4 χρονια δεν υφισταται.
Συμφωνω, κατακτημα ειναι το πολιτευμα μας, πολυ καλυτερο απο τη χουντα, πρεπει να το προστατεψουμε αλλα με καμια Παναγια να μην μεινουμε σε αυτο νομιζοντας πως τωρα πλεον εχουμε φτιαξει τη ζωολου μας και μπορουμε πλεον να κοιμωμαστε ησυχοι.
Α, και κατι τελευταιο. Ποιο 8ωρο ρε παιδια? Υπαρχει ακομα αυτο? Και αν ναι, σε ποια ακριβως χωρα? Εγω γιατι σχολαω 9:30 το βραδυ μερικες φορες? Γιατι οσους φιλους εχω που δουλευουν στον ιδιωτικο τομεα δεν το εχουν δει ουτε στον υπνο τους? Εκτος αν μιλαμε για δημοσιους υπαλληλους οποτε ΟΚ. Γιατι το 8ωρο ηταν αλλη μια κοινωνικη κατακτηση που καταργηθηκε με συνοπτικες διαδικασιες στο βωμο της οικονομικης αναπτυξης ενω η ανεργια (οπως ειπε ο ChrisP) ζει και βασιλευει… Hail to New Democracy!!!