Ευρωμπάσκετ 2007

Ας ξεκινάμε σιγά σιγά!!!

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες η Εθνική μπάσκετ
(SportDay / Φίλιππος Συρίγος)

Τρεις νίκες σε ισάριθμους αγώνες πέτυχε η Εθνική μπάσκετ στο τουρνουά «Ακρόπολις», που ήταν το πιο ουσιαστικό της τεστ εν όψει του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που αρχίζει στις 3 Σεπτεμβρίου στην Ισπανία. Ο κόσμος τη χειροκρότησε, ο Γιαννάκης δήλωσε ικανοποιημένος για την πρόοδο, και όλοι πια ευελπιστούν ότι η «επίσημη αγαπημένη» των Ελλήνων φιλάθλων θα δείξει στη Γρανάδα και στη Μαδρίτη τον καλύτερό της εαυτό.

Ομως επιμέρους προβλήματα όπως ο τραυματισμός του Φώτση (αλλά και η σταδιακή προσαρμογή του Τσαρτσαρή, που και αυτός προέρχεται από τραυματισμό), η -προς το παρόν- μέτρια φόρμα ορισμένων παικτών και κάποιες γενικότερες (σε σχέση με πέρυσι) αδυναμίες του συνόλου δεν επιτρέπουν την αισιοδοξία να εκτιναχθεί στο υψηλότερο σημείο της. Για παράδειγμα, πέρυσι την ίδια χρονική στιγμή η εικόνα της ομάδας ήταν πολύ καλύτερη παρ’ ότι είχε μπροστά της άλλα τρία φιλικά και όχι μόνο ένα που της απομένει τώρα.

Το παρήγορο είναι ότι από το περασμένο Σάββατο όταν γνωστοποίησα την αποχώρησή μου από τη θέση του εκπροσώπου Τύπου της ομάδας τα πνεύματα ηρέμησαν και η προετοιμασία κύλησε χωρίς εντάσεις και συνδικαλιστικές κορόνες, γεγονός που συνηγορεί στην άποψη ότι τελικά η Εθνική μπορεί να πετύχει τον μέγιστο δυνατό βαθμό συγκέντρωσης που τόσο πολύ της χρειάζεται για να ξεπεράσει τις αδυναμίες της και να διεκδικήσει τον στόχο της.

Πριν ακόμα ξεκινήσουν τα φιλικά είχα επισημάνει από αυτή εδώ τη στήλη ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Εθνικής μας θα είναι τα πικ εντ ρολ τόσο στην επίθεση όσο και στην άμυνα. Στο Στρασβούργο φάνηκε του λόγου το αληθές και στο «Ακρόπολις» επιβεβαιώθηκε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Σε τρία παιχνίδια εναντίον Λιθουανίας, Ιταλίας και Σλοβενίας ούτε μία φορά ο ψηλός που έκανε το «πικ» δεν ρολάρισε έτσι ώστε να δεχθεί την μπάλα και να τελειώσει τη φάση. Ο Λάζαρος (σέντερ με ικανότητα μόνο στο λόου ποστ) δεν θα μπορέσει να το κάνει ποτέ. Ο Ντικούδης το έχει, αλλά προς το παρόν δεν μπορεί να το δείξει και ο Τσαρτσαρής ίσως χρειάζεται να ισχυροποιήσει τα πατήματά του και την εμπιστοσύνη στον εαυτό του.

Χωρίς όμως καλό πικ εντ ρολ η ομάδα ευνουχίζεται επιθετικά καθώς με το συνεχές λόου ποστ παιχνίδι της γίνεται μονότονη, προβλέψιμη, και σε ένα βαθμό αναποτελεσματική, γεγονός που έγινε αντιληπτό σχεδόν σε όλες τις επιθέσεις της απέναντι σε οργανωμένη άμυνα. Και το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορεί να καταφύγει έστω στα απαρχαιωμένα πλάγια σκριν γιατί πολύ απλά δεν διαθέτει τους κατάλληλους σέντερ για αυτή τη δουλειά. Παπαλουκάς, Διαμαντίδης, Σπανούλης έφτασαν στην κορυφή όχι βγαίνοντας από σκριν για να σουτάρουν, αλλά βάζοντας την μπάλα στο παρκέ και δημιουργώντας θανατηφόρα ρήγματα στις αντίπαλες άμυνες. Αρα και για τους τρεις το πικ εντ ρολ είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες και στα τρία ματς του «Ακρόπολις» οι καλύτερες επιθετικές στιγμές της Εθνικής προήλθαν από την αμυντική προσπάθειά της, χάρη στην οποία μπόρεσε να παίξει με αποτελεσματικότητα στο ανοιχτό γήπεδο όχι μόνο με τους κοντούς αλλά και με τον Φώτση, ο οποίος έδειξε να βρίσκεται σε δαιμονιώδη φόρμα!

