Ε.Φ./Φανταστική Λογοτεχνία

Για ρίχτε ένα guide για αρχάριους στον Bakker. Με τι ξεκινάμε, τι να προσέξουμε κτλ. Θενξ!

Δεν ξέρω αν έχει μεταφραστεί, δεν με νοιάζει, σκοπεύω να τον διαβάσω στα αγγλικά!

2 Likes

The Darkness that Comes Before ειναι το πρωτο. Απλα να ξερεις δεν μοιαζει πολυ η δομη με τα συνηθισμενα του ειδους. Σε πεταει στον κοσμο και στον παρουσιαζει σιγα σιγα και ομορφα. Μυστηριο, αποριες. Δεν μασας. Βυθιζεσαι :stuck_out_tongue: Επισης δεν εχει νεαρους που ξεκινανε clueless και σωνουνε τον κοσμο κτλ. Ωριμοι χαρακτηρες με κομπλεξ, αδυναμιες και προτερηματα. Σχετικα πυκνη βαρια γλωσσα με αρκετη ενδοσκοπηση, αλλα οχι κατι του τυπου βαρια λογοτεχνια. απλα δεν ειναι ελαφρογραμμενο οπως αρκετα φαντασυ. Επισης αν και το οραμα και οι συνεπειες, η δραση κτλ ειναι καργα επικα, το στορυ ειναι τραγικο και πολυ σκοτεινο σε σημεια, ειδικα αν προχωρησεις. Παιζει πολυ με θρησκεια, χειραγωγηση, ερωτηματα υπαρξιακα, την φυση της ψυχης, της ελευθερης βουλησης, αν υπαρχουνε αυτα, μεταφυσικα θεματα, ολα περασμενα σε εναν πολυ καλα δομημενο αληθοφανη κοσμο με πολλες φοβερες ιδεες που θα αποκαλυφθουνε σιγα σιγα κ αυτες. Τι να σου πω. Απο την εμπειρια μου σε φορουμς, γκρουπς κτλ, ειναι love it or hate it φαση. Αν συντονιστεις μαζι του τοτε παιζει να σου αρεσει κ παρα πολυ.

Υ.Γ Στο μυαλο μου ειναι ενας κοσμος και μυθος εμπνευσμενος απο τον Τολκιν( Nietzche meets Frodo λεει ο ιδιος), την ιστορια μας και τις γραφες, εσκεμμενα αντιστραμμενος και πιο σκοτεινος, με θεματα που βρισκεις σε βιβλια σαν το Dune, πολυ τρομο και ψυχολογικο βαρος, lovecraftianες επιρροες, επιρροες στην γραφη απο συγγραφεις οπως ο McCarthy και αρκετο δραμα κ επος τυπου Ιλιαδας.

3 Likes

Γενικά, δεν έχω ιδιαίτερη επαφή με το είδος, παρ’όλο που το γουστάρω πολύ. Το υστερόγραφό σου λέει λέξεις κλειδιά για εμένα, είμαι fanboy Τόλκιν, μου αρέσει ο Νίτσε, γουστάρω πολύ Dune και ψοφάω για Lovecraft. McCarthy κυνηγάω κάτι χρόνια το Blood Meridian, πλησιάζει η ώρα και αυτουνού.

1 Like

Ελπιζω αν ξεκινησεις να σου αρεσει. Προσωπικα με ειχε κερδισει απο τις πρωτες 5 σελιδες και την ατμοσφαιρικη εισαγωγη. Για να δουμε

Θα υπάρξει ανταπόκριση όταν με το καλό το πιάσω, θα δρομολογηθεί σύντομα ωστόσο!

1 Like

θα περιμενω με αγωνια :smiley:

Απ’ ότι θυμάμαι, έχεις πει ότι δεν έχει μεταφραστεί ακόμα ε?

