Παντως ειναι τρομερη η φαμπρικα που εχει στησει ο Σμαραγδης και αυτοι που τον μιμουνται. Εχουν βρει το κολπο και απλα κανουνε μια αρπακολλατζιδικη ταινια για την ζωη καποιου πολυ διασημου και αγαπητου, οποτε παει ολος ο κοσμος για να δει “τον Καζαντζακη” πχ, και δεν ασχολειται με την ταινια σαν ταινια, αν πεις και τιποτα σε κοιτανε και περιεργα, λες και βριζεις τον Καζαντζακη η τον Νεκταριο (δειτε τι γινεται, το εχουν παρει πατριωτικα ολοι οι χριστιανοψεκασμενοι οτι οποιος κραζει την ταινια ειναι εχθρος της ορθοδοξιας, μεχρι και κριτικη σινεμα απο παπα διαβασαμε) και οχι την ταινια, συνηθως δε το κοινο που προσελκυουν δεν εχει καμια σχεση με κινηματογραφο, ειναι απλα θειτσες που θελουν να δουνε “τον Αγιο Νεκταριο”. Ιδιοφυες πραγματικα.
Εβλεπα πριν κανα χρονο την ταινια για τον Βαρβακη. Ειλικρινα απο τις χειροτερες ταινιες που εχω δει, τρομερα κακη και ασυνδετη (σκηνες κοβονταν και πηδαγανε σε ακυρα σημεια λες και εβλεπες Λιντς ξερω γω, ειλικρινα εγω που δεν ηξερα απο πριν την ιστορια του Βαρβακη δεν μπορουσα να παρακολουθησω την πλοκη), αθλιο μονταζ, φτηνιαρικα σκηνικα, κακες ερμηνειες κτλ. Αλλα απο εισητηρια, μια χαρουλα.
Θεατρικό και επιβλητικό το τρέιλερ, αλλά γιατί όχι τον Σαμιουελ Λ Τζάκσόν λχ να παίζει τον Ελβίς ή τον Σακη Ρουβά να παίζει τον Ομπάμα (στο ίδιο φίλμ). Και στο κάστινγ δεν έχει τον Banquo…μάλιστα.
Γιατί πρέπει να είμεθα ινκλούσιβ. Στο Α/Μ τελωσπάντων δεν κανει και τόοοοοσο μπάμ, αλλά…
Αν και το πρώτο προ διμήνου trailer ήταν απογοητευτικό, το παρακάτω καινούριο trailer θεωρώ ότι κάνει πολύ καλύτερη δουλειά στο να μας συστήσει μια ιστορία που διαδραματίζεται στην μελλοντική δυστοπία του Blade Runner, όντας στο ίδιο κλίμα με τις δύο ταινίες και το αριστουργηματικό Black Out!
Οκ δεν είμαι φαν του cgi και προφανώς θα προτιμούσα κάτι διαφορετικό αλλά ας είναι αυτό το μοναδικό μου «πρόβλημα»…
Το τρεηλερακι του Resident Evil είναι μια χαρά πάντως. Και ίσως ακόμα πιο πιστό στο video game από ότι η καταπληκτική πρώτη ταινία του Anderson, πριν αρμεξει την αγελάδα με 5 σηκουελς (αν και ήταν όλα από αξιοπρεπή έως και αρκετά καλά)
To black out ειναι οντως καταπληκτικη προσθηκη στο συμπαν του blade runner και πολυ καλο tie-in στο 2049. Τωρα για το black lotus δεν ξερω, το cgi δεν ειναι κακο αλλα απο την αλλη δεν με ψηνει και ιδιαιτερα… θα δειξει, ειναι στην παραγωγη και ο watanabe των cowboy bebop, samurai champloo κλπ οποτε καποια στιγμη θα το τσεκαρω με θετικη διαθεση λογικα.
Τωρα για resident, απο την αρχη μου φανηκε περιεργη ιδεα να συνδυασουν τα 2 πρωτα παιχνιδια. Με το 1ο στην επαυλη ειχαν στα χερια τους σιγουρη επιτυχια αν το επαιζαν σωστα, θα γλυτωναν και πολλα περισσοτερα φραγκα απο αυτα που φαινεται οτι ετσι και αλλιως δεν εχουν (τα εφφε ειναι χαλι και γενικα υπαρχει μια fanmade ατμοσφαιρα με cosplayers στο τρειλερ) και θα ηταν σαν μεταφορα πολυ προτιμοτερη χωρις ανουσιες μιξεις και μπερδεματα. Πραγματικα περιεργη επιλογη χωρις νοημα. Το πρωτο με τη milla αν και λιγοτερο πιστο μαλλον θα παραμεινει για καιρο η καλυτερη μεταφορα.