Αλλη πολύ σημαντική αδυναμία της ομάδας είναι τα ριμπάουντ. Επιθετικά και αμυντικά, παρ’ ότι όσον αφορά τα δεύτερα οι απόλυτοι αριθμοί (65 έναντι 61 των αντιπάλων) δεν καταγράφουν την πραγματικότητα. Η οποία πραγματικότητα είναι η εξής: η καλή άμυνα της Εθνικής μας προκαλεί αστοχία στους αντιπάλους και αυτή η αστοχία φυσικά αυξάνει τα προς διεκδίκηση ριμπάουντ κάτω ή γύρω από το καλάθι της, στα οποία όμως οι παίκτες μας δεν είναι αποτελεσματικοί.
Η Εθνική μας λοιπόν στα τρία ματς του «Ακρόπολις» διεκδίκησε 101 αμυντικά ριμπάουντ και οι αντίπαλοί της μόνο 80, με τα εξής αποτελέσματα: Ελλάς 65 αμυντικά (δηλαδή 65% του συνόλου) και 19 επιθετικά (23,5 % του συνόλου) -αντίπαλοι 61 αμυντικά (76% του συνόλου) και 36 επιθετικά (36% του συνόλου).

Για να το δούμε όμως και πιο παραστατικά: στη δική μας ρακέτα οι αντίπαλοι εκμεταλλεύονται 3,5 από τις δέκα ευκαιρίες που τους παρουσιάζονται ενώ εμείς στο απέναντι καλάθι λιγότερες από 2,5 στις δέκα… Και τι σημαίνει αυτή η διαφορά; Μα ότι ο αντίπαλος θα κάνει κατά μέσο όρο σε κάθε ματς έξι επιθέσεις παραπάνω που μεταφράζονται γύρω στους 5-6 πόντους!
Στα τρία ματς του «Ακρόπολις» η Εθνική μας έκανε συνολικά 181 επιθέσεις και οι αντίπαλοί της 194. Υπάρχει μία διαφορά 13 επιθέσεων, που θα ήταν μεγαλύτερη αν η καλή ελληνική άμυνα δεν υποχρέωνε τους απέναντι σε περισσότερα λάθη από τα δικά μας. Και πάλι η άμυνα λοιπόν! Ενα πραγματικά σπουδαίο άρμα μάχης, που όμως μόνο του ίσως δεν μπορέσει να μας οδηγήσει στον στόχο.

Επίσης δεν θα πρέπει να παραβλέψει κανείς τις ειδικές συνθήκες κάτω από τις οποίες η Εθνική μας πέτυχε τις τρεις νίκες στο «Ακρόπολις». Και αυτές είχαν να κάνουν με τον παράγοντα έδρα, αλλά και ορισμένα άλλα περιστατικά που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των αγώνων. Οπως για παράδειγμα οι τρεις τεχνικές ποινές που χρεώθηκαν στη Λιθουανία και το ότι η Σλοβενία σε όλο το β’ ημίχρονο δεν είχε έναν πραγματικό πλέι μέικερ στην πεντάδα της, γεγονός που την υποχρέωσε να καταρρεύσει.

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης, εμπνευστής και δημιουργός αυτής της ομάδας, είναι φυσικό να την ξέρει καλύτερα από την τσέπη του. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι σε θέση να λύσει όλα τα προβλήματά της. Γιατί πολύ απλά οι παίκτες είναι συγκεκριμένοι και ορισμένα κενά, με πρώτο και κυριότερο του Σχορτσιανίτη, δεν καλύπτονται με τίποτα.

Κάτω από τις συνθήκες αυτές ίσως υποχρεωθεί να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες μπορεί να συνίστανται στα εξής: μεγαλύτερη ταχύτητα, περισσότερη αμυντική πίεση σε ένταση και χρονική διάρκεια, ροτέισον 12 παικτών. Ηδη στο «Ακρόπολις» οι κοντοί έπαιξαν κατά μέσο όρο 115 λεπτά σε κάθε ματς και οι ψηλοί 85. Επίσης σε δύο ματς η 12άδα είχε επτά κοντούς και πέντε ψηλούς και μόνο σε ένα την παραδοσιακή ισορροπία 6-6. Τέλος το κλασικό σχήμα με τους τρεις ψηλούς φάνηκε ότι δεν ανταποκρίνεται πια σε καμία ουσιαστική ανάγκη, για να μην πει κανείς ότι δημιουργεί προβλήματα χωρίς να λύνει.