Και ουτε προκειτε :stuck_out_tongue: Σειρα που ξεκινησε το 2004 νομιζω. Και οχι ιδιαιτερα δημοφιλης, αν και εχει μεταφραστει σε αρκετες χωρες. Ρωσια, Πολωνια, Κροατια, Βραζιλια, Γερμανια κτλ

Δεν σ αρεσε τελικα εσενα? σνιφ! χαχα

Τελειωνω το Pastel City που ναι η πρωτη ιστορια της συλλογης Viriconium του Harrison και οντως καταλαβαινως γτ θεωρειται ενα obscure classic masterpiece του ειδους. Ειναι γραμμενο αρχες 70ς και ενω εκ πρωτης οψεως φανταζει σαν μια παλαιας κοπης παλπ ιστορια sci fi sword and sorcery, εκπλησσει συνεχως με υπεροχες προτασεις γεματα νοηματα και προτροπη για σκεψη. Ο κοσμος του ειναι υπεροχος. Ευφανταστο surreal, με αντιθεσεις χρωματων, post apoc περιβαλλον που θυμιζει πολυ ζωγραφους φαντασυ των 70ς. Dean πχ. Γενικα το βιβλιο θυμιζει 70ς. Δεν κολλαει σε ορια και genres. Εχει μεσα πολλες πρωτοποριακες ιδεες που η επιρροη τους μπορει να φτανει και σε πολυ πιο αναγνωρισμενα πραματα οπως ειναι πχ το Star Wars. O Neil Gaiman στην εισαγωγη το αποθεωνει. Σαν ειδος θα το εβαζα διπλα σε Μουρκοκ κ Gene Wolfe.

Για την συνεχεια ειμαι σε μεγαλο διλημμα. Αναβαλω συνεχως το Μαλαζαν γτ ξερω οτι θελει κομιτμεντ. Λογικα θα ναι η το μεθεπομενο η το παραμεθεπομενο. Για το αμεσως επομενος παιζω αναμεσα σε αυτο το ελληνικο το Drakon και το Black Leopard, Red Wolf ενος Τζαμαικανου του Marlon James. Για το Drakon τα χουμε πει και φαινεται πολυ υποσχομενο. Το Black Leopard, Red Wolf αν και βραβευμενο και δημοφιλες εχει πολυ διφορουμενες κριτικες. Απο πολλους θεωρηθηκε ενοχλητικα σκληρο η προκλητικο. Διαδραματιζεται σε ενα Αφρικανικο σετινγκ και ειναι διαχυτο απο σκοτεινο φολκλορ της Μαυρης Ηπειρου. Οι περισσοτεροι αναγνωστες λενε οτι εχει πολυ ιδιαιτερη περιτεχνη γραφη η οποια ειναι δυσκολη γτ ακολουθει αυτο που λενε stream of consciousness, ενω λενε επισης οτι εκτος απο πολυ βια εχει μεσα ομοφυλοφιλια, παιδοφιλια κτλ. Ειναι βασικα ενα κλασικο βιβλιο απο αυτα που οι αρνητικες κριτικες με προετρεψαν στο να το διαβασω. Καπως ετσι εγινε απο ενα σημειο κ μετα και με τον Μπεηκκερ. Υπαρχουν πολυ συντηρητικοι αναγνωστες η ανθρωποι που δεν θελουν να εκτιθονται σε δυσκολες καταστασεις των οποιων οι κριτικες με βοηθανε πολυ :smiley: Υπαρχει εδω κανεις που να το χει διαβασει? Ελληνικα δεν εχει βγει, αλλα το πετυχαινα σε μεγαλα μαγαζια. Συζητιεται και η μεταφορα του σε ταινια

Το λάτρεψα !!! Για αυτό το πρότεινα κιόλας. Είχα διαβάσει την τριλογία Prince of Nothing (ακόμα δεν έχω μπει στο Aspect-Emperor…προσεχώς) λίγο καιρό πριν και θεωρώ πως μοιράζονται την ίδια σκατοψυχιά :laughing: Προφανώς του Bakker λόγω όγκου και ύφους είναι πολύ περισσότερο πολύπλοκο έργο σε σχέση με το Δράκων που είναι εστιασμένο στην ιστορία του βασικού χαρακτήρα. Νομίζω πως αν θες ένα βιβλίο που είναι μια και έξω, δεν κουράζει με πολλά ονόματα, πολλές λεπτομέριες και είναι to the point, το Δράκων είναι ο,τι πρέπει.

1 Like

Α πολυ χαιρομαι. Οταν ξεκινησεις Aspect Emperor θελω εντυπωσεις. Η σκατοψυχια και το επος χτυπανε κοκκινα.

