Το κόψιμο του γορδιου δεσμού είναι μουρλια
Καλα Αλέξανδρος ο Μακεδών και παιζεται μονο Αθήνα? Μεγάλη ειρωνεία
Final trailer
Still not impressed αλλά είπαμε, Bioshock/Carnivale vibes
Άσχετο-σχετικό, έχει λείψει σε κανέναν άλλο όσο και εμένα το φιλμ; Ή τον έχει κουράσει αυτή η ψυχρότητα της ψηφιακής εικόνας το ίδιο; Όχι ότι δεν γίνεται και εξαιρετική δουλειά σήμερα με το digital, αλλά σε περιπτώσεις σαν την παραπάνω ναι, αυτή η πλαστικούρα με ενοχλεί -αρκετά-…
νομιζω ειναι η πρωτη φορα που βγαινει κατι τετοιο “documentaριστικο” οπου ξερω καλα πως ειναι στη φατσα ολοι οι εμπλακομενοι, και τα πραγματικα ατομα, και οι ηθοποιοι, και μου φαινεται παραξενο.
Κυριως επειδη σημαινει οτι μεγαλωσα και πραματα που εζησα πλεον γινονται γαμημενες σειρες.
Αυτα.
Καθόλου!
Μάλιστα είχα μια συζήτηση σχετική με τον αιθουσάρχη εδώ όταν είχε ξεκινήσει η φάση με τις ψηφιακές προβολές, αυτός γούσταρε πολύ παλιό φιλμ και δεν του άρεσε καθόλου το νέο ψηφιακό (δεν ξέρω αν από τότε έχει αλλάξει καθόλου γνώμη).
Δεν νιώθω καθόλου έτσι όμως. Είχα κάποιες αμφιβολίες αρχικά αλλά με το που ξεκίνησα ειδικά να βλέπω παλιές ψηφιακές επανεκδόσεις ταινιών σε 4Κ σε αίθουσα έφυγαν και οι τελευταίες που είχα. Φέτος το καλοκαίρι είδα την Casablanca σε ψηφιακή επανέκδοση και η ταινία έδειχνε ακόμα καλύτερη από ήδη εξαιρετικό bluray που έχω.
True οι παλιές ταινίες όση ψηφιακή επεξεργασία και αν γίνει πάλι κρατάν ένα κάποιο film quality, στις σημερινές όμως δεν μπορώ να πω ότι με έχει ενοχλήσει έστω και λίγο. Δεν ξέρω πόσο επηρεάζει και η αίθουσα λίγο την φάση. Εδώ πάντως που έχουμε παλιά αίθουσα οι ταινίες (και δεν αναφέρομαι προφανώς στα blockbusters) ποτέ δεν έδειχναν καλύτερες με το που ξεκίνησαν οι ψηφιακές προβολές.
Aυτό βασικά, για τις παλαιότερες ταινίες που έχουν επεξεργαστεί ψηφιακά, νομίζω και εγώ -χωρίς να είμαι ειδήμονας ή να το έχω ψάξει στο ελάχιστο πέραν της στιγμής που βλέπω μια ταινία- ότι κρατάνε ένα film quality, μια ελάχιστη φυσικότητα και λίγη από την ‘‘βρωμιά’’ του film, δείχνοντας εξαιρετικές ίσως λόγω και αυτού… συγκεκριμένα είχα δει και εγώ το 2001 Space Odyssey σε ψηφιακά επεξεργασμένη 4Κ μορφή σε αίθουσα με καλό ψηφιακό προβολέα και μάζευα τα σαγόνια μου από το πάτωμα… αλλά και πάλι οι ‘‘μικρό-ατέλειες’’ του film ήταν που της έδιναν ένα extra point σε αυθεντικότητα ας πούμε
Στις σημερινές όμως, άλλοτε με ενοχλεί (όπως στο παραπάνω trailer στο οποίο πέφτει και έντονη επεξεργασία), άλλοτε όχι, άλλοτε είμαι στο ντεμί… ακόμα όμως και σε περιπτώσεις που γίνεται όσο καλύτερα μπορεί η ψηφιακή κινηματογράφηση, πχ BR2049 -ταινία με το καλύτερο σύγχρονο ίσως παράδειγμα ψηφιακής φωτογραφίας- ή στο Fury Road, κάπου το μάτι μου ψάχνει και θέλει την ελάχιστη έστω προαναφερθείσα film quality ‘‘ατέλεια’’ μέσα στο ψηφιακό. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι χάνει λίγο σε ατμόσφαιρα η εικόνα, μη έχοντας τον κόκκο του film ή το αρνητικό (που συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία του φωτός ενός film, σε αντίθεση με το ψηφιακό που τα κωδικοποιεί σε pixel).
Από σύγχρονους σκηνοθέτες πάντως, νομίζω PTA, Spielberg, Tarantino, Nolan, Wes Anderson και 2-3 ακόμα χρησιμοποιούν πεισματικά film -και φαίνεται έντονα στις ταινίες τους-.
Είχα διαβάσει κάπου πως στις παλιές ταινίες, που είναι γυρισμένες σε φιλμ, η επεξεργασία που γίνεται σε 4K αργότερα (η ακόμα και σε 2K) δίνει μεγαλύτερες δυνατότητες για ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα από τις ταινίες που γυρίζονται σήμερα κατευθείαν ψηφιακά. Αν και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την επεξεργασία που θα γίνει φυσικά.