Τρομερά δύσκολες επιλογές για τον «δράκο». Γιατί πέραν των άλλων ορισμένα χαρτιά (Ζήσης, Ντικούδης, Κακιούζης), που άλλοτε ήταν σταθερά, προς το παρόν δεν ξέρει πώς θα του κάτσουν ενώ και κάποιοι από τους νεότερους (Βασιλόπουλος, Μπουρούσης) δεν δείχνουν την αναμενόμενη προσαρμογή, ίσως διότι στην ομάδα τους παίζουν περισσότερο με το ένστικτο και λιγότερο με το μυαλό και βάσει σχεδίου. Αν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς την όποια αβεβαιότητα προκαλούν ο τραυματισμός του Φώτση και η απώλεια μέρους της προετοιμασίας από τον Τσαρτσαρή, τότε θα αντιληφθεί ότι ο Παναγιώτης Γιαννάκης τις μέρες αυτές καλείται να λύσει ένα πολύ δύσκολο σταυρόλεξο.

μια προβλεψη!!!
η ελλαδα θα παλεψει για τις θεσεις 5-8 (απαισιοδοξη εκδοχη)
δν ειναι οτι εχει κακη ομαδα αλλα τις λειπει ο ψηλος( ο μπουρουσης θα μπορουσε αλλα δεν τα παει καλα)ο παπαδοπουλος εχει μπασκετικο μυαλο αλλα του λειπει το ταλεντο!!!επισης δεν βγαινουν τα μακρινα σουτ που θα χρειαστουν με δεδομενο τις αμυνες ζωνης που θα χρειαστει να αντιμετωπισει!!!
για να μην απαισιοδοξος θα πω τι πρεπει να γινει για να κανουμε την υπερβαση!!1 ο παπαδοπουλος να παιξει αλα μπολονια,ο παπαλουκας να παρει περισσοτερες προσπαθειες οπως και ο διαμαντιδης ο οποιος εχει και επιθετικο ενστικτο!!!σημαντικο θα ναι ο χατζηβρετας να παιξει οπως επαιζε στον ηρακλη(στον παο εχει τωρα πια αμυντικο ρολο)δεν ξερω αμα το παρατηρησατε αλλα ο χατζηβρετασ στο ακροπολις πηρε πολλες προσπαθειες σε σχεση με το μουντομπασκετ!!!παιρνω ως δεδομενο οτι ο φωτσης θα παιξει καλα
και ευελπιστω στη καλη παρουσια του υπεραπαραιτητου τσαρτσαρη!!

:lol: :lol:

Nαι πρεπει να παλεψουμε για την διακριση.Η 5η θεση ειναι ο τοπ στοχος μας για φετος.
ΡΕ ΕΛΕΟΣ ΡΕ.

Εχουμε δυσκολο ομιλο αλλα εχω μεγαλη πιστη σε αυτην την ομαδα(παντα ειχα,και περισυ πριν το Μουντομπασκετ ειχα βαλει 20 Ευρα στο οτι θα το παρουμε.Γαμημενη Ισπανια,μου χρωστας τα 300 μου Ευρω) και πιστευω μπορει να φτασει πολυ ψηλα.

Λειπει φετος ο Σοφο μεν,αλλα εχουμε εναν πολυ βελτιωμενο Μπουρουση και τον εξαιρετικο φετος Βασιλοπουλο που περισυ απλα επιανε χωρο στον παγκο.
Ο Σπανουλης βελτιωθηκε πολυ στα πατηματα και την ταχυτητα,αλλα τον ειδα να παιζει πιο ατομιστικα απο περισυ,πραγμα που δεν ταιριαζει πολυ στο ολο στυλ αυτης της ομαδας.
Οι Παπαλουκας,Ζησης,Διαμαντιδης ειναι σταθερες αξιες και εγγυηση για την οργανωση της ομαδας,ενω ο Παπαδοπουλος οσο αργος και αν ειναι,κοντα στο καλαθι με την κλασικη του κινηση και τα τεραστια χερια του δυσκολα παιζεται.Ο Ντικουδης δεν ξερω σε τι κατασταση βρισκεται,ενω ο πιθανος τραυματισμος του Φωτση ισως να μας στοιχισει,καθως πρεπει να βρεθει αντικαταστατης του αμεσα.
Αν και ειπαν οτι μαλλον θα ειναι καλα μεχρι την εναρξη του Ευρωμπασκετ.

