Προσεχως

lets agree to disagree. Δλδ απο το τρείλερ δεν μου δίνει ο άλλος μια γεύση της αισθητικής ?
Δεν είπα οτι δεν θα τη δώ κτλ. και ναι έχω δεί τις άλλες ταινίες που λές. Ωραίες. Το BR λίγο τραβηγμένο αλλά καλούλι, το έδεσε κι ωραία με το καμεό του παλαιού. NOE-ΔΕΚ ανάλογα με περιοχή. Χμ και όσο ναναι μια τέτοια ταινία την βλέπεις μόνο σινεμά.

Συμμερίζομαι τον ενθουσιασμό - καταλαβαίνω και την unpopular opinion!

Το Dune είναι στα 10 αγαπημένα μου βιβλία. Από το trailer καταλαβαίνω ότι θα έχουμε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ την πρώτη σοβαρή μεταφορά αυτού του Έπους. Από την άλλη, ας πούμε η πνευματικότητα του Άρρακις και της ερήμου, δεν νομίζω ότι μπορεί να αποδοθεί ικανοποιητικά (για την δική μου αισθητική, προφανώς) από mainstream ταινία. Εκεί θα ήθελα (λέμε τώρα) έναν Ταρκόφσκι, αλλα αυτα ειναι προσωπικες φαντασιοπληξίες!

Ότι και να λέμε, χρόνια είχα να νιωσω τετοια ανυπομονησια για ταινία!

2 Likes

Πω πω απλα οχι… :stuck_out_tongue:

Ωραίο το trailer αλλά truth be told μικρή σημασία έχει. Αυτή την στιγμή ο Βιλνέβ έχει ένα τόσο εντυπωσιακό σερί ταινιών που ότι trailer και να δούμε από δική του ταινία πάλι θα την περιμένω πως και πως.

Από Dune έχω μείνει ωστόσο στο πρώτο βιβλίο μόνο. Η ταινία δείχνει πως δεν θα πάει παραπέρα (αναγνώρισα σχεδόν τα πάντα) αλλά δεν ξέρω κατά πόσο αυτό ισχύει.

2 Likes

Απο οτι έβλεπα είναι σπασμένη και σε 2 μέρη ? Χμ… κι όλο αυτό για το πρώτο βιβλίο ή θα κάνει ένα τουρλουμπούκι σενάριο ?

Καμμενο, το ξερω, εγω θα γουσταρα ομως!

1 Like

Καλα πως να μη γουσταρεις την εικονογραφια του σπουδαιοτερου σκηνοθετη ολων των εποχων, για ενα τετοιο εικαστικο οργιο που ειναι το Dune… Ασχετως που εκανε αλλο σινεμα βεβαια αυτος, ναι και εγω σε ενα παραλληλο αναποδο συμπαν, αυτο θα ηθελα να το δω απεγνωσμενα!

Anyway και εγω σε καταλαβαινω @PrimalRager666, το εικαστικο κομματι του Γιοντο ειναι ανεπαναληπτο και σχεδον εγκληματικο που δεν προσπαθησαν να παρουν δικαιωματα και να εκμεταλλευτουν τις ιδεες των Μοεμπιους Γκιγκερ κ σια, οπως κ του Λυντς κακη ταινια με πολλα θεματα αλλα οπτικοακουστικα με πολλες αρετες -το Prophesy theme του Eno αξεπεραστο, οπως και το main theme της ταινιας-…
Καταλαβαινω πως αυτη η νεα ταινια μοιαζει σε πολλα σημεια ισως πιο generic scifi ή αρκετα σκοτεινη -με αυτα τα κουραστικα σκουρα φιλτρα που βλεπουμε σε μεγαλες παραγωγες τα τελευταια χρονια- και παντα υπαρχει ο φοβος του over-reliance στο cgi που «σκοτωνει» καμια φορα την αληθοφανεια και τον genuine εντυπωσιασμο στο ενηλικο κοινο…
Ομως απο τα λιγα του τρεηλερ, δειχνει αρκετα πιστη στο πνευμα του βιβλιου και οπως και να το κανουμε ο Βιλνεβ γενικα δεν απογοητευει… πιανει σκατα κ τα κανει χρυσο :stuck_out_tongue: . Aν σου αρεσει γνκ η φιλμογραφια του και το υφος του, το trailer εχει δεκαδες σκηνες που εχουν ξεπηδησει απο προηγουμενες ταινιες του τροπο τινα -με ποιο χαρακτηριστικη το sandworm του φιναλε που ειναι σαν Arrival reloaded-…δειχνει οτι ακολουθει το οραμα με το δικο του υφος και αυτο ειναι πολυ θετικο σημαδι… Για αυτο και το κομματι του cgi δεν με αγχωνει, και στο blade runner και στο Arrival ηταν οσο πιο subtle γινοταν -οποτε χρειαστηκε-…