Όσα τυράκια κι αν πέταξε το τρέηλερ, από συντελεστές μέχρι οικογένεια Στίβεν Κινγκ κι από μαύρα μπαλόνια μέχρι κίτρινο αδιάβροχο και ποδήλατο, εγώ τσίμπησα:
Εν μέρη biopic του Robert -’‘destroyer of worlds’’- Oppenheimer και την δημιουργία της Ατομικής βόμβας…Ευκαιρία ξανά λοιπόν για φοιτητές του Φυσικού ή Ηλεκτρολόγους Μηχανολόγους να νιώσουν σινεφίλ!
Θα έχει ενδιαφέρον πως θα αντιμετωπίσει ο Νόλαν μια ταινία που δεν έχει -θεωρητικά πάντα- μεγάλη κλίμακα, ανατροπές και τα λοιπά δικά του κλισέ, αλλά περισσότερο ανθρωποκεντρικό ( Christopher Nolan: ‘’???’’ ) χαρακτήρα… θα ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία -και ένα πραγματικό θετικό σημάδι- αν στα writing credits βλέπαμε ξανά επιτέλους τον αδερφό του.
Όπως και να έχει, είναι είδηση από μόνη της, ελπίζω σε κάτι… διαφορετικό και περισσότερο ενδιαφέρον από την φάρσα του Tenet!
Ο μόνος τρόπος να γίνει το παραπάνω ταινία, είναι animated tv series στα '80ς από τον ίδιο τον Moebius με τον Rene Laloux του Fantastic Planet και του Time Μasters (στο οποίο συνεργάστηκαν κιόλας)… εφόσον χρονομηχανή δεν υπάρχει, o Moebius και ο Laloux δυστυχώς έχουν φύγει από τη ζωή και ο Jodo είναι 90φεύγα τριπαρισμένος όσο δεν πάει, ε ας γίνει μια χολυγουντιανή μαλακιάρα, ούτε το πρώτο ούτε το τελευταίο είναι.
Btw, αν όντως θέλει κανείς να διαβάσει ένα από τα σπουδαιότερα και επιδραστικότερα -εικαστικά για εμένα ίσως το σπουδαιότερο- Ευρωπαϊκά comic όλων των εποχών, να ψάξει το Incal… υπάρχει και σε 6 τόμους νομίζω από τη Μαμούθκομιξ, υπάρχει και σε τρομερές εκδόσεις του εξωτερικού… θα πάθει την πλάκα του! Εγώ προσωπικά, έχοντας κάνει ένα μικρό πέρασμα από τον χώρου του comic-εικονογράφησης και έχοντας ακόμα μια πολύ περιστασιακή ενασχόληση με το σπορ, αν έβγαζα 3 comic που μου άλλαξαν τη αντίληψη πάνω στο συγκεκριμένο μέσο σε κάθε, μα κάθε επίπεδο, είναι σίγουρα μέσα! Και σε αφηγηματικό αλλά και σε εικαστικό επίπεδο, το Incal είναι σχολείο… όποιος επίσης αγαπάει Μεταβαρώνους, ευκαιρία να δει την αρχή τους…
Η ιστορία του Jodo είναι out of this world όπως και οι θεματικές που τόσο περίτεχνα πραγματεύεται και ο Moebius κυριολεκτικά κεντάει σε κάθε καρέ… πολύ δύσκολο ανάγνωσμα αλλά αξίζει, όπως και όσες αναλύσεις μπορείτε να βρείτε στη συνέχεια και να διαβάσετε…
Τα λογια για τον Moebius και τη σημαντικοτητα του ειναι περιττα, το μοναδικο υφος του αλλαξε μονιμα την αισθητικη που θα ειχε η επιστημονικη φαντασια σε καθε μεσο απο τη δεκαετια του 70 εως τωρα, μαζι με τον Giger…
(και για αυτο ευθυνεται, τουλαχιστον στον χωρο του κινηματογραφου, το concept art της επιδραστικοτερης ταινιας που δεν εγινε ποτε, το Dune του Jodo, τυχαιο? Κρυβεται πισω απ’ολα ο Jodo?! Ειναι ΟΝΤΩΣ ο θεος?!)
