αυριο πρωι πρωι πριν την προπονηση εχω ραντεβου με διατροφολογο.
Γενικα δεν ημουν ποτέ φαν αλλα επειδη η διατροφη μου για πολλα χρόνια ηταν χάλια, ισως ειναι καλη ιδεα τωρα παραλληλα με το γυμναστηριο να ξεκινησω κ να δω πως παει.
ο λογος ειναι οτι θελω να βαλω κιλά και δεν βρισκω ακομα τον σωστο τροπο.
η πλακα ειναι οτι απο τοτε που ξεκινησα προπονηση 4-5 φορες την εβδομαδα και ειμαι τυπικος σαυτο, τρωω πολυ παραπανω. αλλα ειμαι λιγοτερα κιλα απο πριν…
υποθετω οτι παιζει φαση με λιπος κ τετοια πραγματα οποτε αυριο παω να κανω μια γνωριμια και να δω τι θα μου πει.
επανερχομαι σε λιγες μερες για να κανω αναλυτικο ποστ.
ε ρε προβληματα που εχει ο κοσμος ![]()
Ισχύει 100%, το έχω παρατηρήσει κι εγώ. Εχουν πεταχτεί ένα σωρό ινφλουενσερς και προωθούν ξαφνικά την κρεατίνη. Δεν καταλαβαίνω το γιατί τώρα. Εν τω μεταξύ είναι πάρα πολύ φτηνό συμπλήρωμα, δλδ δεν είναι ότι υπάρχει περιθώριο κέρδους για όσους την χαϊπάρουν. Όπως έχω παρατηρήσει κι ότι (δε λέω ότι δεν ισχύει), αναφέρουν πολύ και τα οφέλη της στο νοητικό κομμάτι (αυξημένη συγκέντρωση κτλ).
Θα πρότεινα να δοκιμάσεις και βλέπεις ποιο από τα 2 κομμάτια έχει περισσότερα κέρδη στο ισοζύγιο. Νομίζω ότι τα υπόλοιπα οφέλη της, υπερνικούν την ενδεχόμενη μικρή αύξηση βάρους που όντως παίζει ρόλο στο σπορ σου.
Είχα, κι έχω ακόμα, το ίδιο θέμα γιατί θέλω να βάζω μόνο μυϊκά κιλά. Με trial and error αρκετών μηνών/χρονών, κατάφερα να καλιμπραρω τη δίαιτά μου ώστε να παίρνω ~1,5 μυϊκό κιλό ανά χρόνο (δες κι αρχικό μου post, αύξησα δοσολογία υδατανθράκων).
Θα σου πρότεινα να χρησιμοποιήσεις ένα calories tracker όπως το MyFitnessApp. Πρέπει να βρεις όμως πως θα σπάσεις τα macros σου (πρωτεΐνη - υδατάνθρακας - λιπαρά) ανάλογα με τον στόχο σου. Πχ 30% θερμίδες τη μέρα από την πρωτεΐνη, 50% από carbs 20% calories από fats.
Κάνε την αρχή υπολογίζοντας πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλώνεις ώστε, μαζί με την προπόνηση, να μη χάνεις καθόλου βάρος. Αυτό είναι το baseline σου. Πχ 2500 θερμίδες τη μέρα. Ε, μετά για να πάρεις βάρος, πρέπει σταδιακά να αυξάνεις τις θερμίδες. Πχ 2700 ανά μέρα. Εκεί πρέπει να «παίξεις» με αύξηση ιδανικά πρωτεΐνης και υδατάνθρακα ώστε να κερδίσεις όσο το δυνατόν περισσότερη καθαρή μυϊκή μάζα. Προφανώς και μπορείς να αυξήσεις τα λιπαρά σου (εύκολες θερμίδες), αν δεν έχεις θέμα να κερδίσεις βάρος αυξάνοντας το σωματικό λίπος σου.
Ακραίο pace σε τόσες ώρες πωωω
Βγήκε πριν λίγες μέρες αυτό το ωραίο κι επεξηγηματικό βίντεο από τον Γκομαρ, που όπως πάντα παραθέτει μελέτες και επιστημονικά papers (facts!) κι αξίζει να κάνετε follow:
Εν ολίγοις, οι υδατάνθρακες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη είναι πιο σημαντικοί στην αποκατάσταση (με time criticality) από ότι η πρωτεΐνη και μάλιστα σε περιπτώσεις αγώνων (προσπάθεια κάθε 3-4 ώρες) ή έντονων προπονήσεων σε λιγότερο από 24 ώρες, η αναλογία τους ανεβαίνει σε ως και 10γρ υδατανθράκων (!!!) ανά κιλό.
Στα πολυ γρηγορα τα αποτελεσματα της λιπομετρησης,
Σε υψος 1,90
Ηλικία 43
Βάρος 80κιλα
Ποσοστό λίπους 12,4%
Επιπεδο σπλαχνικου λιπους 4
Μυική μάζα 39,7 kg
Οχι άσχημα, φαινεται οτι χρειαζομαι βάρος, παραλληλα με γυμναστηριο και διατροφη το δουλευω.
Προχωραμε.