Ερχομαστε για τη ρεβανς ρε σπανιολοι.16 Σεπτεμβριου θα το σηκωσουμε μεσα στη μαπα σας.

και γω πιστευω στην ομαδα,ειχα βαλει 42 ευρω οτι θα το παρουμε το μουντομπασκετ!!!και φετος θα πονταρω!!!αλλα θα ναι δυσκολα τα πραγματα…η υπερβαση θα ναι η τετραδα!!!μακαρι να βγω ψευτης επειδη γουσταρω την ομαδα και γουσταρω να βγω ομονοια να πανηγυρισω!!!και ασε που αμα παρουμε το χρυσο θα βγαλω και λεφτα!!!

Δηλαδη η 4αδα στο ευρωπαικο ειναι υπερβαση για την πρωταθλητρια Ευρωπης και δευτεραθλητρια κοσμου.
And i fuck the logics.

Εχοντας δει τα φιλικα πιστευω οτι πλεον η Εθνικη ειναι ωριμη ομαδα. Δηλαδη ξερει πλεον τον εαυτο της τα υπερ και τα κατα της. Την 4αδα την θεωρω βεβαιη, εκτος πια κι αν κανουμε το χειροτερο δυνατο παιχνιδι μας στα προημιτελικα. Αυτο που δεν μπορω να καταλαβω ακομα ειναι την κατασταση των αλλων ομαδων. Ενταξει η Ισπανια που παιζει και στην εδρα της εινια φαβορι αλλα απο κει και περα?

βαση αποδοσης υπαρχουν 3 ομαδες που μπορουν να μας νικησουν!!!
υ.γ παντα ειμαι απαισιοδοξος (στα αθληματα)για να μην απαγοητευομαι μετα!!!
αλλα δεν πειραζει απο σημερα αλλαζω παμε για χρυσο και για να παρουμε παρτουζα τουσ ισπανους!!!

η λιθουανια γα***ι και δερνει!!!και η σερβια ειναι πολυ πιο δυνατη απο περισυ!!!και η σλοβενια θα τα παει καλα!!!τετραδα ευρωμπασκετ(τυχαια σειρα)ελλαδα,σλοβενια,ισπανια,σερβια!!!

Το καλο ειναι οτι με Ισπανια μπορουμε να συναντηθουμε μονο στον τελικο οσον αφορα αγωνες νοκ αουτ, καθως με το συστημα διοργανωσης θα παιξουμε μαζι στην δευτερη φαση των ομιλων. Απο κει και περα, με ψιλοτρομαζει η Σερβια αλλα θεωρω οτι ειναι κατωτερη, το ιδιο και η Λιθουανια χωρις Ματσιγιαουσκας ενω Σλοβενια και Γερμανια μπορουν την υπερβαση, δηλαδη την 4αδα. Το πιο πιθανο ειναι να εχουμε τελικο Ισπανια-Ελλαδα που μαζι με Αμερικη κι Αργεντινη ειναι 1-2 κλικ πανω απο οποιαδηποτε αλλη εθνικη παγκοσμιως.
Εχουμε την καλυτερη περιφερεια στην Ευρωπη αλλα υστερουμε στους ψηλους. Ο Τσαρτσαρης ειναι λιγο ντεφορμε, ο Μπουρουσης δεν ειναι μελος της εθνικης ακομα, ο Σχορτσιανιτης λειπει, ο Φωτσης που ηταν σε απιστευτη φορμα χανει το μισο τουρνουα, ο Ντικουδης ειναι δυνατος, με ογκο αλλα με μετρια τεχνικη και ο Παπαδοπουλος ειναι ενα κομματι κρεας που κανει χουκ. Παρ’ολα αυτα ο Σπανουλης εμαθε διαφορα πραγματακια στην Αμερικη και θα ειναι η αποκαλυψη αυτης της ομαδας, συν του οτι ο Βασιλοπουλος φετος ηταν βασικο στελεχος στον Ολυμπιακο και θα δωσει πολλες βοηθειες, κυριως ως 4αρι.