Δεν πιστευω σε καμια των περιπτωσεων οτι θα ανταπεξελθει η ταινια στο οραμα του βιβλιου. Οχι γτ δεν θα τα δωσουν ολα οι συντελεστες, αλλα το βιβλιο ειναι unfilmable… τι να κανουμε τωρα, αυτο ειναι μια αντικειμενικη αληθεια :stuck_out_tongue:
Αλλα πιστευω με τα δειγματα που εχουμε, σε μια αξιοπρεπη μεταφορα/διασκευη και κυριως, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ σε ενα scifi για ενηλικους, μιας και εχουμε πηξει στη μαλακια εδω κ μια δεκαετια+ με ελαχιστες φωτεινες εξαιρεσεις (οπου ο Βιλνεβ ηδη καρπωνεται 2 απο αυτες)

5 Likes

γενικα οι περισσοτερες φοβιες μου επιβεβαιωθηκαν με το τρειλερ :stuck_out_tongue:

απλα αισθητικα, για να ειμαστε ειλικρινεις… ΔΕΝ ειναι αυτο το dune. Τα βασικα στοιχεια που υπαρχουν στο τρειλερ ειναι 2, μια γενικοτερη μουνταδα και μινιμαλισμος, δηλαδη οτι πιο αντι-dune ως αντιπροσωπευτικα χαρακτηριστικα :stuck_out_tongue:

η αισθητικη στην ταινια του lynch πχ ειναι ασυγκριτα πιο ταιριαστη, αρκετα κοντα στο sci-fantasy οραμα του Herbert.

εδω ολο το φαντασυ element (που ειναι διαχυτο σε καθε σελιδα) οπτικα δυστυχως φαινεται πως παει περιπατο, δινοντας μια generic φουτουριστικη απεικονηση του σωρου σε τομεις που κανουν τη διαφορα οπως στο ρουχισμο, τα μηχανηματα και τα κτηρια.

παρολα αυτα, φαινεται και πιστευω πως γενικα θα ειναι καλη μεταφορα παντως, απλα, δυστυχως για μενα, πολυ μακρυα απο το ξεχωριστο, μοναδικο φαντασυ, μυστικιστικο, πολυχρωμο, τριπαρισμενο, ολοζωντανο εικαστικα κοσμο που αποτυπωνεται τελεια σε καθε σελιδα του Επους.

Δεν μπορώ και πάλι να διαφωνήσω, παρότι εμένα δεν με χαλάει τόσο το παραπάνω… το Dune είναι από τα πιο trippy πράγματα που έχω διαβάσει ποτέ και οι περιγραφές του Χέρμπερτ είναι ότι πιο κοντά έχω διαβάσει στο πολύχρωμο ψυχεδελικό σύμπαν ενός Ίνκαλ πχ, αλλά καταλαβαίνω πως κάτι τέτοιο εγχείρημα σήμερα και με τα στούντιο σε τέτοιο βαθμό εμπλεκόμενα στην παραγωγή μιας ταινίας, θα ήταν σχεδόν αδύνατο…

Από την άλλη όμως, οι εναλλακτικές είναι ή ένα generic random sci-fi setting ή ενός sci-fi ‘‘μινιμαλισμού’’ από τον τύπο που έκανε το BR2049… oπότε i guess πάμε με την δεύτερη, καλύτερη επιλογή μιας και τα δείγματα που έχει δώσει -σε ένα επίσης απίθανα δύσκολο task που ήταν το BR2049- είναι ενθαρυντικά και ότι η ταινία θα έχει πολύ προσεγμένο αισθητικό κομμάτι -αν και αρκετά πιο gritty από το αισθητικό κομμάτι που σου άφηνε το βιβλίο-…