Λογω Waititi πιστευω πως θα κανει επιτυχια και πολυς κοσμος θα ερθει επιτελους σε επαφη με εναν καλλιτεχνη που εχει κυριολεκτικα παντου τα αποτυπωματα του στο χωρο του φανταστικου, το κομικ θα πουλησει σα φρεσκο ψωμακι. Τωρα για τη μεταφορα, δεν ξερω. Εχει εντονο χιουμορ παντως το Incal, ο waititi μου κολλαει στο υφος του σε γενικες γραμμες αν ΔΕΝ το παρακανει, για τα καμμενα κονσεπτς και τις ιδεες του Jodo δεν ξερω πως θα αποτυπωθουν η ποσο θα νερωθουν για να γινουν περισσοτερο προσβασιμα. Γενικα πιστευω οτι σταδιακα τα τελευταια χρονια ο μεσος θεατης ειναι οκ με το περιεργο και αρχιζει να εξοικειωνεται, η εστω να το συνηθιζει. Λογικα θα εχουμε και spinoff Metabarons αν οντως τα παει καλα, υπαρχει καποιο ρηγμα στο χωροχρονο και το απιθανο γινεται πιθανο πλεον
Δεν είμαι καθόλου φαν του Watiti οπότε δεν ξέρω, μακάρι σίγουρα να βγει καλό αλλά ότι έχω δει από αυτόν μέχρι τώρα κινηματογραφικά, για εμένα πάντα, ήταν στα όρια του απαράδεκτου -Thor 3 και αυτή τη σαχλαμάρα με τους Ναζί-, με μονάχα το τηλεοπτικό/κνηματογραφικό What we do in Shadows
Το Incal για να είμαι ακριβής, θα ήθελε τον Terry Gilliam των 80ς αν πηγαίναμε σε τέτοιο επίπεδο παραγωγής… κάποιον τεσπα με τέτοια δημιουργική τρέλα που θα κόντραρε το ίδιο το πρωτότυπο υλικό και τους δημιουργούς του ανοικτά, σε μια εποχή που αυτή η τρέλα δεν περιοριζόταν εύκολα…κοινώς έναν δημιουργό και όχι έναν απλό σκηνοθέτη που θα μασούσε σκηνικά και παραγωγούς.
Αλλά η εποχή των δημιουργών νομίζω έχει πεθάνει αρκετά χρόνια τώρα με ελάχιστες των ελαχίστων εξαιρέσεις που ούτε αυτές έχουν απόλυτη ελευθερία στα έργα τους πια…
Τέσπα δεν μπορώ προσωπικά να φανταστώ το Incal σαν ένα έργο για το ευρύ κοινό -το Dune πολύ ευκολότερα ακόμα και πριν δω την ταινία-, ούτε σαν ταινία 2-3 ωρών και δεν ξέρω πως και πόσο θα αναγκαστεί να ‘‘νερωθεί’’ για να πιάσει κινηματογραφικά…
Θα δείξει, το comic πάντως είναι και θα είναι αυτό που είναι και περιμένει όποιον θέλει να ανοίξει το τρίτο του μάτι -όπως έλεγε κάποτε και μια ψυχή εδώ μέσα )
Συμφωνω για την ιδανικη προσεγγιση αλλα η φαση ειναι hollywood blockbuster οποτε προετοιμαζομαι αναλογως Για waititi δεν εχω πληρη αποψη, δεν εχω δει το Jojo Rabbit, η κωμωδια thor 3 δεν μου αρεσει, αλλα το what we do in the shadows ειναι πολυ καλο, και ειδικα η τηλεοπτικη σειρα ειναι 10 επιπεδα πανω και απο τα καλυτερα πραματα που εχω δει τα τελευταια χρονια. Βεβαια συν-δημιουργος και παραγωγος της ταινιας ειναι ο Jemaine Clement (μορφαρα), ενω την αψογη σειρα την δημιουργησε μονος του, με τον waititi να ειναι παραγωγος μαζι με καμποσους αλλους… ειναι νωρις, δεν ενθουσιαζομαι αλλα θα δειξει
…Βασικα ενθουσιαζομαι με το γεγονος πως κανουν γενικως ανασκαφες στο χωρο του φανταστικου, και με το potential να ερθουν στην επιφανεια και αλλες σημαντικες δουλειες, αγνωστες στο ευρυ κοινο. Ασχετα αν οι μεταφορες ειναι ποιοτικες η οχι, η αν ειναι του γουστου μου η οχι, με επιφανη ονοματα να εμπλεκονται, οπως ο Waititi στο Incal, στρεφουν πολλα βλεματα πανω τους και παιρνουν λιγη απο την αιγλη που τους αξιζει με μεγαλες πιθανοτητες να ψαξει κοσμος το αρχικο υλικό, κατι που θεωρω σημαντικο.
btw, ας ρίξω και ένα trailer της δεκαετίας του '80 από τον Καναδό animator Pascal Blais για το Incal + Arzach + Ιnternal Transfer, που ποτέ δεν γυρίστηκαν όμως σε ταινίες
Τέλος, μόλις διάβασα ότι ο Nicolas Winding Refn είχε για δύο χρόνια μια φημολογούμενη εμπλοκή σε μια ταινία βασισμένη στο Incal… δεδομένου εποχής και συνθηκών, θα ήταν θεωρώ μια πολύ περισσότερη ελπιδοφόρα επιλογή
Σύμφωνα με το Αθηνόραμα αυτή η ταινία βγαίνει σήμερα στους κινηματογράφους.
Είδα το trailer, διάβασα και την κριτική στο Αθηνόραμα και ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω αν πρόκειται για παρωδία η όχι. Δεν ξέρω τίποτα για τον σκηνοθέτη και το background της ταινίας. To trailer ωστόσο έχει πάνω από ένα χρόνο που βγήκε στο youtube.