Δεν το έχω ψάξει και τόσο πολύ αλλά ως ένα σημείο μου φαίνεται αληθινό κρίνοντας από αρκετές παλιές ταινίες που έχω σε bluray και κάποιες πιο νέες (κλασικό παράδειγμα το Lawrence of Arabia που σε bluray παίζει να είναι η ταινία με την καλύτερη ποιότητα εικόνας που έχω δει ποτέ) ενώ το ίδιο ισχύει και με το Ben Hur (το παλιό προφανώς).
Το κακό ωστόσο με αρκετές παλιές που περνάν σε ψηφιακό είναι πως οι ατέλειες του καμιά φορά δημιουργούν μεγάλες ασυνέπειες στην εικόνα μετά την ψηφιακή επεξεργασία. Πολλά καρέ δεν σώζονται εύκολα και εκεί που βλέπεις τέλεια εικόνα ξαφνικά σου πετάγεται μια μικρή σκηνή λίγων δευτερολέπτων που μοιάζει να έχει βγει από VHS (οκ σχεδόν).
Η αρχική έκδοση του Labyrinth είναι ένα καλό τέτοιο παράδειγμα (δεν ξέρω σε πιο βαθμό κατάφεραν να διορθώσουν κάποια προβλήματα στο 4Κ που βγήκε μετά). Δυστυχώς στο φιλμ γίνονται εύκολα “ζημιές” που πολλές φορές είναι αδύνατον να αποκατασταθούν. Και αυτό προσωπικά το έβλεπα και σε πολλές πιο νέες ταινίες που έβλεπα στην αίθουσα.
Στις πιο νέες το πρόβλημα δημιουργείται κυρίως σε όσες χρησιμοποιούν πολλά ψηφιακά εφέ. Εκεί ναι ώρες ώρες παραείναι πλαστικούρα. Δεν είναι ίσως τυχαίο που τα όσα Marvel έχω σε bluray παρότι η εικόνα δείχνει τέλεια δεν πιάνει μια μπροστά σε αρκετές παλιότερες (Τα Avengers από πλευράς εικόνας και μόνο δεν πιάνουν μια μπροστά σε Lawrence π.χ.).
Αυτό όμως δεν το βρίσκω γενικά στις πιο καινούργιες. Ταινίες όπως το Creed, The Revenant ή το Shape of Water, για να χρησιμοποιήσω μερικά πιο πρόσφατα παραδείγματα ταινιών που γυρίστηκαν με ψηφιακές κάμερες (αν δεν κάνω κανένα μεγάλο λάθος για κάποια από αυτές δηλαδή), μου φαίνονται εξαιρετικά. Σε σύγκριση με το Phantom Thread του Anderson σε bluray οι πρώτες ίσως και να υπερτερούν σημαντικά.
Προφανώς παίζουν πολλοί παράγοντες στο τελικό αποτέλεσμα αλλά νομίζω συνολικά το ψηφιακό στο σινεμά μάλλον υπερτερεί σε σχέση με το φιλμ. Στην τελική δεν ξέρω πόσο ωραία θα έδειχναν ταινίες όπως το Lawrence η το Ben Hur χωρίς την ψηφιακή επεξεργασία που δέχτηκαν αργότερα.
Πολυ ενδιαφερον και το μικρο featurette με υπερλατρειες Keanu Reeves και Ann Moss.
Ειναι εντελως wholesome ο τυπος. Και οσα λενε για την σκηνη με την μηχανη ειναι φοβερα.
Kαι αφίσα
Πάμε για 3/3 από τον Έγκερς με Milius Conan αλλά Viking + budget, τρομερή ατμόσφαιρα, τρομερό cast, διαφαινόμενες ψυχεδέλειες check… άντε να δούμε!!
εχει ομως σκηνοθετησει ποτέ πανω απο 5 ατομα;!
Ώρα να ξεθάψουμε το Once send from the Golden Hall των Amon Amarth.
κλαιω με το ποσο του δε μποιντ ειναι… αλλα οκ απο αυτο που βλεπω παμε για πολυ ωραια πραγματα…
Ελπιζω να μην ειναι green knight που περιμενα πολλα παραπανω απο το απλα γαματο εικαστικο και μετριοκαλα υπολοιπα.
Kαι μενα μου περασε λιγο απο το μυαλο το εν τελει underwhelming green knight, αλλα φαινεται τελειως διαφορετικη προσεγγιση και μαλλον δεν ειναι σωστη η συγκριση, το Northman φαινεται εμφανως λιγοτερο πειραματικο και δεν το πολυπεριμενα. Φαινεται απιστευτο επος. Η σκηνοθεσια δρασης του Eggers, την οποια θα απολαυσουμε 1η φορα, με ξαφνιασε και με κερδισε αμεσα συμφωνα με τις λιγες αλλα α-ψ-ο-γ-ε-ς σκηνες του τρειλερ, βγαζει και vibe Conan, ευκολο αδιανοητο 3/3 ηδη. Θα ψελλιζω “I will avenge you, father. I will save my mother. I will kill you, Fjolnir. ” μεχρι τον απριλη, ΑΡΓΕΙ
Επισης, σε αναλογη θεματικη εκδικησης και σετινγκ υπαρχει και το manga/anime Vinland Saga για τυχον ενδιαφερομενους μεχρι να βγει το Northman.
yes
Ειναι εκπληκτικο manga και ενα πολυ καλο anime.