Έβλεπα ένα βιντεάκι χτες με συνεντέυξεις που προηγήθηκε του trailer -μπορείτε να το βρείτε στο youtube- και ο Σαλαμάνδρας έλεγε ότι πρέπει να γύρισε 5 σκηνές μόνο σε green screen or something, ενώ ο Βιλνέβ τόνισε πως έδωσε έμφαση σε practical effects και αληθινά μέρη-τοπία -όπως έκανε και στο Arrival η BR2049-…

Γενικά, μιας και οκ πρώτο trailer ήταν και υπήρχε μεγάλος ενθουσιασμός, νομίζω πως έδωσε ένα καλό hint στα mass audiences τί να περιμένουν πάνω κάτω… προσωπικά περιμένω ένα δεύτερο trailer πιο συγκροτημένο, που θα βάλει κάτω λίγο και την πλοκη, θα ακούσουμε και λίγο Ζίμερ κτλ και θα αποκτήσουμε μια πιο αντιπροσωπευτική ίσως εικόνα του τι να περιμένουμε σχετικά με τον τόνο και το ύφος της ταινίας…

υγ. Η φάση με τις shields γαμάτη, είχα απορεία πως θα τις έδειχναν στην οθόνη, μετά από αυτή τη γελοιότητα :stuck_out_tongue: του παλιού Dune
image

Το trailer εκπληκτικό.

Πότε περάσανε 10 μήνες; Επιστροφή στο μέλλον…

11 Likes

:joy: :joy: :joy:

Έπαιξε και Pink Floyd στο τρέιλερ, αναφορά μάλλον στον Αλεχαντρο που τους είχε κλείσει.

3 Likes

Ξεκάθαρη αναφορά! Μόλις είχαν βγάλει και το DsotM, όταν ήταν να γυριστεί αυτή η, στα όρια του μυθικού, απόπειρα, διόλου τυχαίο το “Eclipse”.

Ο Βιλνέβ πάει να φτιάξει το ιερό δισκοπότηρο του κινηματογραφικού sci-fi, και ξέρει πως το ξέρει όλος ο κόσμος.

Συμφωνώ πολύ, φάνηκε πως το τρέηλερ έχει τη σφραγίδα του.

Προσωπικά θέλω να πιστεύω πως κρύβει την βαριά ψυχεδέλεια είτε για το δεύτερο τρέηλερ ή και καθόλου μέχρι να το δούμε.

2 Likes

Εδώ θα διαφωνήσω πλήρως, όχι επειδή έχει σημασία η γνώμη μου, αλλά γιατί είναι πως έχει αντιληφθεί κανείς το βιβλίο.
Πέρα από τα διάφορα φιλοσοφικά κομμάτια του βιβλίου (οκ, εκεί στηρίζονται τα βιβλία), το setting είναι πολύ κοντά σε αυτό που είχε δημιουργηθεί μέσα στο μυαλό μου - πολύ μουντό και πολύ κιντρινο-καφέ.
Τέσπα, μιλάμε για την απεικόνιση που κάνει κανείς στο μυαλό του, οπότε είναι πολύ ανοιχτό σε μεταφράσεις αυτό, οπότε και λογικά, πολλοί θα απογοητευτούν.
Γενικά πολύ ικανοποιητικό μου φάνηκε, τόσο ώστε να ξαναδιαβάσω το πρώτο βιβλίο (όταν με το καλό τελειώσω τα άλλα 2 που έχω στο νου μου), σίγουρα δεν θα μπορέσει να αγγίξει το μεγαλείο του Herbert - είναι αδύνατον. Για να γινόταν κάτι τέτοιο, θα έπρεπε να γίνει είτε σειρά, είτε να γινόντουσαν 5 ταινίες για το 1ο βιβλίο.
Επίσης πολύ καλό το γεγονός ότι έχουν σπάσει το βιβλίο σε 2 ταινίες, κανονικά ήθελε και άλλες.