Πιστευω οτι αν παιξουμε στο 100% των δυνατοτητων μας μονο την ισπανια εχουμε να φοβομαστε και αυτο λογω εδρας…στο ακροπολις δεν φορτσαραμε και πολυ και το πηραμε κ χαλαρα…το θετικο με αυτη την ομαδαρα που εχουμε ειναι οτι οι τεχνικοι και οι παιχτες διαβαζουν σωστα το καθε ματς ετσι ωστε στο τελος ευκολα η δυσκολα να παιρνουμε το αποτελεσμα που θελουμε…Μεγαλυτερο πλεονεκτημα???η εμπειρια μετα απο δυο συνεχομενες επιτυχιες και το γεγονος οτι ο βασικος κορμος της ομαδος ειναι χρονια μαζα…μειονεκτημα ισως ο ρολος του φαβορι μαζι με ισπανια…

Η ομάδα είναι δυνατή,και σίγουρα χτυπάμε τετράδα.Το πρόβλημα είναι πως θα αντιμετοπιστούν οι αδυναμίες της εθνικής.Πιστεύω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είαι ότι από ένα σημείο και μετά το παιχνίδι μας είναι πρόβλεψιμο στην επίθεση.Συμφωνώ ότι η άμυνα είναι τεράστιο όπλο,αλλά πρέπει να μπορείς να σκοράρεις και απέναντι σε οργανωμένη άμυνα,όχι μόνο να 'χεις πόντους από την αμυνά σου,και σε αυτό η Ελλάδα υστερεί κάπως.Όσο για τους ψηλούς,πιστεύω ότι είναι παίκτες που σε κρίσιμες στιγμές τα βγάζουν πέρα,όπως έχουμε δεί στο παρελθόν.Ας ελπίσουμε ότι θα το αποδείξουν ξανά αυτό.

Γενικά πάντως νομίζω οι αποστάσεις μεταξύ των ομάδων έχουν μειωθεί,οπότε μπορούμε να περιμένουμε τυχόν εκπλήξεις.Και έχω ένα προαίσθημα ότι το αναμενόμενο ζευγάρι για τελικό,δλδ Ελλάδα-Ισπανία,δεν θα είναι και αυτό που θα δούμε τελικά.

Τι τετραδα ρε;;;

Εχουμε εκπληκτικη ομαδα.
Τα παιδια ειναι πολλα χρονια μαζι.Πλεον συννενοουνται με κλειστα ματια.

Στους ψηλους ποιο ειναι το προβλημα;;
Μια χαρα παικτες εχουμε για 4 και 5.

Ειδικά για 5 δεν έχουμε κάποιον κατάλληλο.Μπορεί και να βγούνε όταν χρειαστεί,αλλά είναι φανερό ότι όπως είναι τα πράγματα η ομάδα θα βασιστεί πιο πολύ σε κοντήτερους παίκτες,και στις αμυντικές της ικανότητες.

Αυτο εννοειται.

Δν θυμαμαι τα τελευταια χρονια που υπαρχει ο φετινος κορμος να παιζουμε τη μπαλα μεσα.Εχουμε την καλυτερη περιφερεια στην Ευρωπη και σιγουρα θα την εκμεταλλευετουμε.

H αλήθεια είναι ότι κι εγώ δε βλέπω πρωτιά φέτος για να είμαι ειλικρινής αλλά πιστεύω σε μια καλή πορεία ασφαλώς.
Το σίγουρο είναι ότι μόλις τη δουμε να παίζει επίσημα θα έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη άποψη.

Ο Μπουρούσης είναι ΜΕΓΑΛΟΣ παίχτης. Και τον Λάζο όλες οι ομάδες της Ευρώπης θα τον ήθελαν στο ρόστερ τους. Προσωπικά πιστεύω ότι η ομάδα μας είναι πλήρης και ότι θα πάρουμε τη ρεβάνς από τους Ισπανούς.

Επίσης, αν θυμάμαι καλά δε θα παίξει ο Γκαρμπαχόθα

δεν αποδιδει!!!

οριστε ??? Νομιζω δεν ξερεις τι λες.

Παμε μωρη αρρωστια, παμε ρε ομαδαρα. Παμε για μεταλιο παλι (πιστευω οτι μεταλλιο θα παρπυμε σιγουρα, η πρωτια ειναι πολυ δυσκολη αλλα ειμαστε μεσα στα φαβορι).

Αυτό που ενοεί φαντάζομαι,επειδή τα συζητάμαι συχνά αυτά,είναι ότι χρειάζεται κάποιες πρσπάθιες για να αποδώσουν τα χούπ του.Άσε που είναι και προβλέψιμο αυτό που κάνει,δλδ μπορείς να προβλέψεις εύκολα τις κινήσεις του,και αυτό είναι σοβαρό μειονέκτημα,ειδικά για μια ομάδα που δυσκολεύεται επιθετικά.

Κανει το χουκ καλυτερα απο ολους. Επισης εχει τους καλυτερους πασερ στην ευρωπη να το τροφοδοτουν, οποτε μια χαρα αποδιδει. Καθε παιχτης εχει και τις αδυναμιες του δεν ειναι κανεις σουπερ-παιχτης.