Πολύ καλά είσαι ρεεεε. Δεν ξέρω γιατί, αλλά είχα την εντύπωση ότι ήσουν σε «χειρότερη» κατάσταση επειδή θυμόμουν που είχες πει ότι έχεις να γυμναστείς 20 χρόνια και έπινες/ετρωγες άσχημα.
Μπράβο, συνέχισε την προσπάθεια! Όσο είσαι συνεπής σε όλο αυτό, θα σε βοηθάει και ορμονικά (κι επομένως και ψυχολογικά).
Όντως θα μπορούσες να πάρεις κάποια κιλά (6-7) αλλά πιστεύω είναι πιο εύκολο αυτό από το ανάποδο (να έπρεπε να χάσεις 6-7 δλδ).
Ναι ισχυει οτι για καμια 20ετια ετρωγα σαπιλες κατα βάση και επινα σαν μαλακας. Οχι πολυ την ημέρα, αλλά κάθε μέρα. Επειδη δούλευα νυχτα.
Το καλο ειναι οτι εχω κοψει καπνισμα εδω κ σχεδον 10ετια.
Δεν ξερω βεβαια πως θα ηταν η λιπομετρησης αν την εκανα την στιγμη που ξεκινουσα τις προπονησεις, τέλη μαρτίου, αφου απο τότε αλλαξα απο μόνος ριζικα την διατροφή μου προς το καλύτερα.
Η διατροφολόγος μου είπα οτι λογω σωματος δεν ειναι κ πολυ ευκολο να μπουν τα κιλά που θέλω, τα αποτελεσματα σε καποιον σαν εμενα θα αργησουν να φανουν.
Παραδειγμα αν καποιος θελει να χασει και κανει προγραμμα με συνεπεια κ πειθαρχεία, μπορει να δει αποτέλεσμα και στον ενα εναμιση μήνα. Εγω αντιστοιχα θελω τον διπλασιο χρονο.
Θα δούμε.
Υπαρχει κάνα app να μας βγάλει πρόγραμμα για το γυμναστήριο?
Αυτη ειπε ο σπιριτ
Αν ξέρεις τι είδους προπόνηση θες να κάνεις, δοκίμασε και ChatGPT.
Οταν ξεκινησα μου εβγαλε ενας γυμναστης ενα προγραμμα για 4 φορες την εβδομαδα. Λιγο καιρο αργοτερα, με την βοηθεια του chat, του hevy σαν app και με αρκετο διαβασμα, εχω βγαλει δικο μου προγραμμα το οποιο αλλαζω στο 2 μηνο και μπορω να πω οτι μεχρι τωρα αποδιδει.
Οποτε εχω καποια απορια για καποια ασκηση, κυριως για την σταση του σωματος, φωναζω καποιον να με διορθωσει.
Γενικα στο γυμναστηριο που πηγαινω, το μονο παραπονο μου ειναι οτι τους γυμναστες τους ψαχνεις με το ζορι. Σκεφτομαι αν ολα πανε καλα και συνεχίσω. Οταν κλεισω χρονο, να γραφτω σε καποιο προγραμμα για personal που αποσο καταλαβαινω ειναι λιγο πιο πιεστικο και εχεις ολη την ωρα καποιον απο πανω σου.
Θα δουμε. Μεχρι τοτε βαραμε μονοι με ακουστικα και καινουριο mastodon στα αφτια
Ακριβως τα ιδια κ εγω.
Αν κ 1 βδομάδα τωρα δεν μπορω να παω γυμναστήριο αφού μετα απο ένα διαρκές γονατισμα στη δουλειά μ ενα διαρκες κρακ κρακ στο δεξι γονατο κ ένα τελειωτικο κρακ εμεινα νσ φευγω υποβασταζομενος. Σήμερα γιατρό κ ο θεος βοηθός.
Αφου σκέφτομαι να ξανα αλλαξω τον τρόπο ζωης μου να γυρίσω στο αλκοολ να σταματησω το γυμναστήριο κ να τρωω ξανα σαν ζωο. Τουλάχιστον τοτε δεν ειχα τετοια θέματα ![]()
Όχι ακριβώς γυμναστική, αλλά κάτι για το οποίο είμαι αρκετά περήφανος. Προσπαθούσα κάνα δίχρονο τώρα να μάθω να κάνω κατάδυση και δυσκολευόμουν πολύ στην εξίσωση (την εξισορρόπηση της ατμοσφαιρικής πίεσης στο αυτί). Πήγαινα μαξ 5 μέτρα και είχα ακραίο πόνο, φοβόμουν ότι θα έσπαγα τύμπανο. Τη λύση μου την έδωσε ένας ψαροντουφεκάς: πήγαινε διαγώνια μωρ’ μαλάκα! (για πιο σταδιακή κάθοδο)
Χωρίς βατραχοπέδιλα πρέπει να έφτασα τα 7, με βατραχοπέδιλα 8, ίσως και κάτι παραπάνω. Το θέμα είναι ότι χωρίς βαρίδια ήταν δύσκολο να κρατηθώ υποβρυχίως, οπότε κατανάλωνα πολλή ενέργεια και ανάσα μόνο γι’ αυτό. Με εξοπλισμό φιλοδοξώ να φτάσω ακόμη πιο χαμηλά, πρώτος στόχος τα 10. This summer was a success!