1 Like

περα απ την αισθητικη προσεγγιση, μπορει να ειναι 1ο τρειλερ, αλλα και παλι, παρολο το hype που ευτυχως φαινεται να υπαρχει, οταν λες πως προκειται για μια μιξη μεταξυ Αρχοντα και SW, το τρειλερ δεν το πουλαει καλα αυτο, σε κανενα τομεα. Οσοι δεν εχουν ιδεα για την πλοκη δεν εμαθαν τιποτα, δεν ξερουν αν ειναι space opera η κατι φουτουριστικο/δυστοπικο στη γη ξερω γω, δε χτιζεις ετσι το επομενο τεραστιο franchise, μαλλον για κατασταση BR2049 πας. Οκ, στηριζεσαι σε σταρ παουερ που εχεις, αλλα το promotional υλικο δυστυχως ακολουθει τα χναρια της προηγουμενης ταινιας του. Γενικα και η συγχρονη ταση που κυριαρχει στα τρειλερς μουσικα δεν του ταιριαζει, με την κλασικη (κακη) συνταγη διασκευης/remix κλπ καποιου τραγουδιου, κριμα γιατι στο teaser που προηγηθηκε ο zimmer φαινεται να εκανε καλη δουλεια, διαβασα πως εριξε χ sto tenet επειδη ειναι φαν του βιβλιου. Βαλε ενα γαματο αναγνωρισιμο main theme να βαλεις μια ξεχωριστη σταμπα εστω ηχητικα :stuck_out_tongue:

1 Like

ναι κατανοητο, απλα αν παρεις τη πλειοψηφια των απεικονησεων σχετικα με το franchise, ειτε official ειτε unofficial, δεν κυριαρχει το μινιμαλ στοιχειο. Η μουνταδα δεν εχει να κανει αποκλειστικα με τις απεραντες εκτασεις αμμου του Αρρακις, η γενικοτερη γραφη και η περιγραφη κοσμου αντικειμενων κλπ του Herbert ειναι κατα βαση πλουσια σε λεπτομερεια και χρωμα.

α και key word = sci-fantasy ε :stuck_out_tongue:

Στο μουσικό κομμάτι, ναι και μένα μου κακοφάνηκε, εξαιρετικά κακή επιλογή - το μόνο λογικό που βρίσκω είναι να πήγαν να φτιάξουν theme και δεν τους βγήκε.

Δεν έχω καμία επαφή με το franchise πέραν των 4ων πρώτων βιβλίων (και σύντομα και του 5ου) - οπότε δεν με αφορά καθόλου το πως το έχουν προσπαθήσει άλλοι.
Ο Herbert έχει γράψει ένα πολυεπίπεδο αριστούργημα, το οποίο είναι σχεδόν αδύνατο να μεταφερθεί σε κλασσικού φορματ ταινίες. Ακόμα και σε άλλο φορματ να πήγαιναν, πάλι δύσκολο θα ήταν.
Παρόλαυτά, η γεύση που μου έχει αφήσει το 1 και 2 βιβλίο, είναι αυτό που είδα σχεδόν, ίσως λίγο πιο φωτεινό, αλλά δεν έπεσε έξω. Εντωμεταξύ έχω προχωρήσει πολύ από τότε που διάβασα το 1ο και δεν θυμάμαι πολλές λεπτομέρειες πλοκής :frowning:.
Παρά ταύτα, έχω 2 απορίες: που είναι τα αρνιθόπτερα, που είναι ο Χαρκονεν???

οριστε, το τρειλερ εκανε τοσο κακη δουλεια που ουτε τους harkonnen και τα ορνιθοπτερα δεν καταλαβες :stuck_out_tongue:

o Baron φαινεται σε 2 φασεις, στην 1η λεει ‘‘kill them’’ και στην αλλη αναδυεται μεσα απο καποιο υγρο σα λασπη

ο bautista κανει το ντουκι ανηψιο, ο feyd δε φαινεται καπου

τα ορνιθοπτερα εχουν οντως ‘‘φτερα’’, καλο αυτο, και οι ασπιδες αποδιδονται πολυ καλα οντως

Ηρεμήστε ρε πρώτο trailer ήταν :stuck_out_tongue: συνήθως διαμαρτυρόμαστε ότι δείχνουν πολλά. :grin:

Πάντως και εμένα το πρώτο βιβλίο μια μουντάδα μου είχε βγάλει. Από αυτή την άποψη το trailer μου φάνηκε εξαιρετικό.