Μαλλον για Δρακων με βλεπω γτ δεν ειναι τεραστιο , οποτε ειτε μ αρεσει ειτε οχι θα ξεμπερδεψω σχετικα συντομα :smiley:

1 Like

Aνασκοπηση τελευταιου μηνα για το αγαπημενο μου θεμα.
Πριν ξεκινησω το μεγαλο ταξιδι του Μαλαζαν δοκιμασα τα Δρακων και Black Leopard, Red Wolf. Kαι τα δυο μου αρεσαν αρκετα. Διαβασα ολο το πρωτο βιβλιο του Δρακων το οποιο με ιντριγκαρε. Ειδικα εφοσον επιβεβαιωθηκε καποιο ενδιαφερον τουιστ που ειχα αμυδρα αρχισει να υποψιαζομαι σε καποιο σημειο. Γρηγορο αναγνωσμα, σε κραταει στην τσιτα. Μια βιαιη ιστορια εκδικησης που αποκαλυπτει σιγα σιγα το ευρυτερο πλαισιο στο οποιο διαδραματιζεται. Μ αρεσε πως ο κοσμος θυμιζει την ανατολικη ρωμαικη αυτοκρατορια, καθως και οι σκοτεινες παραδοσεις των ανθρωπων.
Το Black Leopard, Red Wolf ηταν ενα εξαιρετικα ενδιαφερον αναγνωσμα που θα το συνιστουσα σε οποιονδηποτε θελει να διαβασει κατι ξεχωριστο και ασυμβιβαστο. Η ιστορια διαδραματιζεται σε εναν πολυ ζωντανο και ευφανταστο αφρικανικου τυπου κοσμο, γεματο πολυ παραδοση και ποικιλια. Ακολουθουμε την ιστορια και τις περιπετειες ενος τυπου ο οποις αφηγειται τα παντα βαζοντας το δικο του φλεηβορ. Ενα κλασικο παραδειγμα of an unreliable narrator. Σουρεαλ περιπετειες και σκηνικα, γεματα αμφιλεγομενους χαρακτηρες και καταστασεις. Ομοφυλοφιλια, βια, σκλαβεμποριο κτλ κτλ. Στο μυαλο μου ηταν κατι απο Gene Wolfe, Naked Lunch k African Sword & Sorcery. Το σταματησα στο 1/3 (μεγαλο βιβλιο), οχι γτ δεν μου αρεσε, αλλα γτ πιο πολυ το ξεκινησα δοκιμαστικα εχοντας παντα κατα νου να πιασω το Μαλαζαν και γτ ειχε ενα περιεργο χαρακτηριστικο. Οσο το διαβαζα με ενθουσιαζε, οταν ομως το αφηνα δεν ενιωθα καψα για να το πιασω.
Αυτη την καψα την νιωθω με το Μalazan. Το ξεκινησα λοιπον και εχοντας φτασει στην μεση του πρωτου, του Gardens of the Moon, θυμηθηκα γτ μου αρεσε τοσο παλια. Aποτελει την εισαγωγη σε ενα φοβερα πλουσιο κοσμο γεματο λαους, φυλες, θεσμους, fanctions κτλ οι οποιοι συνδεονται απο πολυπλοκες ρεαλιστικες σχεσεις, προσωπικες, διπλωματικες You name it, με αποτελεσμα να σε βυθιζει στον πολυπλοκο ιστο του. Μεσα βρισκεις τα παντα. Πολεμικες σκοτεινες ιστοριες, ιστοριες σε ταρατσες με συντεχνιες ληστων και δολοφονων, δυνατους μαγους, θεους να ανακατευονται αμεσα σε ολα, κοινωνικοπολιτικες νυξεις, φιλοσοφικες κτλ κτλ κτλ. Υπαρχει ενα αλλα. Και πιο παλια τα 2 πρωτα μου αρεσανε παρα πολυ, αλλα η συνεχεια με ειχε κουρασει. Ισως να ημουνα μικρος και να μην καταλαβαινα καποια πραματα. Ακομα και τωρα καταλαβαινω οτι προκειται για μια geeky fantasy story. Ειναι αυτο που λατρευω περισσοτερο στον Μπεηκκερ, ο οποιος ξεπερναει αυτο το οριο για μενα κατα πολυ. Αλλα παρολα αυτα ηδη καταλαβαινω οτι εκτιμω καλυτερα το Gardens αυτη την δευτερη φορα. Ελπιζω αυτο να συνεχιστει και μετα το 2ο βιβλιο, το Deadhouse Gates το οποιο παντα θεωρουσα ενα απο τα καλυτερα φαντασυ βιβλια που χω διαβασει. Παντως προς το παρον ειμαι συνεπαρμενος και ανυπομονω καθε φορα για τον χρονο που βρισκω για να διαβασω λιγο ακομα.
Αυτα που λετε.
End of ranting!
Καλη σας μερα :stuck_out_tongue:

5 Likes

Κατι ασχετο ρε παιδια. Το χουμε ξανα αναφερει. Γνωριζει κανεις τι γινεται με τις μεταφρασεις; Ειναι μεγαλο το κοστος η μιλαμε για αισχοκερδια; Εβλεπα την διαφημιση του Φανταστικου Κοσμου για το Way of Kings του Σαντερσον. 18,9ε ο πρωτος τομος λεει. Στο βιβλιο μεσα λεει θα ναι σε 4 μερη!!!. Δηλαδη για ενα βιβλια που στα αγγλικα το βρισκεις 10-15ε θα πρεπει να δωσεις; 75?! Η σειρα θα χει 10 βιβλια. Δηλαδη αν, που δεν προκειτε, μεταφραστει ολη, θα πρεπει να δωσει καποιος 750ε αντι για 120 ξερω γω…

1 Like

Φαντάζομαι είναι συνδυασμός και των δύο, το αγγλικό βιβλίο απευθύνεται σε αναγνώστες σε όλο τον κόσμο, το ελληνικό έχει περιορισμένο κοινό οπότε ίσως γιαυτό η τόσο μεγάλη διαφορά.

Τώρα το 1 βιβλίο = 4 τόμοι μου φαίνεται πολύ ηλίθιο για να είναι αληθινό, ίσως μπερδεύτηκαν και εννοούσαν όλη τη σειρά ορ σμθ, δεν ξέρω, εδώ το storm of swords και το έσπασαν μόνο σε 2 βιβλία, τι να πω, έτσι κι αλλιώς προτιμάω τα αγγλικά βιβλία εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων για στήριξη κλπ, αλλά αυτό είναι too much

το είδα κ εγώ πριν λίγες μέρες νομίζω σε ποστ στο φεισμπουκ και απο κάτω ο κόσμος ψιλοέκραζε

Εγω σκεφτομουνα και το αλλο. Δηλαδη συγνωμη θα πιανει χωρο 40 βιβλιων? :stuck_out_tongue: Eπισης επειδη ειμαι σε 2-3 μεγαλα γκρουπ του φαντασυ στο φεησμπουκ δεν βλεπω να γινεται σε αλλη χωρα αυτο το χαλι. Αντε μεχρι δυο βιβλια για πολυ μεγαλους τομους και δεν βλεπω απο τα σχολια να τιμολογουνται και τοσο ακριβα.

Tελευταια και με την συνηθη αγαπημενη μου αφορμη, τον Bakker, παρακολουθω αυτον εδω τον τυπακο, εναν μεταλλα στην Αλασκα, που κανει ωραια ενθουσιωδη ρηβιου για βιβλια σκοτεινης κυριως φαντασιας και οχι αυτων που ειναι της μοδας. Εχει πλακα γτ ειναι λιγο ψυχακιας

1 Like

Έφυγε παραγγελία το The Darkness That Comes Before. Πήρα και τα τρία πρώτα του Banks από τα Culture Novels. Για να δούμε τι ψάρια θα πιάσουμε…

Εδιτ: Παπαρια, το bookdepository δεν στέλνει προς το παρόν εδώ κάτω. Υπομονή λοιπόν, τόσα έχω να διαβάσω ούτως ή άλλως :Ρ

1 Like

Αντε ρε! Νομιζα οτι στελνουν κανονικα! Πω κριμα! Γτ δεν τα παραγγελνεις απο κανα μαγαζι? Εμενα πολλα στο κεντρο μου φερνουν απ εξω χωρις επιβαρυνση. Θυμησε μου που μενεις?

1 Like

μην ξεχνάτε πως προς το παρόν, τα πράγματα είναι ιδιαιτέρως περίεργα (και οι συνθήκες πρωτόγνωρες). Δεν είναι μόνο η πανδημία και τα λοκνταουν που έχουν επηρεάσει όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Είναι και το brexit, το οποίο έχει προκαλέσει τεράστιο μπάχαλο. Δηλαδή, θεωρητικά, μπορεί γι αυτό να μην στέλνει το bookdepository, διότι πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που δεν έχουν διαμορφωθεί καν ακόμα. Το βέβαιο είναι πως θα χρειάζεται πλέον εκτελωνισμός, άρα αυξημένη τιμή/κόστος παραγγελίας.

1 Like